Prachtig allemaal dit apparaatje.
Met de zomer heb ik wat elementen gebouwd voor de koeling, daarbij word er echter maar 3 of 4 volt per dubbel element gezet en zou de energie efficientie moeten toenemen met een waarde van rond de COP 2 - 3.
Ik kom allemaal stukken theorie tegen over dat het minder rendement oplevert bij hogere voltages en en verschillen in temperatuur tussen beide zijdes.
ik heb 2 elementen op waterkoeling staan als cluster daar staat nogmaals een cluster naast en nog een cluster en op de derde cluster staat een cluster bovenop gestapeld. alle met in het midden een waterblokje geplaatst voor de afvoer van de warmte.
Daarnaast heb ik een soortgelijke unit gebouwd en ik heb een AEG warmtepomp koeler van circa 40M2 in een ruimte staan die wel wat groter is, dus deze heeft een klein beetje hulp nodig in de zomer om de ruimte toch een paar graden tot circa 5 graden koeler te houden.
De Peltier units zijn of waren met dit weer in de schuur gezet.
Echter het probleem is dat we normaal op gas stoken in het huis.
De AEG kan ook als warmtebron gebruikt worden en dat gaat prima, het rendement op uiteindelijke besparing is circa 180 Euro ongeveer per jaar.
Vanwege Covid moetn studenten nu thuis studeren, dat betekende dat de ruimte boven te koud is voor de hele dag studeren boven, wat ik heb gedaan is dat in de peltier unit met 4 clusters met water koeling een grote ventilator eruit is gehaald, alles zit in een pvc mandje van circa 25 bij 15 cm met aan de zijkant allemaal luichtgaatje erin.
Een kleine circa 10-12 cm ventilator is geplaatst het mande dwars met nog wat kleine ventilatoren aan beide zijde in de lengte richting, de boven kant is bij de grotere ventilator dichtgemaakt en de luchtstroom loopt nu van links van de grote ventilator naar rechts.
Bij de proefopstelling is een grotere digitale thermostaat geplaatst.
Door het omkeren van de polen kwam ik erachter dat en in deze opstelling, de elementen erg warm werden,0ondanks dat er maar circa 3 volt stroom door een element loopt, totaal 8 elementen, die schat ik circa 70-80 graden Celsius aan warmte op de koelribben produceren, de waterkoeling staat ook aan en het water word wel wat koeler maar niet heel erg koud.
Ik bemerkte dat al snle de thermostaat erg ver ging oplopen in tempereatuur circa 27,2 en meer Celsius gemeten vlak boven de elementen en werkende toestand.
Nadat ik de thermostaat verwijderd had, bemerktte ik dat de de koude onverwarmde kamer warmer was geworden van circa 18 graden naar circa 22 graden in een kort tijdsbestek (1,5 uur), gemeten circa 1 meter van de totale unit, de ruimte is circa 4 bij 2 meter en circa 2,5 meter hoog.
Ik heb gemeten dat de clusters totaal met een energiemeter ertussen en een transformater van circa maximaal 10 Ampere, deze circa 80 Watt stroom verbruiken inclusief kleine waterpompje, de ventilatoren bij aan, circa 90 Watt verbruikt.
Daarbij is de unit geplaatst in een kamer ernaast die wel wat groter is circa 4x3x2,5.
De unit is echter in staat om de ruimte op temperatuur te krijgen van 20,1 graad Celcius.
De buitentemperatuur is echter circa 12 graden, daarnaast staan in de ruimte ook wat beeldschermen en een computer aan op de dag.
Echter ik bemerk dus dat, over een gehele dag gemeten, circa 0.9 KWatt verbruikt word en dat de kamer op een stabiele temperatuur kan worden gehouden.
De COP waarde komt daarbij op mogelijk op 3,6 wat het AEG apparaat beneden ook aan rendement geeft.
De unit in de grote slaapkamer staat ook niet constant aan, maar word gestuurd met een WIFI schakelaar, maar dusdanig dat ie gelijk is ongeveer aan de opstelling beneden.
De AEG warmtepomp staat ook niet de gehele dag aan maar verwarmt een ruimte van circa 55M2, en dat gaat tot nu goed, deze werkt met dubbel systeem, a op schakelklok, b schakelklok op temperatuur en voorgeschakeld met een schakelklok waarop de energie afgelezen kan worden van meerder unit en tezamen maar voornamelijk van de AEG warmtepomp beneden.
Om de ruimte boven normaal echter bij te verwarmen is mogelijk circa 15-20 kuub gas nodig a 75 cent per maand, dat is ongeveer 12-15 euro.
Met de Peltier is dit echter ruwweg geschat 30KW/maand, dat kost circa 6,5 euro, de besparing is dan toch circa 40 procent in deze berekening.
Net als de AEG heeft het Peltier apparaat een ventilatie uitgang met warme lucht vergelijkbaar met de AEG, alleen wel een stuk kleiner, daarnaast is de trafo van de Peltier tegen de ingang van de wat groter ventilator geplaatst ,de trafo zit ook in een stalen RVS behuizing de bodemplaat is van gesloten plaats RVS, terwijl de rest luchtgaten heeft van de trafo.De trafo is omgekeerd naast het mandje met de Peltier elementen geplaatst,.
Het apparaat produceert op deze manier eenzelfde warme lucht als het warmtepompapparaat beneden, een constante stroom van warme lucht geplaatst ongeveer met 2-2,5 uur werken en dan 1, 1,5 uur pauze ertussen.
Warmteverwerking
Bekend is dat bij koelen Peltier elementen zelf goed gekoeld moeten worden aan de warmte kant en ze enorm veel warmte produceren, word deze warmte niet afgevoerd dan gaan de elementen stuk.
In mijn situatie worden de elementen die nu warmte produceren afgevoerd via koelribben, die worden matig voorzien in de opstelling van ventilatoren en een grote ventilator die langs alle koelribben, die nu eigenlijk warmteribben zijn geworden luchten naar buiten voert.
Doorbranden.
Omdat er maar circa 3 volt op de elementen staat aan stroom, worden de elementen mogelijk allemaal niet volledig verhit terwijl er toch een luchtstroom op staat die matig.
Waarom matige luchtstroom?
De luchtstroom is vergelijkbaar met de AEG warmtepomp, een mogelijke te grote luchtstroom hier maar ook voor de Peltier, zorgt mogelijk voor een te snelle afkoeling de lucht die langs warme elementen lopen moet voldoen opgewarmd worden om een hoog of hoger rendement te kunnen krijgen.
Het rendement neemt mogelijk toe doordat er bij de Peltier ook de oude zijde, deze kou min of meer door het watersyteem op alle Peltier element word afgevoerd.
Het is bekend bij de AEG warmtepomp dat het rendement bij koelen een COP heeft van 3, maar bij verwarmen geeft de fabrikant op 3,6.
Dat is mogelijk ook het geval bij de Peltier elementen mits een juiste opstelling word gecreeerd met een laag voltage vermogen