Einde?
Impliceer dus niet dat ik niet een 'echte' christen ben.
Zo'n lange post vanwege een misverstand. Tuurlijk ben jij een echte christen. Jouw geloof is oprecht en ik wil ook gerust aannemen: heel sterk. Dat is ook niet de discussie. Alleen is de stelling dat jij er andere standpunten op na houdt en dat jij op een andere wijze met de bijbel omgaat dan een zeer grote groep christenen. Dan heb ik het niet alleen over de Nederlandse christenen, maar over alle in de hele wereld. Voorbeeld: Er schijnt van een vaag land ergens een president te zijn die niet geheel alleen staat in de strijdt om het homohuwelijk tegen te houden.
....en dat jullie zelf een verkeerd beeld hebben van wat het christelijk geloof inhoudt, hoe zij geleefd wordt en hoe de christen daarmee omgaat.Ik zou niets liever dan jullie willen uitnodigen een keer mee te gaan.
Een verkeerd beeld? Welnee. Je kunt alleen binnen de groep mensen die het christelijke geloof aanhangen verschillende groepen onderscheiden. Van zeer gematigd tot streng orthodox. Meestal wordt dit laatste begrip gekoppeld aan de wijze hoe letterlijk de groep omgaat met het heilige boek. Sprak de slang echt? Zijn homo's ploerten?
Maar dat zegt helemaal niets over dat gematigden, waar ik Jou, Christiaan, ook onder reken, minder sterk zouden geloven als de "streng gelovige orthodoxen".
Bedankt voor de uitnodiging

maar ik geloof gerust wel, nee ik weet zeker, dat mensen die zo strikt leven als monik of non niet meteen stereotype oogklep 'denkers' hoeven te zijn. Zo zwart-wit is het zeker niet.
God zit in mij - en ik wil mijn leven geven om hem te dienen.
Leuke retoriek. Maar wat betekent dit praktisch?
Christiaan tegen gunhead
Het enige wat ik kan hopen is dat ik het beeld dat jij hebt van christelijke mensen kan bijstellen zodat het meer correspondeert met de realiteit van het christelijk geloof
Wat je hier zegt is: het enige wat ik kan hopen dat jij je stereotype aanpast aan die van mij. Ik ben een christen dus mijn stereotype benaderd de werkelijkheid veel beter.
Is dat zo? Feitelijk zie je maar een heel kleine club christenen die vanwege eensgezindheid bij elkaar zitten. Er zijn echter veel meer soorten en maten, smaken en kleuren.
Waar. Die quote is nog oud, en die moet eigenlijk aangepast worden. Zodra, echter, een atheist het bestaan van God gaat ontkennen, dan is hij een gelovige geworden. Want er bestaat geen bewijs dat God kan bewijzen, maar er bestaat ook geen bewijs dat God kan ontkrachten (wetenschap kan per definitie niet bewijzen dat iets niet bestaat). Een goede atheist onthoudt zich simpelweg van een mening.
Dan zou deze geen atheist meer zijn. Een atheist is ten eerste scepticus. Zolang God niet aannemelijk gemaakt kan worden bestaat deze niet voor de scepticus. Dat is een volkomen legitieme positie. Los van wetenschap. Dit is rationeel/praktisch. Anders zou je alles kunnen beweren en zou alles in de mist gaan.
Als jij niet aannemelijk kan maken dat jij kan toveren dan kun je het niet. Nee, ik kan niet aantonen dat iets niet bestaat. De wetenschap kan alleen aangeven dat het onwaarschijnlijk is. Het moet in deze volgorde: eerst aannemelijk maken: vervolgens, als daar behoefte aan is, of er is een vermoeden van een fout: dan pas hoeft de tegenpartij aan de slag om de aannemelijkheid van de stelling te ontkrachten.
