Harde Schijven: Preventief Onderhoud, Reviven, en Reanimatie

Pagina: 1 2 Laatste
Acties:
  • 15.106 views sinds 30-01-2008

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 55049

Topicstarter
Dit is de samenvatting van het project:
"Harde Schijven Preventief Onderhoud, Reviven / Herconditioneren, en Reanimatie."

Dit werk kwam tot stand door vershillende tweakers die hun ervaringen uitwisselden, welke te zien door de thread heen. We beperken ons hier wel tot louter de hardwareaspecten rond harde schijven.
Dank aan ieder die er aan meegewerkt heeft.

Deze samenvatting is opgedeeld in verschillende stadia naargelang uw niveau, durf, en noodzaak. Elk punt is voorafgegaan door een LETTER:

Niveau (D)ummie: Iedereen die deze instrukties nauwgezet opvolgd heeft er baat bij. Het risico tot beschadigen van de HD is tot een minimum beperkt of onbestaande. Al deze zaken kunnen met huis/tuin/keuken middelen gedaan worden.

Niveau (I)ntermidiate: Personen met een kennis van electronica kunnen deze aanvullende stappen ondernemen, doch let op en respecteer de hangbare maatregelen inzake ESD etc... Uw HD kan zeker vernield worden door die stappen te ondernemen! Deze stappen vereisen beperkte apperatuur en/of speciaal gereedschap, chemie, etc...

Niveau e(X)pert: Mensen met een harde schijf die onherroepelijk zijn einde heeft aangekondigd, kan mogelijks met deze een laatste redding vinden om data nog terug op te halen.
Vergeet niet dat er firma's zijn die dit op een professionele manier kunnen aanpakken. Zeker als de gegevens op de schijf belangrijk zijn, begin dan niet zelf te klooien. Als het niet zoveel uitmaakt of de schijf nu dood is of bijna dood, en er nog wel data opstaat die leuk is om terug te halen dan kan het doornemen van volgende punten u wel verder helpen.

DOE DIT NIET ALS JE NIET WEET WAAR JE MEE BEZIG BENT, ALLE VERANTWOORDELIJKHEID LIGT BIJ JOU! DEZE INFORMATIE WORDT JE ENKEL VRIJBLIJVEND GEGEVEN, HET KAN ZONDER MEER EEN EINDE STELLEN AAN UW GARANTIE EN ONHERROEPELIJKE SCHADE MAKEN!
IK BEN NIET VERANTWOORDELIJK, NOG TWEAKERS.NET, NOG DE PAUS!

BASISREGEL:
========

- (D/I/E) Zet de spanning van de PC AF! wat je ook doet in de box!
Het heeft geen zin om onder spanning modificaties aan te brengen met betrekking tot harde schijven. 1 uitzondering op deze regel zijn de hot-plugable drives die wel mogen verwijderd worden onder spanning, doch sleutelen er aan gebeurt OOK spanningsloos!

ZORGVULDIGE MONTAGE, etc...:
=====================

- (D) harde schijfen worden warm tot heet. dit doet geen goed aan de levensduur, dus hou die dingen koel!
Bovenaan en aan de zijkant van de schijf is veel aluminium of metaal in de behuizing verwerkt. Dat heeft een reden. Het maakt ze solide en geleid de warmte die binnenin wordt gemaakt.
Als je de schijven efficient wil koelen dan is het aan te bevelen ventilatoren te plaatsen indien de temperatuur boven de 50° uitkomt. De ideale locatie van de ventilator is daar waar je het meeste metaal ziet. Erboven heb je meestal een groot vlak. Onderaan kan je ook koelen, doch let er op dat de schijf niet meer dan de helft bedekt is met stuurelectronica, want anders koel je het kabinet niet meer en daar is het hem voornamelijk om te doen. Koelen van de stuurelectronica is mooi megenomen om zijn levensduur te verlengen, doch is eerder bijzaak.

Alternatief is waterkoeling een goede zaak.

Ook kan je bij vertikale montage een stevige ventilator op kop zetten die zo de volledige schijf aanblaast (zie verder in dit draadje)
Persoonlijk wil ik er aan toevoegen dat de temperatuur zelfs niet boven de 40 graden zou mogen komen, maar dat is mijn persoonlijk voorkeur natuurlijk.
Een zeer leuke tweak is om een oude koelrib van een PII cpu (van die breede) op uw hd te plaatsen. Dit is al met succes toegepast.

- (D) volgens recente aannames zou het beter zijn harde schijven vertikaal te monteren indien je toch mag kiezen (zie pag 2 van dit draadje). Ga dit na bij de montagevoorschriften van de fabrikant of dit ook kan! Indien een schijf al maanden horizontaal loopt, is het tevens _niet_ aan te bevelen om die nu snel even vertikaal te gaan plaatsen.(neem aan dat hij die stand gewoon is geworden)

- (D) plaats de schijven in de voorziene ruimtes. 3,5" hoort in een 3,5" rack. De reden is dat een belangrijk deel van de warmte afgevoerd wordt aan de behuizing die op zijn beurt gekoeld wordt door omgevingslucht.
Draag er tevens zorg voor dat de schijven nie allemaal opeen gestapeld zijn zonder ruimte voor koeling boven en onder de schijven.

- (D) schoef harde schijven DEGELIJK vast. vastzetten met 1 schroef bv is zeer nadelig voor de warmteoverdracht naar de behuizing. Ook wordt trilling opgewekt door eigen of andere schijven geneutraliseerd (anders kunnen oscilaties optreden welke zeer nadeelig zijn). Gebruik ALTIJD 4 schroeven! Bepaalde fabrikanten spreken tevens van een goede aarding die bekomen wordt hierdoor.
Gebruik bij voorkeur GEEN trillings-compenserende of akoestic dempende tussenplaatjes, montageframes .... etc. (lees verder in dit draadje waarom)
en het geluid zelf die kan optreden: Twee Harddisks geeft Golvend geluid

- (D) ook al gebruik je 4 schroeven, zet schijven niet vast via de bodemschroefgaten tenzij een goede koeling voorzien is door luchtstroming of geforceerde koeling.

- (D) werk de montage af door het degelijk aansluiten van de voedingskabels en datakabels. Die kabels zijn niet geschikt om uw was aan op te hangen, dus zorg dat ze voldoende lang zijn en niet opgespannen staan. Let er bijzonder op dat de kabels niet schuren over snijdende metalen of geklemd zitten tussen wat dan ook.

- (D) zorg dat je de juiste kabels gebruikt. een ATA133 heeft ook een 80draads IDE kabel nodig! Het kan geen kwaad om een IDE80 te gebruiken op een lagere snelheid bv ATA66.

- (D) indien meerder schijven op 1 kabel staan, respecteer dan de instellingen onderling. voor SCSI schijven zal dit zich beperken tot het instellen van ID's voor elke schijf. Bij ATA is de master/slave/CS kwestie te respecteren (zie hier voor meer ook => [rml][ IDE] kort vraagje ivm schooltentamen[/rml] ).

- (D) hou rekening dat ALLE schijven EN controller --van dezelfde datakabel-- op gelijke datasnelheid ingesteld staan bij voorkeur, doch dit volgens de specificaties geen noodzaak zou zijn. De meeste fabrikanten voorzien in een tooltje waarbij je de bussnelheid kan instellen per schijf. ATA33,66,100,133. uiteraard hou je ook rekening met wat de controller maximaal aankan want hier is het hoofdzakelijk om te doen.
Meer specifiek zet je snellere schijven bij elkaar op een controller en oude devices op een apparte controller, zo vermijd je zeker trouble.
(oude ATA-cd-roms durven nogal eens voor timingproblemen zorgen, je herkend dit doordat bij het inschakelen de HD-led op de case een lange tijd blijft oplichten en na een minuut of zo "normaal" gaat doen)

- (D) overschot van kabels worden NIET verstopt onder de hardeschijf of andere devices, ze belemmeren een goede luchtstroming die nodig is voor de koeling. Kabels worden ook niet hard samengebonden met strips of zo.
Probeer ook om datakabels van gewone kwaliteit (zonder extra afscherming) uit de buurt van elkaar te houden. Er kan in zeldzame situaties overdracht zijn van signalen tussen de kabels onderling welke de performantie nadelig beinvloeden.

- (D) sommige harde schijven hebben zelfklevers opzij "do not remove...." Let er op dat je deze niet onbewust beschadigd door het "inschuiven" van de schijf op zen plaats. (Digital en WD caviaar reeks heeft bv een donker lintje opzij en rondom)

- (D) bijzondere aandacht moet ook uitgaan wanneer de hardeschijf gemonteerd word in de buurt van de stroomschakelaar, diagnose displays, front-USB/front Firewire bus, etc.... (electronica dus)
Je moet er op letten dat de hardeschijf tijdens de montage niet aandrukt op die andere electronica.

- (D) hou magnetische bronnen uit de buurt van de harde schijf! (luidsprekers bv)

- (D) plaats uw pc bij voorkeur op een solide ondergrond met betrekking tot neutraliseren van trillingen. Het ding mag zeker niet wankel staan.

- (D) Zet GEEN zware luidsprekers of andere zware trillingsbronnen op/onder of naast de kast (boomboxen bv)

PREVENTIEF ONDERHOUD:
==================

Schijven kunnen in levensduur verlengd worden door preventief onderhoud toe te passen.

- (D) DEfragmenteer met regelmaat! De bestanden op de harde schijf worden bewaard naar gelang de reeds bestaande bezetting. Na verloop van tijd zal door het normaal gebruik de schijf een vorm van wanorde bevatten die NIET schadelijk is maar wel de performantie ten nadele werkt. Hoemeer je de schijf actief gebruikt (veel bestanden downloaden / unzippen, deleten, ....) hoemeer de kans op fragmentatie.
Defragmenteer dus met regelmaat! Het houd uw schijf fit en snel!
Het maakt een reddingsactie nadat bv. de FAT beschadigd is geraakt/ verloren is gegaan een stuk gemakkelijker (lees: een sterk gefragmenteerde schijf levert dan alleen nog maar bagger).
Elk OS heeft meestal standaard de tools hiervoor in huis (defrag, disk defragmenter, etc...)
Er bestaan ook geautomatiseerde tools die dit op gezette tijden voor jou doen (zie FAQ, of zoek eens op het net)

- (D) Bad-clusters hebben we wel allemaal al van gehoord. Het zijn onderbrekingen in de doorverwijzingen van sector tot sector om alzo een bestand te vormen. Locaties op het schijfoppervlak waar gegevens niet meer betrouwbaar kunnen bewaard worden maken een bad-sector en dientengevolge bad-clusters.

Een schijfcontrole (checkdisk) laat u toe om de onbetrouwbare delen op te sporen en te laten isoleren door het programma zodat deze locaties vermeden worden in de toekomst voor gegevensopslag. Meestal zal het systeem bad-clusters omzetten in bestanden van wat nog te redden viel, doch het quasi altijd onbruikbaar is.

Er bestaan programmas die u toelaten de gegevens alsnog te benaderen (zie FAQ
FAQ Opslagmedia & I/O Controllers) zeker wanneer de badsectors voorkomen in de FAT ttz. de bestandstoewijzingstabel.

Aanvullend plaats ik een link naar http://www.dposoft.net/ waar een zeer opmerkelijk tooltje verkrijgbaar is die toelaat bad-sectors SOFTWAREMATIG te herstellen! Sterker nog, terwijl het OS loopt!(win9x)
(veel mensen gaan dit onzin vinden, ik heb het zelf geprobeerd en het werkt effectief! doen is geloven zeg ik) Nadien moet je wel ook een checkdisk doen ter aanvulling om bad-clusters op te sporen.

Ter zijde maak ik ook de opmerking dat bad-sectors niet altijd herstelbaar zullen zijn omdat de platters fysisch beschadigd kunnen zijn en het vorige tooltje ook geen uitkomst meer zal bieden.

- (D) Kontroleer uw schijf op virussen!! Die kunnen voor veel onheil zorgen zoals bij bootsectorvirussen.

- (D) Moderne schijven bevatten S.M.A.R.T. en is een manier om aan de harde schijf zelf te vragen hoe het met hem gesteld is. (Zie FAQ bovenaan dit forum) Somige schijven laten je ook toe om de temperatuur van de schijf binnenin op te vragen. Zorg dat deze temperatuur laag blijft. Hoge temperatuur kan wijzen op een slechte koeling.

- (D) Reinig de PC-kast, zorg dat er een goede luchtstroming is binnenin het toestel.

- (D) Reinig de masief metalen delen van de buitenkant:(top-deksel en zijkanten)
Zo moet een goede warmteoverdracht bevorderd worden.
Verwijder onnodige zelfklevers!
(bij aankoop van schijven kan je er bijvoorbeeld ook op letten dat de winkel er zelf geen klevertjes heeft opgekleefd met oog op garantievoorwaarden. De betere winkels doen dit niet OF plaatsen het label op een plaats die vrij is op de printplaat.)
Reinig de schijf met een WEINIG "Screen 99 van Kontact-chemie" en wat tissue(verkrijgbaar in de betere electro-schop)

- (D) Verwijder stof van de electronica zijde door te blazen bv. Gebruik ZEKER NIET een plastiek borsteltje of geleidende wasproducten(water met zeep bv) !!!
Het gebruik van perslucht kan ook, doch onder LAGE druk of van op afstand!
(indien je een luchtcompressor gebruikt, zorg dat het ding GEEN vetdeeltjes spuit EN een ontwateraar bevat; meer info waar je de compressor hebt aangekocht)

- (I) Reinig de electronicazijde met een WEINIG wasmiddel geschikt voor electronica.
Indien je gebruik maakt van een zeer vluchtig wasmiddel, zorg dat er GEEN wasmiddel op andere delen terecht komen. Harde schijven bevatten soms zeer kleine verbindingsgaatjes met het platter-kabinet waardoor het reinigingsmiddel kan binnendringen en de schijf kan VERNIELEN!

- (I) Reinig de data, voedings connectoren met een 601 van Kontact-chemie of videokoppenreiniger. LETOP dat de vloeistof niet buiten de connectoren komt (zie vorig punt) Vergeet ook de mode-selectie-bruggen niet (master/slave/etc bruggen)

- (D) Zie na of de connectoren goed op hun plaats zitten, en ik bedoel hier of ze echt wel "sticky" zijn. Een goede connector moet goed klem zitten.

- (D) een nieuwe data-kabel is altijd een goede zaak indien de huidige er smerig uitziet.

- (X) Demonteer de printplaat, let op de flat-kabel naar de koppen etc.
Reinig met 601 van Kontact-chemie of videokoppenreiniger (waar mogelijk) uitstekende pinnen van de spindelmoter.
Controleer of de connectoren goed klemmen op elkaar. Indien nodig (en mogelijk) probeer dit bij te sturen. Soms kan je binnenin de "omhelsings-klemmen" met een puntig voorwerp een klein deukje maken waardoor deze beter gaat klemmen of "aangrijpen" op de kontactpennen. Vergeet het vertinte uiteinde van de koppen-flat-kabel niet.

- (D) aanvullend kontroleer je best of er geen trillingsbronnen in de buurt zijn.
Defecte ventilatoren kunnen voor resonanties in de kast zorgen. Vervang of herstel deze metteen.

DATALOSS:
=======
door dit forum door is dit thema al zeer uitgebreid behandeld. zie FAQ on top of gebruik de search voor meer info om uw data te redden.

SCHIJF ONBEREIKBAAR:
================
Een veelvoorkomende variant waarbij aangenomen wordt dat de schijf defect is, doch dit zeker niet is, is waneer een schijf uit een RAID-stripe, mirror, etc wordt gehaald en dan 'normaal' wordt aangesloten op een standaard controller (IDE on board bv) als single drive.
Hetzelfde fenomeen kan zich ook voordoen als uit niet gangbare OS-en wordt gestapt en dan met FDISK geprobeerd wordt een nieuwe partitie aan te maken waarbij dit niet lukt. Formateren etc heeft dan ook problemen....

De basis van alle onheil is dat in de oude situatie (vreemd OS, RAID) er speciale merkers op de schijf werden geplaatst nodig voor de goede werking van het OS of RAID. Als je dan terugkeerd naar een 'normale' situatie wil FDISK niet alles terug netjes zetten, waardoor de schijf als 'defect' wordt aangegeven.
zie ook als vb: Schijf corrupt na verwijderen uit Raid 0

MBRWORK is uw tool bij uitstek dan! het laat je toe de HD terug naar fabriekstoestand te krijgen en met een ECHT propere lei te beginnen.

Een belangrijke randopmerking is dat hardnekkige VIRUSSEN van het bootrecord-type(bootsector-b, stonend, etc...) zeer eenvoudig kunnen verwijderd worden met MBRWORK
OOK harde schijf 'onderhouds'-programmas EN bios-enhencers (HP, Compaq, Packard-bell, Dec, ea..) maken van die vreemde partities aan die je met MBRWORK tot NUL kan herleiden.

LET WEL OP: het verwijderen van bios-enchencers impliceerd dat die ook niet meer werken uiteraard. Dit kan voor ongemakken zorgen als je bv nog een EISA moet instellen!!!

