Gagh schreef op zondag 15 juli 2012 @ 15:00:
- Een jaar of 10 geleden begon het negatieve begrip 'babyboomer' op te komen. Jongeren die het ons kwalijk nemen dat wij onze oudedagvoorzieningen veilig proberen te stellen. Ten koste van hen, vinden zij. Ouderen pikken hun banen in en trekken een veel te zware wissel op alle voorzieningen, vooral op de gezondheidszorg.
Je hebt natuurlijk 2 zaken: je pensioen en je AOW. Je pensioenopbouw is je pensioenopbouw, en voor de nu 'oudere' generatie waren destijds die pensioenvoorwaarden meestal een stuk interessanter dan ze nu zijn. Denk bijvoorbeeld aan eindloonregelingen en VUT-opties. Dergelijke zaken zijn bijna allemaal verdwenen uit de hedendaagse pensioenregelingen. In dat opzicht kan ik haast niet anders concluderen dat de 'babyboomers' het toch beter voor elkaar hebben dan de jonge garde nu.
- Later, en vooral de laatste jaren (al ruim voor de crisis) kwamen er 'plotseling' signalen uit de politiek (en uit het bedrijfsleven) dat de AOW in deze vorm niet langer betaalbaar zou zijn. Ik begrijp dat wel, maar ik had verwacht dat men dit middels simpele wiskunde veel eerder had voorzien. Waarom is er vanuit de politiek niet eerder actie ondernomen? Men heeft gewacht tot het water over de dijk sloeg, en neemt nu (te) drastische noodmaatregelen. Met alle problemen van dien voor de huidige generatie van ouderen.
Elke vorm van bezuiniging die de portomonee direct raakt is natuurlijk geen goede binnenkomer bij de kiezer. D66, om maar een voorbeeld te noemen, roept al jaren dat de pensioenleeftijd omhoog moet om 'op tijd te zijn' voordat het ons te veel geld kost. Maar nee, zo lang het niet een acuut probleem is zal je vanuit de politiek dergelijke acties niet zien. Dat is imho de enige reden waarom niemand eerder heeft ingegrepen.
- We leven 'plotseling' veel langer. Maar is dat wel zo? Om me heen zie ik dat collega's rond hun 63e het loodje leggen, net als vroeger. De magische grens van 65 is niet zomaar uit de lucht komen vallen. De AOW leeftijd is altijd een simpel kosten/baten rekensommetje geweest. Wie precies leeft er dan langer? Op welk objectief onderzoek is deze conclusie gebaseerd? Ik vind deze onderzoeken niet. Ik hoor alleen subjectieve signalen vanuit de zorgverzekeringen, de pensioenfondsen en de politiek.
De 'levensverwachting' is gewoon een stukje statistiek gemeten door het CBS, niks meer, niks minder. Goed, het neemt niet mee of hier gaat om het werkende of werkeloze deel van de beroepsbevolking, maar toch zit er gemiddeld genomen een stijgende lijn in:
http://www.google.nl/publ...vensverwachting+nederland
Ging je vroeger gemiddeld 8 jaar na je pensioen dood, is dat tegenwoordig 15 jaar. Dat is dus bijna twee keer zoveel, met alle kosten van dien. Dan vind ik de nu voorgestelde plannen tot een verhoging van 2 jaar op de huidige leeftijd van 65 eigenlijk nog best meevallen. En zeker nu de zware fabrieksarbeid zoals jij vroeger deed vrijwel compleet verbannen is uit dit land is het denk ik ook goed mogelijk. 40 jaar achter een bureau of 42 jaar maakt ook niet zoveel uit imho.
- Door bovengenoemde baan is mijn gezondheid slecht, en wordt mij door mijn zorgverzekeraar verweten dat ik ongezond heb geleefd. Daardoor heb ik recht op minder zorg dan degenen die nog gezond zijn omdat zij een nette, stressvrije kantoorbaan hebben gehad. Dit is enigszins gechargeerd, maar dit is toch de tendens die ik bespeur.
Of een kantoorbaan zoveel minder stress oplevert durf ik nog wel te betwijfelen... maar goed, een stuk minder fysiek belastend is het wel natuurlijk. Hoe dan ook; ziektekosten zijn net als alles in het leven duurder geworden dan vroeger. Vroeger kreeg je kanker en ging je gewoon dood. Wellicht nog wat morfine tegen de pijn. Tegenwoordig proberen we de meest high-tech middelen om mensen hun leven nog zo lang mogelijk te rekken en 'de kwaliteit van het leven' op zo'n hoog mogelijk pijl te houden. Dat kost verschrikkelijk veel geld.
Nu vind ik dat je niet zomaar een prijssticker op een mens mag plakken, en wat mij betreft houden deze ontwikkelingen dan ook nog lang niet op. Wel is het een feit dat het voornamelijk de oudere generatie is met de meeste gezondsheidskwalen. Het is denk ik dan ook niet verwonderlijk dan veel jongere mensen, met weinig geneeskundige behoeften, klagen over de hoge ziektekostenpremies die zij afdragen waar op dit moment voornamelijk de oudere generatie van profiteert. Maar goed, dat zullen de jongeren straks ook over mij zeggen als ik 40 jaar ouder ben.
- Vanaf mijn 14e heb ik elke maand sociale premie afgedragen. Deze premie was niet alleen voor mijn eigen AOW bedoeld, maar ook om alle uitkeringstrekkers in leven te houden. Inbegrepen degenen die nog nooit een schop, hamer of pen in hun vingers hebben gehad. Behalve mezelf, heb ik dus ook anderen in leven gehouden. Prima, maar nu het mijn beurt is verwacht ik hetzelfde van de maatschappij terug.
