Vraag


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • 01001000
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 15-05 10:56
Ik ben aan het kijken voor een thuis batterij, maar ik vind alleen wat vage algemene formules (1-1,5x de grote van je zonnepanelen capaciteit in kwh) waar ik weinig mee kan.

Ik heb niet bepaald standaard gebruik, en ik zou zeggen dat de prijs van accu’s ook meespeelt, alsmede de teruglever boete, saldering etc.

Voordat ik het wiel opnieuw uitvind, is er ergens al een betere formule/spreadsheet om dit te berekenen?

Er vanuit gaande dat dit er nog niet is ben ik ook alvast aan het brainstormen wat er allemaal in gaat als variabelen om te bepalen vanaf welke prijs en capaciteit het te doen is.

Redenen voor een thuis batterij (elke reden heeft weer een ander bedrag wat ik er voor zou betalen, van schade aan voedsel ivm uitval koelkast, dode vissen in m’n vijver ivm langdurig filter uitval etc)
- Overbruggen van een korte stroom storing tot ca 1 uur ivm het overbelaste stroom netwerk.
- Overbruggen van middel lange stroom storing ivm schade aan netwerk (2-6 uur)
- Overbruggen van langere termijn stroom storing (off-grid met gereduceerd verbruik), ivm huidige geopolitieke onzekerheid.
- terug lever boete, 100% eigen gebruik in zoveel mogelijk maanden geeft een voordeel… tot een bepaald punt
- wegvallen salderingsregeling 2027 (lastig inschatten wat dat doet)
- voordeel uit energie handel (‘s nachts terug leveren ipv overdag met negatieve prijs), en hoe dit te combineren met bovenstaande zaken, percentage batterij capaciteit hier voor?

Ideale situatie is natuurlijk een 12MWh batterij voor mijn jaar opbrengst maar die gaan ruimte technisch en kosten technisch niet heel realistisch zijn op de korte of middellange termijn.

De huidige formule van 1,5x haalt mijn nacht verbruik niet eens buiten de maand juni omdat mijn vijvers en aquaria al meer verbruiken in de zomer. Nu ontwerp ik altijd veel te zwaar, wat financieel onverstandig is denk ik :)

Kleine side quest, ik heb momenteel een SolarEdge setup met 39 panelen, een volledig los batterij systeem zou een optie zijn maar dan weet ik niet hoe ik het eea kan laten uitschakelen als de accu vol is. Alternatief is de SolarEdge vervangen maar dan moeten de optimisers er ook af… iemand ervaring met SolarEdge en batterijen?

Edit: zie net de greenchoice prijzen vanaf 2027, dat maakt het post salderings stuk iig al weer een stuk duidelijker.

11.7 kWp PVOutput: KwikCentrale, west-zuid-west

Alle reacties


Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • migjes
  • Registratie: April 2007
  • Laatst online: 18-05 17:23
99% van de thuis accu's kunnen 0 seconde stroom storing opvangen.
gewoon omdat een hybride omvormer alleen kan werken als hij stroom van het net heeft.
(dit is wel te ondervangen, maar dit is veel lastiger als je op het eerste blik denkt.
en maakt het heel snel heel duur.
dus ik hou het buiten het verhaal.)

tja hoe groot moet een accu zijn.
lastig te zeggen, maar een richt lijn:
als je een goede logging hebt van je stroom verbruik, dan zie je al snel dat 50% van een dag de stroom rechtstreeks uit de zonnepanelen kan komen en je maar 50% nodig hebt voor een nacht.
stel je dag gebruik is 10kWh dan is een accu van 5kWh al aardig optimaal om de nacht door te komen.
meer accu gebruik je dan niet elke dag.

natuurlijk doen mensen dan een iets grotere accu, laten we zeggen 2x zo groot.
dan zit je op een 10kWh accu in dit voorbeeld.
dan kun je eens een keer een slechte dag overbruggen.
(of groter voor nog meer luxe, maar luxe levert niet veel extra meer op.)

oke, dan kun je nu uitrekenen hoe groot je je accu wil hebben, de 10kWh was een makkelijk voorbeeld.

een paar losse tips,
tja een aquaria dat kost extra stroom.
kun je een extra verwarming element er in hangen, met een tijd schakelaar die 1 a 2 graden hoger staat als je normale thermostaat, dan vang je heel erg goedkoop extra stroom rechtstreeks af, en bespaar je op accu gebruik.
(sommige tweakers doen dit nog netter met home assistent of andere huis automatisering.)
bespaart veel op accu kosten.

dit ook voor de vijver, moet de pomp heel de nacht door draaien, of kun je ook de nacht door gaan met een klein pompje, en overdag de grote pomp.

deze kleine tip's zijn vele malen goedkoper als de dure accu, begin daar eerst mee. ;)

7x245Wp(15 graden) + 7x245Wp(45 graden) op oost en 10x300Wp(45 graden) op west. (4kW omvormer)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • No Hands
  • Registratie: Maart 2016
  • Laatst online: 21:09
SolarEdge werkt toch ook prima met accu's? Waarom zou je dat wegdoen?