HERSTELLEN:
=========
Soms wil een schijf helemaal niet meer meewerken, doch vooraleer over te stappen naar de zware middelen, neem zeker eerst alle punten door met betrekking tot het correct aansluiten, de juiste montagevoorzorgen en pas eerst een preventief onderhoud toe. De bedoeling is om naar deze last-resort te grijpen om gegevens alsnog terug te halen. Somige handeling zijn zeer destruktief en maken uw schijf onheroepelijk om zeep binnen zeer korte tijd, doch het kan voldoende zijn om uw data nog snel te copieren naar een ander medium. Weet ook dat er bedrijven zijn die hier in gespecialiseerd zijn, en zonder meer deze handelingen professioneel kunnen uitvoeren. Zeker als de schijf belangrijke informatie bevat kan je beter niet zelf gaan experimenteren en het overlaten aan experts.

- (D) in eerste instantie plaats je de schijf in een ander toestel omdat de voeding misschien net niet genoeg kan leveren of er een storing in zit.

- (D) kontroleer zeker de "molex" of voedingsconnector. Wissel hem om met een andere indien deze niet strak "zit".
(een handig trickje is met een puntig voorwerp de 'buisjes' in de molex een deukje te geven waardoor die beter gaan klemmen)

- (D) Een schijf kan ook wel eens vast komen te zitten. Om deze los te krijgen volstaat het soms om de schijf ter hand te nemen en een snelle "twist" te geven. probeer je voor te stellen dat de schijven binnen in door de massatraagheid tov de HD moeten aangezwengeld worden.

- (D) De diepvriesmethode: Voor schijven die vastzitten maar nog geluid produceren als teken van leven doch niet meer opspinnen: Plaats de schijf in een gesloten verpakking (plastiek doos, zakje...) om ijsvorming te voorkomen en plaatst het geheel voor 1 nacht in de diepvries. De schijf komt meestal los op deze manier (veel mensen hebben dit met succes gedaan) Tijdens het aansluiten is het belangrijk dat je de schijf IN het zakje of doosje laat zitten!! Omdat er zich condens kan aanvriezen op de electronica en dienomstande weer om zeep kan helpen.
De schijf is volgens sommigen beter "leesbaar" en dit voor een periode tot de schijf weer warm word. Herhaal indien nodig.

- (D) Loskloppen: Klop de STILSTAANDE schijf met een stevige, doch niet overdreven, klap op een vlak (tafel bv) Of met de vuist (lichte fustratie-klap). Dit laat toe klevende koppen los te trillen. Deze methode werkt zeer goed in combinatie met het invriezen en een twist (zie 2 vorige punten).
Het is echter enkel weer van toepassing als er nog iets van leven is de schijf zit (zacht zoemend geluid) maar niet meer wil opspinnen.

- (I/D) Vervanging van de printplaat is ideaal wanneer een schijf
OF niet meer herkenbaar is door het systeem maar wel nog "normaal" geluid maakt. (dit kan betekenen dat de datainterface defect is.)
OF indien de schijf voordien perfect werkte en inneens totaal niets meer doet, dan is het vervangen van de printplaat meestal uitkomst.
Het vervangen van de printplaat houd in dat je bv op de tweedehandsmarkt een EXACT gelijk type schijf zoekt en de electronicaprintjes gaat omwisselen.

IN ALLE GEVALLEN van reanimatie is het best om de defecte harde schijf NIET als hoofdopstartschijf te hebben.

- (X) Soms wil de schijf wel lopen, maar komt de actuator niet los. Hij blijft dus in parkeerpositie.
Het kan ook zijn dat de voicecoil lui is geworden en de actuator niet uit die stand krijgt.
Afhankelijk van het gebruikte parkeersysteem, kan je dit mechanisme meestal gewoon verwijderen zonder meer.
Doch opgelet, soms is het parkeermechanisme deel van de actuator-range-begrenzer en dan kan het niet.
Let dus goed op dat de actuator niet OFF-disk kan lopen, of tegen de spindel-as wat ze zondermeer zou beschadigen.
Veelal kan je een soort vlaggetje vinden die boven of tussen de platters loopt. Dit vlaggetje komt overeind als de schijf op toeren komt, en dus zo de actuator vrijgeeft.
Dit vlaggetje mag je verwijderen. Dit is al met succes toegepast.

... more to come ...


FEITEN EN RANDINFO:
===============
In eerste instantie zijn er veel mythes en spookbeelden rond harde schijven, we werken ze ook even weg.

- harde schijven staan niet onder gas/lucht-druk ook niet onder vacuum.
(dit zou de werking van de zwevende koppen ten nadele komen of onmogelijk maken)

- er IS luchtuitwisselling met de omgevingslucht, doch deze is zeer miniem.
(tijdens transport worden drukverschillen opgehoffen of tijdens opwarmen en afkoelen) bij de meeste schijven is een air-vent-hole met filter aanwezig.

- als ik een bestand uitwis, dan is het ook weg voor altijd. Dit is zeker niet zo, het uitwissen van een bestand houd in dat je enkel de verwijzing ernaar ongedaan maakt. Zelfs formateren heeft geen zin, de data blijft op de schijf staan!
Hieruitvolgend kan je er dankbaar gebruik van maken om "per ongeluk" geformateerde schijven te on-formateren (er bestaan hier tools voor, zie FAQ of zoek even rond) Hetzelfde geldt voor uitgewiste bestanden.
Als je dan toch wil dat bestanden echt van de schijf worden gewist omdat ze bv confidentionele info bevat, gebruik dan een tool die het bestand meermaals overschrijft met onzin om zo te maskeren wat er eerst op stond, finaal wordt de "onzin" ook gewist op traditionele wijze om zo de ruimte vrij te maken.
OPGELET: het is zelfs zo dat -- ook al staat er een bestand boven op een oud geschreven -- de oude data nog steeds kan terug gehaald worden met expert-tools!

- hardeschijven zijn extreem kwetsbaar. juist en niet helemaal juist. Ze zijn idd een van de meest kwetsbare elementen binnen de pc, doch het is niet zo dat openschroeven van het kabinet ook metteen het einde aankondigd. Ik ga het niet aanbevelen om dit te doen, maar wijs gewoon even op het feit. Recente harde schijven --spanningsloos-- kunnen krachten aan tot 300G !! Onder spanning spreken fabrikanten van meedere G's wat echt veel is.

- er staat meer op de schijf dan je zou vermoeden, doch het is niet van die aard dat het je privacy in gedrang brengt hoor.
zo vind je er de gray-code terug zie ook: http://cma.zdnet.com/book...r/ch14/ch14.htm#Heading19 in het bijzonder FIG 14.5 .6 en .7
de graycode zorgt ervoor dat de koppen hun track kunnen vinden.
wiskundige basis is hier: http://www.public.asu.edu/~ncban/graycode.html

- een willekeurig sector ziet er zo uit qua signaal op de kop
Afbeeldingslocatie: http://intersecting.info/projects/hdmaint/leadin+count+graycode.jpg
klik voor vergroting
vanaf 20 tot 200 heb je de leadin. die toont aan dat er een sector zal beginnen.
200 tot 315 is de index, en tot aan 450 heb je graycode.
na 450 komt een pause en na 500 dan de sectordata zelf.
DEZE "DATA" kan je NIET formateren, herschrijven or whatsoever. Enkel zeer gespecialiseerde bedrijven kunnen dit met een machine hiervoor speciaal bestemd.


... more to come ...

LINKS NAAR RELEVANTE TOPICS:
======================

Topic over bedrijven die datarecovery doen voor jou => gecrashte hdd, geen datarecovery, wel repareren, waar?

Welke geluiden kan een defecte schijf allemaal produceren? => Wat is er mis met mijn HDD? HDD geluiden..

Wat doen HD-merken indien uw schijf nog in garantie is? => ibm 60gb harddisk
en Maxtor 120GB kapot

Mijn schijf is dood, maar nog in garantie, er staat nog vertrouwelijke data op, wat nu? => Kapotte Maxtor 120GB met illegale stuff, toch RMA doen?

Ik wil een kijkraampje in men schijf, mooi maar af te raden => http://www.overclockers.com/tips821/index02.asp
Persoonlijk vind ik dit zeer mooi om zien en het heeft een zeer educatieve waarde doch denk ik dat je dit beter NIET kan doen enwel omdat bv de eenvoudige straling van een GSM inducties kan opwekken in de extreem gevoelige data-flat-kabel naar de koppen en dienomstande uw data en of electronica kan ruïneren.

Mijn harde schijf bevat confidential data, hoe kan ik de schijf totaal onbruikbaar maken? wat nu? => http://www.zenvendor.com/special/HardDrive/HardDrive.htm (btw dit is een lol heh ;))

De hardeschijf is beveiligd tegen schrijven?? deuh?? => Harddisk beveiligt?

Hardeschijf partities moeilijk in te stellen/verwijderen => fdisk tegenstrijdigheid

Formateren (normaal- quick- low_level- format) en FDISK, wie zijn ze, wat doen ze? => [rml][ maxtor] formateren[/rml]

SPIN-OF's
=======

[rml][ HD's] Ik ben geschokt van deze vaststelling bij Maxtor[/rml]

FOTOARCHIEF:
==========

Als uw schijf zo gemonteerd is, zoek dan best een andere hobby:
Afbeeldingslocatie: http://intersecting.info/projects/hdmaint/harddrivebadmount1.jpeg


Zo hoort het zeker NIET gemonteerd te zijn, je loopt sterk risico op kortsluitingen, de schijven hebben geen afdoende koeling, en trillingen kunnen de levensduur van de schijven sterk doen afnemen:
Afbeeldingslocatie: http://intersecting.info/projects/hdmaint/harddrivebadmount2.jpeg

---------------------------------------------------------------------------------------

Ik hoor graag suggesties, opmerkingen of aanvullingen op dit thema in deze thread.
Hopelijk is mijn uitleg zo foutloos mogelijk, en nog leesbaar desondanks we soms diep in de materie moeten duiken om iets uitgelegd te krijgen.

Mensen die defecte schijven hebben voor donatie/onderzoek aan dit project => jim@intersecting.info

Dank aan iedereen die hieraan meewerkt, veel succes!

update dates: ... 24-sep, 10oct,

[ Voor 255% gewijzigd door Anoniem: 55049 op 10-10-2003 20:27 . Reden: update ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 55049

Topicstarter
VOOAFGAANDE:

Hallo allen, Ik weet dat er hier enkel echte die-hards zijn die veel durven en zeer handig zijn met de electronica in de pc. Veel spul is na eenvoudig reinigen weer als nieuw, veel storingen kunnen opgelost worden met wat handig zijn.
Wat ik nu eens zou willen doen, is het uitwisselen van ervaring tot het succesvol herconditioneren / herstellen van harde schijven.

DOE DIT NIET ALS JE NIET WEET WAAR JE MEE BEZIG BENT, ALLE VERANTWOORDELIJKHEID LIGT BIJ JOU, HET KAN ZONDER MEER EEN EINDE STELLEN AAN UW GARANTIE EN ONHERROEPELIJKE SCHADE MAKEN!
IK BEN NIET VERANTWOORDELIJK!

Mijn ervaring:

Ik ben een verstokte roker en weet dat het niet gezond is, ok tot daar. Maar wat ik totaal niet verwacht had is dat de teerafzetting ook zou binnensluipen in men harde schijf. Ik dacht dat die dingen hermetisch afgesloten waren toch.
Het betreft een Maxtor/Quantum Fireball ST 6.4Gig.

Voorafgaande hoorde ik duidelijk dat de schijf een "TAK" maakte af en toe, en steeds weer opnieuw begon te initialiseren. Ook werden de bad-clusters steeds erger met de tijd.
Wat mij opviel is dat de schijf geen problemen vertoonde als hij koud was.

Toen mijn OS onstabiel begon te worden was de maat vol natuurlijk en gezien de garantie toch verstreken is, kan ik doen wat ik wil.

Eerste poging: Formateren::
Dat was goed voor een paar uur,veel bad clusters waren weg, doch nog steeds af en toe het "TAK" probleem vooral als em heet was.

Tweede poging: LowLevel Format::
Bij Maxtor/Quantum kan je een tooltje afhalen die de schijf lowlevel gaat formateren.
Ik heb ervaren dat deze tool totaal nutteloos is. De schijf werdt eerst als slecht aanzien, en een tweede trial was dan weer perfect, terwijl een derde weer slecht was, etc....
Het idiote is dat de schijf nog steeds de bad-clusters op de reeds gekende plaatsen vertoonde.

Derde poging: Lowlevel Recover::
Er is een tooltje "HDD-regenerator" geschreven door een rus dacht ik (Dmitriy Primochenko), die bad-sectors hersteld!!! geloof het of niet, het werkt nog ook !!! echt waar, ik was totaal versteld.
Het ding loopt wel onder win9x en dus moest ik de schijf eerst in FAT omzetten en kon dan de bad-sectors regeneraten. Het ding vond een 10tal en herstelde die met succes!!! Dit is dus zeker een aanrader om te hebben. Je kan naar verluid ook een startdisk maken maar die optie heb ik niet geprobeerd.

Vierde poging: Onderzoek op slechte contacten::
We weten allen dat slecht contacten de dood zijn binnen electronica.
Dus de schijf even demonteren ZONDER de gevoelige schijf-kabinet te openen.
Een grondige inspectie van de printplaat bracht mij tot 4 contactrijen die ALLE slechte contactovergang vertoonde. Met een miliohmmeter kwam ik tot resultaaten van 9 OHM AUB!!

1) De molex: reinigen met agressief electronicacleaner, en nazuiveren met een alcohol achtige spoeling. De contacten van het "vrouwtje" kan je "aanspannen" door met een puntig voorwerp de metalen buisjes te vervormen of een deukje in te geven zodat die echt hard klemmen bij het aansluiten.

2) de ata-bus: reinigen met alcohol, met een zeer zacht schuurpapiertje het oppervlak van de aansluitpinnen "ruw" zetten, en weer zuiveren.
Aanvullend een gloednieuwe ATA kabel aansluiten.

3) de flexkabel naar de koppen (bruine strip) Ik kon hier de contactovergang niet meten met een miliohmmeter maar zag dat na demontage de vertinde eindes niet zuiver waren, dus even zuiver maken en aansluiten terug.

4) de spindel sturing: dit verwonderde mij het meest, daar ik hier die 9ohm heb gevonden, jeeezes das veel. Wat mij ook opviel, is dat wanneer de schijf draaide en ik op het printplaatje druk ging uitoefenen de schijf abrupt initialiseerde. in eerste instantie heb ik de klemmen wat aangezet door vervorming, ik vond het toch niet zo ideaal en heb dan maar de heele zooi een puntje soldeer gegeven.
Dit probleem was dus opgelost. Ik kon nu drukken zoveel ik wou op de print, de schijf initialiseerde niet meer

Na deze 4de ronde van contactovergang-verbetering, was de schijf al in veel betere staat, en kon ik al denken aan het opnieuw instaleren, formateren, .... blablabla

Maar, gij deed het weer, de "TAK" hmmmm shit. Dit is iets intern dus.

Vijfde poging: Onderzoek schijfkabinet openmaken::
Ik dacht what the fuck, hij is toch deffect ik kan er maar van leren heh.
Na openmaken en aansluiten spanning (met labovoeding) zag ik dat de HD veel meer stroom trok dan aangegegeven door de fabrikant. 5/12V = 650/720mA Terwijl ik stromen bij "idle" tot 700/1300mA mat. Dus dit duide op een spindel die harder moest werken. Of te hoge friktie.
Eerst even de schijf stillzetten en de parkeerstand opheffen.
Toen ik met de hand de spindel roteerde 'voelde' ik echt dat de parkeerstrook veel soepeler liep dan de data-area. Als ik de koppen tot stilstand bracht op de data-area dan was het precies of die kleefde aan de schijven. De friktie was echt extreem hoog. Hoe kan dit nu?

Zesde poging: wegwerken friktie platters/koppen::
Ik liet de schijven opspinnen en spoot videokoppen reiniger op de top-platter.
tot mijn enorme verbazing zag ik de schijf wit aanslaan met strepen. oops foutje dacht ik. Heb ik nu de platters aangetast? De koppen "opgelost"? Wat heb ik gedaan? Verder onderzoek bleek het om een soort afzetting op de platters te gaan. Die mij veel deed denk een de tabakafzetting op men scherm, etc bv...
Maar dat kan toch nie, dit ding is hermetisch toch?
No Way, met een zacht doekje nam ik het vuil op. Meerder malen heb ik de procedure herhaalt, en zo kreeg ik de koppen ook zuiver want die hadden ook wel die afzettting waar ik ze niet kon verwijderen omdat ik ze zou beschadigen door er nog maar naar te kijken alleen al.

Zevende poging: the end::
Toen heb ik iets heeel stom gedaan en de platters in de verkeerde richting laten draaien waardoor een paar koppen "omklapte" en mijn schijf direct naar de eeuwige jachtvelden was gegaan.
Nu kon ik zeker experimenteren dat het een lust was. Hij was nu zeker dood.
Toen heb ik de schijf volledig gedemonteerd, alle platters losgemaakt en gereinigd, elke platter heb ik op een andere manier gereinigd (ander producten) om te proberen te achterhalen hoe ik dit in het vervolg het beste zou aanpakken.
Steeds monteerde ik 1 platter terug en teste de fiktie.
De beste combinatie was videokoppenreiniger en zacht papier om de platters te poetsen. De frictie was TOTAAL WEG!! van een succes gesproken.

Het jammere is dat de schijf in zen geheel dood was door al deze experimenten en ik niet heb kunnen testen of hij nog wel zou data lezen/schrijven.