Natuurlijk gaat dit alles om één probleem. Jij, Christiaan, voelt God. Dat is een echte ervaring. Mensen die God ontkennen zeggen dus feitelijk tegen jou: je ziet ze vliegen. Dat is echter onjuist. Ik wil best aannemen dat jij een gevoel hebt, maar is het niet veel logischer om kritisch naar dat gevoel te kijken? Waar komt het vandaan, hoe ontstaat het? Zoek het in de biologie, psychologie, en veel meer van dat soort -ogieen.
Ik mag best postuleren dat God bestaat. Als ik dat doe, doe ik dat echter niet dringend. God kan best niet bestaan - weet ik veel. Ik weet het niet, maar ik voel het wel.
Misschien hebben wij daar de kern van het probleem.
Dat God bestaat, dat postuleer je niet zomaar, het bewijs voor jezelf is je gevoel. Geen objectief bewijs, maar voor jezelf is dit net zo echt als input van 5 zintuigen. God kan best niet bestaan, maar je voelt het wel. En als God niet bestaat, maar je hebt dat gevoel wel: dan zie je ze vliegen, een bewuste LSD trip. Gek! Dwangbuis. inrichting. Schokterapie. Aarg!
Nee!
Zo kijk ik NIET tegen gevoelens van gelovigen aan. Die gevoelens zijn oprecht, daaraan wil ik niet twijfelen, dan zou ik beweren dat je liegt en dat kan ik nooit hardmaken en dat hoeft ook helemaal niet. Jij kunt die gevoelens best hebben. Alleen gaat het er om waar de oorsprong van die gevoelens te vinden is.
In feite betekent empirie wel 'ervaring', maar je hanteert het begrip dan te breed. Empirie betekent in feite 'ervaring door de vijf zintuigen'. Gevoel hoort daar niet bij. Anders moet je me echt uitleggen waarom wetenschap gebaseerd is op empirie en toch gevoelens niet accepteert als waarheden . De empirische wetenschap is gebaseerd op observaties, of ervaringen, die tot stand komen door de vijf zintuigen. En daar had ik het over. Gevoelens horen daar niet bij. Maar goed - dat concludeer je zelf natuurlijk ook al.
Correct, maar daar gaat het eigenlijk niet om. Het gaat er om dat je niet ZOMAAR aanneemd dat God bestaat. Er is een reden voor. Het gevoel. Nu ontkent wetenschap niet dat gevoel niet bestaat, alleen zegt wetenschap dat gevoelens niet te objectiveren zijn en dat we daar dus niets mee kunnen wat objectief bewijs betreft.
Wetenschap ontkent het bestaan van gevoelens niet. Ik ontken dat ook niet. Omdat gevoelens niet te objectiveren zijn mogen ze echter geen basis zijn om uitspraken te doen over de werkelijkheid. Ik voel dat er onzichtbare roze olifanten bestaan is zo'n voorbeeld. Gevoelens zijn volstrekt onbetrouwbaar. De één voelt dit, de ander dat, die weer zus, etc.
Je kunt gewoon niet postuleren dat God bestaat op basis van je gevoel. Je kunt wel postuleren dat je een gevoel hebt dat zegt dat God bestaat. Of het gevoel het juist heeft, dat kan alleen door empirie worden onderzocht. Op het moment dat je beweert dat iets bestaat betreedt je het terrein van de wetenschap.
Omdat God zoveel verschillende betekenissen heeft voor zoveel verschillende mensen is het veel waarschijlijker om God als psychologisch construct te zien dat wordt opgebouwd uit interne en externe factoren, zoals onze biologische, neurologische en psychische werking, alswel invloed van ouders, broers,zussen, vriendjes, vriendinnetjes, opvoeding, school, de dingen die in je leven gebeuren. etc.
