Anoniem: 24527 schreef op 17 mei 2004 @ 20:28:
De kosten die een krant uitspaart met het niet drukken van pagina's met reclamen wegen met geen mogelijkheid op met de gemiste opbrengsten die de krant verkrijgt door het drukken van diezelfde reclame, je neemt dus makkelijk gezegd een enorme inkomstenbron weg.
Je snapt het niet. Ik bedoel dat de krant niet meer ZELF reclame hoeft te maken (koopt het AD, het is beter dan de Telegraaf!!). De reclameopbrengsten die de krant mist worden gecompenseerd met overheidssubsidie en die komt weer van bedrijven die geen reclamekosten meer hebben. Op die manier gaat niemand erop achteruit. Snap het nu eens: reclame levert
niets op. Het is een volledig nutteloze onderneming.
Duurdere kranten zijn daarnaast ook geen optie, het lijkt me wenselijk dat de krant niet tot elite-product verwordt en gewoon voor jan-modaal beschikbaar blijft. Daarnaast is het al geruime tijd erg slecht gesteld met de oplages van de landelijke dagbladen. Een prijsstijging, het wegnemen van inkomsten door reclame of dalende oplages door minder reclame zijn allen funest voor veel van de Nederlandse kranten. Over de door jou in twijfel getrokken onafhankelijkheid hoef je jezelf ook niet al te druk te maken, kranten bepalen vooralsnog zelf welke ads ze plaatsen en hebben dus zelf in de hand van wie of wat ze afhankelijk zijn. Dat lijkt me bij de hier voorgestelde overheidssteun niet het geval.
Ik vind het gewoon ziek dat kranten afhankelijk zijn van reclame. Ze zouden hooguit afhankelijk mogen zijn van een democratisch gekozen overheid (in de zin van overheidssubsidie, inmenging van de overheid in de inhoud moet natuurlijk strikt verboden worden). Maar afhankelijkheid van reclame en oplages, dat kan toch gewoon niet...
En denk nu eens na, je claimt dat het er voor de consument niet duurder op wordt. Om dit te bewerkstelligen wil je media e.d. subsidieeren. Om vervolgens die subsidies te bekostigen wil je bedrijven weer meer gaan belasten. Denk daar nu eens even rustig over na. Denk je nu werkelijk dat bedrijven die verhoogde belasting niet doorverrekenen in de prijs van hun producten? Er van uit gaan dat bedrijven hun prijzen niet zullen verhogen bij extra belastingen lijkt me een vrij naieve gedachte, de consument is in de geschetste situatie dus soieso duurder uit.
Denk je nu echt dat reclamekosten nu niet in de kostprijs verwerkt zijn? Je kan bedrijven precies evenveel belasting vragen als ze nu aan reclamekosten kwijt zijn en er verandert NIETS aan de kostprijs. Hoe vaak moet ik dit nog uitleggen?
Natuurlijk verkoopt een goed blad zich ook zonder reclame. Het verkoopt waarschijnlijk zelfs iets beter dan met reclame. Zelfs als de bladen ietsje duurder worden blijft de verkoop waarschijnlijk nog wel even gelijk. Beetje jammer dat de bedrijven wel failliet gaan.
Het punt is niet dat tijdschriften niet verkopen, maar dat het zonder reclameopbrengsten simpelweg niet rendabel is een tijdschrift op de markt te brengen.
Een tijdschrift dat iets nuttigs toe heeft te voegen aan de samenleving (en dat kan entertainment, cultuur, opinie, wetenschap of wat dan ook zijn) heeft in dat geval gewoon recht op overheidssubsidie, maar wil je nu echt beweren dat je er rouwig om zult zijn als tijdschriften verdwijnen die nu volledig en alleen bestaan omdat er reclames in staan?? De overheid bezuinigt op goede organisaties omdat er geen geld voor is, terwijl bedrijven gewoon geld mogen weggooien om nutteloze tijdschriften in stand te houden? Echt niet!
En echt, desnoods geven we (even for the sake of argument) gewoon AL het geld dat we aan belasting heffen bij bedrijven (wat zij dus anders aan reclame uit zouden geven) aan precies die tijdschriften waarin ze adverteren. Dan gebeurt er dus helemaal niets. Alleen is de reclame verdwenen.
Hoe je keer op keer tot de conclusie komt dat niemand daar op zit te wachten is me ook een raadsel. De krant is blij met de advertenties. De producent promoot zijn product, en de consument heeft zijn dagblad voor een betaalbare prijs en daarnaast nog een stukje (al dan niet objectieve) productinformatie.
En het bedrijf heeft extra reclamekosten, het dagblad is afhankelijk en lelijk gemaakt door reclames en de consument koopt producten vanwege hun "image", betaalt meer voor de producten vanwege reclamekosten, wordt geconfronteerd met ververlende reclames, leest wat de massa wil lezen en ziet wat de massa wil zien (omdat dingen die kleine groepen mensen mooi vinden geen reclameopbrengsten opleveren) en wordt bovendien in grote mate geregeerd door grote bedrijven die de macht hebben om wat ze maar willen te financieren of juist niet.