Bedenk ook dat veel accu systemen enkelfase zijn, als jij bepaalde verbruikers levend wil houden bij stroomstoringen dan zullen die dus op die ene fase moeten zitten. Of een 3 fase accusysteem.
Maar wat al genoemd werd, island oplossingen waar je volledig los van grid draait zijn ingewikkelder en dus veel duurder, daar heb je wel een anders dan gemiddeld systeem voor nodig. Victron heeft daar mooie oplossingen voor.

Veroordeel niet, verwonder u slechts


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • 01001000
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 15-05 10:56
De kosten van de backup-box en minimale ups om de switching op te vangen voor kritische apparaten, en de groepenkast aanpassingen zal ik idd apart reflecteren omdat daar bijna geen verdien model op zit en het niet voor veel mensen nuttig is tenzij ze risico willen minimaliseren. Voor mij is dit wel noodzakelijk ivm de vissen. Lastige is bijladen van de batterij zonder grid, iets wat in veel landen normaal is maar in de EU niet echt nodig is tot op heden.

Qua gebruik is het een leuke door de airco als verwarming in de winter (ik draai deze maand 0 op de meter maar 40kwh opwekking en 40kwh gebruik per dag (op de meter, dus ca 50-55 kwh totaal verbruik), als het warmer word dan zakt het gebruik al snel naar 20 kwh en minder buiten de zonne uren om.

Ik heb de meeste andere zaken al afgevangen qua minimaliseren gebruik van het aquarium (grootste verbruik is de filters+pompen (1,68 kwh/dag), daarna led verlichting 0,86kwh/dag, verwarming heeft een slechte naam maar is tussen de 0,6 en 1,5kwh per dag in de winter en 0 in de zomer (wel wat koeling nodig ivm warmte verlichting en pompen)).
Voor de vijver is het wat lastiger, maar m’n grote pompen zijn zuiniger op 10% setting dan een kleine nood pomp op 100% (met 28 watt pomp ik nog 20m3) en met vissen van bijna een meter valt er weinig te wisselen aan pomp capaciteit.

Ik denk dat ik even een sheetje ga maken met de laatste paar jaar aan 15min gebruiks data en dan kijken wat een accu af kan vangen vs de kosten van stroom, teruglever vergoeding/boete en kosten accu + afschrijving en degeneratie van de accu. Off-grid oplossing zal wel belangrijk worden maar als er zo weinig ervaring is dan vertrouw ik ook niet op de NL’se specialisten, ik zal dat checken met collega’s uit landen met een slechte energie infrastructuur als Amerika en Azië.

11.7 kWp PVOutput: KwikCentrale, west-zuid-west


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • 01001000
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 15-05 10:56
No Hands schreef op dinsdag 11 maart 2025 @ 15:49:
SolarEdge werkt toch ook prima met accu's? Waarom zou je dat wegdoen?
De converter die ik heb is ca 8 jaar oud (se15k) en ondersteunt geen goede integratie met (LFP) batterijen, dus er zou iig een nieuwe omvormer op moeten. Met mijn installatie is alles 3-fase.

Die backup-box van SE is overigens niet al te duur, 450-700, alleen zijn hun batterijen te duur en nog Lithium Ion en geen LFP.

11.7 kWp PVOutput: KwikCentrale, west-zuid-west


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Jan Workum
  • Registratie: Januari 2012
  • Laatst online: 22:18

Jan Workum

Kona EV 64kWh Fashion 2020 CZ

Voor een gemiddeld huishouden voegt alles boven de 6kWh opslagcapaciteit niet zo veel meer toe. Er zijn hier wel eens grafieken over gepost.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • 01001000
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 15-05 10:56
Ik gebruik ongeveer evenveel stroom als 3 huishoudens, mooi om dat er even tegen aan te houden :) Ik heb nu een spreadsheet met de meter data per 15 minuten over het afgelopen jaar (dat word uiteindelijk 5 jaar voor een goed gemiddelde). Ik kan even kijken of ik er een grafiek van kan maken per kWh. 2024 was wel een erg slecht jaar.