Je krijgt toch wat je krijgt? Een deel van wat je zelf hebt gespaard, pensioen, en mogelijk wat zaken in box 3, een lijfrente, overwaarde op je huis, andere bezittingen...
En een deel daarvan komt van de werkenden; AOW, ziektekosten, andere aanvullingen, toeslagen, etc.
Mijn stelling is: Degenen die altijd hebben gewerkt en hun premies hebben betaald, dienen fatsoenlijk te worden beloond met de AOW die gedurende hun loopbaan de norm was. Korten en snoeien is onvermijdelijk, maar het grotendeels afwentelen van bezuinigingen op de oudere, minder weerbare generatie is een bijzonder laffe daad van de nieuwe generatie grijpers en graaiers. Een andere bijzonder laffe daad is, om juist in de gezondheidszorg voor ouderen te snoeien. Niet wij zijn verantwoordelijk voor onze slechte gezondheid, maar de werkgevers die hun arbeiders zonder enige vorm van scrupules de teerput of de astbestwerkplaats instuurden.
Ik ben het met je eens dat in sommige gevallen het een bittere pil is. Bijvoorbeeld als je nooit een koopwoning hebt gehad, dan heb je ook niet kunnen profiteren van de enorme waardestijging van het vastgoed. Of inderdaad het werken onder slechte omstandigheden waaronder je nu aan het lijden bent.
Maar hoe kunnen we dergelijke 'collectieve' regelingen aanpassen zodat niemand er maar een fractie slechter van wordt? Dat kan gewoon niet, of we moeten er voor willen kiezen dat er per individueel geval bekeken gaat worden waar iemand recht op heeft? En waar heb je precies recht op, hoe bepaal je dat? Heb jij recht op meer geld omdat je 'vies' werk hebt gedaan? Maar aan de andere kant heb je als arbeider waarschijnlijk niet een groot inkomen gehad, en daarmee dus ook niet 'enorm' bijgedragen aan de sociale potten van toen. Hoe terecht is het dan dat je nu langskomt om iets te claimen waar je zelf relatief weinig aan hebt bijdragen (nofi ik ken natuurlijk niet je hele arbeidsverleden).
Het rekensommetje is me duidelijk. Rap toenemende vergrijzing, en dus minder werkenden, kunnen dit stelsel onmogelijk in de huidige vorm overeind houden. Ik begrijp alleen niet waarom de generatie die dit land na de oorlog weer heeft opgebouwd, zo onevenredig zwaar moet boeten.
Hoe wordt jij onevenredig zwaar beboet dan? Vaker last van het eigen risico op de zorg? Meer niet toch? Jij betaald sociale premies, dat doe ik nu ook. Je betaald loonbelasting, doe ik ook. Je betaald kosten voor je huis, je auto, je internet... ook dat heb ik ook. Vertel mij eens waar het onevenredige hem in zit? Met een beetje mazzel kun jij gewoon toch met je 65e met pensioen, ik weet wel zeker dat wanneer ik die leeftijd heb nog een paar jaar moet werken. En ik werk ook al sinds m'n 14e en betaal ook al pensioenpremies sinds ik 18 ben, dat zie niet als een valide argument.
Het is denk ik ook de tijdsgeest. Zoals je zelf al aangeeft in een latere post, je was arbeider dus je stemde PvdA en had waarschijnlijk de Vara gids in huis. Die tijden zijn niet meer. Het is meer ikke ikke mentaliteit en daarbij komt kijken dat je ook zelf meer verantwoordelijkheid neemt. Ik laat mijn financiën later echt niet afhangen van -alleen- mijn pensioen ter zijner tijd, echt no way... daar komt een spaarpot naast. Dat soort dingen, mensen zijn denk ik toch veel bewuster geworden van de keuzes in het leven en de financiele gevolgen. Dat vind ik niet echt grijpen en graaien, maar gewoon bewustwording.
GoldenSample schreef op zondag 15 juli 2012 @ 15:36:
[...]
- Huizenprijzen, die zijn ook relatief ENORM gestegen waardoor je met goedfatsoen geen huis meer kunt kopen zonder bizarre schulden aan te gaan. Er is door de grondpolitiek geen relatie meer tussen daadwerkelijke waarde van het huis en de prijs. Oa. de Babyboom generatie heeft hier enorm van geprofiteerd die zitten met hun huis op een bizarre berg geld
mits ze niet domme dingen hebben gedaan als hun overwaarde opgenomen. Bezitters van een eigenhuis van de babyboom generatie zijn veelal enorm
RIJK
Kun je me vertellen in welk opzicht het opnemen van je overwaarde een domme keuze is?
Mijn ouders hebben dat namelijk wel gedaan bij verkoop en daarna ten dele hun nieuwe koopwoning ermee gefinancierd. Met het cash wat over was (en nu ze nog in goede gezondheid zijn) maken ze wel 5 vakanties per jaar. Met een jaar of 2 gaat m'n pa echt met pensioen en wat later volgt m'n moeder.
Ze hebben dus én een lage hypotheek op hun nieuwe fraaie woning én vrij veel cash om er gewoon doorheen te brassen (op vakantie is hun favoriete hobby).
Volgens mij is dat gegeven de situatie juist de beste keuze die ze ooit hebben gemaakt.
[
Voor 6% gewijzigd door
ebia op 25-07-2012 22:18
]