Eerlijk gezegd heb ik mezelf al vaak aan dergelijke analyses onderworpen en heb er niet zo'n behoefte aan dat op dit forum te gaan doen. Er zijn vast psychologische verklaringen voor geloof en de ervaringen die mensen tot geloof brengen. Aangezien we hier samen al eerder een discussie over hebben gehad, weet je welke psychologische verklaringen ik zie voor geloof. Het bestaan van die verklaringen maakt het echter niet automatisch zo dat die verklaringen dus ook de juiste zijn. Je kunt geloof uiteraard op andere gronden verklaren, maar ik heb daar eigenlijk niet zo'n behoefte aan. Het blijft tenslotte een geloof - geloof je de alternatieve verklaring of de religieuze verklaring?
Een psychologische verklaring zou juist het romantische begrip 'geloof' teniet doen. Het sprookje zou daardoor te zeer bezoedeld worden. De magie werkt niet meer. Als je niet weet hoe de goochelaar zijn truc voorelkaar krijgt, is het des te spannender. Weet je hoe het werkt, dan is eigenlijk de spanning van de truc er af.
Bij verliefdheid of pijn werkt dat niet zo. Met geloof, dat voor een groot deel op ons bewustzijn leunt geldt dit echter wel. Denk maar aan Geloven in Sinterklaas. Het is jammer, als je niet meer in die Oude Wijze Man kan geloven.
De sinterklaassfeer is nogsteeds prettig maar op een andere manier. Maar die glans als in je kinderjaren, toen je echt in hem geloofde, die is er wel vanaf. (Bij mij althans wel).
God mengt zich niet zomaar in de levens van vreemden. Enkel als mensen er zelf om vragen, zal God (indien dat nodig is) helpen. Ik heb me ervoor opengesteld en daarom ervaar ik God in vrijwel alles dat ik zie en doe.
Je ging er al bijvoorbaat vanuit dat God bestond want anders stel je jezelf er niet voor open. Mensen die vragen verwachten een "antwoord". God zat indirect al in de premisse.
Is er geen gevoel, is er geen reden om aan te nemen dat God bestaat, is er geen reden om je ergens voor 'open te stellen' (wat dat feitelijk ook mag betekeken) en tja, zou je God niet kunnen kennen. Prachtig. Werkt alleen in de praktijk helemaal niet zo. Dat is bijna per mens verschillend.
Komt dat door een bug in mijn hoofd? Mogelijk. Het is logisch dat jij die aanname logischer vind, want hij past beter in jouw wereldbeeld (sterker nog; je hebt geen andere keuze dan het daarop te gooien). Het past alleen niet in mijn wereldbeeld, omdat er dan nogal veel mensen rondlopen met bugs in hun hoofd.
Het pas niet in jouw wereldbeeld omdat dit zou betekenen dat wij misschien met het psychologische equivalent van een wormvormig aanhangsel of stuitje rondlopen en dat die gevoelens welliswaar echt zijn, maar niet de waarde hebben die mensen er aan menen te moeten geven.
Q's visie op de term Geloven
Het begrip geloven is veradelijk. Je kunt het van twee kanten zien. Vanuit de buitenstaander gezien is geloven dat iets waar is zonder dat daar echt 'voldoende bewijs' voor is. Er is geen zekerheid. Maar dat is schijn. Vanuit het perspectief van de gelovige is geloven geen geloof maar zeker weten. Anders zou de gelovige twijfelen aan zijn eigen gevoel. Maar dat zou raar zijn want je voelt het toch? Het idee dat God bestaat komt toch juist vanuit dat gevoel? Voel ik wel wat ik voel? Dat zou een vreemde vraag zijn.
Eerlijk gezegd heb ik mezelf al vaak aan dergelijke analyses onderworpen en heb er niet zo'n behoefte aan dat op dit forum te gaan doen. Er zijn vast psychologische verklaringen voor geloof en de ervaringen die mensen tot geloof brengen. Aangezien we hier samen al eerder een discussie over hebben gehad, weet je welke psychologische verklaringen ik zie voor geloof. Het bestaan van die verklaringen maakt het echter niet automatisch zo dat die verklaringen dus ook de juiste zijn. Je kunt geloof uiteraard op andere gronden verklaren, maar ik heb daar eigenlijk niet zo'n behoefte aan. Het blijft tenslotte een geloof - geloof je de alternatieve verklaring of de religieuze verklaring?