Mijn vraag is nu. Heeft er iemand gelijkaardige ervaring met deze?
Post aub zinnige dingen, en geen flameachtige toestanden, als je het niet gedaan hebt, zwijg dan aub. Enkel ernstige replies, thanks, wildjim

aanvulling: gelieve te vermelden als je roker bent of niet en deze problemen ervaart. Ik weet dat het onzinnig klint, maar statistiek brengt ons dan toch een stap dichterbij.

[ Voor 96% gewijzigd door Anoniem: 55049 op 18-06-2003 15:44 . Reden: opkuis ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 44568

Met 5 fervente rokers en meerdere PC's die 24/7 draaien, heb ik gemiddeld 1s in de 10 jaar 1 uitval van een HDD. Meestal overleven ze meerdere PC's bij mij.

Je koppen over de data-area laten lopen is niet lekker, imo horen die dingen eerst op toeren te spinnen zodat er een luchtlaag tussen kopvlak en schrijf/leesvlak ontstaat.
Een harde schijf is altijd open d.m.v. een filteropening. Dit dient voor drukbalans tussen binnen/buiten. In een aantal topics waarbij mensen hun PC met HDD in vloeistof onderdompelen zie je dat dan ook fout gaan om die reden...
Sommige hardeschijven met een "tik" kun je vaak (gedeeltelijk) redden door hercalibratie of simpelweg dat schijfdeel niet meer te gebruiken.
Afgebroken pennen (door bijv. gebruikers die de ATA connector verkeerd om hebben gedaan) kun je goed repareren door van een kapot mobo/stuurprintje een jumper te gebruiken als nood-ATA-pennetje.

Hulde aan je topicstart, duidelijke uitleg, leerzaam en zelfeducatief. Is weer een welkome verandering op de vele helpdesk/zoekvraag-topics.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • KBDE
  • Registratie: Januari 2001
  • Laatst online: 13:30
ik wil nu niet lullig doen ofzo, maar zo gauw je die plaat ook maar aanraakt met een stoffen / papieren doekje or whatever, kun je hem in principe al weggooien.


je krijgt nooit meer de minuscule kleine stofdeeltjes ervan af.

En wat die frictie aangaat, als je een hd rond draait met de koppen OP de platters kun je hem sowieso al weggooien.

Als een hd upspinned / downspinned gaat deze naar de parkeerstand, hier worden de koppen van de hd opgetild zodat deze helemaal geen contact meer maken. (en als ie op normale snelheid is, komen de koppen ook niet aan de hd, daar deze nl boven de hd zweven, zouden deze wel contact maken is dit nl een hd zogenaamde HD crash. ;) )

Dus het hele frictie verhaal gaat sowieso niet op daar de koppen helemaal never nooit in contact komen met de platters zelf.

(IMHO) ;)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Part
  • Registratie: September 2000
  • Laatst online: 20-05 18:09

Part

Helemaal niets.....

Toen ik met de hand de spindel roteerde 'voelde' ik echt dat de parkeerstrook veel soepeler liep dan de data-area. Als ik de koppen tot stilstand bracht op de data-area dan was het precies of die kleefde aan de schijven. De friktie was echt extreem hoog. Hoe kan dit nu?
Er zijn HDD's die de koppen in de parkeerstand optillen zodat ze de schijf niet raken. Ook word er wel gebruik gemaakt van kleine laser putjes op de parkeer sector. Dit verminderd de wrijving.
Op het data gebeid zal de kop nooit de schijf raken omdat er een luchtlaagje tussen de snel draaiende schijf en kop gevormd word. Dit lucht laagje tilt de kop op.

Dat er rook (teer) in de hdd komt lijkt me heel sterk. De uitwisseling van lucht is minimaal. De lucht gaat vaak eerst door een vrij lang lucht kanaaltje waar eventuele verontreiniging neer slaat en vervolgens zit er nog een filter tussen.
In de hdd zit ook een filter die eventueel binnen gedrongen troep uit de lucht filtert.
Een grondige inspectie van de printplaat bracht mij tot 4 contactrijen die ALLE slechte contactovergang vertoonde. Met een miliohmmeter kwam ik tot resultaaten van 9 OHM
Hoe heb je dit gemeten?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 55049

Topicstarter
Hoe heb je dit gemeten?
De pennen van de spindelmoter zitten vastgelijmd (hermetische reden denk ik) op de behuizing en steken erdoor. Die pennen steken als het ware door de printplaat geen waar een speciale connector de pennen "omhelst". Ik kon dus eenvoudig meeten door een contactpunt aan te leggen op het topje van een pin, en anderzijds een contact aan te leggen op de plaats waar de "omhelsings"-connector op de print zit gesoldeerd. (prikken in het tin) Het gebruikte meetapparaat is een digitale Fluke miliohmmeter.

Ik moet iedereen ook gelijk geven wat betreft die luchtlaag. Alle boeken bespreken dit idd zo.
Mijn verwondering was dan ook nog veel groter toen ik merkte dat die friktie zo groot was bij stilstand. Mijn vermoeden is dat de afzetting op zowel schijf als koppen dit luchtkusseneffect ongedaanmaakt waardoor eenerzijds de koppen gaan "landen" en anderzijds de koppen ook kunnen trillen. De luchtlaag heb ik ook even opgezocht, en het betreft hier een fysish fenomeen waarbij het cussion-effect een electrostatische grond heeft. Het is dan ook niet onzinnig te stellen dat onreinheden dit effect kunnen verstoren. Vanwaar mijn reinigingspoging.

Ook wordt veel verwezen naar de uitzonderlijke kwetsbaarheid van de schijven, maar ik heb echt mijn twijfels hierbij. Vroeger was het idd zo dat nog maar kijken ernaar al voldoende was om een schijf om zeep te helpen, maar ik heb enkele platters echt moeten mishandelen om er krassen in te krijgen. Ik denk ook dat de technologie ondertussen al zo is aangepast dat die schijven wel tegen een stootje kunnen ondertussen.

Een ander merkwaardig fenomeen is ook dit:
doordat de frictie groter is, bewijs ik aan de hand van deze: de kop zelf is een plat balkje met 1 schuine zijde aan de kant waar de schijf "inloopt" (probeer je het voor te stellen).
door de frictie gaat het blokje zacht "aangrijpen" op de platter en komt er een tork op te staan waardoor het blokje zacht begint te kantelen (als op een fiets met harde voorremmen komt de kont ook naar boven) Ik denk niet dat het onzin is wat ik verkoop, want ik heb al gehoord dat mensen de platters opblinken met ramenreiniger enzo.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 44568

Dat frictie veranderd door aankoeking op het lees/schijfoppervlak is logisch. Zelfs vliegtuigen hebben speciale reiniging/coating om een optimaal oppervlak te hebben ivm airflow/aerodynamica. Door aankoeking op de lees/schijfoppervlak vind er strubbeling plaats in de luchtwerveling, waardoor de kopafstand tot het oppervlak niet stabiel blijft (op micro nivo).

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • KBDE
  • Registratie: Januari 2001
  • Laatst online: 13:30
Anoniem: 55049 schreef op 16 juni 2003 @ 15:52:
[...]
Ook wordt veel verwezen naar de uitzonderlijke kwetsbaarheid van de schijven, maar ik heb echt mijn twijfels hierbij. Vroeger was het idd zo dat nog maar kijken ernaar al voldoende was om een schijf om zeep te helpen, maar ik heb enkele platters echt moeten mishandelen om er krassen in te krijgen. Ik denk ook dat de technologie ondertussen al zo is aangepast dat die schijven wel tegen een stootje kunnen ondertussen.
.
Hmmm. Juist andersom !
Tegenwoordig is de dichtheid vele malen hoger geworden, dus als er nu een klein stofdeeltje op je hd komt, dan zijn gelijk meerdere MB's naar de kl*te, buiten dat is de lees/schrijf kop ook vele malen kleiner geworden. Zo'n klein stofdeeltje kan zo'n kop dus al snel geheel verwoesten, vroeger was dit juist minder erg.
Vroeger was het wel zo (dus echt de hele oude hd's) dat deze vaker fysiek crashten (dit komt tegenwoordig nog maar zelden voor) maar dat komt omdat vroeger ook de onderdelen zwaarder en groter uitgevoerd waren.

Vergelijk het maar met een laptop en een desktop hd van tegenwoordig. Een laptop hd kun je rustig als ie aanstaat (met gepaste snelheid) op de tafel knallen zonder dat ie crashed. Ditzelfde moet je eens met een desktop hd niet proberen !

PS: Ik heb zelf hier ook een defecte quantum fireball cr 6.4gb liggen. Als ie te warm wordt begon ie te tikken. Ik heb de contact pinnetjes eens vernieuwd (nieuw soldeersel erop gedaan) dit lijkt geholpen te hebben, sindsdien heeft ie nooit meer echt getikt. Maar ik heb hem dan ook sinsdien alleen maar tijdens korte periodes in gebruik gehad. (om bv een nieuw os te testen, of als meesleep hd ofzo)

Maar die pinnetjes welke gaan oxideren is dus inderdaad een welbekende oorzaak.

[ Voor 17% gewijzigd door KBDE op 16-06-2003 16:30 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 55049

Topicstarter
Dit vond ik onderweg: Afbeeldingslocatie: http://home.olemiss.edu/~cccook/ITFlash/0699/surfacegap.gif

De surface zou bestaan uit een ijzeroxydesamenstelling afgeschermd met een polimeer. Iemand een idee welk polimeer dit is?

Aanvulling: wat ik niet vermeld heb, is dat ik de drive aan de buitenkant heb gereinigd met een soort alcohol. Dat was allemaal ok, geen problemen.
Maar toen ik later de drive-kabinet voor de EERSTE maal openschroef gaf die duidelijk de geur van mijn reinigingsmiddel binnenin, desondanks deze aan de buitenkant al lang was verdampt. Ik denk dat er door capilaire kracht vloeistof in de drive is beland via miniscule gaatjes, schroefgaten bv(tussen de schroefdraad door, want de vijs zit er van de binnenkant ingeschroeft en wordt dus nooit losgemaakt)).

[ Voor 57% gewijzigd door Anoniem: 55049 op 16-06-2003 17:10 . Reden: aanvulling ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • dreeke
  • Registratie: December 2000
  • Laatst online: 31-10-2024

dreeke

outdated icon

Anoniem: 55049 schreef op 16 June 2003 @ 14:37:
aanvulling: gelieve te vermelden als je roker bent of niet en deze problemen ervaart. Ik weet dat het onzinnig klint, maar statistiek brengt ons dan toch een stap dichterbij.
dat klinkt niet onzinnig.

Je hebt echt geen idee hoe erg je je hardware en andere electrische apparaten verneukt met rookaanslag.
Vooral bij oude analoge "rotzooi" en bij CD spelers is rookaanslag een boosdoener.
Het plakt enorm en is moeilijk weg te krijgen. Je kan afstoffen en schoonmaken zo vaak je wilt, maar onder normale omstandigheden krijg je het gewoon nooit meer weg.

Ik heb ooit een doos oude cassettebandjes van iemand gehad en die waren niet af te draaien omdat ze om de haverklap vastliepen en doormidden braken.
Ik had zelf exact zulke cassettebandjes (zelfde merk en type, net zo oud) die wel gewoon goed waren.

Ik heb er dus 2 open gemaakt (1 goede en 1 slechte) en gekeken wat nou het verschil was.
De cassettebandjes die bij de 'roker' vandaan kwamen hadden de tapegeleiders vol met aanslag zitten.
Een mesje om te schrapen en een stukje schuurpapier om het weer glad te krijgen, deden wonderen. Ik heb ze de rest van de bandjes ook behandeld en ze doen het nu allemaal weer zonder problemen.

Ook stof blijft veel makkelijker kleven op oppervlak waar rookaanslag op zit.
Zet pc's van ongeveer 3 jaar oud naast elkaar en maak ze open.
Eentje die in een rook omgeving heeft gestaan en eentje niet.

Je zal zien dat de rokers'pc aanzienlijk meer stof erin heeft liggen.

Bij gebrek aan uw reclame staat hier mijn handtekening.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 55049

Topicstarter
Blijkbaar ben ik de enige die zich hier aan waagd :( Ik dacht dat de tweakers zich wel aan meer experimenten zouden wagen zoals deze. Waar zitten die die-hards?

Ik zet er ook een interessante link bij naar geluiden die de hardschijf kan maken: Wat is er mis met mijn HDU? HD geluiden...

[ Voor 31% gewijzigd door Anoniem: 55049 op 17-06-2003 13:32 . Reden: aanvulling ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Maurits van Baerle
  • Registratie: Maart 2001
  • Niet online
Anoniem: 55049 schreef op 16 June 2003 @ 15:52:
[...]
Ook wordt veel verwezen naar de uitzonderlijke kwetsbaarheid van de schijven, maar ik heb echt mijn twijfels hierbij. Vroeger was het idd zo dat nog maar kijken ernaar al voldoende was om een schijf om zeep te helpen, maar ik heb enkele platters echt moeten mishandelen om er krassen in te krijgen. Ik denk ook dat de technologie ondertussen al zo is aangepast dat die schijven wel tegen een stootje kunnen ondertussen.
Volgens mij heb je helemaal geen idee hoe snel dit beschadigt raakt. Jouw schijven hebben nooit meer gewerkt sinds je ze ook maar hebt opengemaakt, door het simpel aanraken, zelfs nog voor het krassen en de vloeistof waren ze al onherstelbaar beschadigd en onleesbaar, daar kun je gerust van uit gaan.

Als je ze nou eerst had aangeraakt, dan had getest, dan met vloeistof had bewerkt, weer getest, dan bekrast en dan weer getest. Dan kun je je een idee vormen over de kwestsbaarheid van de platter. Dat je moeite moet doen om zichtbaar te krassen zegt verder niet zoveel, een platter kan onherstelbaar beschadigd zijn zonder je er iets aan kan zien, misschien met een heel goede microscoop maar zeker niet met het blote oog.

Het lijkt me trouwens zeer onwaarschijnlijk dat er rookaanslag op je platters zit. Eén rookdeeltje is al voldoende om een hele kop te laten crashen, hiermee is die hele zijde van de platter dus al onherstelbaar beschadigd. Laat staan als er een laagje van het spul op zit.

[ Voor 3% gewijzigd door Maurits van Baerle op 17-06-2003 13:48 ]

Het grote: DAB+ digitale radio topic / IPv6 topic / OpenWRT topic


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Twynn
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 19-05 08:46
Anoniem: 55049 schreef op 16 June 2003 @ 15:52:
[...]
Ook wordt veel verwezen naar de uitzonderlijke kwetsbaarheid van de schijven, maar ik heb echt mijn twijfels hierbij. Vroeger was het idd zo dat nog maar kijken ernaar al voldoende was om een schijf om zeep te helpen
Hier ben ik het ook niet helemaal mee eens..

Ik heb ooit een quantum 50 MB schijfje gehad.. Was gewoon een ide schijfje.
Dat ding was kapot gegaan, gewoon een elektronisch defect.

Bij wijze van experiment heb ik het ding toen ook open gemaakt.. Welliswaar heeft het ding alleen open gedraaid, dus niet direct stof op de platters, maar toch.

Na het elektronisch defect te hebben verholpen (een diode over een of andere spanningsregelaar gesoldeerd) liep de drive weer als vanouds. Het schijfje heeft toen nog jarenlang dienst gedaan zonder enige problemen.

Ik denk dat als je zoiets met de huidige schijven probeert dat je dan toch een probleem krijgt.. Misschien niet direct, maar binnen niet al te lange tijd zul je steeds wazigere problemen krijgen.. (tenminste, da's mijn verwachting :))

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • iH8
  • Registratie: December 2001
  • Laatst online: 17-06-2024

iH8

bij ons op de td heeft iemand wel eens de platters van de een naar de ander case overgezet in erbarmelijke omstandigheden. onze klant wilde kost wat kost z'n data proberen te houden na het crashen van z'n schijf. het was een quantum 4.3se fireball. en wel werken he! >:)

Aunt bunny is coming to get me!


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 55049

Topicstarter
Ik lees hier veel onzin, die vooral gebasseerd is op spookverhalen, mythes, kristelijk geloof, weet ik wat allemaal. Maar 1 ding is zeker, dit gaat werken !! Zoals iH8 ook steld, ik kan hem geloven. Ik heb vandaag zowel de koppen als de platter on de microscoop geplaatst en zeeeeer veel begeleerd. Ik blijf bij mijn standpunt. Die dingen zijn absoluut niet zo kwetsbaar als velen ons laten geloven. Ook de afbeelding die ik hogerop geplaatst heb is zeer twijfelachtig. Het is een typical die ook in het boek van Peter Mesnerr staat. De data zal wel juist zijn, maar of deze "agressors" zo distruktief zijn heb ik zeeeer sterk mijn twijfels over.

Momenteel heb ik geen HD meer ter beschikking om mijn proeven verder te zetten, maar er komt zeker een vervolg op.... Ik heb de zaakvoerder van een pc-shop gevraagd naar een paar schijven, hopelijk heb ik ze snel :-)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Solomon
  • Registratie: December 2001
  • Laatst online: 06:30
iH8 schreef op 17 June 2003 @ 14:37:
bij ons op de td heeft iemand wel eens de platters van de een naar de ander case overgezet in erbarmelijke omstandigheden. onze klant wilde kost wat kost z'n data proberen te houden na het crashen van z'n schijf. het was een quantum 4.3se fireball. en wel werken he! >:)
De kans dat het werkt bestaat zeker, maar er zijn ook zeer grote risico's aan verbonden. Ik zou dit dus alleen doen als je echt wanhopig bent om die data enzo :P

V&A aangeboden: LSI 9207-8i (IBM M5110) geflashed naar IT MODE


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Paul
  • Registratie: September 2000
  • Laatst online: 12:44
Het die-hardste wat ik met HD's heb gedaan is printje wisselen.

