
Welkom in [Ervaringen] ASUS EEE PC!
Voorgaande Topics:
De asus eee pc 701 (aka de $200 laptop)
[Ervaringen] ASUS EEE PC
[Ervaringen] ASUS EEE PC - Deel 2
[Ervaringen] ASUS EEE PC - Deel 3
[Ervaringen] ASUS EEE PC - Deel 4
Topic Regels:
Voor korte en kleine vragen, kan je beter naar het #eeepc channel gaan op irc.tweakers.net. Je krijgt sneller antwoord zorgt er voor dat dit topic schoon blijft!
AUB geen negatieve/postitieve vergelijkingen maken met de Packerd-Bell XS 20. Het zijn twee totaal verschillende laptops, hoewel ze veel op elkaar lijken. Objectiviteit is daarom belangrijk!
Import heffingen, internationale BTW's, dollarkoersen en dergelijke zijn gewoon off-topic, dus begin er alleen over als het ook daadwerkelijk slaat op de EEE PC.
Hoewel je graag je ervaringen wilt delen met betrekking tot het bestellen en importeren van je EEE uit het buitenland, is het niet echt iets wat thuis hoort in een Ervaringen topic. Als je vragen hebt kan je de search gebruiken in Deel 2 en 3 van dit topic, daar staat ruim voldoende informatie over prijzen, winkels en procedures.
Introductie:
Asus is al jaren een gerespecteerde computer onderdelen producent. Ze fabriceert moederborden, videokaarten, wireless producten, barebones, en ook laptops. Alleen op het gebied van laptops gaat het Asus niet voor de wind. Stijve concurrentie van PC giganten Dell, HP en Acer zorgen ervoor dat Asus maar geen goede grip krijgt over deze markt. Toen de zogenaamde OLPC Laptop officeel werd geïntroduceerd, dacht Asus waarschijnlijk bij zichzelf: "Goh wat een goed idee, opkomende demografiën aanboren met zeer goedkope en compacte laptops, terwijl de andere producenten hier nog niet te vinden zijn!". En ineens introduceerde Asus op de COMPUTEX 2007 beurs in Taiwan hun methode om deze nieuwe en gigantische markt te benaderen: De EEE PC laptops.
Op dit moment is er maar één formaat bekend/beschikbaar: de 701. Al de volgende informatie betreft dus alleen de 701. De 9 Serie is op zijn weg, maar er zijn nog geen gebruikers ervaringen mee. Zie voor meer informatie over de 9 serie bij "Geruchten" onder aan deze OP.
Software
Om kosten zo veel mogelijk te drukken heeft Asus een paar bijzondere keuzes gemaakt: Géén Windows XP of Vista op de laptop, maar een unieke Linux variant, gebaseerd op Xandros. Omdat applicaties installeren en aanpassen in Linux niet bijzonder makkelijk is, heeft Asus er voor gezorgt dat er al ruim 40 programma's zijn voorgeïnstalleerd op de EEE PC. Standaard zitten er programma's op zoals FireFox en Open Office voor surfen en text verwerken. Skype, media spelers, spelletjes, anti-virus, foto verwerkers en vele andere tool hebben ook hun weg gevonden naar de EEE PC. Al met al draait het geheel erg soepel, en heeft de EEE PC een opstart tijd van minder dan 20 seconden!
Voor degene die toch liever Windows XP op de EEE willen draaien, dat kan! De hardware is compleet compatible met WinXP. De installatie zal niet zo makkelijk gaan als bij een normale laptop. De EEE PC beschikt namelijk niet over een DVD/CD Drive. Via netwerk, USB stick en Externe DVD/CD drive moet het wel gewoon lukken. Men verwacht tevens dat er zeer binnenkort een Windows XP pre-installed versie zal komen, genaamd 4G-X. Dit zal samenvallen met de introductie van de EEE in Japan.
Een van onze eigen Gotters heeft een zeer degelijke "how to install XP" tutorial gemaakt in het Nederlands, inclusief links en plaatjes. Zie het "Handige Links" gedeelte beneden voor de how-to.
