Je impliceert zaken die expliciet ontkent worden in je bron, dat is niet erg netjes.
Voor wat betreft Alzheimer:
In 2022 bracht de Gezondheidsraad advies uit over vier ‘neurodegeneratieve ziekten’. Dat zijn de ziekte van Alzheimer, ALS(Amyotrofische Laterale Sclerose ), Parkinson en MS . De raad ziet, in de beschikbare onderzoeken, geen aanwijzingen voor een verhoogd risico op de vier onderzochte neurodegeneratieve ziekten in de buurt van hoogspanningslijnen.
Nogal flauw (en misleidend!) om Alzheimer dan in je opsomming mee te nemen, nietwaar?
Leukemie bij kinderen dan:
In deze gepoolde analyses zien we een statistisch verband, maar niet wat de oorzaak van de extra leukemiegevallen is. Dat wil zeggen dat niet is bewezen dat de extra kinderleukemie echt door de magneetvelden van de hoogspanningslijn wordt veroorzaakt.
Maar statistieken liegen niet:
Bij kinderen die lang zijn blootgesteld aan een gemiddelde magneetveldsterkten van 0,3 tot 0,4 microtesla of meer lijkt het risico op leukemie ruim twee en een half keer zo hoog als bij kinderen die op het achtergrondniveau worden blootgesteld.
Dat klinkt heel erg ernstig, totdat je je realiseert dat van de 3,3 miljoen minderjarigen in Nederland er jaarlijks zo'n 120 gediagnosticeerd worden met leukemie. De kans is dus in heel Nederland gemiddeld 0,0036%. En natuurlijk is 0,009% "veel" hoger, maar nog steeds verduveld klein.
Daarnaast, volgens het
[Kennisplatform, een samenwerking van RIVM,. TNO, DNV, RDI, GGD GHOR en ZONMW:
De oorzaak van de mogelijke verhoging van de kans op leukemie bij kinderen is niet bekend. Wel zijn er aanwijzingen uit wetenschappelijk onderzoek dat kinderen die dichtbij bovengrondse hoogspanningslijnen wonen (op plaatsen waar het magneetveld sterker is dan circa 0,4 microtesla) mogelijk een tweemaal zo grote kans hebben om leukemie te krijgen. Als je aanneemt dat het magneetveld hiervan de enige oorzaak zou zijn, dan is berekend dat in Nederland, ongeveer n kind per twee jaar hierdoor leukemie zou krijgen. Ter vergelijking: in totaal krijgen in Nederland in een periode van twee jaar gemiddeld 270 kinderen leukemie (4 of 5 van de 100.000 kinderen krijgt leukemie).
Wetenschappers hebben nog geen verklaring kunnen vinden voor het verhoogde aantal gevallen van kinderleukemie bij hoogspanningslijnen. De oorzaak kan het magnetisch veld zijn. Maar de leukemiegevallen kunnen ook veroorzaakt worden door andere factoren die samenhangen met de aanwezigheid van hoogspanningslijnen. Andere mogelijke verklaringen die in wetenschappelijke literatuur genoemd worden, zijn bijvoorbeeld metaaldeeltjes die loskomen van de kabels, verfdeeltjes van de masten of het gebruik van bestrijdingsmiddelen om vegetatiegroei onder de lijnen tegen te gaan. Ook komt het voor dat er in de buurt van hoogspanningslijnen meer wegen en industrieterreinen liggen. Verder onderzoek heeft niet duidelijk kunnen maken wat de daadwerkelijke oorzaak is van deze leukemiegevallen. Er kunnen ook meerdere oorzaken spelen en het hogere aantal leukemiegevallen kan ook op toeval berusten.
Voor leukemie bij volwassenen schrijft jouw bron:
De wetenschappelijke onderbouwing voor volwassenen is wel minder sterk dan die bij kinderen. De Gezondheidsraad baseert zijn conclusie voor volwassenen op minder dan tien onderzoeken, meer zijn er niet beschikbaar. Over leukemie bij kinderen zijn enkele tientallen onderzoeken beschikbaar. Daar komt bij dat voor kinderleukemie vier gepoolde analyses zijn uitgevoerd. Voor volwassenen ontbreken deze.
En over herstentumoren bij kinderen:
Het risico kan volgens de Gezondheidsraad bijna anderhalf keer zo hoog zijn bij kinderen die lang worden blootgesteld aan magneetveldsterktes van 0,4 microtesla of meer. De raad geeft aan dat de aanwijzingen bij hersentumoren zwakker zijn dan bij kinderleukemie.
Met andere woorden, alleen voor leukemie bijj kinderen is er mogelijk een statistisch relevante correlatie, maar men tast in het duister over de oorzaak.
Bij alle andere dingen die je noemt is de correlatie zwakker of zelfs niet aangetoond.
Het is dus allesbehalve makkelijk zwart/wit