Ik had 2 identieke 40gb ibms, vanwege het oorverdovende geluid van alle crashende ibm;s over de hele wereld die dingen net een weekje van RAID 0 af en ieder apart aangesproken, liepen beiden vast (buiten garantie, mede door mijn luiheid / maaaanden gecrashed en al laten liggen)...

1tje deed het half, af en toe wel af en toe niet, incluus enge geluiden, dus toen die het eens (tijdens testen) WEL deed heb ik die snel leeggehaald.

De andere werd nooit meer in de bios gevonden. Uiteindelijk de print van de halve op de dode gezet, en deze deed het weer :) Snel leeggeplukt en liggen nu beide naast me. Ondanks dat de dode het nu weer wel doet (en de halve helemaal niets meer) vertrouw ik hem toch niet :P Vreemd he? :P

"Your life is yours alone. Rise up and live it." - Richard Rahl
Rhàshan - Aditu Sunlock


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • iH8
  • Registratie: December 2001
  • Laatst online: 17-06-2024

iH8

pcb switchen kan iedereen. platters swappen is een ander verhaal. dat bij mij op m'n werk was pure mazzel. ik heb het ook niet mogen aanschouwen want we mochten allemaal een eindje gaan fietsen wat begrijpelijk is. ik ben zeker in de overtuiging dat mocht je de platters op de verkeerde manier aanraken dat het dan echt gebeurd is. ik heb het er wel met die gast over gehad. puur mazzel zei ie tegen me. laatst kwam ik op een duits mod-board pix tegen van een gast die ff z'n douche 30 min aan had gezet, wachten tot de damp gezakt was, toen een led op de arm en een plexiglascover gemonteerd. als je geluk hebt en weet waar je mee bezig bent is een cleanroom niet noodzakelijk.

Aunt bunny is coming to get me!


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 45142

volgens mij is een nieuwe hdd kopen toch een betere oplossing :P

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Kleintje81
  • Registratie: Oktober 2002
  • Laatst online: 15-05 08:56

Kleintje81

Blaat

Anoniem: 55049 schreef op 17 June 2003 @ 21:05:
Momenteel heb ik geen HD meer ter beschikking om mijn proeven verder te zetten, maar er komt zeker een vervolg op.... Ik heb de zaakvoerder van een pc-shop gevraagd naar een paar schijven, hopelijk heb ik ze snel :-)
Ik wil mij als vrijwilliger opgeven om een aantal (mishandelde) defecte schijven te doneren, als je wil mag je ze hebben (voornamelijk quantums van rond de 10 gb en een paar seagates van 1 gb).

Laat maar horen als je ze wilt om ermee te experimenteren ofzo, ik was toch van plan om die dingen weg te gooien of iets dergelijks. :)

BF2 stats Systemen


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • MJ85
  • Registratie: September 2002
  • Laatst online: 20-03 08:00
HD's zijn toch bij mijn weten Vacuum gezogen, zodra je de seal breekt kun je je HD weggooien (lees: niet meer gebruiken).

.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Kleintje81
  • Registratie: Oktober 2002
  • Laatst online: 15-05 08:56

Kleintje81

Blaat

MJ85 schreef op 18 juni 2003 @ 03:22:
HD's zijn toch bij mijn weten Vacuum gezogen, zodra je de seal breekt kun je je HD weggooien (lees: niet meer gebruiken).
Kun jij dan verklaren waarom sommige hd's een zogenaamde "Breather Hole" hebben waarbij staat "Do not cover this hole!"?

De seal is voor de fabrikant, dan zien ze dat er aan de HD is gerommeld, en dus vervalt dan ook elke eventuele (vervangings/reparatie) garantie.

BF2 stats Systemen


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • iH8
  • Registratie: December 2001
  • Laatst online: 17-06-2024

iH8

MJ85 schreef op 18 juni 2003 @ 03:22:
HD's zijn toch bij mijn weten Vacuum gezogen, zodra je de seal breekt kun je je HD weggooien (lees: niet meer gebruiken).
en dat is bij mijn weten een fabeltje. :+

Aunt bunny is coming to get me!


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • maratropa
  • Registratie: Maart 2000
  • Niet online
ja zonder lucht in de schijf zou je helemaal een hitte-afvoet probleemhebben. maar aan de andere kant, de meest hitte komt door de wrijving tussen platters en lucht...

specs


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Exirion
  • Registratie: Februari 2000
  • Laatst online: 12:58

Exirion

Gadgetfetisjist

Kleintje81 schreef op 18 juni 2003 @ 04:07:
Kun jij dan verklaren waarom sommige hd's een zogenaamde "Breather Hole" hebben waarbij staat "Do not cover this hole!"?
Dat is geen gaatje dat een direct verbinding tussen de binnenkant van de harddisk en de omgeving maakt. Er zit een elastisch folie oid onder wat drukverschillen als gevolg van temperatuurstijgingen kan opvangen.

"Logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal." - Albert Einstein


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Maurits van Baerle
  • Registratie: Maart 2001
  • Niet online
MJ85 schreef op 18 June 2003 @ 03:22:
HD's zijn toch bij mijn weten Vacuum gezogen, zodra je de seal breekt kun je je HD weggooien (lees: niet meer gebruiken).
Nee, de kop zweeft op een laagje lucht. Als hij vacuum zou zijn (wat overigens een harddisk de prijs van een gemiddelde auto zou geven) zou een kop direct crashen. Er zitten wel een hoop voorzieningen op om te zorgen dat er geen stof in kan komen omdat dat funest zou zijn.

Het grote: DAB+ digitale radio topic / IPv6 topic / OpenWRT topic


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Madrox
  • Registratie: Mei 2002
  • Laatst online: 20-05 13:56

Madrox

Oh, Pharaoh!

Zal wel "stofvrije" lucht zijn dan...
Leuk topic dit ;)

Voor upgrade, complete zelfbouw, herstellen van windows/software klik hier!


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 55049

Topicstarter
De harde schijfen zijn zeker niet vacuum getrokken of onder druk geplaatst.
Een echt gat met of zonder filter heb ik niet kunnen vinden tijdens de voledige desectie van de quantum ST6.4Gig schijf, maar dat wil niet zeggen dat andere merken of types dit niet zouden kunnen hebben.
Wel heb ik meerdere "fabriction"-holes gevonden die naar mijn vermoeden enkel gebruikt worden om de onderdelen geautomatiseerd te kunnen afmonteren. Deze gaten waren ALLE gesealed met een degelijke zelfklever met vermelding "removal of this seal avoids waranty".
Langs deze gaten is luchtuitwisseling dus niet mogelijk.
Wel heb ik ook een andere vorm van gaten vastgesteld in de vorm van tap-gaten waar een schroef in zit van langs de binnenkant uit. Gezien de schroefdraad niet gesealed was met een trhead-locker (loctite bv) is er dus een zeer kleine gasuitwisselen mogelijk. Het is dan ook niet ondenkbaar dat tijdens het afkoelen van een schijf (lucht krimpt dan) de buitenlucht naar binnen wordt gezogen via deze miniscule gaatjes.

Wat betreft de koeling kan ik vertellen dat indien de kabinet open is en de schijf op toeren is, dat ding serieus wat wind maakt hoor :-) het blaast er echt op los.
Deze wind wordt bij dit type HD ook gebruikt om de parkeerstand te unlocken. Het is een plaatje die tussen de schijven gemonteerd zit en onder druk van de wind "omklapt" en zo de positioner vrij geeft. Ik heb niet kunnen vaststellen dat dit onderdeel last zou hebben van de "onbekende" afzetting (teer van het roken denk ik).
Wat wel een feit is, dat harde schijfen bovenaan en aan de zijkant veel aluminium of metaal in de behuizing hebben. Als je de schijfen dus wil koelen dan is het aan te bevelen ventilatoren BOVEN de schijf te plaatsen om zoveel mogelijk warmteuitwisselen te bekomen.
edit:
of beter gezegd, daar waar het meeste warmteuitwisseling mogelijk is. recentere schijven hebben zeer kleine electronicabordjes zitten. daar is het een betere optie ze onderaan te gaan koelen.


Voor mensen die hard roken kan ik adviseren de schijfen aan de metalen delen van de buitenkant:(top-deksel en zijkanten)
1) onnodige zelfklevers te verwijderen
2) te reinigen met "screen 99 van Kontact-chemie"
Zo moet een goede warmteoverdracht bevorderd worden.

PS:
Ik ga dit topic zwaar doortrekken in die zin dat ik graag alle aspecten met betrekking tot het reviven van HD's mogelijks wordt. Ik beschik over een klein electronicalabo en basiskennis chemie.
Graag zou ik dan ook op prijs stellen enkele harde schijven op de kop kunnen tikken die "afgedankt" zijn want de pc-boer stuurt zijn kat :(
Indien mogelijk relatief recente schijven met betrekking op datadichtheid per platter en het up-to-date zijn met de actuele gebruikte chemie voor schijven.

contact me (zie mijn profiel) graag (ik woon aan de belgische kust, als iemand een idee heeft om het transport goedkoop te maken ....)

[ Voor 6% gewijzigd door Anoniem: 55049 op 22-09-2003 22:00 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 55049

Topicstarter
Ik krijg maar weinig respons :( snif snif

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 44568

Tsja, voor alles geld: geduld is een schone zaak.

Bij vuilverwerkingsbedrijven, ophaalpunten, ijzerhandels etc kun je vaak oude PC(onderdelen) scoren, of ze werken is een 2e, maar voor jouw experimenten zal dat toch niet uitmaken.
Neem eens een kijkje in de goudengids en mail een aantal van die bedrijven. Ze zullen eerder blij zijn, want indien deze hardware afgedankt is en naar het schroot moet, dan moeten hun hetzij betalen, danwel vervoer/containers regelen. Als je zelf kunt vervoeren zien ze je graag komen imo.

[ Voor 39% gewijzigd door Anoniem: 44568 op 19-06-2003 13:54 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 55049

Topicstarter
Ik heb de topic aan het begin verwisseld en opgeschoond. Ik hoor graag een woordje kritiek ;) en als iemand nog schijven teveel heeft .... jim@intersecting.info

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Wildfire
  • Registratie: Augustus 2000
  • Laatst online: 06:28

Wildfire

Joy to the world!

Anoniem: 55049 schreef op 16 June 2003 @ 14:32:

- (D) Bad-clusters hebben we wel allemaal al van gehoord. Het zijn locaties op het schijfoppervlak waar gegevens niet meer betrouwbaar kunnen bewaard worden.
Een schijfcontrole (checkdisk) laat u toe om de onbetrouwbare delen op te sporen en te laten isoleren door het programma zodat deze locaties vermeden worden in de toekomst voor gegevensopslag.
Er bestaan programmas die u toelaten de gegevens alsnog te benaderen (zie FAQ
FAQ Opslagmedia & I/O Controllers)
Aanvullend plaats ik een link naar http://www.dposoft.net/ waar een tooltje verkrijgbaar is die toelaat bad-clusters SOFTWAREMATIG te herstellen! Sterker nog, terwijl het OS loopt!(win9x)
Hier zeg je dus effectief dat fysieke schade softwarematig gerepareerd kan worden. Dat is dus echt niet zo.

Je hebt hooguit een kleine kans dat er af en toe nog wat data te lezen valt, maar een bad cluster (bad sector heet het eigenlijk) is fysiek beschadigd en onherstelbaar.

Systeemspecs | Mijn V&A spulletjes | Mijn RIPE Atlas probe


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 44568

Het enige wat je doet met softwarematig clusters/sectors herstellen is de list opnieuw aanmaken waarin de fysiek beschadigde clusters/sectors staan.

(soms kunnen er nl. bad clusters/sectors toegevoegd worden aan die lijst door bijv. powerloss/OS-crash etc), welke overigens dan niet fysiek kapot zijn, maar wel in die lijst staan imo)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 55049

Topicstarter
Ergens heb je gelijk, is een goede opmerking die je maakt, thanks, ik pas het snel even aan.
Bad clusters zijn de "kettingen" die een bestand vormen.
Bad sectors zijn plaatsen op de platters waar de data moeilijk leesbaar/schrijfbaar is geworden.
Daar heb je groot gelijk in. Mijn excuus als ik onduidelijk ben geweest.

Maar het is NIET zo dat de platters fysisch beschadigd moeten zijn om bad-SECTORS te hebben. Zoals ik aangegeven heb naar het programma die BAD-sectors effectief hersteld! Ik heb dit zelf getest en het werkt echt. Ook ik was sterk verbaast over het resuultaat.

Aanvullend: bad-sectoren zijn een vorm van miss-aligment zoals ik het tot nu toe heb kunnen achterhalen. Ik ben bezig een proefopstelling te maken waarbij ik meer teweten zal komen over wat er exact op die platters aanwezig is.
Het komt er op neer dat er data op de schijf staat geschreven die NIET zichtbaar is voor het OS en enkel dient om de koppen aan te tonen waar de sectoren zich bevinden op de schijf.
De positioner word gestuurd aan de hand van deze informatie alsook de spindelsnelheid wordt gemeten op door de begin en eind-merken te "tellen" in functie van de frequentie van hun voorkomen. Dit is zeker zo daar de spindel zelf een 3fase asyncrone moter is die in ster geschakeld staat. Deze "omkadering" kan onstabiel worden en creeert de gekende bad-sector. Het gekende low-level formateren maakt deze sporen of tracks genoemd.

Bewijs: Wanneer bad-sectors benaderd worden door het OS , dan gaat de schijf lekker vreemde geluiden gaan maken 'trrrt zoem trrrrt zoem ...' en dit is in feite een aligment van de koppen die hij poogd. Gezien dit al niet lukt, wordt zelfs geen moeite gedaan om data te lezen daar zowiezo niet duidelijk is welke data hij zou kunnen lezen, vanwaar de badsector.

bad-sectors kunnen voorkomen in opvolgende lijn en dan zal wel sprake zijn van een bad-track welke WEL zal duiden op fysische beschadiging van de platter.

bad-sectors of bad-tracks creeren bad-clusters indien er bv een groot bestand is die gebruik maakt van een van de sectoren uit de "bad"-reeks. de recupereerbaarheid van de data zal afhankelijk zijn van de recupereerbaarheid van de sectoren.

bad-clusters kunnen echter ook voorkomen door tijdens het schijven van data de spanning te onderbreken waardoor de gegevens op de schijf niet kompleet zijn bewaard (dit is typerend waneer een systeem vastloopt en men moet resetten) Hier kunnen ook cross-links ontstaan (nevenfenomeen) Deze laatste vorm van bad-clusters kan ZEKER door checkdisk opgelost worden, doch dit neemt niet weg dat de data (die toch al incompleet was) incompleet blijft :-)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Zpottr
  • Registratie: Mei 2000
  • Niet online

Zpottr

Henk

Wat ik eigenlijk nog mis bij de "preventie" in de openingspost is de tip je schijven zeer regelmatg te defragmenteren. Het maakt een reddingsactie nadat bv. de FAT beschadigd is geraakt/ verloren is gegaan een stuk makkelijk (lees: een sterk gefragmenteerde schijf levert dan alleen nog maar bagger).

Zoef


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 55049

Topicstarter
Thkx Zpottr, is een goede opmerking en sterk punt die je maakt. Ik zet het er metteen bij.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • BalusC
  • Registratie: Oktober 2000
  • Niet online

BalusC

Carpe diem

Titelchange op verzoek :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Flooperke
  • Registratie: Mei 2003
  • Laatst online: 08-05 20:51
Ik heb zelf ervaring met omzetten van printen, plak schijven los maken etc..

plak schijven, soms met een lichte tik verticaal zodat kop los trilt... maar moest hem toch open maken omdat hoe langer ie uit staat hoe vaster de kop zit, 24h aan laten staan heb ik geen zin in, als ik hem iedere dag zou aanzetten kon ie nog op gang komen en werken...maar dat werdt slechter... dus op een dag deed ie niets meer, maar al mijn oude 386/486 tijdperk spellen stonden er nog op dus, dat was huilen bij wijze van
voor de tiende keer het deksel er af gehaalt onder een stof afdakje! :D en de kop los getrokken,... neen nix... andere disk gekocht met bad sector en al zelfde type op HCC, printje erop en wilde nog net starten, snel backuppen, print wordt met deze belasting toch ook slechter, maar weet nog geen remedie om de surface/kop mee te behandelen (volgens mij is alleen de kop de boosdoener??)

btw de kop slepen over surface valt mee, nie te vaak doen, maar weggooien hoeft echt nie, behalve als je hem dan zou neerleggen dan wel, dan trilt de kop er een piep klein kop omvang krassen op de surface, ->bad sectors

voor IBM, deathstars de print aandrukken en de kabel niet te ver insteken, anders gaat ie sectors corrupten, doet normaal ook wel hoor, vooral in de fat area?! :p nix aan te doen, spare sectors laten zoeken en opnieuw proberen, tot de volgende keer maar weer! ;) en geen load op de flat cable laten rusten, zoals strakke kabel, dit trekt aan de print, en dan gaat ie weer zijn gang...

en kijk uit voor oudere WDC's die met die plakband om de disk ;) veel verplaatsen van de disk, maakt deze band kapot, en stuurt direct vijand stof naar de aanval, binnen de kortste keren..

