ik ben zo vrij geweest om de tekst die AES gepost heeft uit te breiden. Ik probeer namelijk de mensen op verschillende kantoren te bereiken en mee te laten doen. (totall n00bs, maar met pentium IV). Ik post de tekst hier ter review, en ik weet niet hoe het zit op met copyright en plagiaat, ik hoop dat ik er gebruik van mag maken.
De vijfde Stampede van Dutch Power Cows komt in april op het project Rosetta.
Rosetta is een medisch onderzoeksproject van de Universiteit van Washington en het Howard Hughes Medical Insitute op het gebied van proteïnen (eiwitten die in aantallen gemeten de belangrijkste bouwstof van de mens vormen) en hoe de driedimensionale vormen daarvan zich ontwikkelen. Het doel is medicijnen te vinden tegen ziektes als kanker, Alzheimer, HIV en malaria.
Er is heel veel rekenkracht nodig en daartoe is er een gedistribueerd BOINC computerproject Rosetta@Home, waarbij de niet gebruikte capaciteit van honderdduizenden PC’s wereldwijd wordt ingezet. Hierbij draait als je PC aanstaat een programma op de achtergrond mee met een lage prioriteit, zodat je het niet merkt.
De Stampede is sinds augustus 2003 een terugkerend verschijnsel bij Dutch Power Cows (DPC). Eén of twee keer per jaar worden de krachten van deelnemers aan de elf projecten waaraan DPC meedoet, gebundeld op één project om de positie ten opzichte van de buitenlandse “concurrentie” te verstevigen. Want hoewel de eerste gedachte is om belangrijke en goede doelen te ondersteunen, is er via allerlei standenlijsten een ware competitie aan de gang. Nu is het door een echte verkiezing Rosetta@Home geworden.
Wereldwijd staat DPC nu nog op de tweede plaats, maar dreigt binnenkort te worden ingehaald door Xtreme Systems (XS).
XS heeft DPC eerder al eens op D2OL (onderzoek naar medicijnen tegen onder andere Ebola, SARS en pokken) verslagen. En als de Stampede een daverend succes wordt, dan kan zelfs de achterstand op de nummer één Free-DC grotendeels worden ingelopen.
Het helpen bij het vinden van medicijnen tegen ernstige menselijke ziektes, en meebouwen aan een geweldig succes van DPC is voor iedereen mogelijk. Het helpen bij het ontwikkelen van nieuwe medicijnen voor kanker, HIV, malaria, enz. D.m.v. het uitrekenen van de drie-dimensionale structuren van complexe biologische moleculen (eiwitten) klinkt ingewikkeld, en dat is het ook. Gelukkig hoef je hier als gebruiker niet over na te denken, en is meedoen zo simpel als een programma installeren.
Hoe doe ik mee?
Uitgebreide instructies over hoe je mee kunt doen kun je hier vinden. Daar staat alles netjes uitgelegd. In het kort komt het op het volgende neer:
1. Meld je aan bij Rosetta@home door op de link te klikken.
2. Download de zogenaamde 'Boinc' client; het programma dat de berekeningen gaat uitvoeren.
3. Installeer het Boinc-programma, en zorg voor de goede instellingen.
4. Meld je aan voor de stampede.
TE INGEWIKKELD?
Daarvoor is een automatische installatie ontwikkeld. Deze is meegestuurd, door deze te installeren en gewoon uit te voeren doet je pc automatisch mee op mijn account waardoor alle instellingen automatisch geregeld zijn. Je pc gaat zich in de tijd dat jij hem niet gebruikt inzetten voor de medische wetenschap.
Nu komt misschien de vraag of dit allemaal wel echt is en geen virus of spam. Het Rosetta project is al in verschillende media verschenen. Zoals de Daily Telegraph
http://www.telegraph.co.u...d/2005/09/21/ecfori21.xml
Of de nieuwssite FOK.
http://frontpage.fok.nl/nieuws/63365
innovations report schreef:
Computers Make Big Strides in Predicting Protein Structure; the current state of computer-predicted protein-folding and a mention of the new Rosetta@home project.
Science Daily:
'Rosetta' Software To Unlock Secrets Of Many Human Proteins; an overview of the Rosetta software used by the Human Proteome Folding project.
Ook de vorige stampedes van DPC op andere projecten zijn in de media geweest. Bijvoorbeeld op de nieuwssite van Tweakers
nieuws: Stampede brengt DPC richting de top bij Find-a-Drug
nieuws: DPC: Tweakers vechten tegen kinderziekte
Meer informatie en natuurlijk de resultaten van de onderzoeken die geholpen worden de vele thuis/kantoor computers zijn te vinden op de officieele site van Rosetta.
http://boinc.bakerlab.org/rosetta/
Maar hoe werkt dat programma nu precies?
De hedendaagse computers, thuis en op kantoor, zijn snel. Sneller dan men kan lezen en schrijven. Een computer met een 1 GHz processor doet ongeveer 1 miljard (1.000.000.000) bewerkingen per seconden. Veelal staat de computer niets te doen omdat de computer vele malen sneller is als de mens, bv bij het schrijven van een document, het lezen van een document. In zo’n geval is de gebruiker bezig, maar de computer staat te wachten tot de gebruiker klaar is met het lezen van de pagina of het bedenken van de volgende zin.
Wat doet dit programma nu? Het programma gebruikt alle tijd die niet door de gebruiker gebruikt wordt voor zoeken naar medicijnen. Dus als de gebruiker aan het lezen is, in vergadering zit of iets anders doet, gaat de pc wat nuttigs doen in de tijd die normaal ongebruikt zal zijn en bevorderd de onderzoeken naar complexe medicijnen.
Waarom mijn computer?
Gedistribueerde computerprojecten zijn gebaseerd op het principe van vele handen maken licht werk. Het onderzoeken van eiwitten voor medicijnen is een gigantische complexe taak. Zouden onderzoekers dat op hun eigen computer doen dan zou het misschien wel honderden jaren duren voordat er een resultaat bereikt wordt. Dit kan opgelost worden door hele grote supercomputers het werk laten doen, maar deze zijn zeer kostbaar en alleen weggelegd voor overheden en niet haalbaar voor unversiteiten of onderzoeks instituten. Bij gedistribueerde computerprojecten wordt de complexe taak verdeelt over duizende computers die allemaal een beetje doen. Het vele handen maken licht werk. Alle resultaten worden door de wetenschappers weer aan elkaar geknoopt en hebben zo hetzelfde resultaat als wanneer 1 enkele pc honderden jaren zou rekenen. Dus hoe meer mensen er mee doen, hoe meer rekenkracht de wetenschappers tot hun beschikking hebben, en hoe sneller er resultaten worden geboekt.