Op woensdag 29 mei 2002 22:44 schreef mark4sen87 het volgende:
Ik heb een aantal vraagjes:
Windows98 werkt behoorlijk op mijn PI200 die nu als server staat ingericht met linux redhat7.2. Hoe komt het dat windows vele malen sneller werkt dan het x windows system met gnome?
Ik heb natuurlijk ook andere windowmanagers geprobeerd dan de standaard gnome en kde maar geen van deze lopen net zo soepel als windows. Gaat linux nog sneller lopen op oudere systemen zoals die van mij? Of zit het nu aan zijn max?
Mja, Gnome en KDE zijn redelijk zwaar. Op een nieuwe PC draaien ze prima, maar voor een wat oudere computer zijn beiden gewoon geen goede keuze.
Als je geen overbodige zut installeert en iets relatief simpels en kleins gebruikt, zoals Windowmaker of Enlightenment, dan zou je er toch fatsoenlijk op moeten kunnen werken (hangt ook van hoeveelheid ram af.
Een aantal van mijn vrienden werken zo met Debian op een p1-233 (sommigen 166) laptop met 64 MB ram.
En dat draait in vergelijking met hun studiegenoten (laptop van universiteit, vandaar) die Windows draaien toch beter.
Wanneer denken jullie dat linux zo groot is geworden dat hij alle functies die windows nu biedt ook gebruikt? (Denk aan opengl, directx, support door bedrijven,standaard drivers)
OpenGL support is er al best lang.
DirectX gaat er niet komen, behalve dan in het Wine/WineX project (DirectX is een
Windows API... heeft weinig te zoeken in een Unix, behalve dan in Wine/WineX).
Standaard drivers? Wat bedoel je daarmee?
Zelf merk ik dit ook bij de installatie. (packages ect.)
Wat is nou het probleem met packages? Een package installen is toch veel makkelijker (en werkender) dan dat je van overal je apps bij elkaar moet sprokkelen...?
Wanneer komt er een optie dat je de computer kan vertellen welke functies die moet bieden en dat hij dan de packages selecteerd zonder teveel ruimte te gebruiken en depencies schendt?
Ehm, volgensmij doen distro's als Red hat, Mandrake en SuSE dat al enige tijd... Je vinkt 'desktop', 'games' enzo aan tijdens de install en je krijgt dan de berg packages die daarbij hoort...
Debian heeft tasksel, maar dat gebruik ik nooit (ik selecteer zelf liever precies welke packages ik installeer).
Op woensdag 29 mei 2002 22:51 schreef mark4sen87 het volgende:
Wanneer komt er zoiets als beos had voor linux uit. Ik geloof dat dat grafische gedoe in de kernel zat. Zal dit (veel) performance winst geven?
BeOS' grafische systeem (app_server) is userspace, niet kernelspace.[quote]
Op woensdag 29 mei 2002 23:05 schreef MadEgg het volgende:
Ik heb hier al iets over gelezen, had meen ik te maken met het slechte shared library systeem van Linux / linker.
Het was iets dat als je een app linked met BV de kde-libraries het gebruik van de resources enorm toeneemt, of je de functies daarin nou gebruikt of niet.
Hoe bedoel je dat precies?
Dat een lib waartegen gelinkt is in zijn geheel in het RAM wordt geladen, ook al gebruik je niet alle functies die daarin zitten?
Ik weet niet of dat zo is, en of het überhaupt anders zou kunnen, maar zo ja: Dan worden ongebruikte pages toch alsnog uitgeswapt?
Conclusie: veel onnodige en dubbele zooi in het geheugen. Dat is tenminste wat ik ervan begrepen heb

Dubbele zooi in het geheugen lijkt me raar; één van de ideëen van shared libs is dat ze maar één keer in het RAM geladen worden.