Tja. No offence natuurlijk maar dit heeft voor mij toch een hoog gevoel van 'kop in het zand steken'. "Het kan allemaal wel anders verklaard worden, maar die verklaringen bevallen mij niet".
Nee, de huidige psychologische etc. verklaringen hoeven niet de juiste te zijn. Maar maakt dat God als oorzaak van die gevoelens meer plauzibel?
Waar jij naartoe wilt is de vraag of psychologische verklaringen an sich die gevoelens kunnen verklaren. Of breder: de wetenschap. Of dit kan, ik weet het niet. Maar met die vraag zijn we feitelijk allang afgedwaald van de vraag of God bestaat of niet. We praten nu over de oorsprong van het gevoel. God of de 'natuur' zelf?
- God bestaat
- God geeft mij een gevoel
- Het gevoel zegt dat God bestaat
- Bestond God niet dan gaf hij mij ook dit gevoel niet dus God bestaat
Maar bij bovenstaande cirkelredenaties stond al in de premisse dat God bestaat terwijl daar nog geen grond voro was. Dus eens aanpassen.
- Ik heb een gevoel
- Dit gevoel is echt (net zo echt als gevoel van blijheid of pijn)
- Dan is wat het gevoel aangeeft ook echt
- Het gevoel geeft aan dat God bestaat
- God bestaat
- God kan als oorsprong dienen voor dit gevoel
Maar ook deze redenatie is een cirkel.
Ik weet dat het gevoel an sich en wat het gevoel zegt (dat God bestaat) niet los mag worden gezien. Feitelijk is het gevoel God om het zo maar te zeggen. Het is wel of geen gevoel. Niet de interpretatie van het gevoel (alhoewel ik daar zelf zo mijn bedenkingen bij heb).
Zonder het gevoel dat God bestaat kun je feitelijk alleen nog maar 'aanwijzigen voor het bestaan van God' zoeken in de wereld om je heen. Maar daar hadden we nu juist wetenschap voor. Blijft over: God binnen onze sociale omgeving van Mens-zijn. Maar dan is het overduidelijk een psychologisch construct.
Gevoel als bron van aanname dat God bestaat is niet sterk.
Dan vinden mensen wel een andere reden om te vechten. In onze samenleving is God redelijk verdrongen, en zal een oorlog niet meer starten omdat 'wij' die anders-gelovigen 'zij' willen uitmoorden. Zijn er minder oorlogen? Welnee.
Is er minder geloof, globaal gezien? Welnee. In alle oorlogen is religie altijd wel als bindmiddel aan te wijzen. Natuurlijk gaat Noord-Ierland om land. Maar religie is daar wel 1. bindmiddel. 2. stok.
Mensen vermoorden elkaar omdat ze van een ander ras zijn (wat nog veel dieper zit dan religies) of om olie.
Nee, dat mensen elkaar uitmoorden omdat ze van een ander ras zijn, dat zit denk ik niet dieper. Olie is bezit, en dat is wel een diepere redenen. Elkaar uitmoorden deden mensen in vroegere tijden puur voor het voedsel en om zelf te overleven. Huidskleur is irrelevant. Rascisme is iets van recentere perioden.
Religie is ook niet de reden. Maar een (bind)middel. Een zeer handig hulpstuk. Dat wel eens een oorlog kan maken of breken. Liever 10 gelovige soldaten die strijden voor hun geloof/ideologie dan 20 die het alleen maar om het geld doen.
Maar bedankt voor je post. Ik ben het eens met de rest - dus daar heb ik niet verder op gereageerd Het lijkt erop dat onze eerdere discussies positief hebben bijgedragen aan hoe wij elkaar zien.