Zonder batterij, afname van het net (2024): 8237 kWh

Met een Batterij (ik ga uit van een 5% verlies totaal ontladen/laden)
2 kWh - 7567 kWh
3 kWh - 7311 kWh
4 kWh - 7064 kWh
6 kWh - 6599 kWh
8 kWh - 6171 kWh
10 kWh - 5846 kWh
15 kWh - 5460 kWh
20 kWh - 5294 kWh
25 kWh - 5211 kWh
40 kWh - 5124 kWh
500 kWh - 4643 kWh


Lastige is dat het nu nog te theoretisch is omdat het maximale laadvermogen nog niet is meegenomen (andere reden om geen solar edge te nemen, die laden met max 5000W momenteel op een piek vermogen can bijna 11000 watt). Op zich klopt het wel redelijk omdat het hooguit iets langer duurt voordat de batterij vol is,

Volgende stap is om te kijken wat er nog valt te halen met een grotere batterij en trading in winter maanden maar het word rap lastiger

11.7 kWp PVOutput: KwikCentrale, west-zuid-west


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • 01001000
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 15-05 10:56
Even een brain dump, ben nog aan het rekenen met steeds leukere sheets :)

Voor terug leverings kosten reductie zal zo’n 10-14 kwh genoeg zijn, als ik dan nog een continue capaciteit wil voor nood stroom dan zal ik van Mei tot en met September genoeg hebben aan 24 kwh, met 32 kwh haal ik April-October, als ik de airco verwarming minimaliseer en aquarium verlichting uit schakel bij een stroomstoring dan haal ik het hele jaar 24 uur backup en Maart-laat october indefinite backup. Voor 365/24h offline optie is er een generator van ca 10kw extra nodig en een mogelijkheid om diesel aan te blijven voeren (ca 2200, plus extra contact punt bij installatie, totaal ca 3000)

Lijkt er op dat Sigenergy de enige is die een UPS feature aanbied zonder enige interrupt
Opties met UPS en offline charging:
10kW/32kWh - ca €16.500 + installatie kosten (Sigenergy) tvt 25 jaar
10kW/24kWh - ca €13.500 + installatie tvt 19 jaar
10kW/16kWh - ca €11.800 + installatie tvt 18 jaar
5kW/24kWh BYD met StorEdge 10kw, SolarEdge backup- €9.800 + installatie (3 second outage, geen UPS) tvt 14,5 jaar
5kW/16kWh BYD met StorEdge 10kw, SE backup - €7.800 + installatie (3 second outage, geen UPS) tvt 12,6 jaar

Opties zonder ups / offline charging:
10kW/16kWh - ca €10.000 + installatie Sigenergy tvt 15,8 jaar
5kW/10kWh - €6.500 + installatie Sigenergy tvt 12,9 jaar
5kW/24kWh BYD met StorEdge 10kw, €9.000 + installatie tvt 13,5 jaar
5kW/16kWh BYD met StorEdge, €7.000+installatie tvt 11,7 jaar

[ Voor 6% gewijzigd door 01001000 op 15-03-2025 14:29 ]

11.7 kWp PVOutput: KwikCentrale, west-zuid-west


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • rvdgaag
  • Registratie: December 2015
  • Laatst online: 20:53
01001000 schreef op dinsdag 11 maart 2025 @ 20:58:


Zonder batterij, afname van het net (2024): 8237 kWh

Met een Batterij (ik ga uit van een 5% verlies totaal ontladen/laden)
2 kWh - 7567 kWh
3 kWh - 7311 kWh
4 kWh - 7064 kWh
6 kWh - 6599 kWh
8 kWh - 6171 kWh
10 kWh - 5846 kWh
15 kWh - 5460 kWh
20 kWh - 5294 kWh
25 kWh - 5211 kWh
40 kWh - 5124 kWh
500 kWh - 4643 kWh
Ga maar uit van 20% verlies in de hele keten van ontladen/laden.

Deye 12kW Hybrid Inverter, 8,77 kW peak solar, 46,8 kWH Seplos batteries, Panasonic K-series 5kW all-electric heatpump


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • 01001000
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 15-05 10:56
rvdgaag schreef op zaterdag 15 maart 2025 @ 14:29:
[...]


Ga maar uit van 20% verlies in de hele keten van ontladen/laden.
Thanks, ik had de getallen van de leveranciers genomen (97,5/98,3 voor sigenergy) maar dat is een behoorlijk ideale situatie. 20% is misschien wat heel veel verlies, dat zou oververhitting geven als ik 2000 watt warmte genereer, maar misschien iets om rekening mee te houden idd.

11.7 kWp PVOutput: KwikCentrale, west-zuid-west


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Hahn
  • Registratie: Augustus 2001
  • Laatst online: 20:52
01001000 schreef op zaterdag 15 maart 2025 @ 14:33:
[...]

Thanks, ik had de getallen van de leveranciers genomen (97,5/98,3 voor sigenergy) maar dat is een behoorlijk ideale situatie. 20% is misschien wat heel veel verlies, dat zou oververhitting geven als ik 2000 watt warmte genereer, maar misschien iets om rekening mee te houden idd.
Oververhitting van wat :?