Op donderdag 30 mei 2002 00:10 schreef beelzebubu het volgende:
Wat het nadeel van X is (en direct ook het voordeel) is de complete modulariteit, de complexiteit en de transparantie. Kleine uitleg is hier wellicht gerechtvaardigd: X is nooit ontworpen als flashy-game systeem. X is ontworpen met unix in het achterhoofd, en daarmee met dingen als modulariteit, netwerk-transparantie etc. in het achterhoofd.
Vergeet X' leeftijd niet: 16 jaar oud is het X protocol nu.
Je zou waarschijnlijk wel een sneller netwerk-transparant systeem kunnen bedenken. (En daarmee de netwerktransparantie naar alle bestaande Unix dozen verliezen, alle apps moeten recompilen en alle drivers moeten porten, om wat te noemen)
Inderdaad, X werkt alsof het over een netwerk liep (over lo0).
Niet helemaal, comminucatie tussen X apps en de X server verloopt mits ze op dezelfde machine draaien via een Unix socket: /tmp/.X11-unix/X0 (nouja, op GNU/Linux en Solaris iig). Nou verschillen sockets op je HD in gebruik niet zoveel van UNIX netwerk sockets, maar toch.
Verder gebruikt X lokaal extra extensies, zoals Xshm (X shared memory, een hele belangrijke), wat de performance ook behoorlijk verhoogt.
En wat betreft de snelheid van X en XFree86:
XFree86 is nog niet op zijn max qua snelheid, maar XFree 4.* is al een verbetering over 3.* (4.0.0 was een gedeeltelijke rewrite).
Ondanks dat ben ik eigenlijk helemaal niet ontevreden over de snelheid...
Ik gebruik mijn Celeron-500 met ATi rage mobility blaat kaartje en mijn pII-448 met Matrox g450 als desktop, beiden met XFree86, en het werkt prima.
Goed, XFree86 kan met verkeerde drivers
erg traag zijn, maar dat is dus meestal niet het geval.
Ik denk dat in het geval van de topicstarter XFree86 het probleem niet is; meer het feit dat veel distro's nogal veel zut starten (zeker met Gnome of KDE), en dat veel desktop software voor GNU/Linux nog wel wat optimalisatie qua CPU en RAM usage kan gebruiken...
Op donderdag 30 mei 2002 00:43 schreef blouweKip het volgende:
En als er een weer eens een driver uitknalt onder windows xp krijg je een bsod en onder linux reload ik die driver gewoon, dus verder doorontwikkeld of niet, op een brak platform komt het toch niet tot zn recht.
Mjaaa... Vergeet niet dat drivers in GNU/Linux in kernelspace draaien he... Foute drivers
kunnen dus wel degelijk de zooi goed vernachelen (tot aan een harde crash toe).
Op donderdag 30 mei 2002 01:21 schreef svdmeer het volgende:
Support van bedrijven is er beperkt, alleen goede bedrijven doen zo iets, zoals HP en NVidia.
Ik ben eigenlijk (in vergelijking met nVidia) blijer met vorm van support die Matrox biedt: specs en
open-source drivers.
Niet alleen is dat makkelijker (voor zowel developers als gebruikers; Matrox kaarten kunnen door distro's makkelijk worden ge-autodetect enzo), maar ook ben je zo niet gebonden aan een OS (ja, ik ben die-hard GNU/Linux gebruiker, en nee, ik wens niet aan een OS gebonden te zitten, of dat nou Windows of GNU/Linux is) aangezien iedereen die goed kan programmeren deze drivers zou kunnen porten naar een ander OS.
Maar: Als Linux door elk bedrijf wordt gesteund komt het te veel bij bedrijven en zal veel niet meer gratis en vrij zijn. Wees maar blij dat bedrijven zich er niet te veel mee bemoeien

Hmm, weet ik niet...
Vergeet niet dat de GPL (waar toch vrij veel software onder gelicensed is) dit niet-vrij maken van software onmogelijk probeert te maken...
En software met andere licenses zoals de BSD license mag dan in closed-source producten gebruikt worden; de Free versie blijft ook nog bestaan.