redwing schreef op maandag 27 mei 2024 @ 11:46:
[...]
Ik weet dat een split-unit maar net iets goedkoper was. Ik heb hier beide opties hangen omdat de woon- en 2 slaapkamers boven elkaar liggen (split) en er nog 2 kamers verder weg liggen (losse units). Ik heb gekozen voor de split omdat ik geen 3 bakken aan de muur wilde hebben, maar voor de prijs had ik net zo graag 3 losse units gepakt.
Een enkele unit is nog steeds een split, omdat het een split is tussen de buitenunit (de warmtepomp) en de binnenunit die de warmte/koude afgifte doet.
[/quote]
Sorry, bedoelde inderdaad multi vs. split.
Wat zuiniger is hangt er vanaf hoe je het gebruikt. Bij een multi split draait de buiten unit voor 2, als je beiden ruimte op de zelfde wijze koelt/verwarmt is de multisplit zuiniger. Als de ene ruimte compleet anders wordt gebruikt dan de andere is de losse split weer zuiniger.
De koelvloeistof loopt namelijk, zelf al staat de unit uit, gewoon door beide units. Dit was ook de reden voor mij om voor 3 losse units te gaan, 3 ruimtes waar we compleet ander gebruik van maakten.
Bij de Mitsubishi's die ik hier heb verbruikt ie toch een heel stuk minder als er 1tje aan staat tov. 2 en moet ik even wachten voordat een unit het doet zodra ik die bijschakel. Het lijkt me dan ook sterk dat de vloeistof standaard door alle units loopt ongeacht of ze aan of uit staan.
Wel is het zo dat je voor beide ruimtes maar 1 optie hebt, of verwarmen of koelen. 1 ruimte koelen terwijl je de andere verwarmt lukt met een multisplit niet. Wat ook logisch is, want zo'n ding kan natuurlijk niet tegelijkertijd warmte van binnen naar buiten en van buiten naar binnen brengen. Wel kun je beide kamers op een andere remperatuur instellen.
Verder zie ik wat verbruik betreft weinig verschil tussen de multi en de normale splits.