Verder heeft CLB een kleine collectie van How-to's gemaakt voor onder Linux, zie ook "Handige Links".
Hardware
Qua hardware is de EEE PC redelijk bijzonder. De op dit moment beschikbare modellen beschikken over ULV CeleronM processoren. Hoewel de meeste sites melden dat het gaat over 900mhz CPU's, zijn ze door Asus naar 630mhz geclockt. Waarom is nog steeds niet helemaal duidelijk, maar het lijkt geen negatieve ervaringen met zich mee te brengen. De 2G varianten beschikken verder over CeleronM's zonder L2 Cache. Het gebrek aan cache kan wel als vrij vervelend worden ervaren.
Hoewel de CPU op 630mhz draait, zijn er verschillende tools en BIOSsen die de CPU alsnog op zijn volle 900mhz kan laten lopen. Overclocken is ook mogelijk, het record ligt op dit moment op 1179mhz!
Asus heeft de laptop voorzien van een extra compact scherm (7 inch) en is er gekozen voor een SSD (Solid State Drive, Harde schijf gebaseerd op Flash geheugen) in plaats van een normale harde schijf. Dit zorgt voor lagere kosten, minder energie verbruik en betere bestendigheid tegen stoten. Maar het zorgt er ook voor dat de huidige modellen niet over veel opslag beschikken.
Verder is de EEE PC serie vrij compleet en heeft ruim voldoende RAM geheugen voor Linux. De CPU is extreem zuinig en koel, voor standaard gebruik (surfen, text verwerken, office applicaties, chatten, muziek en film) is de EEE icm de bijgeleverde Linux snel genoeg. Met zijn 100mbit LAN en 54mbit WLAN doet de EEE niet onder aan moderne laptops. In elke EEE PC zit een microfoon en de duurdere modellen zijn uitgerust met een Webcam. De gebruikstijd verschilt per model, de 2G's gaan ongeveer 2 uur mee, terwijl de 4G's en hoger ongeveer 3,5 uur accutijd hebben. Let dus goed op wat voor accu bij het model hoort!
Asus heeft ondertussen ook accesoires geintroduceerd, ter uitbreiding van de EEE PC. Tussen deze accesoires kunnen we vinden: optische muizen met de kleuren van de EEE's, headsets voor Skype, reserve adapters en extra zware accu's. Vooral het laatste is intressant, want daarmee kan de mobiliteit van de EEE aanzienlijk toenemen. De zwaarste accu beschikt over maar liefst 6 cellen en 7800mAh! Voor een overzicht van de accesoires, zie de Handige links sectie beneden.
Zoals bij de meeste PCs en laptops beschikt de EEE over een instelbare BIOS. Er komen geregeld nieuwe updates voor de BIOS uit, waarvan de meeste experimenteel zijn. Vaak wordt er gespeelt met de CPU snelheid en andere low level hardware instellingen. Pas dus op met flashen! Lees voordat je het wil gaan doen goed de EEEusers fora door (zie "Handige Links").
Prestaties
De EEE PC is natuurlijk niet de snelste van de klas. Zoals gezegd is hij voor standaard gebruik ruim snel genoeg. De Xandros Linux versie voor de EEE PC draait zeer soepel. Veel reviewers melden dat de meeste applicaties zonder enige laadtijd opstarten.
Voor Windows XP geldt dat iets anders. Asus heeft er voor gezorgd dat het hele systeem compatible is met WinXP, en daarom zal het ook redelijk goed lopen. Let wel dat je voor normaal gebruik snel 512mb RAM nodig hebt. Daarmee valt de 2G af, omdat je daar het geheugen niet van kunt vervangen. Alle andere modellen kan je vrolijk upgraden tot 2gb RAM.
