Arnout schreef op woensdag 11 januari 2006 @ 09:46:
A9 bij Beverwijk.
Vind het er zielig uitzien, die goedkope navigatie "systemen" die je van 100 meter ver al ziet schijnen, meestal in 2de hands auto's.
Geef toch wat meer geld uit aan een fatsoenlijk ingebouwd systeem, denk ik dan. Zelf heb ik niets in mijn auto, lekker rustig, die 2x per jaar dat ik ergens naar toe ga wat ik niet ken, kijk in vantevoren welke route te nemen en zie wel hoe goed ik het onthouden heb, meestal gaat dat goed, en is nog spannender ook.

Ik ben zelf geen fan van raamplakkers. Bij een TomTom Go of een vergelijkbaar draagbaar stand-alone systeem is het wel handig, maar een pda-navigatiesysteem dat met een losse gps-ontvanger werkt en op een gammele manier in een universele houder is gestopt, vind ik het geen ideale oplossing. Er lopen een hoop kabels over je dashboard en elke keer als je wilt gaan rijden moet je de pda in een gammele houder stoppen en er zelf een kabeltje in prutsen. Pda-navigatiesystemen kunnen ook op een veel mooiere wijze geïnstalleerd worden met een actieve houder die bevestigd is aan de middenconsole en de kabels en gps-ontvanger weggewerkt achter het dashboard.
Afgezien daarvan kunnen ze wel erg goed werken. TomTom is een volwaardig navigatiesysteem dat niet onderdoet voor fabriekssystemen. Het werkt acuraat, gebruiksvriendelijk en stabiel, mits je de juiste hardwareconfiguratie gebruikt. De ingebouwde systemen zijn véél duurder en kosten vaak duizenden euro's. Een goed pda-navigatiesysteem is inclusief professionele inbouw voor onder de 900 euro te realiseren (en <650 als je het zelf doet) en dan heb je de beste componenten en hou je er een handige pda aan over. Bij BMW betaal ik 3500 euro voor een systeem dat buiten navigatie weliswaar wat extra functionaliteit aan de auto toevoegt, maar waarvan de navigatie minder goed werkt dan TT5.
Arnout schreef op woensdag 11 januari 2006 @ 09:54:
[...]
Haha

Nee joh, ik lach erom, vooral als de bestuurder in kwestie een verlicht hoofd heeft vanwege zijn "navigatie systeem op dashboard"

Navigatie systemen = luxe + hype. Absoluut niet een eerste, tweede, of derde levensbehoefte.
De gemiddelde automobilist zal wel wat vaker dan twee keer per jaar een onbekende locatie willen bezoeken. Het is véél gemakkelijker om nooit meer de weg kwijt te raken en altijd een goede inschatting te kunnen maken op welke tijdstip je zult arriveren. Alleen al voor de vakanties is een navigatiesysteem de (tegenwoordig kleine) investering waard. Voor mensen die voor hun werk veel op de weg zijn, staan de voordelen van een navigatiesysteem buiten kijf.
Een verlicht hoofd kun je in TomTom trouwens voorkomen door het nachtkleurenschema te gebruiken, die gebruikt geen lichte achtergrondkleuren en is in het donker daardoor erg prettig in gebruik.
Volkomen terecht dat je voor verkeerd gemonteerde systemen een bekeuring krijgt. En daarnaast leidt zo'n ding alleen maar meer af van de weg, want ja, je hebt een navigatie systeem, dan moet je er toch zo nu en dan op kijken?
Er zullen altijd mensen zijn die afgeleid worden door een navigatiesysteem of zich er onprettig bij voelen. Als je het op een efficiënte en intelligente manier gebruikt, kan een navigatiesysteem een goede bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid. Ik gebruik de kaartweergave veelvuldig om voorkennis te nemen van mijn omgeving, vooral als ik in het donker rijdt. Een paar weken geleden zat ik tijdelijk zonder navigatiesysteem omdat deze werd overgezet naar mijn niveau auto. Ik merkte toen dat ik me minder prettig voldoende op binnenwegen omdat ik niet vooraf kon zien waar de kruisingen zouden opduiken. Als er geen waarschuwing voor een gevaarlijke kruising wordt gegeven, zijn deze (gelijkwaardige) kruisingen in het donker vaak zo onoverzichtelijk dat je ze pas opmerkt nadat je ze al gepasseerd bent. Als ik op dergelijke wegen een wat sportievere rijstijl hanteert, vind ik het ook prettig om te weten om vooraf kennis te kunnen nemen van de bochten die mij te wachten staan.
Een tweede praktijkvoorbeeld: je rijdt in het donker op een voor jou onbekende of slecht bekende en onoverzichtelijke provinciale weg achter een slak die zijn snelheid voortdurend varieert tussen 65 en 75km/h. Op een gegeven moment heb je genoeg van het geneuzel en wil je 'm passeren zodat je je weg relaxed op de cruise control kunt vervolgen. Als de slak zijn grootlicht niet gebruikt is het als achterligger moeilijk te overzien of de weg vrij is van bochten, zijwegen, vluchtheuvels en/of rijstrookafscheidingen. Een navigatiesysteem met kaartweergave kan je wel informatie geven over de aanwezigheid van zijwegen of aankomende bochten, waar het niet veilig is om in te halen.