OverSoft schreef op dinsdag 30 januari 2024 @ 11:46:
[...]
Daar ben ik het niet mee eens. Iedere makelaar zal melden: het bod is pas geaccepteerd als er een koop contract getekend is. De nette makelaars melden dit ook in persoon als er een bod gedaan wordt.
Hetgeen waar wel wat meer regels omheen mogen komen, is wanneer je met biedingen met een einddatum werkt, die einddatum dan wel leidend is. En niet zoals nu gebeurt is, alle bieders denken 'ok om 12:00 hebben we uitsluitsel' om vervolgens later op de dag toch opeens nog op een ander bod in te gaan. Het is niet de schuld van de kopers dat je niet om 12:15 bij de makelaar het voorlopig koopcontract kunt tekenen, dat daar ook altijd nog tijd overheen gaat. Als het aan de koper had gelegen had die om 12:05 bij de makelaar gestaan om te tekenen.
Ik snap heus wel dat een verkoper een bod dat na sluitingstijd binnenkomt echt wel in overweging neemt, maar als proces is het gewoon totaal niet transparant. Hoe je dat precies in regels of richtlijnen zou moeten gieten weet ik ook niet, maar 12 uur = 12 uur. Dat bij een huis een mondelinge afspraak niet voldoende is en dat er echt iets getekend moet worden heeft de overheid wel geregeld. Waarom dan niet wanneer je met biedingen werkt met een sluitingstermijn.
De makelaar had ook kunnen zeggen: doe een bod wanneer je wilt, ben je te laat, pech, is het te laag, pech. Is het hoog genoeg en denkt verkoper dat er niet meer in zit, gaan ze er mee akkoord... Dan heb je geen vaste biedingstermijn maar gewoon, bied maar en je ziet het wel.
Ondanks dat het om veel geld gaat, is het simpelweg een prive verkoop.
Als je een auto op Marktplaats zet en iemand belt dat hij de vraagprijs wel wil betalen en nu onderweg is, dan is het misschien moreel onjuist om een hoger bod te accepteren, maar het mag wel. Er is immers niets betaald en een mondelingen overeenkomst is simpelweg geen overeenkomst.
https://www.wetrecht.nl/de-mondelinge-overeenkomst/
Een mondelinge overeenkomst is in heel veel gevallen wel geldig (m.u.v. een woning dus).
Ja, het is niet netjes, maar niemand verbiedt jou om hetzelfde te doen. Dat je dan over de grens van overdrachtsbelasting heen gaat is jouw probleem, niet die van de verkoper of de makelaar.
Dat de andere koper daar wellicht aan gedacht heeft en daarom zo geboden heeft is daar wellicht wel het bewijs van.
Daar gaat het ook niet om. Ook als je binnen de biedingsperiode een bod doet, kan iemand er overheen gaan. En als jij om 11:55 dan nog denkt, toch ff iets erbij (of juist niet omdat je dan over die grens gaat), ongeacht of je weet dat iemand anders meer of minder heeft geboden, heeft daar niets mee te maken. Het punt is gewoon dat er wordt gezegd: biedingen nemen we tot 12 uur in ontvangst, daarna leggen we ze voor en nemen de verkopers een beslissing. Dat doen ze. En vervolgens wordt daar vrijwel direct op teruggekomen. Dan heeft zo'n deadline datum dus gewoon 0,0 waarde. En dat laatste is precies waar het om gaat. Niet dat er iemand hoger kan bieden, dat kan altijd. Maar wanneer een sluitingsdatum voor biedingen noemt, moet dat meer betekenis hebben dan nu.