[ Voor 35% gewijzigd door Flooperke op 23-06-2003 16:52 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 55049

Topicstarter
Thanks Flooperke, ik heb jou adviezen erbij geplaatst.
Ik heb al heel wat experimenten gedaan om een efficiente manier te vinden op het "klevende koppen" probleem. en ik maak vorderingen :-) momenteel heb ik een methode uitgewerkt die er veelbelovend uitziet, doch ik zit zonder vooraad :( ik heb al men reserveschijven reeds om zeep geholpen voor het goede doel. Ik heb al een paar pc-winkels benaderd en niemand die mij schijven wil geven voor dit doel :( ook bij de recycle van de gemeente zien ze me niet graag komen hiervoor :( precies of ik hen aids zal geven lol. Ik denk dat veel bang zijn om privacyreden. Ook al zeg ik duidelijk dat het voor experimentele doeleinden is, ze doen niet mee. En ik zit voorlopig zonder schijven dus ... Als iemand me kan helpen PLZZZZZ !!! I need disks, a lot of disks :-)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • BalusC
  • Registratie: Oktober 2000
  • Niet online

BalusC

Carpe diem

WildJim, ik adviseer je om een advertentie te plaatsen in de V&A :)
www.tweakers.net/aanbod

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 57381

Dat met die electronica reinigen is de grootse onzin die ik ooit gelezen heb! Wat een onzin zeg! Blijf van de electronica af als je de levenduur wilt verlengen! De electronica wordt (als het goed is) onder andere getest met een stof-test, je wil niet zien hoe het er uit ziet na zo'n test. Het is er dus voor ontworpen om stoffig te mogen zijn. Indien stof een probleem zou zijn, dan wordt de electronica voorzien van een lak waarmee het volledig afgeschermt is.

Ook zou ik maar geen contact spray gebruiken, contact spray zorgt er namenlijk voor dat er op den duur een film laagje op de contacten komt waardoor het op den duur juist slechter gaat werken! Dus zeker niet preventief gebruiken, en een schuurpapiertje om contacten schoon te maken (indien nodig, ik kan me het niet voorstellen, maar toch) werkt veel beter!

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 55049

Topicstarter
hasse_m: het is duidelijk dat je geen ervaring hebt met electronica. iedere electronicus weet dat de dood van electronische apparaten in 95% van de gevallen te wijten is aan stofophoping, teerafzetting van het roken, slechte condensatoren of slechte contacten (vooral in potmeters en overgangen)
Als je weet dat pc's een ventilator bevatten en stof aanzuigen dan zien ze er soms wel eens ZO uit: http://sct.staghosting.com/6473.jpg

dan spreekt het voor zich dat stof hier echt wel een boosdoener is. veel apparaten, cd-roms zeker de geest laten bij stofafzetting.
Iedere zichzelf respecterende tweaker zal zen pc met regelmaat cleanen, slurven met de stofzuiger en contacten reinigen met de middelen die hij/zij voor handen heeft omdat ze weten dat het een goede zaak is.

Ik heb NIET gesproken over het gebruik van contact-spray !! dat is idd een zeer slecht product om electronica mee aan te vallen. Ik zou advizeren om een WEINIG Screen of Cleaner 601 (beide van de FIRMA KONTAKT-CHEMIE) welke geen residu nalaten en niet geleidend zijn, nog een zuur bevatten zoals contact-SPRAY dat wel heeft.
Screen heeft het aanvullend voordeel dat het surface-iogeen is, en zeer eenvoudig teerafzetting kan verwijderen (het is 1 van de weinige middelen die dat kunnen, teer is extreem hardnekkig).
De reden waarom het er bij staat is dat het de electronica netjes zuiver kan zetten wat de een goede koeling bevorderd. Als je weet dat de VCC (voice coil controller) stromen tot .5A RMS neemt en zich in een SMD packaging bevind, dan zal onder intensief gebruik het IC behoorlijk warm worden, indien dit IC geen afdoende koeling krijgt dan gaat em zonder meer om zeep!

Er staat ook bij dat je alles GOED moet lezen, en blijkbaar heb je een paar regels diagonaal gelezen. Ik vind het jammer dat je deze zeer zorgvuldig opgezette workout zo aanvalt, want ze is wel degelijk gebaseerd op jaren ervaring van tweakers en mezelf. Fouten zitten er zeker nog in doch ik hoop weinig en corrigeer ze graag, ik hoor graag een woordje kritiek, maar geen flames dat werkt niet motiverend en oogt niet goed voor jezelf. Groetjes....

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 55049

Topicstarter
BalusC schreef op 24 juni 2003 @ 08:36:
WildJim, ik adviseer je om een advertentie te plaatsen in de V&A :)
www.tweakers.net/aanbod
Thanks man, is een zeer goed idee, doe ik meteen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 55049

Topicstarter
Graag breng ik nog een update van hoever we momenteel staan met dit project.
Inmiddels al weer veel bijgeleerd over harde schijven en hun werking, fabricatie etc...
Nu ben ik twee zaken aan het uitwerken:
1) platters en koppen reinigen zonder destructive operaties.
2) platters terug glad maken. hiervoor heb ik twee kandidaat producten gevonden welke een film neerzetten met een superglad residu van 3 a 14 micrometer dik. eg. polytetrafluoroethyleen en molybdeendisulfide welke vlot verkrijgbaar zijn.

ook een goede kandidaat heb ik gevonden voor het reinigen.

maar ik zit weeral zonder schijven :( snif snif en ze komen echt maar niet binnen van mensen die ze kunnen missen.

dus ik vraag het nog eens heel lief aan allen want anders moet ik dit stopzetten:
heb je een schijf groter dan 1Gig (werkend of niet) en je wil me helpen met hem te doneren voor dit project dan hoor ik het graag op mijn mail jim@intersecting.info

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DeadMetal
  • Registratie: Mei 2002
  • Laatst online: 16-05 07:57
Ik heb ook een vraag: ik wil een Lian Li PC60 kast gaan kopen, en daar dienen de HDD's verticaal in geplaatst te worden. Heeft dit enige invloed op de prestaties of levensduur van de HD?

[ Voor 3% gewijzigd door DeadMetal op 29-06-2003 21:30 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 55049

Topicstarter
Zeer goed vraag. Er is mijn inziens wel degelijk een miniem verschil desondanks fabrikanten zowel vlakke-horizontale als haakse-vertikale montage voorzien voor de meeste schijven. Ondersteboven behoort ook tot de mogelijkheden.
Bij de megadikke kluiten van 5,1/4" zoals die van Seagate WideSCSI word voorzien dat je de schijf vlak-horizontaal afmonteerd.

Ik zou in eerste instantie aanbevelen de richtlijnen van de fabrikant te volgen gewoon voor de goede orde ;)

Doch... ik denk dat het optimaal is de schijven haaks-vertikaal te monteren enwel om volgende redenen:

Het verschil tussen de montageaassen wordt enkel bepaald door de zwaartekracht die er op uitgeoefend wordt, dus we bekijken best even wat die voor impact heeft.

De rollagers die ik tot op heden heb tegengekomen in harde schijven zijn van het eenvoudige type welke GEEN axiale krachten toelaten. Ze zijn er gewoon niet voor ontworpen. Erger nog, de lagers worden zelfs gewoon vastgezet met doel deze axiale krachten op te vangen, los van het feit dat ze nog eens gelockt worden met kit welke normaal is bij de montage van lagers. Schokkend vind ik wel dit te moeten vaststellen.

Nu is het wel zo dat deze lagers ontworpen worden om een zekere axiale kracht toe te laten uiteraard.
De schijvenpak zet dus een permanente axiale neerwaardse kracht op de spindel en dus op de twee rollagers binnenin.
Afbeeldingslocatie: http://www.intersecting.info/projects/hdmaint/axialplay.gif
Van uit dit oogpunt alleen al is het dus beter de schijf haaks-vertikaal te monteren omdat de massa van de spindel dan "loopt" in de lagers en niet "hangt" op de lagers.
Afbeeldingslocatie: http://www.intersecting.info/projects/hdmaint/radialplay.gif

Ik heb weinig sloop en onderzoeks ervaring kunnen opbouwen tot op heden met Fluidbearings (wegens gebrek aan toevoer van defecte schijven voor sloop)
maar mijn aanvoelen is dat daar de argumenten nog sterker doorwegen. En dus ook een haakse montage aanbevolen is.

Anderzijds hebben we de koppen die ook aan zwaartekracht onderworpen worden. Doch niet tijdens het "lopen" van de schijf maar tijdens het parkeren en deparkeren (opspinnen van de schijf) Vertrekkende vanuit de aanname dat elke platter over twee koppen beschikt is er een ongelijke belasting van de koppen op de platters. Gezien hiermee geen rekening wordt gehouden tijdens het ontwerp is het dus ook van uit dit oogpunt beter de schijf haaks-vertikaal te monteren. (indien er wel rekening mee zou gehouden zijn, dan zou vertikale montage niet toegelaten zijn)

Finaal is er nog de actuator/positioner. Ook daar weer het verhaal van de rollagers waarbij haakse-vertikale montage beter uitkomst is.
Maar aanvullend is er wel een extreem miniscul mogelijks NADEEL hier bij haakse-vertikale montage:
De actuator wordt gestuurd door de VoiceCoil welke bij vlakke montage geen invloed ondervind van de zwaartekracht en dus zeer gericht kan sturen naar de voorzien track. Het alignen gebeurt op op basis van de gray-code op de track. Indien we aannemen dat de actuator niet lateraal gebalanceerd is, en ditto krachtverschil ondervind onder de zwaartekracht bij vertikale montage, zal de controller "oversturen" naar een lager gelegen track en visa versa omgekeerd. Wat steeds een correctie impliceerd. Dit zou dus nadelig kunnen zijn voor de seek-time omdat hij steeds naast de track "grijpt".
Ik zal dit verder moeten onderzoeken om vast te stellen of dit ook een feit is. We houden het voorlopig dus bij een vermoeden op dat punt.

Je vraag vind ik zeer interessant en zal het zeker toevoegen aan mijn verder onderzoek om uitsluitsel te kunnen geven. Hopelijk kan ik binnenkort nog wat defecte schijven op de kop tikken :)

Samengevat:
Voorlopig hou ik het bij een advies om haaks-vertikaal te monteren dus, zeker als je weet dat het de levensduur ten goede komt van zowel lagers als koppen. Een iets slechtere seektime is mogelijks nadelig maar niet bevestigd.
Op welke zijde je monteerd zou geen verschil uitmaken.

[ Voor 21% gewijzigd door Anoniem: 55049 op 30-06-2003 22:22 . Reden: verduidelijken ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Kleintje81
  • Registratie: Oktober 2002
  • Laatst online: 15-05 08:56

Kleintje81

Blaat

Bedoel je met haaks monteren verticaal?

Naar mijn weten is het wel slecht dat als een schijf bijvoorbeeld jaren horizontaal heeft gedraait en dus een vaste druk op de motor heeft gekregen (door zwaartekracht), en dat als je hem dan verticaal plaatst de motor hiervan lui wordt. Ik heb er nog geen ervaring mee, maar binnenkort koop ik ook een Lian Li PC65 waarbij ik waarschijnlijk tegen zelfde problemen ga lopen.

Owja WildJim, ik moet je nog een mailtje sturen met mijn kapotte schijven die ik wil doneren. :)

BF2 stats Systemen


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DeadMetal
  • Registratie: Mei 2002
  • Laatst online: 16-05 07:57
Met haaks bedoel je dus verticaal WildJim? (zoals in de Lian-Li kast, zie plaatje). Dus je beweert dat verticale montage zelfs meer voordelen dan nadelen heeft? Interessant ;)

Zo komt hij in de kast:
Afbeeldingslocatie: http://www.dansdata.com/images/pc70/bays300.jpg

Kleintje81: Jouw argument heb ik inderdaad al eens eerder gehoord. Ik ga er een nieuwe schijf in stoppen, dus mocht dat waar zijn, dan heb ik daar geen last van.

Lian Li schijnt trouwens ook een Vertical to Horizontal 'verloopstukje' te hebben voor die kast (waardoor er echter maar 3 ipv 5 schijven passen), als verticaal mounten niet schadelijk zou zijn, vraag ik me af waar dat dan nuttig voor kan zijn (het kost geld, en je hebt plek voor minder schijven)

[ Voor 112% gewijzigd door DeadMetal op 30-06-2003 11:24 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 55049

Topicstarter
Mijn argument is idd haaks/vertikaal montage als beste optie.

Nu moet het toeval of niet dat veel grote merken hun schijven ook haaks monteren. Statistiek is niet echt voorhanden natuurlijk, maar ik denk dat mijn argumenten ergens wel steek houden :)
Verder toeval is, dat in mijn servers alle schijven zo gemonteerd zijn reeds jaren, en ik heb nog geen uitval desondanks het vooral maxtors zijn waar toch veel mensen over klagen :/

Aanvullend denk ik ook dat schijven die reeds --zeg maar een jaar of zo-- horizontaal gelopen hebben, het niet aan te bevelen is om die dan snel even vertikaal te gaan monteren omdat de race-ways van de lagers "staan"(lees ingelopen zijn) op deze houding.
Ik kan direct aannemen dat de schijven zouden gaan resoneren doordat er in feite twee race-wegen zijn gekomen binnen de lager en dat is zeker niet goed.

De Lian Li kast ziet er ziet goed uit voor de montage, ziet er stevig gekoeld uit, lekker solide basis voor de schijven ook. Mijn inziens doe je daar een zeer goede zaak.

Ik ga binnenkort ook eens testen doen op versnelde ouderdom van schijven door kunstmatige overbelasting op lagers bv, en ook metingen doen naar de impact naar de platters toe.

Wel heb ik al zeer vreemde constructies kunnen vaststellen bij lagermontage van HD fabrikanten.
Zo is het bv dat de twee spindellagers soms echt geklemd worden tijdens de montage wat ieder technisch ingenieur zal afkeuren! Ter zijde doet het me denken aan een fietsstuur, als je de grote moer op het balhoofd te hard aanklemt, dan zal het stuur stabiel maar stroef worden. Stabiel is goed, ok, maar het hoort zo niet opgelost te worden. Ook zal stroef gelijk zijn aan warmteontwikkeling en versnelde slijtage.
Mijn inziens is het louter om economische reden. Lagers voor axiale krachten zijn opmerkelijk duurder in aankoop alsook veel complexer af te monteren.

thanks Kleintje81 voor je HD-donatie ik stel dit zeer op prijs, want ik heb echt veel hd's nodig om dit project verder uit te bouwen.

== update 03jul ==
als spinoff van het ongeballanceerde actuatorprobleem heb ik inmiddels een kleine update.
Het is effectief zo dat de actuator uit ballans is zoals werdt vermoed (maxtor 6gram; WD 3gram) Doch dit was een slordige meeting. Ik heb een proefopstelling bedacht om de VoiceCoil te sturen met een algorithm (vast patroon) en dan rechtstreeks te gaan meten naar de pulsebreedtes onder de verschillende possities om een eventueel effect in kaart te brengen. Dit zou dan zekerheid moeten brengen.

[ Voor 17% gewijzigd door Anoniem: 55049 op 03-07-2003 22:25 . Reden: update ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Aike
  • Registratie: Juli 2000
  • Niet online
Allereerst wil ik zeggen dat ik het een geniaal topic vindt en dat het me verbaasd dat er niet meer mensen reageren.

Ik heb een vraagje. Ik weet niet of je de Maxtor serie kent die snel last krijgt van piepende / versleten lagers. Ik heb 2 schijven uit die serie (met 1 jaar tussentijd gekocht en ze zijn in verschillende fabrieken gemaakt) en die piepen zo hard ondertussen dat ik ze niet meer in m'n workstation wil hebben (het was de bedoeling ze in RAID te zetten). Het gaat om twee 40GB Maxtor schijven met als typenummer 6L040J2. In het bios komen ze voor als D740X - 6L.

Had ik dat kunnen voorkomen door ze verticaal te monteren of zou het afnemen als ik ze verticaal monteer ?

Die schijven geef ik verder niet zo om, de 1 draait al een jaar 24/7 in een server en kapot gaan ze niet. Maar misschien is het wel interessant om jou eens over te horen :)

offtopic:
Het meervoud van harde schijf is trouwens harde schijven.

Mijn blog over het deployen van Ruby on Rails: RunRails.com


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 55049

Topicstarter
Thanks dat je het leuk vind Lord. ik ben ook verbaast op de weinige reactie, maar blijf volharden hoor. (jammer dat er maar traag defecte schijven binnenkomen :( )
Momenteel zit ik weer zonder defecte schijven maar er zijn er al onderweg ;-) Dus het project loopt even op een laag pitje tot de vooraad terug op peil is :-)
Vooral schreeuwende schijven heb ik hard nodig om geluidsmetingen te kunnen doen. Ik ben er zelf van versteld hoeveel factoren er in kaart te brengen zijn.

concreet:
Ik durf mij niet uitspreken over de geluiden, het is ons allen zeer gekend alsook de voor de hand liggende gevolgen van snel defect gaan van de schijf zelf. Doch het is nog steeds niet 100% duidelijk of het schreeuwen nu van de platters / rollagers of allebij komt.

Mijn stelling is dat de vertikale montage zeker beter optie is met betrekking tot de levensduur van de lagers. (argumentatie zie hogerop) dus dit impliceerd dat je het zou hebben kunnen voorkomen in zekere zin.

