Backstage schreef op 13 mei 2004 @ 21:31:
Er zijn maar Drie (primaire) kleuren, rood, geel, blauw, en alle andere kleuren zijn een
mengsel van deze drie, teminste, dat zei die leeraar 14 jaar geleden tegen mij in de
brugklas, zal het tussentijds al veranderd zijn

Zoiets ja. Het oog kan maar 3 kleuren (golflengtes) waarnemen, toevallig rood groen en blauw (hiervoor zijn 3 soorten 'kegeltjes' aanwezig in het netvlies). De hersenen mengen deze informatie tesamen, en daarmee zie je ook de andere - niet primaire - kleuren. Zo wordt rood+groen = geel.
Je hoeft dus maar 3 golflengtes te hebben zodat we als mensen wit zien. Echter zijn er natuurlijk veel meer golflengtes. zowel tussen 'zuiver' rood groen en blauw in als daarbuiten.
Als je de golflengtes af zou lopen van (ultra)violet tot (infra)rood, dan reageren steeds andere van de drie soorten 'staafjes en kegeltjes' in het oog in verschillende mate, zodat we de verschillende kleuren langs zien komen (regenboog).
Aardig is dat als je bijvoorbeeld 1 golflengte 'geel' licht uitzendt dan zien we niet het verschil met rood+groen (2 golflengtes door elkaar). Dit is erg handig, want zo heb je bij een beeldscherm genoeg aan 3 kleuren om alles te kunnen mengen - de puntjes zitten zo dicht bij elkaar dat ze in groepjes op een kegeltje vallen en we dus de gemengde kleur zien. Als je dicht tegen je scherm aankruipt zie je weer de afzonderlijke RGB puntjes (makkelijkst te zien bij een TV)
Spectrometers scheiden het spectrum, zodat je daar wel weer kunt zien of het zuiver geel is, of rood+groen gemengd.
Bij mensen met kleurenblindheid werken een of meer van de soorten kegeltjes niet goed, waardoor sommige kleuren wegvallen (of er hetzelfde uitzien als andere kleuren)
In ieder geval is 'wit' niet een enkele golflengte zoals andere kleuren wel zijn. Zwart is dan weer gewoon de afwezigheid van licht.
Anyway, was eigenlijk een beetje off-topic, maar dan heb ik toch kunnen laten zien dat ik het allemaal maar weer weet (met een klein beetje hulp van google voor de kegeltjes