The devil is in the details.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • 01001000
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 15-05 10:56
Hahn schreef op zaterdag 15 maart 2025 @ 14:35:
[...]

Oververhitting van wat :?
Van de batterijen, als die in de garage staan en ik pomp daar 2000 watt hitte in dan word die ruimte dermate heet dat de temperatuur buiten het werk bereik van de batterijen komt op hete dagen (de inverter geeft al redelijk wat warmte bij 11000 watt opwekking met 98% rendement, als ik daar nog 10x meer hitte bij krijg dan moet ik actief gaan koelen.

Edit: zal natuurlijk ‘maar’ 1000 watt zijn, omdat opladen en ontladen niet op het zelfde moment plaats vind

[ Voor 10% gewijzigd door 01001000 op 15-03-2025 14:40 ]

11.7 kWp PVOutput: KwikCentrale, west-zuid-west


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Hahn
  • Registratie: Augustus 2001
  • Laatst online: 20:52
01001000 schreef op zaterdag 15 maart 2025 @ 14:37:
[...]

Van de batterijen, als die in de garage staan en ik pomp daar 2000 watt hitte in dan word die ruimte dermate heet dat de temperatuur buiten het werk bereik van de batterijen komt op hete dagen (de inverter geeft al redelijk wat warmte bij 11000 watt opwekking met 98% rendement, als ik daar nog 10x meer hitte bij krijg dan moet ik actief gaan koelen.
Je laat het heel dramatisch klinken door '10x meer hitte', maar van 200W meer of minder gaan je accu's echt niet tientallen graden warmer worden.

The devil is in the details.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ZveenT
  • Registratie: December 2017
  • Laatst online: 23:49
Je kan dan een accu buiten zetten toch om te veel warmte te voorkomen?

Ik zag op LinkedIn iemand wat delen van Sigenstor.
Dat is slim en werkt ook off-grid, kan DC auto laden, V2X, schaalbaar uit te breiden. Heb alleen geen idee wat het kost. Lijkt mij wel een mooi systeem. Misschien werkt dat wel goed met jouw SolarEdge? Geen idee wat het kost - maart ziet er wel vet uit.

Ik zou zeker ruim over je nachtverbruik proberen te komen.. MIddag/avond zon gebruiken om op te laden, en dan in de nacht leegtrekken. En in de ochtend weer laden. Wat is je opbrengst met 39 panelen in voor en najaar?

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Leftblank
  • Registratie: Juni 2004
  • Laatst online: 21:41
01001000 schreef op zaterdag 15 maart 2025 @ 14:10:
[..]
5kW/24kWh BYD met StorEdge 10kw, SolarEdge backup- €9.800 + installatie (3 second outage, geen UPS) tvt 14,5 jaar
5kW/16kWh BYD met StorEdge 10kw, SE backup - €7.800 + installatie (3 second outage, geen UPS) tvt 12,6 jaar
[..]
Voordat je letterlijk deze optie overweegt nu de StorEdge op veel plekken in de uitverkoop is; de StorEdge serie van SolarEdge ondersteunt geen backup modus (SolarEdge heeft het over de nieuwere Home Hub omvormers bij de backup interface). De Home Hub omvormer ondersteunt vervolgens nog geen BYD LVS batterijen tot er een firmware update beschikbaar is. Wat ik zelf ook niet (veel) heb gelezen is dat SolarEdge in combinatie met een BYD LVS niet lager dan 10% ontlaadt, hierdoor houd je effectief 90% netto bruikbaar over.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • kiang
  • Registratie: Mei 2007
  • Laatst online: 09-05 12:57
01001000 schreef op dinsdag 11 maart 2025 @ 20:58:
Ik gebruik ongeveer evenveel stroom als 3 huishoudens, mooi om dat er even tegen aan te houden :) Ik heb nu een spreadsheet met de meter data per 15 minuten over het afgelopen jaar (dat word uiteindelijk 5 jaar voor een goed gemiddelde). Ik kan even kijken of ik er een grafiek van kan maken per kWh. 2024 was wel een erg slecht jaar.

Zonder batterij, afname van het net (2024): 8237 kWh

Met een Batterij (ik ga uit van een 5% verlies totaal ontladen/laden)
2 kWh - 7567 kWh
3 kWh - 7311 kWh
4 kWh - 7064 kWh
6 kWh - 6599 kWh
8 kWh - 6171 kWh
10 kWh - 5846 kWh
15 kWh - 5460 kWh
20 kWh - 5294 kWh
25 kWh - 5211 kWh
40 kWh - 5124 kWh
500 kWh - 4643 kWh


Lastige is dat het nu nog te theoretisch is omdat het maximale laadvermogen nog niet is meegenomen (andere reden om geen solar edge te nemen, die laden met max 5000W momenteel op een piek vermogen can bijna 11000 watt). Op zich klopt het wel redelijk omdat het hooguit iets langer duurt voordat de batterij vol is,

Volgende stap is om te kijken wat er nog valt te halen met een grotere batterij en trading in winter maanden maar het word rap lastiger
5% verlos is volgens mij onzinnig: als ik kijk naar de homewizard accu haalt die 80% RTE, en dat is een vrij efficiënte accu. De duravolt haalt slechts 75%.

