Ik ben al enige tijd van plan een Media Center te bouwen voor in de huiskamer. Een probleem hierbij was dat ik die logge media center behuizingen niet mooi vind, maar een ouwe systeemkast naast de TV al helemaal geen optie was. Al snel kreeg ik het idee om een PC zo onzichtbaar mogelijk in een Tv-meubel in te bouwen.
Dit idee liep enigszins uit de hand, en gaandeweg bedacht ik dat het mooi zou zijn om alle kabelrommel van de TV, consoles, surround-set enzovoort zo veel mogelijk weg te werken. Het idee was dat het Tv-meubel ook van stopcontacten voorzien zou zijn zodat alle apparatuur daarop aangesloten kon worden, en er maar één voedingskabel van het kastje naar de muur (ha ha, sorry) zou lopen. Uiteraard moesten de Media Center PC en de eventuele consoles ook op het netwerk aangesloten worden, dus moest het kastje eveneens als netwerkswitch dienen.
Met die gedachte ben ik eens rond gaan kijken naar Tv-meubels om te verbouwen. De meeste van die dingen blijken rond de €300 te kosten, en dan zit je nog in het goedkope segment. Omdat er waarschijnlijk aardig wat gezaagd moest worden en mijn handvaardigheid-skills niet je dat zijn, leek het mij zonde om het risico te lopen €300 weg te gooien, en ging ik op zoek naar iets goedkopers.
Zoals altijd bood Ikea uitkomst, want aldaar liep ik tegen het volgende aan:
Dit kastje heet Flärke, en is in principe niets meer dan vijf simpele planken. De prijs is er dan ook naar: ze kosten nog geen tientje per stuk. Daar kan je nog eens wat aan stukzagen, dus voor minder dan twintig euro nam ik er twee mee naar huis.
Eenmaal thuis heb ik de kastjes eerst in elkaar gezet om te kijken hoe groot alles zo’n beetje werd, en om wat maten te nemen. Vervolgens ben ik in Sketchup eerst het Flärke kastje maar eens gaan nabouwen. Eén zo’n kastje is ruim genoeg om wat onderdelen voor de PC in kwijt te kunnen, de andere voldoet in z’n standaardvorm prima om bijvoorbeeld één of twee consoles op te zetten.
Na een tijdje kwam ik met bovenstaand ontwerp. Met dank aan iedereen uit deze thread die mee heeft gedacht, overigens. Dit zijn twee Flärke-kastjes naast elkaar. De rechter is dicht en bevat de eigenlijke PC. In het midden zit een deurtje met daarachter de powerknop van de PC (mocht het ding ooit nog eens met bijvoorbeeld een harde reset uitgezet moeten worden of zo) en de infraroodontvanger van de afstandsbediening. Aan de voorkant van het rechterkastje is nog wat ruimte over, dus daar wil ik een naar beneden klappend deurtje maken met daarachter een ondiepe ruimte voor bijvoorbeeld extra kabels, handleidingen, enzovoort.
Aan de zijkant van het kastje zitten een DVD-RW drive en een alles-in-één cardreader met USB aansluiting. Ik draai zelf vrijwel alles (inclusief mijn eigen DVD’s) vanaf een netwerkshare op de server, maar mochten er mensen langskomen met een film of serie op DVD, USB-stick of ander flash-medium, dan zouden ze alles gewoon rechtstreeks in het media center moeten kunnen stoppen in plaats van dat we eerst alles via een andere PC naar de netwerkschijf moeten kopiëren.
De achterkant van het systeem toont onder andere een aansluiting voor de voedingskabel, een schakelaar om de stroomvoorziening voor alle aangesloten apparaten in één keer aan of uit te kunnen zetten, een netwerkpoort en een coax-aansluiting voor radio en TV. In het midden zitten vier stopcontacten: één voor de TV, één voor de surround-set, en nog twee voor consoles, externe harde schijven, enzovoort. Ook is er een extra USB-poort (mocht iemand een USB-schijf meenemen, dan is het handig om de USB aansluiting in de buurt van de voeding te hebben) en een HDMI-aansluiting te vinden. Die laatste draagt in principe het beeld en het geluid van de media center PC. Ten slotte zitten hier nog twee netwerkaansluitingen, voor bijvoorbeeld consoles.
