Galinsky schreef op zondag 15 september 2024 @ 07:51:
Wij hebben hetzelfde soort huis maar uit 1938.
Ook last van houtworm, we hebben eerst alles volledig laten behandelen gezien alles nu ook open gebroken was. Dus mogelijk ook een idee voor jullie. Al het nieuwe hout heb ik ook preventief behandeld. Verder zag bij ons het dak
beschot er erg goed uit. Geen rotte plekken of delen die vochtig werden na hevige regenbuien.
Oké, bij mij ziet het er hoofdzakelijk ook wel goed uit, dit plekje en langs de schoorsteen is wat slecht. het behandelen van de houtworm staat bij mij inderdaad ook op het lijstje, hebben jullie dat laten doen of zelfstandig uitgevoerd?
Daarna hebben we het isolatie (steenwol) aangebracht direct onder het dakbeschot (dus geen folie tussen dakbeschot en isolatie) over de hele gordingen en spantbenen zo’n 21cm. Ook wij hebben kiertjes maar niet dichtgekit of getaped. We zijn nu bezig met de voorzetwanden plaatsen en daarna plaatsen we een dampremmende folie aan 1 stuk door voor de voorzetwanden en dak. Dan is alles in 1 stuk geïsoleerd (doorlopend) van binnen. Geen last van tocht en de dampremmende folie is ook doorlopend van dak naar muur.
In de toekomst willen we dan wel ooit een dampopen folie plaatsen op het dak.
Dicht kitten en tapen was ik huiverig voor. Vocht van binnen kan dan ook moeilijker weg.
Dampopen folie aan buitenkant van het dakbeschot beschermt het dakbeschot dan ook mocht ik ooit lekkage krijgen.
Zo wil ik het ook gaan doen! de isolatie direct onder het dakbeschot en de volledige dikte van de gordingen gebruiken, dampremmendefolie of klimaatfolie (nog niet zeker welk) en afwerken met stucplaten.
Jou gedachten van het dicht kitten / tapen ga ik meenemen, nou denk ik dat er altijd wel wat zal 'weglekken' in oud dak.
Dit is denk ik ook de beste oplossing, echter moet heel het dak er dan af wat momenteel niet het plan is. Staat wel op een lijstje om ooit in de toekomst te doen, al dan niet het gehele dak vernieuwen.
Yaksa schreef op zondag 15 september 2024 @ 11:54:
Eerst zorgen dat je 100% zeker weet dat er geen actieve houtworm meer in het hout aanwezig is.
Dus (laten) behandelen en daarna op de plekken waar de houtworm zit zwart papier of karton leggen om te controleren of er nog boorsel van de houtworm uit de gaatjes komt. Houtworm wordt actief wanneer jij zelf niet actief bent dus je zult een tijdje niks op de zolder kunnen doen. Hout wat regelmatig in beweging/trilling is is onaantrekkelijk voor houtworm, vandaar dat je ze meestal tegenkomt in hout wat jarenlang 'stil' zit.
Wanneer je het hout gaat inpakken zonder dat je zeker bent dat de houtworm is verdwenen dan loop je dus het risico dat achter de isolatie/gipsplaten/whatever de houtworm doorgaat met het opeten van je dak, zonder dat je het in de gaten hebt.
Hmm oké! ik wist niet dat houtworm bewegend/trillend (in gebruik zijnde) hout onaantrekkelijk vind. verklaard misschien wel waarom ik het nagenoeg niet zie in vloer/plafond balken en meer richting de zolder.
Ik zal her en der wat neerleggen om het goed op te vangen. Heb wel op een aantal balken/planken flink geslagen kijken of er boorsel naar beneden dwarrelde, echter overtuigde mij dit niet dat het 'actief' was.
Het zou dus eigenlijk het beste zijn om dampopen folie aan de buitenkant te plaatsen. (nu niet mogelijk)
Om die reden zal dus het dicht 'kitten' van de grootste kieren verstandig zijn en de kleine kieren zo laten t.b.v. 'ventilatie' voor eventueel aanwezige damp/vocht? daarna met isolatie, dampremmende folie en afwerking de 'tocht' tegenhouden?