Als laatste tegenargument breng ik dan er tegenin dat levenloos materiaal nooit spontaan aan zo'n reactie begint, maar meestal gewoon in een toestand verkeerd en niet veel zin heeft om iets te gaan doen.
Als de omstandigheden gunstig zijn (dus als er een electrische stroom is, of meer realistisch: Als er UV licht is bij de synthese van adenine uit blauwzuur bijvoorbeeld) zal de reactie altijd verlopen. En leven zal in ongeunstige omstandigheden ook niet kunnen ontstaan: ik denk niet dat je op pluto (temperatuur iets boven het absolute nulpunt) leven zal vinden hoe goed de rest van de omstandigheden ook is
Uiteindelijk komt alle energie van de zon, alleen zorgt leven ervoor dat deze energie een tweede leven gaat leven doordat deze tijdelijk wordt opgeslagen ipv direct verbruikt.
Dit geldt ook voor een endotherme chemische reactie waarbij bijvoorbeeld UV licht nodig is...
de reactie reageert overigens zodra deze in de juiste omstandigehden komt en zal dan domweg aflopen. Het leven probeert de reactie onder controle te krijgen.
Maar het leven zal ook gewoon aflopen als de zon ermee ophoudt, net zoals de reactie ermee op zal houden. En om je definitie nou te gaan baseren op een subjectief verschil in volhardendheid, is een beetje problematisch
(De synthese van adenine uit blauwzuur zal echt wel door gaan als de temperatuur 20 graden daalt, maar een tropische vis kan daar echt niet tegen...)