Onder dit alles zit nog een open ruimte: ik had het idee om hier voedingen en overvloedige lengtes kabel in te leggen zodat ze een beetje uit het zicht zijn.
Vervolgens werd het tijd om naar de hardware gaan kijken. Ik ben van plan om Vista Media Center te draaien, dus ik had een PC nodig die Vista Home Premium netjes aankan. Daarnaast wilde ik ook een zo stil mogelijk systeem, dus dat betekent zo veel mogelijk passieve koeling en één of twee grote fans met een laag toerental. Met die gedachte ben ik tot de volgende lijst gekomen:
• Videokaart: MSI NX8500GT
• Tuner: Vista View Saber 2020
• HD1: Samsung Spinpoint s166 (160GB)
• HD2: Samsung Spinpoint T166 (500GB)
• Moederbord: Asus P5KPL-VM
• CPU: Intel Core Duo E6750
• CPU Koeler: Scythe Ninja Anniversary
• Geheugen: OCZ 2GB DDR2-800
• Voeding: Seasonic S12II-330HB
• Casefans: 2 maal Nexus 120mm Real Silent
• Cardreader: Lian-Li CR-35A 50-in-1
• DVD-RW: Asus DVD-RW
• Toetsenbord/muis: Logitech DiNovo Mini.
• Switch: Asus GX-1105B.
Die lijst behoeft misschien enige uitleg. Ik wil beeld en geluid via HDMI laten lopen, dus ik had een videokaart nodig die beide uitzendt. Een simpel DVI-HDMI convertertje volstaat hierbij niet, want die neemt het geluid niet mee. Er moest dus een native HDMI aansluiting op de videokaart zitten, en daarnaast moest de videokaart omwille van het geluid passief gekoeld zijn. Zodoende kwam ik op de MSI, welke een onboard SPDIF aansluiting heeft voor het geluid.
Omdat ik toch maar gecodeerd geluid zou versturen volstond een onboard geluidskaartje wel. De P5KPL-VM is een μATX bordje met, inderdaad, een onboard SPDIF aansluitinkje voor het geluid. Probleem opgelost. Het bord moest nog wel een tweetal PCI-E aansluitingen hebben: een PCI-E1X voor de tuner, en een PCI-E16X voor de videokaart. Gelukkig had de P5KPL-VM die allebei.
De Scythe Ninja Anniversary is een gigantische koeler die bijna helemaal uit koper bestaat. Met een koel briesje van een 120mm fan hoop ik hiermee de CPU zo stil mogelijk te kunnen koelen. Qua voeding volstaat 330W voor deze hardware voldoende, en volgens de mensen bij SilentPCReview is de Seasonic S12II één van de stilste voedingen die er is. Ik heb ‘m inmiddels even op idle laten draaien, en inderdaad, je hoort pas dat hij draait als je je hoofd vlakbij de fan houdt. Dit zal ongetwijfeld bij meer belasting harder worden, maar voorlopig is hij inderdaad fluisterstil. Zeker een aanrader.
Ook stil zijn de Samsung Spinpoints. Ik heb er hier twee van in mijn server zitten, en het geluid is verwaarloosbaar. Omwille van performance heb ik er twee genomen: ééntje van 160GB voor Windows en alle software, en ééntje van 500GB voor opgenomen programma’s. Ik heb specifiek de 160GB versie gekozen omdat die slechts één platter bevat, wat het geluidsniveau weer ten goede komt.
De Vista View Saber 2020 heb ik gekozen omdat deze, afgaande op reviews, een van de beste resultaten produceert qua beeldresultaat. Daarnaast bevat hij twee tuners zodat ik tegelijk kan kijken en opnemen. De DVD-RW tenslotte is een beetje simpel, ik had eigenlijk een andere in gedachten (met een plattere voorkant, zodat hij netjes in de zijkant van de kast weggewerkt kan worden), maar ondanks door de lokale PC-boer telefonisch te zijn verzekerd dat hij diezelfde drive op dat moment in zijn handen had, bleek het ding ter plekke (verrassing!) toch niet op voorraad te zijn, en kon hij me uiteindelijk alleen de Asus verkopen. Ter compensatie deed hij er nog een IDE-kabel bij, wat het enigszins goed maakte omdat ik die toch nodig had, en er uiteindelijk goedkoper door uitkwam, dus ach.