Als nu die lagers gaan zingen zoals jij vermoed, dan zal het mijn inziens geen aarde meer aan de dijk brengen om die nu snel even vertikaal te monteren na een horizontale montage.
De lagers zijn al in pre-mortum stadium en enkel vervanging is uitkomst maar dit is hoegenaamd bijna onmogelijk of vereist zeer gespecialiseerd gereedschap.

Anderzijds kan ik aanvullen dat onder dergelijke situatie het beter is de schijven niet eens meer aan te raken. Mijn ervaring is bv een onbeheerde Novell-server die jaren aan een stuk piepte. doch doordat die in een apparte ruimte stond en er zich geen mens aan stoorde, wij als servicemensen er pas heel laat achtergekomen zijn en de klant zich niet bewust was dat dit een reeel probleem was, werd er ook niets aan gedaan. De server bleef volhouden 24/24 7/7 en werkte tot op een dag we de server vervangde voor vernieuwing.
De piepende schijven werden even gemount in de nieuwe box met doel snel even de data te kunnen overpompen. Maar ze wilden zelfs totaal niet meer meewerken en we moesten ons dan maar op de netwerk backup berusten.
Moraal van het verhaal: Zolang ze zo blijven lopen is het ok en neem je best supersnel een volledige backup als de data je lief is. Ze eenvoudig even stilleggen of verplaatsen naar een ander box kan al de dood betekenen dan.

Als je het mij vraagt vind ik dat er nog heel veel kan verbeteren aan de harde schijven om de betrouwbaarheid hoger te maken, doch dit zal de kostprijs zeker de lucht in jagen. Het blijft een mechanisch actief ding met zijn kwetsbaarheden.

Nu, mijn doel is vooral middelen te zoeken om schijven terug aan de praat te krijgen indien er geen backup voorhanden is. vooral ook omdat gespecialiseerde bedrijven hier een bom geld voor vragen en dit het soms net niet waard is, maar een recover wel handig zou zijn. We blijven doorgaan, en hoop op nog veel donnatie schijven. Want ik heb ze echt nodig om dit met succes te kunnen afwerken.

[ Voor 8% gewijzigd door Anoniem: 55049 op 06-07-2003 01:03 . Reden: aanvulling ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • peke
  • Registratie: Februari 2002
  • Laatst online: 19-05 15:21
schoef harde schijven DEGELIJK vast. vastzetten met 1 schroef bv is zeer nadelig voor de warmteoverdracht naar de behuizing
LOL, onzin.
Voeg nog eens bij dat stukje van defragmenteren toe;
Defragmenteren verlengt de levenduur van de hdd aangezien de lees-/schrijfkop minder op- en neer bewegingen moet maken tijdens het lezen of schrijven.
Dan nog ff een vraagje voor de kenners, waarom heeft mijn pas geformatteerde schijf met NTFS (XP) reeds 70MB aan data terwijl deze effectief leeg zou moeten zijn?
/e/
Die tip van verticaal monteren ga ik volgende week uitproberen als ik mijn hdd vibe rubberblokjes binnenheb waarmee ik de schijven in een 5.25 bay wil zetten.

Dat van die server hdds die dood zijn na het verplaatsen van een server is gekend, een hdd die 24/24 7/7 draait heeft een sterk verkortte levenduur op de motor (logisch). Aangezien tijdens het opspinnen van een schijf de motor een veel groter vermogen moet leveren (van 0 rpm => 7200) hebben schijven die maandenlang aanstonden niet meer de mogelijkheid op te spinnen door de nu te zwakke motor.
Voor maximale levenduur is het ideaal om je schijf 12h per dag te laten draaien met daarbij 1 spin-up (éénmalige boot dus), je schijf 12 uit laten (of 50% tov een server schijf) verlengt de levenduur van de motor.
10 keer herbootten per dag is dus SLECHT voor de levenduur (10 spin-ups, arme schijf).

/e2/
Als je het mij vraagt vind ik dat er nog heel veel kan verbeteren aan de harde schijven om de betrouwbaarheid hoger te maken, doch dit zal de kostprijs zeker de lucht in jagen. Het blijft een mechanisch actief ding met zijn kwetsbaarheden.
Staandaard maken voor langere levenduur;
*Rubberen zijwanden met 1 koperschroef en 3 rubberschroeven voor trillingsdemping (en de schijf blijft geaard door de koperschroef, waarom koper? Ideaal is een gouden schroef). ;)
*Een extra motortje dat de schijf "aandraait" van bijv 0rpm=>2500rpm waarna de gewone motor het overneemt (lagere drempel of piek).
*Koperen behuizing

[ Voor 66% gewijzigd door peke op 06-07-2003 14:58 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 55049

Topicstarter
corpseflayer: als mijn raad LOL en onzin is volgens jou, hoef je er toch helemaal geen aandacht aan te besteden. Negeer het dan gewoon.
U vraag over NTFS is buiten dit thema, maar een search zal je zeker veel verlichting brengen.
De opmerking over een luie moter is onjuist, je kan met geen enkel forensisch argument aantonen dat dit zo zou moeten zijn. Ik voeg er graag aan toe dat de spindelmoter van het synchrone 3fase type is met een reversed roter/stator. Deze motoren zijn juist gewaardeerd voor hun stabiliteit op dit vlak. Het is wel juist dat het opspinnen meer stroom opneemt door het EMK die nul is bij stilstand maar dit zijn nu eenmaal de wetten van de fysica.

Het tot stilstand brengen van een schijf die lang heeft gelopen onder 24/24 7/7 regime heeft eerder last van klevende koppen op de platters waar de moter niet tegen op kan. Maar zelfs het plaatsen van een nieuwe moter op een oude schijf zou geen uitkomst brengen.

Als je graag threads verpest, kies dan een ander, of start gewoon een nieuw voor jezelf, zo kunnen we jou gemakkelijker negeren.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • peke
  • Registratie: Februari 2002
  • Laatst online: 19-05 15:21
Anoniem: 55049 schreef op 06 July 2003 @ 13:09: De opmerking over een luie moter is onjuist
1. Je hebt idd gelijk, een luie motor is niet de oorzaak, ik geef mijn fout toe en bied mijn excuses aan voor mijn onwetendheid.

2. Dat van die schroefjes vastdraaien want het is slecht voor de warmteoverdracht is onjuist, de schijf waterkoelen via de zijwanden levert bijvoorbeeld maar 3-4 graden winst op op 40 graden, minder dan 10% dus. Je hdd niet vastschroeven is dus niet "zeer nadelig voor de warmteoverdracht naar de behuizing", weldeglijk onzin maw.

3. Klevende koppen? De kop wordt dus magnetisch door de wrijving? Dat is onmogelijk want dan zou de hdd compleet onbruikbaar zijn.

Ik citeer nu uit een boek van mij;
Met name bij oudere schijven, die al lang gebruikt worden, treedt een probleem op. Door de centrifugaalkracht wordt de laag op de plaat langzaam naar buiten geslingerd. De plaat wordt daardoor aan de rand dikker dan bij het midden. Helaas wordt de kop hier meestal geplaatst tijdens het parkeren en kan deze vast komen te zitten! U kunt dit herkennen, doordat de schijfmotor bromt en de plaat probeert op toeren te komen - zonder succes. Als eerste en eenmalige oplossing moet u in dit geval de harde schijf demonteren en er zijwaarts een tik tegen geven, om de kop los te maken. Als bij het inschakelen de harde schijf wel op toeren komt, maakt u onmiddellijk een back-up van alle belangrijke bestanden en koopt u direct een nieuwe harde schijf!
Hier heb je dan je klevende koppen meneertje weetal.
Mij uitkakken voor troll omdat ik je post bekritiseer terwijl je zelf vroeg om feedback;
Ik heb de topic aan het begin verwisseld en opgeschoond. Ik hoor graag een woordje kritiek

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 55049

Topicstarter
Als afsluiter op de fight:
In eerste instantie hoor ik idd graag een woordje kritiek, doch je nam met de woorden "LOL, onzin ....." een spottende en agresieve houding aan tot mijn spijt.

U duid in uw berekening zelf op een verlies van 10% warmteafname naar de behuizing toe wat mijn inziens heel veel is als je die voor bv 80% gaat negeren door brakke montage.
edit:
ik veronderstel dat je niet in een vrieskast woont en de omgevingstemperatuur zeg maar 20° is dus 40-20=20 daar uit volgd dat 4° 20% zou zijn


Ook de bewering dat koppen magnetisch zouden worden heb ik nooit gesteld hoor.
Maar echt kleven doen ze zeker en zeer hard zelfs. Als ik de juiste apperatuur op de kop kan tikken, zal ik men bevindingen hier melden.
Mijn huidig vermoeden is dat het "glijmiddel" op de platters als het ware uitdroogt of uithard en zo kleverig word. Ook kan het te wijten zijn aan verontreiniging door teerafzetting van het roken (zoals ik een hevig roker ben :) ) of andere tot op heden onbekende verontreiniging.

De recentste ontwikkeling op dit vlak bij HD fabrikanten, is het parkeren van de koppen buiten de schijven op een speciale landingsheuvel. De koppen gaan dan effectief van de platters af. Dit heeft ook zen voordelen voor transport etc...

Ook wil ik er aan toevoegen dat de landingszone normaliter in het midden is, en niet op de rand. De reden is dat de frictie daar een groter moment zou zetten op de stilstaande platter en dus de moter nog moeilijker op gang zou komen vanuit stilstand.

Tevens worden bij somige schijven de binnenste landingstroken voorzien van miniscule lazergaatjes om het "ground-effect" (air-cussion) te verhogen alsook de frictie te verlagen.

Hopelijk kunnen we met deze dit als bijgelegd beschouwen, en kunnen we verder doen met het construktief onderzoeken naar middelen om harde schijven weer aan de praat te krijgen alsook het voorkomen van problemen waar mogelijk.

[ Voor 10% gewijzigd door Anoniem: 55049 op 10-07-2003 02:20 . Reden: aanvulling ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • peke
  • Registratie: Februari 2002
  • Laatst online: 19-05 15:21
Mijn 2 schijven zijn aanzienlijk trager nu ze verticaal liggen, ze hebben altijd al horizontaal gedraaid.
Ik laat ze nog wel enkele dagen zo draaien om 100% zeker te zijn
/e/
Staat al weer horizontaal want ik kreeg geluidshaperingen en minutenlange bestandskopieën (~1GB), raar want op de WD site staat dit;
WD drives will function normally whether they are mounted sideways or upside down (any X, Y, Z orientation). Of course, the physical design of your system may limit the positions in which the drive can be mounted. However, in all cases, you should mount the drive with all four screws for good grounding. Also ensure that there is enough air space around the drive for adequate air flow, and avoid mounting the drive near sources of excessive heat (such as some CPUs).

[ Voor 66% gewijzigd door peke op 15-07-2003 21:21 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 9682

Gezien bij een wetenschappelijk instituut:
Racks waarin in twee rijen een tiental hardeschijven VERTICAAL gemonteerd zijn.
Deze racks worden in kisten meerdere malen per jaar naar allerlei uithoeken van de wereld als luchtvracht verstuurd om op de plaats van bestemming data op te slaan en de racks worden daarna in deze kisten teruggestuurd om de data hier te kunnen analyseren.
Zo'n rack kun je zien als een soort super verwisselbare hardeschijf waarin een tiental hardeschijven gemonteerd zitten. Deze hardeschijven dienen ter vervanging van ongeveer één meter hoge tapes!
Hardeschijven moeten dus echt tegen een stootje kunnen heb ik gezien.
Of de hardeschijven met opzet verticaal gemonteerd zijn heb ik niet gevraagd. Het leek mee eerder een logische opstelling gezien de opbouw van het rack.
Rare jongens die wetenschappers?
't is misschien off topic. Het leek me gewoon leuk dit eens aan jullie te laten weten.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 55049

Topicstarter
corpseflayer schreef op 15 July 2003 @ 14:16:
Mijn 2 schijven zijn aanzienlijk trager nu ze verticaal liggen, ze hebben altijd al horizontaal gedraaid.
Ik laat ze nog wel enkele dagen zo draaien om 100% zeker te zijn
/e/
Staat al weer horizontaal want ik kreeg geluidshaperingen en minutenlange bestandskopieën (~1GB), raar want op de WD site staat dit;

[...]
interessant om horen. kan je wat meer info geven over de historiek van de schijven? ik bedoel hebben ze lang horizontaal gelopen of zo?
kan je ook het type van HD vermelden waarbij dit voorkwam.
en was na het herstellen van de vorige situatie alles weer perfect in orde dan?

sorry voor het laat reageren btw, maar het is vakantie heh ;-)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Lief Adje
  • Registratie: Januari 2002
  • Nu online

Lief Adje

Love is in the air

Het 'ergste' wat ik ooit een keer heb moeten doen is op een prinplaat van een hdd solderen :D er waren namelijk door user abuse wat dingetjes los komen te zitten :P
ook heb ik een keer een WD 1gb volledig gedemonteerd (wou toch echt zelf eens zien hoe zo'n ding er nou van binnen uit ziet) en weer in elkaar geflanst en hij deed het ook nog :D

PV: 2550WP | 520WP | een mens lijdt t meest door het lijden dat hij vreest


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 31421

hou rekening dat ALLE schijven --van dezelfde datakabel-- op gelijke datasnelheid ingesteld staan! De meeste fabrikanten voorzien in een tooltje waarbij je de bussnelheid kan instellen per schijf. ATA33,66,100,133. uiteraard hou je ook rekening met wat de controller maximaal aankan
Volgens http://thef-nym.sci.kun.n...atazip/atafq-5.html#ss5.3
All modern interfaces support distinct timing for master and slave. With these, the slow device does not directly affect the fast one
Die site beweert dus het omgekeerde:
de controller beschikt over een onafhankelijke timinginstelling voor iedere HD aan dezelfde kabel. In je openingspost beweer je dat een ATA-100 en ATA-133HD op een ATA-133 controller ervoor zorgt dat beide HD's aan ATA-100 zullen werken.

Of interpreteer ik het verkeerd?

Thx :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • PD2JK
  • Registratie: Augustus 2001
  • Laatst online: 14:03

PD2JK

ouwe meuk is leuk

Ok, ik heb dus een laptop 22MB harde schijf (conner) die nog steeds in m'n Toshiba laptop zit, maar dat ding spint altijd maar half op, daarna spint ie weer down met een zoemend geluid.

Na een tijdje doet deze niks meer..... Ik zet de laptop uit, en zet 'm weer aan. En je raad het nooit, hij spint normaal op als een normale schijf !!! Eenmaal volledig opgespint, kan ik deze niet bereiken met fdisk... Dos ziet 'm ook niet, met een Win98 opstartdiskette zegt dos dat er mogelijk een virus op zit, of deze moet met fdisk gecontroleerd worden, maar fdisk ziet 'm dus ook niet....

Wie weet er een oplossing? behalve dan een 2de hands ding er in zetten?

Heeft van alles wat: 8088 - 286 - 386 - 486 - 5x86C - P54CS - P55C - P6:Pro/II/III - K7 - NetBurst :') - Core 2 - K8 - Core i$ - Zen4


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 55049

Topicstarter
Anoniem: 31421 schreef op 29 July 2003 @ 00:59:
[...]


Volgens http://thef-nym.sci.kun.n...atazip/atafq-5.html#ss5.3

[...]


Die site beweert dus het omgekeerde:
de controller beschikt over een onafhankelijke timinginstelling voor iedere HD aan dezelfde kabel. In je openingspost beweer je dat een ATA-100 en ATA-133HD op een ATA-133 controller ervoor zorgt dat beide HD's aan ATA-100 zullen werken.

Of interpreteer ik het verkeerd?

Thx :)
Je hebt een sterk punt, doch er staat ook vermeld "This is not necessarily the case. Still, it is generally preferable to connect older drives and CD-ROMs to the secondary channel." Wat ook een beetje wazig overkomt.

En in feite probeerde ik wat te generaliseren omdat de samenvatting al keilang is.
Ik wou eigenlijk stellen dat een schijf ATA100 niet op een ATA33 loopt zonder de speed gelijk te zetten. En verder ook wazig blijven >:) om niet te diep te gaan.

Maar ik zal het aanpassen, je hebt een goed punt, thanks voor de rechtzetting hoor.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 55049

Topicstarter
Prutz0r schreef op 29 juli 2003 @ 01:11:
Ok, ik heb dus een laptop 22MB harde schijf (conner) die nog steeds in m'n Toshiba laptop zit, maar dat ding spint altijd maar half op, daarna spint ie weer down met een zoemend geluid.

