densoN schreef op woensdag 17 juli 2024 @ 23:44:
[...]
Thuis zou ik hier wel eerder voor kiezen. Bij een ander maak ik me wel zorgen over de configuratie. Zit niet op gedoe te wachten met de decoder die ineens niet meer lekker werkt of dat ik langs kan komen als men besluit om van provider te veranderen.
Eens. Dit is hobbywerk. Leuk hobbywerk als het je hobby is, maar zo niet verre bljven.
[...]
Belangrijkste reden zou zijn om geen impact op LAN te hebben als degenen van provider wisselen.
Eens, maar wel impact op WAN.
Valt mee. Als je NAT-achter-NAT doet hoef je op de eigen router alleen DHCP op de WAN te doen zonder ingewikkelde VLANs oid. Kortom, default settings voor WAN werken waarschijnlijk prima.
[...]
Kan ik daaruit ook opmaken dat de meerwaarde voor WIFI7 in deze situatie nihil zal zijn? Ik zal doorgeven dat ze mij maar moeten trakteren op een goede vatgerijpt

"Nihil" is een groot woord. WiFi-7 biedt bij supporting clients flink lagere latency onder load dankzij MLO. Als iemand spelletjes speelt (draadloos, op een apparaat met WIFi-7 support) kan dat uitmaken. Maar als je wilt gamen doe je dat als het goed is bedraad, en tot nader orde ken ik geen WIFi-7 consoles, dus in praktijk: nope, nog niet. Ik zou zeker geen WiFI-7 vermijden, maar meerprijs is het in deze situatie niet waard.
[...]
3 is een inschatting van een leek geweest. Ik heb in het verleden weleens surveys gedaan met Ekahau hardware. Helaas niet meer in bezit. Zijn er (gratis) software oplossing waarmee een acceptabele survey uitgevoerd kan worden?
Van de week gebruikte ik MS Excel
En de gratis versie van Acrylic WiFi voor de metingen
Je kunt in een uurtje een heel acceptabele doen met als enige hulpmiddelen een AP met min of meer vergelijkbare specs met wat je denkt te gaan plaatsen (2x2 MIMO WiFI-5 of 6 voldoet prima, zolang het maar SSID uitzendt zonder aan netwerk gekoppeld te zijn), een verlengsnoer en een laptop waarmee je RSSI kunt meten en noteren (tip: halve scherm voor RSSI meetprogramma, andere helft voor spreadsheet). Oh, en iets waarmee je de AP op minstens meter boven de grond kunt houden (laddertje of zelfs camerastandaard) is een pre, zeker in een nog niet ingerichte woning.
Langs vertikale as zet je alle plekken in huis waar WiFi nodig is, langs horizontale zet je overal waar je een AP zou kunnen plaatsen. Dan plaats je AP op eerste locatie langs horizontale as, loop je alle locaties langs vertikale as af en meet en noteer je 5GHz RSSI. AP verplaatsen naar volgende locatie en zo doorgaan tot je een mooi gevulde matrix hebt. Dan kijken hoeveel AP's je minimaal nodig hebt om overal minstens -67dBm te hebben en je weet gelijk ook waar ze moeten hangen. Hanteer voor belangrijke locaties (woonkamer, werkkamers etc) een marge daarboven, misschien -62dBm, om geen twijfelgevallen te hebben.
Dedicated software kan het proces iets makkelijker maken, maar als je dit niet dagelijks doet is de moeite van het te installeren en leren gebruiken groter dan de tijdswinst ervan.
[...]
Eén van de AP's zal naar verwachting onder een overkapping worden geplaatst. Deze hangt altijd droog, dus ik twijfel nog of hier een outdoor unit voor nodig is.
Ja. Het gaat niet eens om rechtstreeks (regen)water, overal waar je een elektrisch apparaat hebt waar condensvorming op kan treden moet het daartegen bestand zijn, dus ook onverwarmde ruimtes binnenin schuur/garage/aanbouw of onder overkapping buiten.
Overigens zijn outdoormodellen doorgaans nauwelijks duurder of lastiger dan indoor, dus ik zou in geval van twijfel altijd outdoor pakken.
De meest praktische oplossing zou dan misschien toch een serie zijn die mesh ondersteund. Als men tegen dode hoeken aanloopt en toch blijkt dat kabels trekken geen optie is, zou mesh als optie kunnen worden ingezet.
Mesh helpt in deze situaties zelden omdat je buiten zo'n slagschaduw blijft houden. Mesh unit erin hangen heeft geen zin want geen backhaul naar de rest. Enige situatie waar het zou kunnen helpen is als je bijv onder die afdak een bedrade unit hebt en aan overkant van de tuin een schuur of hek waarvandaan je weer signaal terug kunt sturen naar gebied om het huis zonder line-of-site naar bedrade unit. Maar dan moet je daar wel stroom hebben en dan kun je net zo goed netwerkkabel regelen (want met PoE geen losse stroomkabel nodig).
Dat gezegd, vrijwel iedere managed AP reeks ondersteunt mesh - ook Ubiquiti UniFi, Aruba InstantOn, TP-Link Omada etc. Het wordt alleen niet primair als mesh gemarket omdat de doelgroep niet staat te springen om de daarmee samenhangende compromissen. Maar als je het wilt kan het.
Wat me opvalt is dat de mesh modellen die ik op zoek allemaal staande modellen zijn, wat op zich logisch is. Maar wat als ik 3 Omada's wil ophangen en in de dode hoeken een (of meer) Deco(s). Gaat dit wel lekker samenwerken en kunnen beide oplossingen dan met de hardware controller worden aangestuurd?
Omada en Deco zijn totaal verschillende reeksen met verschillende controllers die op geen enkele manier samenwerken. Ze zullen voor elkaar rogue AP's zijn. Niet doen dus. Ook nergens voor nodig:
de Omada EAP's kunnen ook mesh als je per se wilt:
Omada Mesh: Enables wireless connectivity between access points for extended range and flexible deploymen