Grote afwezige in dit rijtje is de afstandsbediening. Ik had eerst de standaard Microsoft MCE 2005 afstandsbediening besteld, maar de niet-zo-lokale grotere PC-boer stuurde me een Philips-remote met een gigantische IR-receiver. Die heb ik maar weer teruggestuurd, dus nu ben ik nog op zoek naar een andere. Het handigst zou een universele, self-learning afstandsbediening zijn waarmee ik alles in één keer kan bedienen. Mochten jullie nog aanraders hebben, laat het me weten. Ik heb nog naar afstandsbedieningen met SideShow gezocht, zodat ik bijvorbeeld via een Sideshow gadget muziek kan draaien zonder de TV aan te hoeven doen, maar na een pre-order te hebben geplaatst voor de Ricavision VAVE 100 werd op een moment zonder het te melden a) de prijs verhoogd, en b) de release-datum van februari uitgesteld naar ‘zomer’. En nu ik net kijk is de online store van Ricavision overgenomen door een of andere domein-kaper met advertenties, dus veel vertrouwen in Ricavision is er niet meer.
Al deze hardware moet natuurlijk ook nog in de kast passen. Omdat ik het geheel zo onzichtbaar mogelijk wilde maken wilde ik allen de onderdelen waar je echt bij moet kunnen zichtbaar houden, en dat zijn in dit geval de DVD-RW drive en de cardreader. Deze steken dus min of meer uit de rechterzijkant (en van achteren gezien dus de linkerzijkant):
Daaronder hangt de 1000mbit netwerkswitch waar zowel de PC als de twee overige netwerkaansluitingen op komen. Helemaal rechts hangt het moederbord, 180 graden gedraaid. Een fan zuigt koude lucht van onderen aan en blaast deze door de Ninja naar boven. Bovenin zit een tweede fan, en deze blaast alle warme lucht van onder andere de Ninja, de tuner en de videokaart weer naar buiten.
Voor de twee harde schijven heb ik, na een thread op SilentPCReview te hebben gelezen, het volgende bedacht: Ik verbind ze aan elkaar door middel van twee strips aluminium op de zijkanten. De zijkanten worden het heetst, en het aluminium vergroot daarmee meteen het koeloppervlak. Ertussen zit een ruimte van zo’n twee centimeter. Dit alles wordt een soort schoorsteentje: ik wil onderaan wat koude lucht (aangevoerd door de onderste casefan) tussen die drives krijgen, welke weer naar boven wordt gezogen door de koeler van de PSU. Zo krijg je een aardige luchtstroom langs de schijven zonder er weer een heel andere fan op te moeten zetten.
Overigens ben ik nog op zoek naar een voedingskabel waarbij de connector die in de voeding gaat niet recht is, maar in een hoek van 90 graden staat, zodat de kabel meteen naar beneden gaat in plaats van naar achteren loopt. Weet iemand of die dingen ergens te krijgen zijn?
Enfin, met dit alles in gedachte is het tijd om aan de bouw te beginnen. Ik wil het geheel wit hebben, dus allereerst is het tijd voor schilderwerk:
Update: ik haat schilderwerk. Het duurt lang, geeft rommel, en er gaat van alles bij mis. Ik heb hier in principe slechts negen plankjes te schilderen, maar wat een vreselijk karwei is dat zeg. Bij het volgende project breng ik alles naar een professioneel schilder en betaal ik er wel voor, want hier wordt ik gek van.
Ik wilde de DVD-RW drive en de cardreader zo glad mogelijk in het kastje wegwerken, zodat in principe alleen het laatje en de eject-knop uitsteken. Om dit te bereiken heb ik eerst twee gaten in de zijkant gezaagd waar de drive en cardreader inpasten. Althans, dat heb ik mijn vader laten doen, want ik had waarschijnlijk zowel de plank als een paar van mijn eigen vingers in stukken gezaagd. Vervolgens heb ik de plastic voorkant van de DVD-RW drive losgewrikt, en heb ik de cardreader dusdanig gedemonteerd tot ik de helft van de metalen behuizing los had. Deze twee heb ik in hun respectievelijke gaten gedaan, de gaten dichtgeplamuurd, en vervolgens vier lagen verf overheen gedaan. Resultaat: glad weggewerkte voorkanten van drive en cardreader. Ik ben iets te enthousiast geweest met plamuur wat wel enigszins zichtbaar is, maar van een afstandje is het allemaal mooi glad.
