Maar dat is weer niet het argument wat ik zelf heb gemaakt (link), dit is het verschuiven van de doelpalen. Ik had het over bewezen onjuiste propaganda/desinformatie.Dennis schreef op dinsdag 22 april 2025 @ 00:42:
[...]
Het punt is dat je niet in alle gevallen kunt bepalen of iets propaganda danwel desinformatie is. Misschien vind jij het in het voorbeeld waar we deze discussie over begonnen duidelijk en misschien is het dat zelfs ook wel, maar er is natuurlijk veel vaker een grijs gebied.
Dat is gewoon de geaccepteerde functie van journalistiek in een democratie, waarin deze de functie vervuld als vierde macht (definitie). Waarin de journalist zijn rol vervuld (uitleg).Ik ben het niet met je eens dat dat een (verplichte) functie is in de democratische samenleving.
Dat is onderdeel van het model waar de westerse samenleving tot begin deze eeuw zich heeft ontwikkelt en ons democratische vrijheid heeft gegeven. Dat er een er een enorme druk is om af te stappen van dit model is evident, tot nu toe laat het achteruitlopen van vrijheden en democratie in westerse samenleving niet zien dat die ontwikkeling beter is.
De gemiddelde Rus is niet vrij in zijn denken en staat onder grote invloed van staats repressie en propaganda. Dit zijn gewoon verzonnen gelegenheidsstandpunten die vanuit het Kremlin worden ingebracht om het debat maar zoveel mogelijk te verstoren met desinformatie en propaganda.Ik vind zoals het hierboven werd beschreven ook dat een kernmacht geen recht heeft op bufferstaten om zich heen, omdat ik vind dat elk land autonoom is en/of moet kunnen zijn. Maar dat neemt niet weg dat een Rus dit misschien wel zo kan zien, omdat hij een ander referentiekader heeft.
Hier trek je de argumentatie uit z'n verband door het in extreme te trekken.Als we nog maar één standpunt gedogen zijn we geen haar beter dan een dictatuur met uitsluitend een staatsomroep.
En nog los hiervan, als mensen waarde hechten aan vrijheid, dat moet je juist weten waar de grenzen en verantwoordelijkheden zitten aan die vrijheid en die bewaken. Absolute vrijheid bestaat immers niet. Wat je in het westen ziet is de volgende ontwikkeling:
- Er is sprake van democratie en vrijheid door het functioneren van alle instituties in de samenleving: uitvoerende macht, wetgevende macht, rechtelijke macht en journalistiek waarin de burger zelf z'n democratische verantwoordelijkheden neemt.
- Er verschijnen antidemocratische krachten vanuit binnen of buiten de samenleving die bestaande democratische instituties onder druk zetten of manier vinden om ze te ontwijken, zoals algoritmische sociale media.
- Krijgen deze antidemocratische krachten de overhand, dan verdwijnen democratische vrijheden en daarmee ironisch gezien ook meteen de vrijheid van informatie en journalistiek. Antidemocratische krachten misbruikten dus de vrijheden van het westen, om diezelfde vrijheden weer af te schaffen.
En dat is de paradox, onder het mom van vrijheid wordt vrijheid vaak afgeschaft. Om dat te voorkomen moet je waakzaam zijn voor punt 2.
Climate dashboard | “Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.”