Geen smeermiddelen op de wielbouten (of wielmoeren) aanbrengen.
Pak aub het boekje van je auto erbij, daar staat het eea uitgelegd. Bv ook dat er geen smeermiddel op de bouten aangebracht mag worden.
voorbeeldje van een vw boekje:
https://www.vwpolo.net/changing_a_wheel-390.html
(@
phYzar )
1.
Zonder momentsleutel is goed te doen, vaak worden de bouten/moeren dan wel te vast gedraaid omdat men bang is dat ze loskomen. Een kruissleutel raad ik af omdat je daar snel mee aan de bouten gaat hangen ipv rondraaien. Beter gebruik je een wringijzer of een goede ratel.
Met momentsleutel is beter omdat je dan de kracht netjes kan doseren tot de voorgeschreven waarde. Ik zou zo 1-2-3 echter niet weten waar je het juiste aanhaalmoment voor jou auto kan vinden. In mijn boekjes (VW) wordt er wel over het aanhaalmoment gesproken maar niet vermeld hoeveel dat zou moeten zijn. Een vuistregel is 90Nm voor stalen velgen, 120Nm voor aluminium velgen.
Als je een momentsleutel gaat gebruiken is het goed om in de manual/ online even in het gebruik te verdiepen. Hij wordt vaak verkeerd gebruikt waardoor het helemaal geen effect/zin heeft hem te gebruiken. In een notendop: juiste gebruik is om de kracht geleidelijk/gedoseerd op de momentsleutel op te bouwen tot de wijzer de juiste waarde aangeeft/of tot hij 'klikt'.
Bouten losdraaien kan je beter niet doen met een momentsleutel omdat je het mechanisme kan overbelasten en daarmee de naukeurigheid kan beinvloeden. In het slechtste geval gaat hij zelfs stuk. Gebruik daar een wringijzer voor
2. keuze voor velgen hangt van je budget en je km's af, hoewel staal ook niet goedkoop meer is. beide kan. Alu kan slechter tegen zout/pekel.
3. Hergebruik hangt van de gekochte velg af. Heeft met de benodigde boutlengte (wielmoeren komen bijna niet voor op de EU markt) te maken en met de vorm van de boutkop. het gedeelte van de boutkop dat de velg dan raakt. Dit kan conisch of spherisch zijn.
Klinkt alsof je niet veel ervaring hebt, houd je in dat geval aan de aanbevelingen die in je boekje staan of vraag aan de dealer een lijstje met goedgekeurde velgmaten. Het gaat dan niet alleen om de diameter, maar ook om de breedte en de "positie" van de velg (hoever deze naar binnen of naar buiten steekt). Dit is de ET waarde.
Afwijken van de aanbeveling kan invloed hebben op het rijdgedrag van de auto.
verder:
voor het krikken is een hydraulische garagekrik op wieltjes een stuk eenvoudiger dan de meegeleverde krik, zoals velen al hebben aangegeven. let op waar je de krik plaatst en doe een opoffer materiaal tussen de krik en de auto om beschadigenen te voorkomen. Volg het boekje van je auto voor je krikpunten.
de tips om je naaf in te vetten zijn perfect, dit helpt tegen het vast gaan zitten en maakt het eenvoudiger om ze in het voorjaar weer te wisselen. Het gaat hier eigenlijk alleen om het kleine oppervlak waar de naaf in het centergat van de velg elkaar raken. Vermijd de boutgaten/wielbouten, deze mogen niet gesmeerd worden, zie je boekje.