(Helaas heb ik weinig foto’s van dit hele proces: ik had ze wel gemaakt, maar de laptop waar ze op stonden begaf het kort daarna, vlak voordat de backup gemaakt zou worden.)
Nadat alles gedroogd was heb ik alle onderdelen van de cardreader weer vastgeschroefd aan het gedeelte dat inmiddels muurvast in de plank zat:
Onder de cardreader is nog voldoende ruimte, dus daar heb ik meteen maar twee schroeven in geschroefd en de switch aan opgehangen. Hij hing hiermee aan één kant los, dus daar heb ik wat dubbelzijdig tapijt-tape aan de voetjes gedaan. De schroeven zijn voldoende om hem te dragen, maar het tape voorkomt dat het ding gaat klapperen als ik het hele kastje verplaats.
De DVD-RW drive is wat moeilijker te bevestigen. Alleen het plastic frontje zit nu nog in het hout, en in tegenstelling tot de cardreader kan de drive niet los in de ruimte hangen. Ik heb een aluminium stripje gebogen en er op de juiste plaatsen wat gaten in geboord zodat de drive daaraan vastgeschroefd kon worden. Ook had ik nog een hoekstripje wat de nodige ondersteuning van onderen biedt. Helaas had ik aan de linkerkant niet echt ruimte om iets te bevestigen, maar voorlopig lijkt dit voldoende:
Ten slotte was het alleen nog zaak de voorkant van het laatje weer te bevestigen. Om het ding open te krijgen heb ik de drive aangesloten op de voeding, en die vervolgens op het moederbord, zodat ik met een microswitch het systeem aan kon zetten en de eject-knop functioneerde:
Met wat voorzichtig wrikwerk klikte de voorkant van het laatje weer vast, en presto:
(Die laatste is zonder flits, om het LEDje uit te laten komen. Excuses voor de matige kwaliteit.)
Daarmee is de rechterzijkant van het media center af. Volgend weekend zaag ik nog wat gaten voor kabels en casefans en wil ik het moederbord monteren. Mochten jullie in de tussentijd nog suggesties hebben, laat het me weten.
Dit idee liep enigszins uit de hand, en gaandeweg bedacht ik dat het mooi zou zijn om alle kabelrommel van de TV, consoles, surround-set enzovoort zo veel mogelijk weg te werken. Het idee was dat het Tv-meubel ook van stopcontacten voorzien zou zijn zodat alle apparatuur daarop aangesloten kon worden, en er maar één voedingskabel van het kastje naar de muur (ha ha, sorry) zou lopen. Uiteraard moesten de Media Center PC en de eventuele consoles ook op het netwerk aangesloten worden, dus moest het kastje eveneens als netwerkswitch dienen.
Met die gedachte ben ik eens rond gaan kijken naar Tv-meubels om te verbouwen. De meeste van die dingen blijken rond de €300 te kosten, en dan zit je nog in het goedkope segment. Omdat er waarschijnlijk aardig wat gezaagd moest worden en mijn handvaardigheid-skills niet je dat zijn, leek het mij zonde om het risico te lopen €300 weg te gooien, en ging ik op zoek naar iets goedkopers.
Zoals altijd bood Ikea uitkomst, want aldaar liep ik tegen het volgende aan:
Dit kastje heet Flärke, en is in principe niets meer dan vijf simpele planken. De prijs is er dan ook naar: ze kosten nog geen tientje per stuk. Daar kan je nog eens wat aan stukzagen, dus voor minder dan twintig euro nam ik er twee mee naar huis.
Eenmaal thuis heb ik de kastjes eerst in elkaar gezet om te kijken hoe groot alles zo’n beetje werd, en om wat maten te nemen. Vervolgens ben ik in Sketchup eerst het Flärke kastje maar eens gaan nabouwen. Eén zo’n kastje is ruim genoeg om wat onderdelen voor de PC in kwijt te kunnen, de andere voldoet in z’n standaardvorm prima om bijvoorbeeld één of twee consoles op te zetten.