Na een tijdje doet deze niks meer.....
Ik zal je moeten teleurstellen denk ik als ik zeg dat je schijf waarschijnlijk naar de eeuwige jachtvelden is. Mijn vermoeden is dat de gray-code is aangetast(verzwakt) en dat de schijf geen tracks meer kan vinden. Verder vermeld je dat de schijf al problemen heeft tijdens het opspinnen. Ik zou de bedrading op de schijf even nazien in zovere dit mogelijk is. Soms heb je slechte contactovergang naar de actuator of spindel. Die slechte contacten kan je gemakkelijk verhelpen door reinigen.
Maar dan zal je schijf misschien al goed opspinnen, maar zit je waarschijnlijk ook nog met het tweede probleem van de gray-code en daar bestaat tot op heden geen oplossing voor.
Maar ik denk dat je voor 5 euro toch wel zoeen schijfje kan vinden toch, nee?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • PD2JK
  • Registratie: Augustus 2001
  • Laatst online: 14:03

PD2JK

ouwe meuk is leuk

Thx voor je reply :) Ik zal eens rondneuzen naar een vervangende schijf :)

Heeft van alles wat: 8088 - 286 - 386 - 486 - 5x86C - P54CS - P55C - P6:Pro/II/III - K7 - NetBurst :') - Core 2 - K8 - Core i$ - Zen4


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 31421

Anoniem: 55049 schreef op 29 July 2003 @ 13:43:
[...]
En in feite probeerde ik wat te generaliseren omdat de samenvatting al keilang is.
Ik wou eigenlijk stellen dat een schijf ATA100 niet op een ATA33 loopt zonder de speed gelijk te zetten. En verder ook wazig blijven >:) om niet te diep te gaan.
alvast bedankt :) Dus een oude UDMA-33 HD (op slave) naast mijn Maxtor ATA-133 HD(master) hangen, zal mijn prestaties dus niet beïnvloeden?


edit:
ik stel mijn vraag eventjes anders:
Als ik aan mijn 80-polige flatcable op een ATA-133 controller een UDMA-33 HD (als slave) en een ATA-133HD (master) hang, dan zullen beiden op hun eigen maximum normale instellingen werken?

[ Voor 20% gewijzigd door Anoniem: 31421 op 30-07-2003 17:51 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Bartjuh
  • Registratie: Oktober 2001
  • Niet online

Bartjuh

Hej

ik heb een 80gb ide schijf die meer dan een jaar perfect werkte in een stalen kast, toen stopte ik hem in mijn nieuwe plexiglas kast, windows geinstalleerd, paar keer herstart, drivers geinstalleerd, moest weer herstarten, opeens kggggg, tsjak, kggggg, tsjak, kggggg, tsjak ...etc.
Schijf naar de klote :( Zat nog wel bomvol met divx films :(

Maar mijn vraag dus; ik verdenk een beetje mijn plexicase, want daarbij heb je geen aarde op de kast. (als ik het goed heb ... :? ) Zou het dus zo kunnen zijn dat er door mijn kast schijven dood gaan ?
Deze gedachte wordt nog eens versterkt door het feit dat me sata schijf niet wordt herkend, maar dat kan ook aan de on-board sata controller liggen, maar dat is al bijna uitgesloten aangezien ik al zo'n beetje alle sata drivers op de planeet heb geprobeerd, alle jumpersettings mogelijk en meerdere sata kabels en voedingskabel heb gebruikt ...
Het leuke is dat het mechanisch niet is te horen, de schijf spint gewoon op en maakt een normaal geluid...
topic : [rml][ sata] Harde schijf wordt niet gevonden ...[/rml]

Ik heb dus geen 2de sata controller om te kijken of het aan de schijf ligt of niet ...

Iemand in de buurt van haaksbergen met een sata controller waar ik mijn sata schijf eens kan testen of hij werkt ??

Ik zou eigenlijk een ijzerdraadje van de behuizing van de voeding laten lopen en dan met een plakkertje dat ijzerdraadje op de behuizing van de schijf plakken ...
Zo zou de schijf geaard zijn lijkt me ?
Koeling en vibraties zijn niet echt een probleem bij mij, de schijf zit in een coolermaster koelframe en ik voel nauwlijks trillingen, minder dan bij me stalen kast ...

[ Voor 3% gewijzigd door Bartjuh op 30-07-2003 18:42 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 55049

Topicstarter
Anoniem: 31421 schreef op 30 July 2003 @ 17:24:
[...]
alvast bedankt :) Dus een oude UDMA-33 HD (op slave) naast mijn Maxtor ATA-133 HD(master) hangen, zal mijn prestaties dus niet beïnvloeden?
edit:
ik stel mijn vraag eventjes anders:
Als ik aan mijn 80-polige flatcable op een ATA-133 controller een UDMA-33 HD (als slave) en een ATA-133HD (master) hang, dan zullen beiden op hun eigen maximum normale instellingen werken?
JA en NEE :-) it depends.
ff uitleg geven: de ATA standaard komt van heel ver en was vroeger in feite niets meer dan een soort beschermde geheugenbus. het was geen interface/controller zoals SCSI dat altijd is geweest. De reden was dat een SCSI controller + SCSI devices (met elk hun eigen controller) ... veel controllers opleverde terwijl dat veel goedkoper kon door de schijven rechtstreeks door de cpu te laten adresseren en de CPU het vuil werk te laten opknappen. ATA was geboren, geen controllers meer, en de CPU deed alles.(vanwaar ook onze BIOS problemen etc...)

Maar door de tijden heen is die standaard behoorlijk bijgestuurd, uitgebreid, en misbruikt geweest (met ATA-Pi bv lees ATAPI; wat in feite een SCSI simulatie was op een ATA-bus). Veel fabrikanten hielden er zelfs eigen standaarden op na die voorliepen op de nieuwe standaarden die moesten uitgegeven worden.
De schijven lagen al op de plank, en de standaard was niet eens afgesproken.

Nu het eindelijk een beetje stabiel geworden is op dat front, lijkt S-ATA er al weer onder te gaan lijden.( ze leren het blijkbaar nooit die fabrikanten :( )

Principieel zou wat jij voorsteld perfect moeten werken INDIEN uw controller dit ondersteund (ogenblikje: ATA was toch controller-loos?)
Nee, wat ik bedoel is dat op alle recente intel chipsets er wel degelijk een ATA controller is met onafhankelijke toegangssnelheid naar de schijven toe.
Daar kan je perfect mixen zonder performantieverlies.
De vraag is of jou controller dit ook ondersteund (ga dit na op de site van de fabrikant) Uw kabel is OK.

MAAR we zijn nog niet rond. Sommige controllers en ook bepaalde HD's en CDrom-drives vinden het niet leuk om er een slow vriendje op de kabel te hebben. En dat komt omdat, desondanks elke device onafhankelijk "benaderd" wordt, er toch geen onafhankelijk selectie mogelijk is. Het is niet zoals een schakelaar die gaat kiezen exclusief voor 1 device. De andere drive "loopt"/"luisterd" mee. Er is ook geen enkel fysische bedrading die de master of slave "kiest"/selecteerd. Alles gebeurt door adressering van registers OP de devices. (remember het is controller-loos setup)
De "controller" spreekt altijd de twee schijven tergelijkertijd aan!
De devices zijn echt dom in vergelijking met SCSI bv en dat is er aan te merken ook.

Je ziet, er is ruimte genoeg om problemen te genereren.

Nu om dit lang verhaal een einde te geven....
Probeer traag en snel uit elkaar te houden als een goed advies.
Indien het niet anders kan is mixen mogelijk maar hou er rekening mee dat dit niet altijd zal werken omdat de specificaties uiteen kunnen lopen!(vooral bij zeer oude drives)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 55049

Topicstarter
op de vraag van Bartjuh:
het is een beetje een som van problemen die je daar hebt blijkbaar heh :-/
nu, ik zou ze 1 voor 1 proberen te elemineren. zoals je zelf al zegd, zet die SATA eens op een andere box/controller.
de 80 die oppeens gaat tikken kan aan de data-kabels te wijten zijn, vervang ze eens.
een kast die schijven defect maakt zie ik niet in hoe dat zou kunnen indien de schijf normal gekoeld is, en goed afgemonteerd.
Doch (ik gebruik dat woord graag :-) ) ... doch het kan zijn dat veel van jou problemen WEL te maken hebben met een stroomlusprobleem(door de plexi kast).

Het moederbord en de HD's hebben contact via het chassis normaal en zijn alle op deze manier geaard. Het kan zijn dat uw plexikast hier problemen in de hand gaat werken gekend onder "stroomlussen". Wat bedoeld wordt is dat de aarding gaat zweven en niet overal exact gelijk is en hierdoor eigen stroomkringen bouwd via de bestaande bedrading.

Ik zou je adviseren om een virtuele metalen kast te maken door de voeding, de HD's en het moederbord via de normale schroefgaten een aarding te voorzien en ze zo onderling door te verbinden zoals jij al stelde.

Ik denk hier direct zo aan die klemmetjes die in autos en zo gebruikt worden (die met een oogje aan) Zet ze zeker vast met een schroefje, (kleefband is maar niets hoor.) en maak zo dat ze met een degelijke draad (VTOB 2,5mm^2) aan elkaar gelinkt zijn.
Verder is dit probleem me wel niet bekend. Misschien reageerd er nog iemand anders met ditto ervaring. Hopelijk is dit de oplossing tot jou probs.

[ Voor 1% gewijzigd door Anoniem: 55049 op 31-07-2003 01:34 . Reden: typo ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 55049

Topicstarter
En Bartjuh? heb je al iets kunnen bereiken? ben echt wel benieuwd nu of die aarding de oorzaak was ....

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 48709

beetje aan het slapen...

[ Voor 96% gewijzigd door Anoniem: 48709 op 10-08-2003 21:57 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Bartjuh
  • Registratie: Oktober 2001
  • Niet online

Bartjuh

Hej

Anoniem: 55049 schreef op 08 augustus 2003 @ 21:57:
En Bartjuh? heb je al iets kunnen bereiken? ben echt wel benieuwd nu of die aarding de oorzaak was ....
Ik kom net van vakantie terug 8)
Daarom heb ik nog niks kunnen proberen.

Morgen ga ik vanalles testen en aarden enzo, kijken of het helpt.
Misschien werkt het in ene wel weer :? (altijd zo met computers 8)7 )

Oh ja, ik heb nog wel een aantal defecte schijven thuis liggen ...

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • GrittyKitty
  • Registratie: December 2001
  • Laatst online: 20-12-2021

GrittyKitty

Happy-Happy Joy-Joy

ligt hier een defecte maxtor DX540-4G 120GB 5400RPM U-ATA100 met eigenlijk garantie tot maart 2005.
Is het de moeite waard om RMA / garantie achterna te lopen ?

Zo niet, mag je hem hebben.

Cigarette + Coffee = Breakfast of champion


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Bartjuh
  • Registratie: Oktober 2001
  • Niet online

Bartjuh

Hej

GrittyKitty schreef op 11 augustus 2003 @ 03:22:
ligt hier een defecte maxtor DX540-4G 120GB 5400RPM U-ATA100 met eigenlijk garantie tot maart 2005.
Is het de moeite waard om RMA / garantie achterna te lopen ?

Zo niet, mag je hem hebben.
Tuurlijk is dat de moeite !!

Je gaat naar de site van de fabrikant en vraagt daar via een paar formulieren ofzo rma aan, dan ga je naar het postkantoor, vraagt om een pakje en wat piepschuim , druk de schijf in het pakje, adres etc erop en verturen maar!
Kost je max 10 euro en je hebt een paar weken later wel een nieuwe schijf van € 100 :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • abbastijn
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 12-11-2024
Ik heb een probleem met mijn Maxtor D740-6L (60GB). Hij doet al een tijdje vreemd (bad sector ook), maar nu is bij mij de wanhoop nabij: hij spint nog wel, maar het lijkt net of hij heel erg veel frictie ondervindt. Tevens is het zo dat als ik hem in een bepaalde stand houd, het lichtje op de printplaat aangaat, een contactprobleem dus.

Elke keer dat hij aangaat (opspint) gebeurt er precies hetzelfde: eerst hoor ik hem draaien (zoemen) tot een bepaalde snelheid, dan hoor ik 2x een *klik* (koppen in de parkeerstand?), dan begint hij sneller te draaien, en dan gaat hij na een paar tellen weer langzamer en dan volgen er 4 *klikken*, daarna gaat het lamje uit en blijft hij weer op een vaste snelheid draaien.

Dingen die ik geprobeerd heb:

- Op andere IDE-poorten aangesloten (standaard/RAID) --> geen verschil.
- Andere kabel gebruikt --> geen verschil.
- Andere harde schijf master, deze slave (en vice versa) --> geen verschil.
- Alleen de powerkabel aangesloten --> geen verschil.
- De diepvries-methode --> geen verschil.

Wat is jullie advies? Het valt me op dat de schijf ongewoon veel geluid maakt, alsof hij aanloopt. Kan ik dit op 1 of andere manier oplossen? Heeft het zin om RMA aan te spreken? Heeft het zin om de schijf open te maken? Bedankt voor de info. _/-\o_

There's so much comedy on television. Does that cause comedy in the streets?


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Exirion
  • Registratie: Februari 2000
  • Laatst online: 12:58

Exirion

Gadgetfetisjist

abbastijn schreef op 11 August 2003 @ 13:41:
Heeft het zin om RMA aan te spreken?
Nou, als dit geen RMA geval is dan weet ik het ook niet meer. Snel je data backuppen en weg met die schijf :)

"Logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal." - Albert Einstein


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • abbastijn
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 12-11-2024
Ja, maar dat is nou juist het probleem, ik kan hem niet meer aanspreken en er staat nog ongebackupte data op, de bios herkent hem niet meer, waarschijnlijk omdat hij niet hard genoeg meer kan draaien. Is er nog een niet aangespreken tweaker-truc die mijn schijf weer (even) kan laten werken?

There's so much comedy on television. Does that cause comedy in the streets?


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • fcs
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 07:58

fcs

nice lap text over hd's :)

Vanavond ff doorlezen. Kun je op marktplaats.nl ook niet een advertentie zetten (en soortgelijke sites)?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 55049

Topicstarter
GrittyKitty schreef op 11 August 2003 @ 03:22:
ligt hier een defecte maxtor DX540-4G 120GB 5400RPM U-ATA100 met eigenlijk garantie tot maart 2005.
Is het de moeite waard om RMA / garantie achterna te lopen ?

Zo niet, mag je hem hebben.
ja tuurlijk, rma doen man, is altijd meegenomen heh. Jammer dat em eerst deffect moet zijn natuurlijk. Maar volgens de ervaringen is Maxtor zeer vlotjes in afhandelen hoor.
en voor die prijs heb je geen nieuw heh.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 55049

Topicstarter
abbastijn:
Ik heb een probleem met mijn Maxtor D740-6L (60GB) Hij doet al een tijdje vreemd (bad sector ook), maar nu is bij mij de wanhoop nabij: hij spint nog wel, maar het lijkt net of hij heel erg veel frictie ondervindt. Tevens is het zo dat als ik hem in een bepaalde stand houd, het lichtje op de printplaat aangaat, een contactprobleem dus.
> de D740 reeks heeft idd iets met die actuator die vast komt te zitten, je krijgt dan een harde "TAK" + moterslowdown als symptoom.
Elke keer dat hij aangaat (opspint) gebeurt er precies hetzelfde: eerst hoor ik hem draaien (zoemen) tot een bepaalde snelheid, dan hoor ik 2x een *klik* (koppen in de parkeerstand?), dan begint hij sneller te draaien, en dan gaat hij na een paar tellen weer langzamer en dan volgen er 4 *klikken*, daarna gaat het lamje uit en blijft hij weer op een vaste snelheid draaien.
eerste geluid is NIET normaal, tweede reeks geluiden is de normale initialisatie van de D740 reeks.

maar je verteld niets over wat er gebeurt in de BIOS, kan je OS hem ook zien? kan je hem accessen? welke geluiden / symptomen treden dan op?

als je recht hebt op een rma dan zou ik het zeker doen hoor, kost je een beetje moeite maar het loont, en je hebt er recht op heh :-)

openschroeven mag je van mij ;-) maar veel zal je er niet kunnen doen :-/
wat wel zinvol kan zijn, is de contacten naar de spindelmoter even na te gaan, die zijn zeer gevoelig voor onreinheden.
je schroeft het printplaatje er even af, reinig de contacten en monteer terug af.
reinig ook de contacten van de IDE bus, en voedings-connector (molex)

alle adviezen vind je in de eerste pagina van dit draadje.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • abbastijn
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 12-11-2024
Bedankt! Ik ga het meteen even proberen schoon te maken.

En over de bios & os: Hij wordt nergens gezien/herkend. :(

There's so much comedy on television. Does that cause comedy in the streets?


Anoniem: 55049

Topicstarter
als je daar geen resuultaat uit haalt, dan is het omwisselen van de printplaatjes met een gelijke drive nog een optie. echt meer is momenteel niet mogelijk afgezien van datarecoverybedrijven dan :-/ maar daar gaan we iets proberen aan te doen, vandaar dit draadje.

ik veronderstel dat je al gecontroleerd hebt met een tweede drive of de kabel en zo ok is, mijn inziens kan het dan alleen nog het printje zijn die stuk is.

omwisselen van dat printje heeft zin, doch het kan zijn dat als de lagers uitgedroogd zijn door overdreven heet worden (je spreekt van stroef oplopen) het "nieuwe" printje weer even snel stuk gaat.
als je dat doet, zorg dan dat je de temperatuur van de chipjes in gaten houd (met de vinger voelen bv.) als die te snel warm worden (in 2 a 4 seconden heet) stop er dan maar mee, dat duid dan op een mechanische storing of defecte spindelmoter en zal die spoedig het nieuwe plaatje ook om zeep helpen
(sorry dat ik twee maal dezelfde vraag stelde, ik had even niet goed opgelet :-) )

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Bartjuh
  • Registratie: Oktober 2001
  • Niet online

Bartjuh

Hej

Anoniem: 55049 schreef op 08 augustus 2003 @ 21:57:
En Bartjuh? heb je al iets kunnen bereiken? ben echt wel benieuwd nu of die aarding de oorzaak was ....
Jah ...

Die sata schijf spinde eerder nog wel op, nou spint ie niet eens meer op, blijkbaar was ie dus al aan het doodgaan .. :/
Meerdere voedingen/kabels/sata kabels getest.