5% verlies lijkt me dus een veel te lage inschatting?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • 01001000
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 15-05 10:56
kiang schreef op zaterdag 15 maart 2025 @ 17:01:
[...]


5% verlies is volgens mij onzinnig: als ik kijk naar de homewizard accu haalt die 80% RTE, en dat is een vrij efficiënte accu. De duravolt haalt slechts 75%.

5% verlies lijkt me dus een veel te lage inschatting?
5% lijkt idd te laag, maar de homewizard is een vrij inefficiënte accu, 77% zag ik op reddit voorbij vliegen. Wel een erg belangrijke waarde om goed te checken verder dan alleen de opgegeven waarde van de fabrikant. Valt me op dat daar vrij weinig over te vinden is. Voor m’n vijver pomp kan ik van alle snelheden met aller weerstanden de efficiëntie en het verbruik nakijken met gecertificeerde rapporten.

11.7 kWp PVOutput: KwikCentrale, west-zuid-west


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • rvdgaag
  • Registratie: December 2015
  • Laatst online: 20:53
Mijn Deye omvormer (12kW) met 3 accu's van 16,3 kWh van Seplos (LifePO4) heeft over een maand gezien een efficience met laden en ontladen in de mix (van 1702 kWh laden van en 1589 kWh ontladen naar de grid) van 83%. Ik weet van eerdere systemen met oa Victron dat dat vrij goed is.

Een fabrikant die een accu syseem levert die claim boven de 90% uit te komen is een leugenaar. De verliezen zijn te vinden in de bekabeling, ik heb bijna alles 95mm2 dik, de zekeringen, switch en de omvormer zelf. Wat verloren gaat wordt omgezet in warmte. (zo'n Deye wordt intern met externe geforceerde koeling en zijn eigen fan;s intern aan toch snel 50 graden, de kabels rond de 40 graden waarbij de connectoren naar busbars etc makkelijk 70 graden worden.

De kunst is om de batterij intern rond de 25 graden te houden om de veroudering in de klauwen te houden.

[ Voor 38% gewijzigd door rvdgaag op 15-03-2025 18:50 ]

Deye 12kW Hybrid Inverter, 8,77 kW peak solar, 46,8 kWH Seplos batteries, Panasonic K-series 5kW all-electric heatpump


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ErnstvV
  • Registratie: Februari 2023
  • Niet online
migjes schreef op dinsdag 11 maart 2025 @ 13:57:
99% van de thuis accu's kunnen 0 seconde stroom storing opvangen.
gewoon omdat een hybride omvormer alleen kan werken als hij stroom van het net heeft.
(dit is wel te ondervangen, maar dit is veel lastiger als je op het eerste blik denkt.
en maakt het heel snel heel duur.
dus ik hou het buiten het verhaal.)
Ik weet niet welke je allemaal bekeken hebt, maar de meeste hybrides die ik bekeken hebben kunnen dat gewoon. Onder ander Huawei, SMA, SolaX (die heb ik zelf). Ja, je moet je meterkast aanpassen zodat je omschakelt van net naar omvormer maar zo ingewikkeld is dat nu ook weer niet.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • 01001000
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 15-05 10:56
rvdgaag schreef op zaterdag 15 maart 2025 @ 18:38:
Een fabrikant die een accu syseem levert die claim boven de 90% uit te komen is een leugenaar. De verliezen zijn te vinden in de bekabeling, ik heb bijna alles 95mm2 dik, de zekeringen, switch en de omvormer zelf. Wat verloren gaat wordt omgezet in warmte. (zo'n Deye wordt intern met externe geforceerde koeling en zijn eigen fan;s intern aan toch snel 50 graden, de kabels rond de 40 graden waarbij de connectoren naar busbars etc makkelijk 70 graden worden.

De kunst is om de batterij intern rond de 25 graden te houden om de veroudering in de klauwen te houden.
Ik heb ze gemaild om te zien wat ze zeggen over de totale efficiëntie. Vraag me idd ook af wat de verliezen zijn in het stack ontwerp, geen idee wat de interne bekabeling is. Door de top unit loopt het volledige vermogen, max 500 amp bij 48v (of 6x83A) met 6 units en een 25kw pdu dus dat zou ook een paar flinke geleiders moeten zijn

Hoe kan je de efficientie eigenlijk meten in een lipende omgeving?