Na een tijdje kwam ik met bovenstaand ontwerp. Met dank aan iedereen uit deze thread die mee heeft gedacht, overigens. Dit zijn twee Flärke-kastjes naast elkaar. De rechter is dicht en bevat de eigenlijke PC. In het midden zit een deurtje met daarachter de powerknop van de PC (mocht het ding ooit nog eens met bijvoorbeeld een harde reset uitgezet moeten worden of zo) en de infraroodontvanger van de afstandsbediening. Aan de voorkant van het rechterkastje is nog wat ruimte over, dus daar wil ik een naar beneden klappend deurtje maken met daarachter een ondiepe ruimte voor bijvoorbeeld extra kabels, handleidingen, enzovoort.
Aan de zijkant van het kastje zitten een DVD-RW drive en een alles-in-één cardreader met USB aansluiting. Ik draai zelf vrijwel alles (inclusief mijn eigen DVD’s) vanaf een netwerkshare op de server, maar mochten er mensen langskomen met een film of serie op DVD, USB-stick of ander flash-medium, dan zouden ze alles gewoon rechtstreeks in het media center moeten kunnen stoppen in plaats van dat we eerst alles via een andere PC naar de netwerkschijf moeten kopiëren.
De achterkant van het systeem toont onder andere een aansluiting voor de voedingskabel, een schakelaar om de stroomvoorziening voor alle aangesloten apparaten in één keer aan of uit te kunnen zetten, een netwerkpoort en een coax-aansluiting voor radio en TV. In het midden zitten vier stopcontacten: één voor de TV, één voor de surround-set, en nog twee voor consoles, externe harde schijven, enzovoort. Ook is er een extra USB-poort (mocht iemand een USB-schijf meenemen, dan is het handig om de USB aansluiting in de buurt van de voeding te hebben) en een HDMI-aansluiting te vinden. Die laatste draagt in principe het beeld en het geluid van de media center PC. Ten slotte zitten hier nog twee netwerkaansluitingen, voor bijvoorbeeld consoles.
Onder dit alles zit nog een open ruimte: ik had het idee om hier voedingen en overvloedige lengtes kabel in te leggen zodat ze een beetje uit het zicht zijn.
Vervolgens werd het tijd om naar de hardware gaan kijken. Ik ben van plan om Vista Media Center te draaien, dus ik had een PC nodig die Vista Home Premium netjes aankan. Daarnaast wilde ik ook een zo stil mogelijk systeem, dus dat betekent zo veel mogelijk passieve koeling en één of twee grote fans met een laag toerental. Met die gedachte ben ik tot de volgende lijst gekomen:
• Videokaart: MSI NX8500GT
• Tuner: Vista View Saber 2020
• HD1: Samsung Spinpoint s166 (160GB)
• HD2: Samsung Spinpoint T166 (500GB)
• Moederbord: Asus P5KPL-VM
• CPU: Intel Core Duo E6750
• CPU Koeler: Scythe Ninja Anniversary
• Geheugen: OCZ 2GB DDR2-800
• Voeding: Seasonic S12II-330HB
• Casefans: 2 maal Nexus 120mm Real Silent
• Cardreader: Lian-Li CR-35A 50-in-1
• DVD-RW: Asus DVD-RW
• Toetsenbord/muis: Logitech DiNovo Mini.
• Switch: Asus GX-1105B.
Die lijst behoeft misschien enige uitleg. Ik wil beeld en geluid via HDMI laten lopen, dus ik had een videokaart nodig die beide uitzendt. Een simpel DVI-HDMI convertertje volstaat hierbij niet, want die neemt het geluid niet mee. Er moest dus een native HDMI aansluiting op de videokaart zitten, en daarnaast moest de videokaart omwille van het geluid passief gekoeld zijn. Zodoende kwam ik op de MSI, welke een onboard SPDIF aansluiting heeft voor het geluid.
Omdat ik toch maar gecodeerd geluid zou versturen volstond een onboard geluidskaartje wel. De P5KPL-VM is een μATX bordje met, inderdaad, een onboard SPDIF aansluitinkje voor het geluid. Probleem opgelost. Het bord moest nog wel een tweetal PCI-E aansluitingen hebben: een PCI-E1X voor de tuner, en een PCI-E16X voor de videokaart. Gelukkig had de P5KPL-VM die allebei.