Morgen gaat die ook op de bus, was gelukkig nog helemaal leeg zonder data erop :z

Gaat snel met die schijven, eerst een 80gb ibm 120gxp eraan, nou een 80gb maxtor sata schijf :(
Nou zit ik met één 80gb maxtor schijf te computeren, die compleet bomvol staat, op 1 partitie van 25gb is zelfs nog maar 4kb vrij :P

Waarschijnlijk was ie gewoon al aan het doodgaan ...
Wel raar, ik stopte toendertijd me ibm schijf in de plexi kast en na net de installatie te hebben afgerond en net uit windows kwam en reboote toen gaf ie het op.
En me sata schijf spinde in het begin dus wel op in me kast en klonk verder normaal, maar werd nooit herkend, eerst dacht ik dat het probleem bij de controller lag... nou doet ie niets meer.

Het is moeilijk te zeggen of het nou puur toeval was of dat het aan de aarding lag (plexi kast) :?

Nou is me 80gb maxtor die er in zit wel geaard aan de voeding (voor de zekerheid) vanaf het begin dat ie erin zat en hij loopt al weer een tijdje als een zonnetje.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • KBDE
  • Registratie: Januari 2001
  • Laatst online: 13:30
ik denk idd aarding of statische electriciteit

Ze worden trouwens niet te warm ?

[ Voor 29% gewijzigd door KBDE op 24-08-2003 17:28 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • B-lennium
  • Registratie: September 2001
  • Laatst online: 10-05 21:02

B-lennium

Volvo 164 1975!

ik heb ook een interesant HD probleempje ...
http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/799323

De snelheid van het geheel word bepaald door de langzaamste schakel


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Bartjuh
  • Registratie: Oktober 2001
  • Niet online

Bartjuh

Hej

KBDE schreef op 24 augustus 2003 @ 17:27:
ik denk idd aarding of statische electriciteit

Ze worden trouwens niet te warm ?
Neuh, alles wordt gekoeld door een Coolermaster cooldrive3.
En er zijn ook zeker geen overheersende virbraties in me kast.
Minder dan bij mij vorige "stalen" kast.

Dus aarding zou het kunnen zijn, maar zeker weten doe ik het niet. Voor hetzelfde geld is het dus gewoon toeval.

iig waag ik het er niet meer op, voortaan loopt er een draadje van de behuizing van de voeding naar de schijf :Y)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Aham brahmasmi
  • Registratie: Juni 2002
  • Laatst online: 27-08-2021
Ik heb nog een Quantum Fireball LCT10 10,2 GB. Ik ben al meerdere mensen tegegekomen met hetzelfde probleem/defect als ik, nl. een doorgebrand Philips chipje... ;( Op die schijf gaf Quantum tot overmaat van ramp maar 6 maanden garantie; dit geldt echter alleen voor Quantum zelf en niet voor de Nederlandse winkel (Alternate) waar ik hem gekocht had (2 jaar levensduur moet redelijkerwijs gegarandeerd worden volgens consumentenrecht), maar dat wist ik toen nog niet. :(

Ik heb wel gedacht aan printplaatswappen (schijf spinde gewoon nog op, maar werd niet meer herkend in BIOS), maar heb nooit een identieke schijf gevonden.

Edit: tegenwoordig werk ik nog steeds met volle tevredenheid met een Quantum Fireball AS 30 GB schijfje, maar de inhoud daarvan wordt overgezet naar een WD80JB schijfje (is veel stiller bij lezen/schrijven en ook minder geluid van het spinnen).

Over dat verticaal monteren: hoe krijg je dat voor elkaar in een standaard computerkast? Het gros van de cases biedt alleen de mogelijkheid om schijven in de horizontale stand te monteren... Ik heb trouwens een Chieftec kast met uitneembare hd-brackets.

Over het koelen van de schijven: waarom alleen de bovenkant? Wordt bij hd's de printplaat vaak niet ook nogal heet? Misschien was dat bij mijn LCT10 schijfje ook wel het geval...

[ Voor 36% gewijzigd door Aham brahmasmi op 24-08-2003 19:28 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • killercow
  • Registratie: Maart 2000
  • Laatst online: 20-05 11:41

killercow

eth0

okey even mijn topic toevoegen:

http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/631802

Ik was een onderdeel kwijt van m,n hdd en ik heb deze er met success weer onder gesoldeerd.
Ik weet niet of iemand er iets aan heeft maar er staat het een ander in wat van pas kan komen mocht je zo'n probleem hebben.

openkat.nl al gezien?


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mkleinman
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 13:44

mkleinman

8kWp, WPB, ELGA 6

Aham brahmasmi schreef op 24 augustus 2003 @ 19:22:
Ik heb nog een Quantum Fireball LCT10 10,2 GB. Ik ben al meerdere mensen tegegekomen met hetzelfde probleem/defect als ik, nl. een doorgebrand Philips chipje... ;( Op die schijf gaf Quantum tot overmaat van ramp maar 6 maanden garantie; dit geldt echter alleen voor Quantum zelf en niet voor de Nederlandse winkel (Alternate) waar ik hem gekocht had (2 jaar levensduur moet redelijkerwijs gegarandeerd worden volgens consumentenrecht), maar dat wist ik toen nog niet. :(

Ik heb wel gedacht aan printplaatswappen (schijf spinde gewoon nog op, maar werd niet meer herkend in BIOS), maar heb nooit een identieke schijf gevonden.

Edit: tegenwoordig werk ik nog steeds met volle tevredenheid met een Quantum Fireball AS 30 GB schijfje, maar de inhoud daarvan wordt overgezet naar een WD80JB schijfje (is veel stiller bij lezen/schrijven en ook minder geluid van het spinnen).

Over dat verticaal monteren: hoe krijg je dat voor elkaar in een standaard computerkast? Het gros van de cases biedt alleen de mogelijkheid om schijven in de horizontale stand te monteren... Ik heb trouwens een Chieftec kast met uitneembare hd-brackets.

Over het koelen van de schijven: waarom alleen de bovenkant? Wordt bij hd's de printplaat vaak niet ook nogal heet? Misschien was dat bij mijn LCT10 schijfje ook wel het geval...
Heel bekend, zo is bij mij een Quamtum Fireball LCT 13 kapot gegaan, ook dat Philips Chipje die ineens gefried was.

Heb mijn woede op die schijf gekoeld.. ( Lees : Hamer en Moker ) })

Duurzame nerd. Veel comfort en weinig verbruiken. Zuinig aan doen voor de toekomst.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Aham brahmasmi
  • Registratie: Juni 2002
  • Laatst online: 27-08-2021
Mja, dat heb ik niet gedaan omdat ik het zo zonde vond omdat de schijf vrijwel zeker nog helemaal intact is behalve dat chipje... Frustrerend om te weten dat je data er nog gewoon opstaat maar dat je er niet bijkan door 1 stom chipje.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 55049

Topicstarter
nice job killercow!!! maar bij de betere electronica-boer kon je dat cristalletje ook vinden hoor. anyway, dikke proficiat toch maar.

update algemeen: ondertussen wacht ik nog op wat schijven en beloftes die binnen moeten komen. ik hoop dat ik er nog veel kan vinden, want er komt echt wel veel bij kijken heb ik nu al weer gezien met de schijven die bijgekomen zijn.

nu heb ik al heel wat geleerd en een massa foto's gemaakt en zo ook. nu nog alles in een siteje gieten. er was een jongen die me daarbij wou helpen, maar die heeft inmiddels weer afgehaakt :-/

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • MissingDog
  • Registratie: Augustus 2002
  • Niet online
Ik ben door dit topic helemaal geinspireerd geraakt, morgen maar eens de grote stapel 120-270-420-540-1.2gb-10gb schijven uit de kast trekken en ff lekker gaan sleutelen....de schijven zijn door de jaren heen in dit huis terecht gekomen op diverse manieren, hebben een tijd dienst gedaan als decoratie aan de muur en ik ga nu dan toch maar ff lekker spelen.

Zijn voornamelijk schijven die een hoop lawaai gingen produceren...uitlaat over 't asfalt en continu blijven initializen....maar goed, wie weet is er wat van te maken...ligt ook nog een Quantum 10gb tussen die na 20-30 minuten dienst ineens uitvalt...koeling was 't probleem niet (server met 7 fans). Doe binnenkort wel ff verslag.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 55049

Topicstarter
oooo, dat is leuk MissingDog! heb je geen zin om samen te werken? kwestie van ideen uit te wisselen en zo.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Bartjuh
  • Registratie: Oktober 2001
  • Niet online

Bartjuh

Hej

Anoniem: 55049 schreef op 26 augustus 2003 @ 00:40:
nice job killercow!!! maar bij de betere electronica-boer kon je dat cristalletje ook vinden hoor. anyway, dikke proficiat toch maar.

update algemeen: ondertussen wacht ik nog op wat schijven en beloftes die binnen moeten komen. ik hoop dat ik er nog veel kan vinden, want er komt echt wel veel bij kijken heb ik nu al weer gezien met de schijven die bijgekomen zijn.

nu heb ik al heel wat geleerd en een massa foto's gemaakt en zo ook. nu nog alles in een siteje gieten. er was een jongen die me daarbij wou helpen, maar die heeft inmiddels weer afgehaakt :-/
Ja sorry, heb het ff druk met vanalles en nog wat de laatste tijd.

Heb gister nog een kapotte maxtor 80gb sata schijf naar maxtor ierland opgestuurd voor rma, was 5,75 euro voor 863 gram.
Dus naar jouw zal denk ik ongeveer hetzelfde kosten denk ik :?
Het is iig redelijk zwaar, denk zo rond de 1,5 kg.

En me ibm 120gxp 80gb is ook kapot, dus die moet ook nog verstuurd worden, maar daarop staan nog belangrijke dingen op die ik nog wil redden :)

Iemand nog enig idee wat een goede rackmountable firewall/router is voor +/- 50 personen is ? prijsklasse € 700~1500.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 55049

Topicstarter
...Ja sorry, heb het ff druk met vanalles en nog wat de laatste tijd....
is geen enkel probleem hoor. ik heb me misschien wat foutief uitgedrukt.
wat ik bedoelde was dat ik eerst alle openstaande zaken netjes wil afhandelen tov iedereen en dan een tweede batch ga opzetten voor september/oktober ondertussen kan ik me al wat concentreren op het maken van een website want ik heb al wat info die zou mogen verwerkt worden en zo. en ondertussen doen we ook nog verder natuurlijk ;-) we geven nie op hoor :-)
maar ik moet toegeven dat het werk (omdat ik het echt grondig wil doen) behoorlijk meer is dan ik verwacht had eerst.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Madrox
  • Registratie: Mei 2002
  • Laatst online: 20-05 13:56

Madrox

Oh, Pharaoh!

Anoniem: 55049 schreef op 31 July 2003 @ 01:10:
[...]


Principieel zou wat jij voorsteld perfect moeten werken INDIEN uw controller dit ondersteund (ogenblikje: ATA was toch controller-loos?)
Nee, de devices zijn controller-arm. De meeste "controll" gebeurt op het mobo. Niet door je CPU en die geeft ook geen conflicten, wel door je South-Bridge (waar bij de meeste moederborden een ge-integreerde ATA-controller zit).
Nee, wat ik bedoel is dat op alle recente intel chipsets er wel degelijk een ATA controller is met onafhankelijke toegangssnelheid naar de schijven toe.
Via/sis/Nforce etc. en alle overige AMD Ahtlon XP chipsets hebben dit ook al een poosje

MAAR we zijn nog niet rond. Sommige controllers en ook bepaalde HD's en CDrom-drives vinden het niet leuk om er een slow vriendje op de kabel te hebben. En dat komt omdat, desondanks elke device onafhankelijk "benaderd" wordt, er toch geen onafhankelijk selectie mogelijk is. Het is niet zoals een schakelaar die gaat kiezen exclusief voor 1 device. De andere drive "loopt"/"luisterd" mee. Er is ook geen enkel fysische bedrading die de master of slave "kiest"/selecteerd. Alles gebeurt door adressering van registers OP de devices. (remember het is controller-loos setup)
De "controller" spreekt altijd de twee schijven tergelijkertijd aan!
De devices zijn echt dom in vergelijking met SCSI bv en dat is er aan te merken ook.
Probleem zit hem dan vaak ook in de "firmware" van het hdd/atapi apparaat die blijkbaar niet 100% compliant(compatible) is met de laatste ATA-standaard. De kans dat je zo'n conflict hebt is groter met iets oudere apparaten

Je ziet, er is ruimte genoeg om problemen te genereren.
idd

Nu om dit lang verhaal een einde te geven....
Probeer traag en snel uit elkaar te houden als een goed advies.
Indien het niet anders kan is mixen mogelijk maar hou er rekening mee dat dit niet altijd zal werken omdat de specificaties uiteen kunnen lopen!(vooral bij zeer oude drives)
tja, met het nieuwe spul kan je vaak prima een cDRW/DVD achter je HDD hangen. Hang zelf bij voorkeur elke HDD aan eigen kabel met een ATAPI erachter. Als het werkt, werkt het perfect. Werkt het niet heb je pech....

Voor upgrade, complete zelfbouw, herstellen van windows/software klik hier!


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Bartjuh
  • Registratie: Oktober 2001
  • Niet online

Bartjuh

Hej

Anoniem: 55049 schreef op 26 augustus 2003 @ 20:17:
[...]

is geen enkel probleem hoor. ik heb me misschien wat foutief uitgedrukt.
wat ik bedoelde was dat ik eerst alle openstaande zaken netjes wil afhandelen tov iedereen en dan een tweede batch ga opzetten voor september/oktober ondertussen kan ik me al wat concentreren op het maken van een website want ik heb al wat info die zou mogen verwerkt worden en zo. en ondertussen doen we ook nog verder natuurlijk ;-) we geven nie op hoor :-)
maar ik moet toegeven dat het werk (omdat ik het echt grondig wil doen) behoorlijk meer is dan ik verwacht had eerst.
Eer dezer dagen gaan ze op de post.
Het geld van de verzending krijg ik wel van je terug...

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Spider.007
  • Registratie: December 2000
  • Niet online

Spider.007

* Tetragrammaton

Anoniem: 55049 schreef op 26 augustus 2003 @ 00:40:
nu heb ik al heel wat geleerd en een massa foto's gemaakt en zo ook. nu nog alles in een siteje gieten. er was een jongen die me daarbij wou helpen, maar die heeft inmiddels weer afgehaakt :-/
Wat wil je precies op je website kwijt en heb je al wat klaarstaan?

---
Prozium - The great nepenthe. Opiate of our masses. Glue of our great society. Salve and salvation, it has delivered us from pathos, from sorrow, the deepest chasms of melancholy and hate


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 55049

Topicstarter
Spider.007 schreef op 27 augustus 2003 @ 09:56:
[...]


Wat wil je precies op je website kwijt en heb je al wat klaarstaan?
Ja zoals ik zeg, een berg foto's die met alle details die je maar kan bedenken die nuttig zijn.
Zo wil ik in eerste instantie een mooi overzicht geven van de gebruikte technologien en zo. maar dan dieper ingaan op hun specifieke problemen. Nu denk ik bv aan de contactovergangen van de spindelmoter op de quantum fireball reeks, is heel eenvoudig te herstellen, en een fototje erbij maakt het helemaal af.

Maar iedere merk is weer net ietsje anders, en dus, zal die site wel behoorlijk groot kunnen worden.
Een database als ondersteuning zou dan ook heel handig zijn, vooral omdat we dan andere liefhebbers hun bevindingen ook kunnen laten posten en zo.

En natuurlijk veel tweaks en zo ;-) er is best 1 en ander te doen rond harde schijven vind ik.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Spider.007
  • Registratie: December 2000
  • Niet online

Spider.007

* Tetragrammaton

Anoniem: 55049 schreef op 30 August 2003 @ 14:27:
[...]

Ja zoals ik zeg, een berg foto's die met alle details die je maar kan bedenken die nuttig zijn.
Zo wil ik in eerste instantie een mooi overzicht geven van de gebruikte technologien en zo. maar dan dieper ingaan op hun specifieke problemen. Nu denk ik bv aan de contactovergangen van de spindelmoter op de quantum fireball reeks, is heel eenvoudig te herstellen, en een fototje erbij maakt het helemaal af.

Maar iedere merk is weer net ietsje anders, en dus, zal die site wel behoorlijk groot kunnen worden.
Een database als ondersteuning zou dan ook heel handig zijn, vooral omdat we dan andere liefhebbers hun bevindingen ook kunnen laten posten en zo.

En natuurlijk veel tweaks en zo ;-) er is best 1 en ander te doen rond harde schijven vind ik.
Dus eigenlijk een database waarin jij harde schijven met specificaties en problemen kunt bijhouden met daarnaast een forum waar mensen kunnen reageren op jouw bevindingen en onderzoeken.

---
Prozium - The great nepenthe. Opiate of our masses. Glue of our great society. Salve and salvation, it has delivered us from pathos, from sorrow, the deepest chasms of melancholy and hate


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Jimbolino
  • Registratie: Januari 2001
  • Laatst online: 20-05 15:18

Jimbolino

troep.com

onlangs jou tooltje om bad sectors te repareren gedraaid
op een NEC 30gb 7200rpm schijf (van 3 jaar oud)
schijf gaf problemen met opstarten en werd soms niet optijd door de bios gedetecteerd

maar na behandeling weer als nieuw !

The two basic principles of Windows system administration:
For minor problems, reboot
For major problems, reinstall

Pagina: 1 2 Laatste

Dit topic is gesloten.