11.7 kWp PVOutput: KwikCentrale, west-zuid-west


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Is_ Y_ Serious?
  • Registratie: Augustus 2010
  • Laatst online: 14:21
01001000 schreef op zaterdag 15 maart 2025 @ 14:10:
Even een brain dump, ben nog aan het rekenen met steeds leukere sheets :)

Voor terug leverings kosten reductie zal zo’n 10-14 kwh genoeg zijn, als ik dan nog een continue capaciteit wil voor nood stroom dan zal ik van Mei tot en met September genoeg hebben aan 24 kwh, met 32 kwh haal ik April-October, als ik de airco verwarming minimaliseer en aquarium verlichting uit schakel bij een stroomstoring dan haal ik het hele jaar 24 uur backup en Maart-laat october indefinite backup. Voor 365/24h offline optie is er een generator van ca 10kw extra nodig en een mogelijkheid om diesel aan te blijven voeren (ca 2200, plus extra contact punt bij installatie, totaal ca 3000)

Lijkt er op dat Sigenergy de enige is die een UPS feature aanbied zonder enige interrupt
Opties met UPS en offline charging:
10kW/32kWh - ca €16.500 + installatie kosten (Sigenergy) tvt 25 jaar
10kW/24kWh - ca €13.500 + installatie tvt 19 jaar
10kW/16kWh - ca €11.800 + installatie tvt 18 jaar
5kW/24kWh BYD met StorEdge 10kw, SolarEdge backup- €9.800 + installatie (3 second outage, geen UPS) tvt 14,5 jaar
5kW/16kWh BYD met StorEdge 10kw, SE backup - €7.800 + installatie (3 second outage, geen UPS) tvt 12,6 jaar

Opties zonder ups / offline charging:
10kW/16kWh - ca €10.000 + installatie Sigenergy tvt 15,8 jaar
5kW/10kWh - €6.500 + installatie Sigenergy tvt 12,9 jaar
5kW/24kWh BYD met StorEdge 10kw, €9.000 + installatie tvt 13,5 jaar
5kW/16kWh BYD met StorEdge, €7.000+installatie tvt 11,7 jaar
Als de saldering verdwijnt, gaat de terugverdientijd dan niet aanzienlijk sneller?

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • MJ de Bruijn
  • Registratie: November 2016
  • Laatst online: 23:03
01001000 schreef op dinsdag 11 maart 2025 @ 12:17:
Voordat ik het wiel opnieuw uitvind, is er ergens al een betere formule/spreadsheet om dit te berekenen?
Ik heb een zeer vergelijkbare situatie als jij. Begonnen met SolarEdge, 43 panelen.
Zelfde eisenpakket.
Je wens is prima te realiseren met Victron, ook de samenwerking met SolarEdge.
Verlies (in de praktijk) 12% bij laden, 12% bij ontladen.
Op dit forum heb ik al veel geplaatst. Gebruik het voor inspiratie.
Het grote Victron ontwerp topic
Het grote Victron aansturing topic
MJ de Bruijn in "SolarEdge - Power Reduction Control met ESP8266"
MJ de Bruijn in "Het grote Victron ontwerp topic"

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • rvdgaag
  • Registratie: December 2015
  • Laatst online: 20:53
01001000 schreef op zaterdag 15 maart 2025 @ 21:09:
[...]

Ik heb ze gemaild om te zien wat ze zeggen over de totale efficiëntie. Vraag me idd ook af wat de verliezen zijn in het stack ontwerp, geen idee wat de interne bekabeling is. Door de top unit loopt het volledige vermogen, max 500 amp bij 48v (of 6x83A) met 6 units en een 25kw pdu dus dat zou ook een paar flinke geleiders moeten zijn

Hoe kan je de efficientie eigenlijk meten in een lipende omgeving?
500a op 48V kan niet meer met een kabel, dat moet een massieve koperen busbar worden van een dikte of 2 cm..

De efficientie wordt bij mij gemeten door GBBoptimzer, een cloud based EMS programma wat alles meet, de stroom inkoopt en teruglaadt op het net met rekening te houden met weer, temperatuur, verbruik in de woning, warmtepomp, prijs van de stroom etc.

Deye 12kW Hybrid Inverter, 8,77 kW peak solar, 46,8 kWH Seplos batteries, Panasonic K-series 5kW all-electric heatpump


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • Fr33z
  • Registratie: December 2003
  • Laatst online: 00:34
Is_ Y_ Serious? schreef op zondag 16 maart 2025 @ 08:41:
[...]


Als de saldering verdwijnt, gaat de terugverdientijd dan niet aanzienlijk sneller?
nee juist niet. want je kunt geen belasting meer wegsalderen. Verder is het 100% speculatie hoe eventuele financiele modellen er uit gaan zien voor accu"s na 2027.