De Scythe Ninja Anniversary is een gigantische koeler die bijna helemaal uit koper bestaat. Met een koel briesje van een 120mm fan hoop ik hiermee de CPU zo stil mogelijk te kunnen koelen. Qua voeding volstaat 330W voor deze hardware voldoende, en volgens de mensen bij SilentPCReview is de Seasonic S12II één van de stilste voedingen die er is. Ik heb ‘m inmiddels even op idle laten draaien, en inderdaad, je hoort pas dat hij draait als je je hoofd vlakbij de fan houdt. Dit zal ongetwijfeld bij meer belasting harder worden, maar voorlopig is hij inderdaad fluisterstil. Zeker een aanrader.
Ook stil zijn de Samsung Spinpoints. Ik heb er hier twee van in mijn server zitten, en het geluid is verwaarloosbaar. Omwille van performance heb ik er twee genomen: ééntje van 160GB voor Windows en alle software, en ééntje van 500GB voor opgenomen programma’s. Ik heb specifiek de 160GB versie gekozen omdat die slechts één platter bevat, wat het geluidsniveau weer ten goede komt.
De Vista View Saber 2020 heb ik gekozen omdat deze, afgaande op reviews, een van de beste resultaten produceert qua beeldresultaat. Daarnaast bevat hij twee tuners zodat ik tegelijk kan kijken en opnemen. De DVD-RW tenslotte is een beetje simpel, ik had eigenlijk een andere in gedachten (met een plattere voorkant, zodat hij netjes in de zijkant van de kast weggewerkt kan worden), maar ondanks door de lokale PC-boer telefonisch te zijn verzekerd dat hij diezelfde drive op dat moment in zijn handen had, bleek het ding ter plekke (verrassing!) toch niet op voorraad te zijn, en kon hij me uiteindelijk alleen de Asus verkopen. Ter compensatie deed hij er nog een IDE-kabel bij, wat het enigszins goed maakte omdat ik die toch nodig had, en er uiteindelijk goedkoper door uitkwam, dus ach.
Grote afwezige in dit rijtje is de afstandsbediening. Ik had eerst de standaard Microsoft MCE 2005 afstandsbediening besteld, maar de niet-zo-lokale grotere PC-boer stuurde me een Philips-remote met een gigantische IR-receiver. Die heb ik maar weer teruggestuurd, dus nu ben ik nog op zoek naar een andere. Het handigst zou een universele, self-learning afstandsbediening zijn waarmee ik alles in één keer kan bedienen. Mochten jullie nog aanraders hebben, laat het me weten. Ik heb nog naar afstandsbedieningen met SideShow gezocht, zodat ik bijvorbeeld via een Sideshow gadget muziek kan draaien zonder de TV aan te hoeven doen, maar na een pre-order te hebben geplaatst voor de Ricavision VAVE 100 werd op een moment zonder het te melden a) de prijs verhoogd, en b) de release-datum van februari uitgesteld naar ‘zomer’. En nu ik net kijk is de online store van Ricavision overgenomen door een of andere domein-kaper met advertenties, dus veel vertrouwen in Ricavision is er niet meer.
Al deze hardware moet natuurlijk ook nog in de kast passen. Omdat ik het geheel zo onzichtbaar mogelijk wilde maken wilde ik allen de onderdelen waar je echt bij moet kunnen zichtbaar houden, en dat zijn in dit geval de DVD-RW drive en de cardreader. Deze steken dus min of meer uit de rechterzijkant (en van achteren gezien dus de linkerzijkant):
Daaronder hangt de 1000mbit netwerkswitch waar zowel de PC als de twee overige netwerkaansluitingen op komen. Helemaal rechts hangt het moederbord, 180 graden gedraaid. Een fan zuigt koude lucht van onderen aan en blaast deze door de Ninja naar boven. Bovenin zit een tweede fan, en deze blaast alle warme lucht van onder andere de Ninja, de tuner en de videokaart weer naar buiten.