De videochip voor de EEE PC is geintegreerd, het betreft de Intel GMA 900. Deze is niet de snelste natuurlijk, maar veel Gotters verwachten dat je er nog enigzins spelletjes mee kunt spelen. Persoonlijk verwacht ik dat je spellen zoals de Sims, Quake 3 Arena, Unreal Tournament, Halflife en Warcraft 3 wel kunt spelen op de lage resolutie van de EEE PC. Er is een wiki opgesteld met games die wel of niet draaien op de EEE PC, zie onderaan bij "Handige Links".
Verder kan de EEE PC resoluties tot en met 1600*1200 weergeven op externe monitoren en beamers, via de VGA aansluiting. Vanwege de algemeenheid van de grafische chip, zijn er mensen begonnen met het modden en hacken van de Intel GMA drivers. Ondertussen is er een test-versie uit van een driver waarmee je hogere resoluties kan weergeven op je EEE scherm zonder te hoeven scrollen! De driver "scaled" de hogere resoluties "down" naar de native 800*480 van het EEE scherm, waardoor het beeld nog steeds relatief helder en scherp blijft. Op dit moment is de driver nog buggie en mist de juiste resoluties, maar het begin is veel belovend. Er is een thread opgesteld waarin de nieuwste versies en de ontwikkeling van de driver worden gemeld, zie onderaan bij "Handige Links". Gebruik onder eigen risico!
De SSD haalt ongeveer 30 tot 35mb per seconden. Dat is sneller dan de meeste 1,8" HDD's op de markt, maar de SSD legt het snel af tegen nieuwe 2,5" en 3,5" harde schijven die je vind in laptops en PC's.
Samengevat
Grote plus punten van de EEE PC zijn makkelijk gebruik, veel gratis voorgeïnstalleerde software, een laag gewicht, compactheid, compleetheid en natuurlijk de prijs. Nadelen zijn de lange vertragingen en de onduidelijkheid over levertijd en prijs. Dit komt door de moeite die Asus heeft om te komen aan genoeg 7" schermen en Flash-modules voor de SSD, maar dit zal niet veel langer meer een probleem zijn. Ook kan men de kleine opslagruimte en het gebrek aan een DVD/CD drive ervaren als nadeel.
Beschikbaarheid en Prijs
De EEE PC is reeds gelanceerd in Taiwan en de VS. We verwachten een release rond 16 november in Frankrijk, de UK en andere plaatsen. Wereldwijde lancering voor alle modellen is waarschijnlijk rond eind november. De beschikbaarheid wereldwijd zal in 2007 niet geweldig zijn, zeker gezien de beperkte voorraad van bepaalde onderdelen (scherm, flash geheugen). Asus verwacht in 2008 wel grote volumes te leveren (3 tot 5 miljoen EEE's). Op dit moment kan je pre-orderen bij Informatique, PCS en Expansys. Internationaal bestellen kan via Ebay of Webshops in de VS, UK en later andere Europese landen.
De prijs is erg aan verandering onderheven. De originele doelstelling van Asus was om het goedkoopste model, de 2G, te verkopen voor $199. Dit bleek te optimistisch. De omgerekende prijs in Taiwan is nu $250 voor de 2G, tot en met $420 voor de 8G. Op dit moment is alleen de 4G wereldwijd redelijk beschikbaar, je moet alleen wat moeite doen om er een te bemachtigen. Verder is de gangbare prijs voor Nederland tussen de €349 en €399 voor de 4G, maar hij is hier nog niet beschikbaar. Veel stemmen gaan op dat we zullen moeten wachten tot Maart 2008. Hoewel dit in de meeste gevallen klopt, zijn er sommige shops die wel voorraad hebben van EEE's. Komplett.nl was de eerste, eind december 2007. In Engeland, Duitsland en de VS is de 4G wel officieel beschikbaar, maar alsnog moeilijk te krijgen.
De 9 serie komt er ook aan, allicht rond April 2008, en het instapmodel moet 399€ gaan kosten. Wees echter je voorzichtig, want dankzij de grote vertragingen en tekorten van de 701 zijn we enigzins iets sceptisch over de prijs en beschikbaarheids claims van Asus omtrent de 901.