Dat is ook een optie, andere mensen vinden het gewoon prettig om dat soort dingen uit de krant te halen. Niet alle korting komt daarnaast van supermarkten, er zijn genoeg aanbiedingen die je mist als je het niet toevallig in de krant leest.
Nouja, dan mis je een keer een aanbieding. Big deal! Is het echt nodig om heel het dorp te vermoeien met het bericht dat de smokey bacon flavor kreukelchips bij AH in de reclame is, alleen omdat een paar mensen in het dorp toevallen smokey bacon flavor kreukelchips lekker vinden en die krant lezen? Is dit vergeleken met de problemen die ik signaleer een belangrijk punt? Neuh...
Ja, en ik heb je hierboven net uitgelegd dat die subsidies toch weer verrekend worden op de consument. Dat geld moet ook ergens vandaan komen.
Zucht... Volgens jou is voor al mijn ideeën geld nodig die de consument moet betalen. Je ziet echt niet in dat er helemaal geen reële financiële veranderingen hoeven te zijn. Nog maar een keer:
Nu: Geld van bedrijven naar krant, geld van consument naar krant.
Mijn idee: Geld van bedrijven naar overheid, geld van overheid naar krant, geld (zelfde hoeveelheid geld als boven!) van consument naar krant.
Er is 1 extra schakel in gekomen en dat is de overheid. Die schakel kost een beetje bureaucratie en daar is misschien een kleine belastingverhoging voor nodig, maar ik neem aan de besparingen omdat de overheid kan
kiezen of ze het geld wel weggeeft (waarom zou de overheid RTL4 of de Donald Duck subsidie geven?) wel opwegen tegen de kosten. Een bedrijf zal gewoon RLT4 willen sponsoren, omdat er dan nu eenmaal veel mensen naar je duffe filmpje kijken en je dus een groot marktaandeel verovert, of ze RTL4 nu een leuke zender vinden of niet. De overheid kan in mijn systeem gewoon bezuinigen op RTL4. Beter toch dan op de gezondheidszorg?
Het levert een bedrijf verkoopcijfers op. Als het voor bedrijven niet lucratief was om te adverteren gebeurde het niet.
Het is voor bedrijven niet lucratief om allemaal tegen elkaar op te adverteren. Natuurlijk heeft image building wel zin en verkoop je er meer producten mee dan je concurrent. Het is de vraag om mensen daarbij gebaat zijn. Ik denk het niet. De hoeveelheid producten die ze kopen hangt af van de prijs en de inhoud van hun portemonnee. Behoeften hebben de mensen al genoeg. Als een reclameverbod dus niets doet met de prijs of met de belasting voor personen zal men dus evenveel blijven consumeren. Ik denk dat ik voldoende heb aangegeven waarom kostenstijgingen voor bedrijven, prijsstijgingen van producten en belastingstijgingen voor personen niet op zullen treden.
Dat menselijk potentieel zou in jou wereld werkeloos thuis zitten aangezien je de hele reclame-industrie op wilt blazen.
Er is echt wel iets anders te verzinnen wat ze kunnen doen. Mensen nutteloos werk laten doen omdat dat werkgelegenheid schept is natuurlijk ook onzin.
Als je moeite hebt de relevantie van een hypothetisch geval in te zien moet je maar even je vinger opsteken, echter lijkt het me al te duidelijk dat er in sandalf's utopia geen ruimte is om een product per direct op de gewenste schaal aan de man te brengen.
Waarom zou ik in een wereld willen leven waarin iedereen met genoeg geld
instantaan op
iedere gewenste schaal
ieder willekeurig product op de markt kan brengen?? Liever niet zeg!
Het is voor veel ondernemers en investeerders verre van interessant als men eerst op regionale of lokale schaal moet beginnen met verkoop van het product om vervolgens de productie op te schalen.
Vette pech voor die ondernemers en investeerders. Als je een product meteen op landelijke schaal wilt introduceren, dan ben je toch mechalomaan bezig? Een beetje meer economische selectie op slechte producten is echt geen slecht idee.
Stel dat ik een nieuw mobieltje wil introduceren, maar het heeft allerlei nutteloze functies waar niemand op zit te wachten. Wie is er dan bij gebaat dat een grootscheepse reclamecampagne toch ervoor zorgt dat mensen dat mobieltje kopen en dus
niet een ander product?? Alleen de makers van dat suffe ding toch? En een handjevol reclamemakers misschien (hoewel die hun leven veel nuttiger kunnen besteden, wat natuurlijk veel beter voor hen is

). Wie denk er aan de complete generatie tieners die met een inferieur mobieltje rondlopen dat nutteloze functies heeft en dus minder geld aan andere producten uit kan geven??
Als je overigens denkt dat er voor internet geen reclame is gemaakt ben je gewoon blind voor de realiteit, de explosie in internetgebruik vond pas echt plaats toen er grootschalig reclame werd gemaakt door providers als quicknet en hetnet.
Ach, onzin. Mensen willen gewoon internet. Dat is niet tegen te houden. Dat de explosie van het internetgebruik gelijktijdig plaats vond met een paar reclamecampagnes bewijst mijns inziens helemaal niets.