Voor de twee harde schijven heb ik, na een thread op SilentPCReview te hebben gelezen, het volgende bedacht: Ik verbind ze aan elkaar door middel van twee strips aluminium op de zijkanten. De zijkanten worden het heetst, en het aluminium vergroot daarmee meteen het koeloppervlak. Ertussen zit een ruimte van zo’n twee centimeter. Dit alles wordt een soort schoorsteentje: ik wil onderaan wat koude lucht (aangevoerd door de onderste casefan) tussen die drives krijgen, welke weer naar boven wordt gezogen door de koeler van de PSU. Zo krijg je een aardige luchtstroom langs de schijven zonder er weer een heel andere fan op te moeten zetten.
Overigens ben ik nog op zoek naar een voedingskabel waarbij de connector die in de voeding gaat niet recht is, maar in een hoek van 90 graden staat, zodat de kabel meteen naar beneden gaat in plaats van naar achteren loopt. Weet iemand of die dingen ergens te krijgen zijn?
Enfin, met dit alles in gedachte is het tijd om aan de bouw te beginnen. Ik wil het geheel wit hebben, dus allereerst is het tijd voor schilderwerk:
Update: ik haat schilderwerk. Het duurt lang, geeft rommel, en er gaat van alles bij mis. Ik heb hier in principe slechts negen plankjes te schilderen, maar wat een vreselijk karwei is dat zeg. Bij het volgende project breng ik alles naar een professioneel schilder en betaal ik er wel voor, want hier wordt ik gek van.
Ik wilde de DVD-RW drive en de cardreader zo glad mogelijk in het kastje wegwerken, zodat in principe alleen het laatje en de eject-knop uitsteken. Om dit te bereiken heb ik eerst twee gaten in de zijkant gezaagd waar de drive en cardreader inpasten. Althans, dat heb ik mijn vader laten doen, want ik had waarschijnlijk zowel de plank als een paar van mijn eigen vingers in stukken gezaagd. Vervolgens heb ik de plastic voorkant van de DVD-RW drive losgewrikt, en heb ik de cardreader dusdanig gedemonteerd tot ik de helft van de metalen behuizing los had. Deze twee heb ik in hun respectievelijke gaten gedaan, de gaten dichtgeplamuurd, en vervolgens vier lagen verf overheen gedaan. Resultaat: glad weggewerkte voorkanten van drive en cardreader. Ik ben iets te enthousiast geweest met plamuur wat wel enigszins zichtbaar is, maar van een afstandje is het allemaal mooi glad.
(Helaas heb ik weinig foto’s van dit hele proces: ik had ze wel gemaakt, maar de laptop waar ze op stonden begaf het kort daarna, vlak voordat de backup gemaakt zou worden.)
Nadat alles gedroogd was heb ik alle onderdelen van de cardreader weer vastgeschroefd aan het gedeelte dat inmiddels muurvast in de plank zat:
Onder de cardreader is nog voldoende ruimte, dus daar heb ik meteen maar twee schroeven in geschroefd en de switch aan opgehangen. Hij hing hiermee aan één kant los, dus daar heb ik wat dubbelzijdig tapijt-tape aan de voetjes gedaan. De schroeven zijn voldoende om hem te dragen, maar het tape voorkomt dat het ding gaat klapperen als ik het hele kastje verplaats.
De DVD-RW drive is wat moeilijker te bevestigen. Alleen het plastic frontje zit nu nog in het hout, en in tegenstelling tot de cardreader kan de drive niet los in de ruimte hangen. Ik heb een aluminium stripje gebogen en er op de juiste plaatsen wat gaten in geboord zodat de drive daaraan vastgeschroefd kon worden. Ook had ik nog een hoekstripje wat de nodige ondersteuning van onderen biedt. Helaas had ik aan de linkerkant niet echt ruimte om iets te bevestigen, maar voorlopig lijkt dit voldoende:
Ten slotte was het alleen nog zaak de voorkant van het laatje weer te bevestigen. Om het ding open te krijgen heb ik de drive aangesloten op de voeding, en die vervolgens op het moederbord, zodat ik met een microswitch het systeem aan kon zetten en de eject-knop functioneerde:
Met wat voorzichtig wrikwerk klikte de voorkant van het laatje weer vast, en presto:
(Die laatste is zonder flits, om het LEDje uit te laten komen. Excuses voor de matige kwaliteit.)
Daarmee is de rechterzijkant van het media center af. Volgend weekend zaag ik nog wat gaten voor kabels en casefans en wil ik het moederbord monteren. Mochten jullie in de tussentijd nog suggesties hebben, laat het me weten.