Wat is 'de rest' eigenlijk? en nog een vraagje uit curiositeit: hoe komt je tot de conclusie dat eerdere discussies positief hebben bijgedragen aan hoe wij elkaar zien?

Nou ja, misschien verzin ik het wel zelf Dat zou de rationele verklaring moeten zijn voor het fenomeen. Heb je nooit dat je ineens een heel sterk gevoel krijgt, een beeld voor je geestesoog ziet? In feite is dat wat iemand ervaart tijdens het bidden. Je kunt het ook ervaren door te mediteren, wat bidden in feite ook is. Je sluit je af van externe invloeden en luistert naar de stem van binnen. In feite is God in jou, of dat geloven christenen, de 'hoogste stem', het meest pure, dat wat je misschien niet wilt toegeven maar waarvan je weet dat het klopt.
Hehehe. Prachtig. Lekker suggestief.

Termen als 'de hoogste stem' het meest pure etc. Leuke retoriek. Maar spreek in dit geval echt voor jezelf.
Het lijkt er bijna op alsof je suggereert dat iemand liegt als ontkend wordt dat er geen God word ervaren (of het meest pure, de hoogste stem). Het klopt wat mij betreft in ieder geval niet.
Vroeger, nog maar enkele tientallen jaren terug, moest je haast wel lid zijn van de kerk en daar ook heengaan. Het sociale leven legde een grote rol weg voor de kerk; daar zag je de bakker, de burgemeester, je overburen en het meisje waar je op verliefd was.
De Amerikaanse cultuur zit, ondanks dat ze ook westers is, anders in elkaar dan de onze. Daar speelt de kerk en het geloof nog een heel sterke (sociale) rol. Bovenbeschreven situatie geldt daar nogsteeds.
Nog iets verder terug moest je lid zijn als je wilde trouwen of je kind wilde 'registreren'. Tegenwoordig is dat gelukkig niet meer zo, en kiezen jonge mensen alleen voor geloof als ze dat gevoel ook hebben.
Heb je dan nog wel een keuze?

Het leven van Jezus eindigt gewelddadig, maar eigenlijk ook erg mooi. Net als een goede film zit er veel meer onder het verhaal.
Rated R for Extreme Violence, Partial Nudity, enzovoort.
Waarom voel ik mij zo ongemakklijk om aan een 4-jarige te vertellen dat Jezus met handen en voeten aan een stuk hout werd gespijkerd (okee door enkels en polsen (au!)) en toen ook nog eens een por in de ribben kreeg met zwaard? Mah, okee. Zelf was ik werkelijk GEK van de kinderbijbel. Nijntje pluis was saai. In die Kinderbijbel daar kreeg je pas echt een stukje actie, spanning en sensatie voor je kiezen. Als je als jonge lezer je ogen dicht doet, dan blijft zo'n boek wel hangen....
Wat het verhaal betreft, daar gaat het niet zo erg scoren, althans niet bij mij op de site, want zo'n ongeloofwaardig plot, dat kan niemand accepteren

Je kunt een gelovige alleen voor gek verklaren als je uitsluit dat er dingen zijn die jij niet weet en misschien wel nooit zult weten met de huidige manier waarop je naar de wereld kijkt.
Komt het gevoel misschien dan uit de gedachte dat er zoveel 'toevallig' gebeurt? Dat er zoveel dingen 'onverklaarbaar' zijn?
Over bidden:
Ik snap niet wat je wilt verklaren aan bidden? Bidden is communiceren met God, maar wat wil je daar in vredesnaam verder aan verklaren? Hoe het werkt? Als de wetenschap God al niet eens kan aantonen, hoe moet dit dan ooit aangetoond of verklaard worden?
Natuurlijk moet dat vanuit jou eigen vakgebied bekeken worden: psychologie. Kijk naar de aard van het beestje. Wat zijn zijn (psychologische) behoeften? Wat voor betekenis / waarde heeft Bidden? Etc.