Voor TS: welk van je eisen is nou belangrijk? want je kunt proberen er geld mee te verdieneb maar uit je analyses blijkt al dat dat niet makkelijk is. Als je vooral je vissen wilt redden bij stroomuitval (hoe vaak.is dat en hoe erg is t als t gebeurt?) dan zou ik daar naar kijken en een 3 kWh noodbatterij daar bij zetten. Ben je voor een paar duizend klaar. Of je koopt een dieselaggregaatje voor deze uitzonderlijke edge case.

ik snap verder niet zo goed waarom er steeds meer mensen zijn die denken dat onze stroom steeds meer uit gaat vallen. Ons netwerk is fantastisch. ja we willen er veel uit halen en dat geeft groeipijnen.Maar dat betekent niet dat straks om de haverklap de stroom wegvalt.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • 01001000
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 15-05 10:56
Fr33z schreef op zondag 16 maart 2025 @ 10:43:

Voor TS: welk van je eisen is nou belangrijk? want je kunt proberen er geld mee te verdieneb maar uit je analyses blijkt al dat dat niet makkelijk is. Als je vooral je vissen wilt redden bij stroomuitval (hoe vaak.is dat en hoe erg is t als t gebeurt?) dan zou ik daar naar kijken en een 3 kWh noodbatterij daar bij zetten. Ben je voor een paar duizend klaar. Of je koopt een diesel aggregaat voor deze uitzonderlijke edge case.
Het geld verdienen heb ik al redelijk afgeschreven idd, dat is max anderhalf jaar de moeite maar de extra afschrijving is het denk ik niet echt waard. Wat betreft de vijver, in de zomer gaat dit vrij snel als het filter stilvalt dan sterven de bacteriën in het filter, kan met een paar uur gebeurt zijn en dan zal je heel snel iets moeten vinden. Als dit tijdens een vakantie gebeurt dan zal dit niet even gedaan kunnen worden door een oppas en de laatste keer moest ik er in de nacht uit . Een noodstroom aggregaat zou kunnen, maar die zijn vrij prijzig (je red het niet met een goedkoop aggregaat, ivm speciale pompen, maar verder niet veel onderzoek naar gedaan buiten m’n werk om waar het vergunning technisch een ramp was). Een noodstroom/ups voor de relevante pompen zou kunnen natuurlijk maar dan moet ik er drie kopen en modellen die in de (natte) filter kelder mogen staan zijn zeldzaam.

In aflopende prioriteit, omdat het goed is om dat duidelijk te maken voor mezelf :) :
1. Eigen verbruik kosten reduceren, minder salderen, dynamisch op goedkope momenten inkopen (mits de efficiëntie dat laatste toelaat). Ik zal ook m’n panelen anders in moeten richten. Als ik in 10-15 jaar afschrijf dan is dit ca 8-13k euro waard, meer als de prijzen omhoog gaan.
2. Bescherming vijvers, aquaria, camera/alarm systemen. Financieel risico 15-20k verzekering zou een paar honderd euro per jaar kosten (value 2-3k over 10-15 jaar, sentimentele waarde)
3. Met ons tanend lokale stroomnet gewoon kunnen koken en thuis kunnen werken (al lagen beide internet providers en 4g/5g er de laatste keer ook uit). Gemak, minimale financiële waarde.
4. In een noodsituatie (muv overstromingen) gewoon dagelijks stroom hebben en bij onweer loskoppelen van het net omdat ik al een aantal keer bliksem schade heb gehad. Extra zekerheid, geen financiële waarde buiten bliksem schade, tot op heden maar 500euro over 10 jaar
5. Omdat het leuk is (alleen toegevoegd omdat de laatste erg onbelangrijk is :) )
6. Een toekomstige elektrische auto snel kunnen laden met 25 kw en V2H ondersteunen (maar dit is niet urgent)

Op zich dus een paar honderd euro per jaar voor wat extra gemak, zekerheid en flexibiliteit om m’n continue stroom verbruik beter over de dag te schuiven.
ik snap verder niet zo goed waarom er steeds meer mensen zijn die denken dat onze stroom steeds meer uit gaat vallen. Ons netwerk is fantastisch. ja we willen er veel uit halen en dat geeft groeipijnen.Maar dat betekent niet dat straks om de haverklap de stroom wegvalt.
Ik weet niet waar jij woont, het verschilt waarschijnlijk per locatie, maar hier zie ik nu vaker stroom storingen zeker in het afgelopen jaar, en ook langere van 4 uur (buren 200m verderop hebben een meer daagse stroomstoring gehad ivm slecht waterleiding werk wat gas, elektra en water verstoorde) Ik vermoed dat de nabije nieuwbouw met warmte pompen de laatste druppel was. De indicatie is dat dit vaker gaat gebeuren omdat ons netwerk zwaar overbelast is (probeer maar eens een aansluiting te krijgen). M’n lampen knipperen hier ook regelmatig tijdens piek momenten. Laatste artikel dat google geeft: https://www.volkskrant.nl...eld%20113%20aansluitingen.