Officiële Specificaties:
- Display: AU Optronics 7″ WVGA (800×480) TFT-LCD
- Processor: 900MHz Intel Celeron M ULV 353 with 512kb Cache
- Chipset: Mobile Intel 910GML Express
- Graphics: Intel GMA 900 (integrated) with external VGA-out connector
- Memory: 256MB (non-upgradeable), 512MB, or 1GB single-channel DDR2-400 (PC2-3200)
- Storage: 2, 4, or 8GB SSD (non-upgradeable)
- BIOS: American Megatrends, Inc. (AMI)
- OS: ASUS-customized Xandros Linux with “Easy” and “Standard” GUI modes
- Wired communications: 10/100 Mbps Ethernet, V.92 56K modem
- Wireless communications: 802.11b/g Wi-Fi, possible Bluetooth integration
- Ports: 3 USB 2.0, MMC/SD(HC) card reader, microphone and headphone
- Webcam (Depending on Model): VGA (640×480) @ up to 30 fps
- Audio: High Definition Audio; built-in stereo speakers, microphone
- Battery life: 3.5 hours (4-cell Li-Ion: 7.4V, 5200mAh, 2S2P); 2.8 hours (4-cell: 4400mAh)
- Dimensions: 22.5 x 16.5 x 2.1~3.5 cm (8.9 x 6.5 x 0.9~1.4 in)
- Weight: 0.89 kg (1.96 lbs)
- Colors: white, black, and three pastel hues (green, blue, pink)
Verschillende Modellen:
Model 701 | 8G | 4G | 4G Surf | 2G Surf |
Display | 7" | 7" | 7" | 7" |
CPU en Chipset | Intel Celeron 900mhz en Mobile 910GML | Intel Celeron 900mhz en Mobile 910GML | Intel Celeron 900mhz en Mobile 910GML | Intel Celeron 900mhz en Mobile 910GML |
O.S. | Linux Xandros | Linux Xandros | Linux Xandros | Linux Xandros |
Ethernet | 100mbit | 100mbit | 100mbit | 100mbit |
WLan | 54mbit | 54mbit | 54mbit | 54mbit |
Geheugen | 1024mb | 512mb | 512mb | 256mb |
SSD | 8gb | 4gb | 4gb | 2gb |
Webcam | Ja | Ja | Nee | Nee |
Audio | HD Stereo, Mic | HD Stereo, Mic | HD Stereo, Mic | HD Stereo, Mic |
Accu | 4 Cells: 5200 mAh | 4 Cells: 5200 mAh | 4 Cells: 4400 mAh | 4 Cells: 4400 mAh |
Gewicht | 0.9kg | 0.9kg | 0.9kg | 0.9kg |
Verkoopprijs en PriceWatch link | Komt nog | €299-€399 in NL €299 in Duitsland $399 in de VS | Komt nog | Komt nog |
Foto's:















De Geruchten Molen:
Gerucht: Asus EEE PC 801 - 901
Hij stond in het begin voor een paar dagen vermeld op de EEE productpagina van Asus. Men ging er vanuit dat het een model is met een 8" scherm die hogere resoluties aankan. Ondertussen heeft Asus officieel laten weten dat er een 8" en 9" scherm variant komt van de EEE. Voor het moment is er een 8.9" model dat onderweg is, die waarschijnlijk de naam 901 mee gaat krijgen. Op dit moment zijn de specs als volgt:
- 8.9"scherm met hogere resolutie (1024*600)
- Nieuw CPU-Chipset platform (Intel Atom)
- 8GB, 12GB en 20GB SSD
- 1.3mpix webcam
- Iets groter en breder dan de 701 maar het scherm heeft geen grote randen meer.
