YellowCube schreef op woensdag 08 oktober 2008 @ 18:16:
[...]
je komt een heel eind met het zogenaamde "gliden" zeker als je van die gladde en kogelharde banden als de Opel hebt (verminderde rolweerstand).
En met heel geleidelijk accelereren kom je ook weer een heel eind zonder dat het overdreven veel energie kost.
Of je kunt simpelweg een korte stoot energie toedienen (pulsen) en dan weer uitrollen.
Nogmaals... Het is de grootst mogelijke onzin dat je 'pulst' (zoals jij dat omschrijft) en dan uitrolt en dan weer opnieuw pulst en dan weer uitrolt, etc. etc. Dat kost per definitie méér energie.
Refro schreef op vrijdag 10 oktober 2008 @ 16:39:
Als ik het hier zo lees is het een experimentele auto die totaal geen directe praktische waarde heeft. Dat gebeurd op het moment nog steeds in bijv de
shell eco marathon en daar lees ik toch echt een record van 1 op 3836. Je kan heel veel kilometers uit een liter benzine persen maar praktisch is het gewoon niet.
Die 3836 zegt hier niks (zonder meer info). Want rijden op bijv. zonne-energie is bij die wedstrijd ook gewoon toegestaan. Je kunt gewoon 1 op 'oneindig' rijden als je alléén zonne-energie gebruikt, in principe.
En rijden op zonne-energie is natuurlijk helemaal niet te vergelijken met de 1 op 160 met benzine.
sanderb schreef op vrijdag 24 oktober 2008 @ 00:28:
Ondanks al het klagen over hoge olieprijzen licht onze prioriteit nog steeds niet bij zuinige auto's.
Hoe vaak hoor je op een feestje iemand trots vertellen hoe zuinig zijn auto is, zonder dat daarbij wordt verteld dat de prestaties nog steeds beter dan gemiddeld zijn?
Autofabrikanten zijn wel degelijk bezig met onderzoek om auto's zuiniger te maken. De consument zit er alleen nog niet echt op te wachten. Er zit bovendien een limiet op de hoeveelheid energie die in een liter benzine zit. Als de motor efficienter wordt, gaan andere factoren als gewicht en stroomlijn een grote rol spelen.
Autofabrikanten kijken nogal extreem eigenlijk ALLEEN naar de kosten/baten. D.w.z. dat ze pas veel geld willen steken in de ontwikkeling van zuinige auto's als ze daartoe worden verplicht. Die verplichting is er totaal niet zolang ze winst maken. Wel zie je dat sommige fabrikanten e.e.a. (zoals 't feit dat de olie opraakt) verkeerd ingeschat hebben en te laat in de ontwikkeling van zuinige modellen zijn gestapt. Sommige fabrikanten zullen dan ook wel eens failliet kunnen gaan (als ze niet zwaar gesubsidieerd worden door de overheid).
Het is bij de autofabrikanten niet anders als bij de meeste andere fabrikanten in 't algemeen: men is meestal zeer terughoudend bij relatief grote veranderingen - men is doodsbenauwd dat 't verkeerd uitpakt en dat men verlies zal lijden. Dàt feit is tig-maal belangrijker dan de wens van velen om comfortabel en veilig te willen rijden.
Ik vind 't in elk geval onzin om te roepen dat consumenten er nog niet echt op zitten te wachten. Ik denk dat 't fabriceren van een auto die redelijke specificaties heeft en 1 op 50 haalt, best mogelijk is. En dat ze als warme broodjes over de toonbank zouden gaan.
Pakken we even weer de 3L (1 op 33, diesel) Lupo: vervang 't metaal door carbon-fiber en andere moderne materialen, vervang de ruiten door kunststof, haal de buitenspiegels eraf (bijv. vervangen door een lichtgewicht camera-systeem), bouw een systeem in zodat de bodemvrijheid lager wordt naarmate je sneller rijdt, bouw een vlakke bodemplaat in, bouw een lichter motortje in (zodat de auto net 110km/h kan halen), geef de auto meer een halve druppelvorm (dik voor en dun achter), gebruik banden met een kleinere diameter, gebruik slijtvaster rubber zodat de banden tot 4 bar kunnen worden opgepompt, laat ze zon helpen door de hele auto met zonnecellen te beplakken, bouw een systeem in waarbij je de rem-energie opneemt, neem dichte velgen, haal de deurgrepen weg, geef de auto een golfbal-oppervlak, en 1 op 50 moet zondermeer mogelijk zijn. Evt. kan 't gewicht nog drastisch naar beneden door er een 2-persoons-auto van te maken (maar dan wordt de afzetmarkt natuurlijk wel veel kleiner - maar de Smart verkoopt ook best goed).
Belangrijk is dat de overheid dit soort toepassingen niet moet STIMULEREN maar EISEN. De overheid is de enige partij die zoiets KAN eisen. Wij kunnen alleen zo'n overheid krijgen door zo links mogelijk te stemmen. Dus stem op GL, SP of PvdD. De overige partijen geloven alleen in een volledige markteconomie, wat wil zeggen dat alle fabrikanten (niet alleen van auto's) in de praktijk bijna alles mogen doen en vervuilen zoveel ze willen. Ik zeg bijna, maar niet alles. Want er zijn wel regels, maar die zijn allemaal VEEL te slap en vrijblijvend. Die slappe regels zijn dus een gevolg van 't feit dat de meeste mensen geloven in een volledige markteconomie.
[
Voor 54% gewijzigd door
kimborntobewild op 26-10-2008 14:52
]