bron van het volgende uitgeknipte bericht
Super Audio CD (SACD)
De SACD is, net als DVD-Audio overigens, qua formaat (120 mm diameter) gelijk aan een CD en DVD.
Het verschil zit 'm in de toegepaste techniek. SACD is gebaseerd op het zogenaamde DSD-formaat (Direct Stream Digital) welke werkt op met totale bitrate van 2.833,4 Mbits per kanaal per seconde. Dit is ongeveer 4 keer zo veel als bij de conventionele audio CD. Dat heeft natuurlijk als gevolg dat er meer opslagcapaciteit benodigd is.
Er zijn drie soorten SACD's ontwikkeld om de consument te verzekeren van een optimale geluidskwaliteit en van compatibiliteit met bestaande CD-spelers.
De enkellaags disc bestaat uit één laag informatie van 4,7 GBytes en een hoge dichtheid. De dubbellaags disc is voorzien van twee zulke lagen waardoor langere weergave mogelijk is, met een maximum capaciteit van 8,5 GBytes. De zogenaamde 'hybride' disc is voorzien van zowel een laag met hoge dichtheid als een standaard CD-laag. De laag met hoge dichtheid maakt luxe weergave met SACD-kwaliteit mogelijk terwijl de CD-laag met normale dichtheid zorgt voor de nodige compatibiliteit met alle 700 miljoen CD-spelers die er sinds 1982 zijn gemaakt voor de huiskamer of voor de auto, of draagbare CD-spelers. Hierdoor zijn SACD-spelers volledig compatibel met bestaande CD-spelers.
Door middel van een techniek die 'Pit Signal Processing' heet is men in staat om een soort van watermerk op de SACD schijfjes aan te brengen dat niet kan worden gekopieerd.
DVD-Audio (DVD-A)
DVD-A is in feite een doorontwikkeling van het reeds bekende PCM-formaat (Pulse Code Modulation). Analoge audiosignalen worden middels modulatie (delta-sigma modulatie) omgezet naar een 1-bit digitale representatie. PCM maakt samples van die 1-bit representatie met een bepaalde frequentie (44,1 kHz bij een normale cd) en resolutie (16-bit bij een normale cd). Deze samples vormen samen een multi-bit PCM-code. De kwaliteit van het resulterende audiosignaal kan men verhogen door de frequentie en de resolutie te verhogen tot maximaal 192 kHz en 24-bit voor DVD-Audio. Op 192 kHz zijn er echter nog maar 2 kanalen beschikbaar.
Om alle informatie op de discs kwijt te kunnen wordt er gebruik gemaakt van zogenaamde 'loss less' compressietechniek.
Het kraken van de CSS (Content Scrambling System) beveiliging van het DVD-formaat heeft deze variant een redelijke terugslag bezorgd. In tegenstelling tot de beveiliging van de SACD is het beveiligingsmechanisme opgenomen in de speler.
Het volledige verhaal is dus
hier te vinden.