Verwachting: April 2008
Waarheidsgehalte: 100% vanwege Introductie op Cebit 2008
Gerucht: Asus EEE PC 1001
Over dit model is meer bekend. Het zou gaan om EEE PC met een andere vormgeving met een 10" scherm op hogere resoluties. Voor de rest zijn de specs hetzelfde. Maar onduidelijk is of hij er wel gaat komen. Er werd gefluisterd dat de 1001 was geannuleerd vanwege concurrentie met een ander, duurder 10" model van Asus. Op CES 2008 heeft Asus laten weten dat er iets komt van dit formaat. Maar ja, wat weten we niet.
Waarheidsgehalte: 50% vanwegen Asus z'n plan
Gerucht: Nieuw platform: Intel Atom
Een aantal bronnen vertelde ons ook dat toekomstige EEE PC's worden uitgerust met het Menlow Platform. Dit is een platform van Intel ontwikkeld voor Ultra mobiele apparaten, oftewel, erg klein, erg energie zuinig en goedkoop. Het is geen RISC platform zoals je ze nou ziet in Smartphones en PDA's (Xscale en TI cpu's). Het betreft een naar beneden geschaalde Penryn cpu, een echte x86 cpu dus. EEE's uitgerust met dit platform zouden geen fan meer nodig hebben! Intel heeft ondertussen dit platform gelanceerd onder de naam Intel Centrino Atom.
Verwachting: H2 2008
Waarheidsgehalte: 100% vanwege introductie op Cebit 2008
Gerucht: Speciale WinXP voor de EEE PC
"De Eee PC is voorlopig alleen leverbaar met het Linux besturingssysteem, maar in samenwerking met Microsoft gaat er toch een Eee PC met een uitgeklede versie van Windows XP geleverd worden."
Waarheidsgehate: 100% Afkomstig van Reuters en bevestigd door Asus
Gerucht: EEE PC's CPU downgrades?
De Russische review onder en andere websites beweren dat er modelen zijn die underclocked zijn. Ondertussen is bekend dat het nagenoeg alle betreft. Een BIOS "update" lijkt er verder voor te zorgen dat de CPU van de EEE PC op 630mhz gaat draaien. Waarschijnlijk om energie te besparen. De laptop lijkt er niet slechter door te draaien, maar een "in-depth look" naar de BIOS aanpassing en de resulterende snelheid is er nog niet geweest. Gebruikers die toch prestaties willen, kunnen de 8804 BIOS downloaden van de Asus website. In WinXP kan men de FSB hoger zetten. De hoogste overclock resultaten zijn rond de 1180mhz op de CPU!
De CPU van de 2G varianten is zelfs nog lager geclockt: rond de 530mhz, en die CPU beschikt niet eens over L2 cache. Genoeg reden om geen 2G te nemen als je het mij vraagt.
Waarheidsgehalte: 100% vanwege alle betrouwbare user meldingen
Gerucht: Geen PCI-E Mini slot meer in nieuwe versies?
Veel mensen op de EEE user forums melden dat ze niet meer beschikken over de enige interne uitbreidingsmogelijkheid: het PCI-E Mini Slot. Het is erg waarschijnlijk dat Asus deze mogelijkheid niet meer zal toevoegen aan nieuwere versies. Waarom? Je kan er alleen maar een vervangende SSD in stoppen, niet uitbreiden. Daarom liep Asus ook niet te koop met de uitbreiding mogelijkheid.
Waarheidsgehalte: 100% vanwege waarschijnlijke keuze van Asus en veel meldingen
Gerucht: Accesoires voor de EEE PC
Een Spaanse review laat ons weten dat er accesoires gaan komen, met allerlei toevoegingen. Zoals een muisje, HSDPA modem, VoIP phone, oordopjes, alternatieve accu's, enz. Er zit een plaatje bij, en het lijkt redelijk echt. Het probleem is dat deze review het als enige vermeldt.
Waarheidsgehalte: 100% vanwege plaatje en reeds aangekondigt door Asus
Gerucht: EEE Dekstop
Begin November 2007 begonnen allerlei websites vermeldingen te maken van een EEE Desktop. Van deze (echte) PC is erg weinig bekend, behalve wat natuurlijk logisch is: hij gaat waarschijnlijk op Linux draaien en niet veel kosten.