11.7 kWp PVOutput: KwikCentrale, west-zuid-west


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • 01001000
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 15-05 10:56
Is_ Y_ Serious? schreef op zondag 16 maart 2025 @ 08:41:
[...]


Als de saldering verdwijnt, gaat de terugverdientijd dan niet aanzienlijk sneller?
Ja en nee, op dit moment is alleen de teruglever boete wat je verminderd, maar straks is het net geen gratis batterij meer wat een stuk meer oplevert.

Echter op dit moment kan je stroom handelen, meer inkopen en later verkopen, zonder salderingsregeling betaal je energie belasting over je inkoop dus dit word volledig waardeloos.

11.7 kWp PVOutput: KwikCentrale, west-zuid-west


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Is_ Y_ Serious?
  • Registratie: Augustus 2010
  • Laatst online: 14:21
Fr33z schreef op zondag 16 maart 2025 @ 10:43:
[...]


nee juist niet. want je kunt geen belasting meer wegsalderen. Verder is het 100% speculatie hoe eventuele financiele modellen er uit gaan zien voor accu"s na 2027.
Mis ik iets of begrijp ik het wellicht niet helemaal? (Dit plaatste ik voordat ik het onderstaande bericht las)

Als er 10.000 watt binnenkomt, je verbruikt op dat moment 5.000 watt dan kan de overige 5.000 watt toch naar de thuisbatterij toe? En dan kan je in de avond 4.000 watt uit de thuisbatterij halen? En dan hoef je dus 4.000 watt niet af te nemen van je energie leverancier? Dus dan zou je toch 4 x 0,32 = 1,28 euro besparen?

[ Voor 4% gewijzigd door Is_ Y_ Serious? op 17-03-2025 09:01 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Is_ Y_ Serious?
  • Registratie: Augustus 2010
  • Laatst online: 14:21
01001000 schreef op zondag 16 maart 2025 @ 12:59:
[...]

Ja en nee, op dit moment is alleen de teruglever boete wat je verminderd, maar straks is het net geen gratis batterij meer wat een stuk meer oplevert.

Echter op dit moment kan je stroom handelen, meer inkopen en later verkopen, zonder salderingsregeling betaal je energie belasting over je inkoop dus dit word volledig waardeloos.
Daardoor kun je geen stroom verhandelen en vervalt dat voordeel. Daarom is het nu lastig te voorspellen wat er gaat gebeuren. Ik denk dat ik nu begrijp wat jullie bedoelden. Dank.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Fr33z
  • Registratie: December 2003
  • Laatst online: 00:34
Is_ Y_ Serious? schreef op maandag 17 maart 2025 @ 08:55:
[...]


Mis ik iets of begrijp ik het wellicht niet helemaal? (Dit plaatste ik voordat ik het onderstaande bericht las)

Als er 10.000 watt binnenkomt, je verbruikt op dat moment 5.000 watt dan kan de overige 5.000 watt toch naar de thuisbatterij toe? En dan kan je in de avond 4.000 watt uit de thuisbatterij halen? En dan hoef je dus 4.000 watt niet af te nemen van je energie leverancier? Dus dan zou je toch 4 x 0,32 = 1,28 euro besparen?
klopt. Maar dat is dus precies het geval zonder saldering gerekend. Het is juist zo dat salderen precies dit doet, ZONDER een batterij te hoeven kopen. Want in de huidige regeling maak je smiddags bijv. 4 kWh en gebruik je savonds 4 kWh dan streep je dat tegen elkaar weg. Nieuw zijn alleen de terugleverkosten, die zijn nu vaak ~12 cent/kWh en betekenen in dit geval dus 4 x 12 = 48 cent aan kosten voor het beschreven scenario.

Als salderen niet meer bestaat (vanaf 2027 dus) heb je weinig aan handelen met je accu omdat je er toch energiebelasting over moet afdragen. Nu kun je bijv. stroom kopen midden in de nacht voor 5 cent marktprijs + 12 cent belasting en dus 17 cent totaal. Als je dat dan overdag weer verkoopt als de marktprijs 15 cent is dan heb je 10 cent verdiend. Dit komt omdat de energiebelasting over deze transactie verdwijnt dankzij de salderingsregels. Als dat dus niet meer gaat dan koop je het in voor 17 cent en verkoop je voor 10. -7 cent dus.
Pagina: 1