Waarheidsgehalte: 40% vanwege meerdere goede bronnen
Informatie Bronnen en Handige Links:
Bronnen en sites:
Asus Product site
EEE Product site (plus accesoires)
Asus Informatie site
Asus EEE 701 Ontleed
http://en.wikipedia.org/wiki/ASUS_Eee_PC
http://www.eeeuser.com/
http://wiki.eeeuser.com/
http://forum.eeeuser.com/
http://asuseeehacks.blogspot.com/
http://www.blogeee.net/
Andere links:
Hardware Wiki, Must-Read als je iets gaat modden.
Thread over ontwikkelen "Scale Down" Driver
Games op de EEE PC
Proefritje op Interface EEE PC
WinXP installatie guides:
I64X installatie guide icm nLite (tip)
Nederlandse XP install tutorial
Handige Xandros links:
Eee herstellen in de staat waarin je hem kreeg
Geluid in Pidgin Messenger aanzetten
Advanced Desktop Mode installeren: Makkelijke manier
Advanced Desktop Mode installeren: Wizard manier
Advanced Desktop Mode installeren: Handmatige manier
Advanced Desktop Mode verwijderen
Bureaublad 'saven' in Advanced Desktop Mode
Pre-orders en orders:
Norrod
Pre-order @ Informatique
Pre-order @ PCS Computers
Pre-order @ Expansys
Bestellen bij Komplett.nl
Reviews:
Tweakers.net
NotebookReview Hand's On
NotebookReview Compleet
Anandtech Hand's On
Anandtech Compleet
TrustedReviews
PCPerspective
CNet
PCMag
LaptopMag
Russische review (engels vertaalt)
HisSpaZone
Changelog:
V1.22 -- Deel 5
V1.2 -- EEE 9 serie, Intel Atom bevestigd, geruchten verwerkt, IRC en Linux Links toegevoegd.
V1.19 -- Deel 4
V1.18 -- Paar stukjes aangepast, vermelding van 4G-X en BIOSen. CLB's Linux plaatje toegevoegd.
V1.1 -- Geruchten bevestigt, accesoires stukje toegevoegd, links vernieuwd
V1.08 -- Deeltje 3
V1.07 -- Notering van nieuwe GFX drivers, toevoegen van waarschuwing, link en GoT plaatjes
V1.05 -- Plaatjes aangepast, Nieuw gerucht, nog een review
V1.00 -- Deeltje 2

V0.995 -- Verbeteringen, updates, link erbij.
V0.992 -- Info geactualiseerd, geruchten aangepast
V0.99 -- PW link, reviews, foto en Proefrit toegevoegd, release info aangepast.
V0.98 -- Prijzen aangepast, specs aangepast, verbeteringen
V0.97 -- Aantal vernieuwingen van info, geruchten en prijzen
V0.95 -- "Beschikbaarheid en Prijs" toegevoegd, tekst aangepast, geruchten en review toegevoegd
V0.9 -- "Prestaties" en "Topic regels" toegevoegd, fouten verbeterd, gerucht en foto toegevoegd.
V0.85 -- "Samengevat" kopje toegevoegd en uitgebreid. Meer foto's met uitleg.
V0.8 -- Alles
Gemaakt door XanderDrake,
Dank aan Rensz voor de XP tutorial,
Dank aan CLB voor de Handige Linux Links,
Dank aan CLB, Palomar, Jozz en mark_vb voor de Got plaatjes
[ Voor 101% gewijzigd door XanderDrake op 13-03-2008 10:31 ]
Hephaestus: Xeon 2680 v2 - 64GB ECC Quad - WD Blue 3D 1TB
Virtualis: Ryzen 3700X - 16GB DDR4 - Gigabyte 1080 Ti OC - Sandisk 2TB - Valve Index
Agon:Valve Steam Deck 64GB
Non scholae sed vitae discimus Seneca