sirdanilot schreef op woensdag 15 november 2023 @ 19:49:
[...]
Jouw kritiek op mij is dat ik 'defensief' ben. En blijkbaar is dat geen goede eigenschap. Daarom dus aan jou de volgende vragen:
1. Waaruit blijkt dat ik 'defensief' ben, en kan je dit begrip nader duiden en waarom dit slecht zou zijn?
2. Hoe test jij tijdens sollicitatiegesprekken of een kandidaat 'defensief' is? Dan kan ik namelijk leren om minder 'defensief' over te komen bij een volgende sollicitatiegesprek.
3. Zou jij mij sneller aannemen als ik momenteel een kassabaantje bij de action had?
Allereerst, hier reageren met de vraag om verduidelijking is een goed punt

Dat toont initiatief en je geeft aan van deze feedback te willen leren.
De volgende regel is getypt nadat de rest van het bericht getypt is, maar is belangrijk om mee te nemen tijdens het lezen van de rest.
Het is heel makkelijk om kwade bedoelingen aan te nemen. Vooral in situaties, zoals in dit topic, waar je veel feedback/kritiek te verduren krijgt. Mijn oprechte bedoeling van dit bericht is om jou te helpen en mijn standpunten duidelijk te maken, probeer het te lezen met die intentie in je achterhoofd.
En vanaf hier weer terug naar de rest van mijn bericht.
De inhoud van jouw reactie op mij is daarom goed, de manier waarop je het brengt vind ik niet ideaal. Natuurlijk gaat via alle vormen van geschreven media heel veel context en nuance verloren (vandaar dat face-to-face afspreken zo fijn is

) maar neem nu bijvoorbeeld de door jou getypte bijzin
En blijkbaar is dat geen goede eigenschap.
Het is zo ontzettend makkelijk voor mij om dat in de context van dit topic op te pakken als "zie je wel, hij snapt niet hoe hij overkomt", en dat was ook mijn eerste gevoel toen ik dit las, nogmaals een groot deel hiervan is toe te weiden aan hoe ik de rest van dit topic interpreteer.
Als we die hele eerste zin vervangen door
Jouw kritiek op mij is dat ik 'defensief' ben. En hoe ik je begrijp is dat geen goede eigenschap, zou je mij kunnen uitleggen waarom/hoe/wat...
verandert voor mij de hele toon van het bericht.
Je maakt direct duidelijk dat jij open staat om nieuwe dingen te horen, om kritiek te ontvangen, om "beter" te worden.
Het woord "blijkbaar" voelt voor mij in deze toon erg beladen, alsof ik iets anders had moeten typen en duidelijk had moeten maken wat ik bedoel.
Daarom dus aan jou de volgende vragen
Mijn eerste gedachten "Ja hallo, ik ben jou niks verschuldigd, je mag blij zijn dat ik überhaupt op je reageer", ik krijg heel erg het gevoel dat je nu jouw "problemen" op mij af aan het schuiven bent. Als of jij alles goed doet en de hele grote wereld tegen jou is.
En met het risico om in de herhaling te blijven vallen, ik weet niet hoe jij dit bedoelt, ik weet niet hoe jij je voelt,
maar dit geeft je wel de schijn tegen.
1. Waaruit blijkt dat ik 'defensief' ben, en kan je dit begrip nader duiden en waarom dit slecht zou zijn?
Wat ik bedoel met defensief is lastig concreet onder woorden te brengen, het is een samenvatting van gevoel en daarmee een heel abstract iets.
Dingen die ik onder 'defensief' schaar die ik in dit topic herken;
- Altijd direct reageren op kritiek
- Goed bedoelde hulp weg wuiven met (mijn inziens) irrelevante argumenten (waarmee ik bijvoorbeeld doel op het "ik ga niet bij de action werken want dat is onder mijn niveau" argument waar al tig keer over gezegd is dat iets beter is dan niets als het gaat om geld verdienen, en waar ik in het antwoord op je 3e vraag op terug kom)
- Het ogenschijnlijke gevoel dat we hier allemaal reageren maar je niet willen helpen.
Neem een seconde om adem te halen voor je reageert (heb ik ook gedaan voordat ik dit typte omdat mijn eerste reacties op jouw bericht ook niet goed waren). Probeer het van een ander perspectief te bekijken. Ga uit van het goede van de mens.
2. Hoe test jij tijdens sollicitatiegesprekken of een kandidaat 'defensief' is? Dan kan ik namelijk leren om minder 'defensief' over te komen bij een volgende sollicitatiegesprek.
Herhalend wat ik hierboven gezegd hebt, ik test hier niet voor, dit is een algeheel gevoel. Dingen die ik vaak hoor tijdens sollicitatie gesprekken die mij het gevoel geven dat iemand erg "defensief" is.
- Negatief praten over vorige werkgevers. Natuurlijk mag je kritiek geven, maar doe dit in balans. Er is een groot verschil tussen "Mijn vorige werkgever kon mij niet de ondersteuning bieden die ik nodig had" en "Er was nooit iemand om mijn vragen te beantwoorden". De eerste reactie deelt de verantwoordelijkheid, je geeft aan dat je zelf hulp nodig had maar dat die er niet altijd kwam. De tweede reactie lijkt de schuld volledig bij de werkgever neer te leggen.
- "Alles wat ik niet ken is niet nuttig." Mensen die een programmeertaal/framework niet kennen en het dan maar afdoen als niet nuttig. Bijvoorbeeld mensen die nooit automatische software tests geschreven hebben en dat toedoen aan het feit dat ze veel meer tijd kosten dan dat ze opleveren. Als er naar gevraagd wordt zal daar vast een reden voor zijn, probeer uit te zoeken waarom ze hier naar vragen en sta open voor nieuwe inzichten.
- "Dit is mijn x-te sollicitatie en niemand wil mij hebben." Als je al zo veel sollicitaties hebt gedaan zonder resultaat ga ik op zoek naar de reden waarom alle andere mensen je hebben afgewezen in plaats van dat ik ga zoeken naar je sterke punten
3. Zou jij mij sneller aannemen als ik momenteel een kassabaantje bij de action had?
Daar kan ik je geen zwart-wit antwoord op geven.
Als er een goed verhaal is waarom je bij de action werkt (ik had na mijn immigratie moeite met werk vinden en heb de geboden kansen aangepakt om te voorzien in mijn levensonderhoud) dan is dat een pluspunt voor je.
Als er een gat van wie-weet-hoe-lang in je CV is en je aan geeft dat je behoefte had aan rust, bent wezen reizen, een opleiding hebt gevolgd, meer tijd met je familie door wou brengen, of een andere duidelijke reden die je niet "lui" doet lijken (waarmee ik niet de suggestie wil wekken dat jij die indruk nu wekt) dan is dat ook prima.
Als er gereageerd wordt dat je bij de action hebt gewerkt omdat wat rando's van Tweakers dat suggereerde vind ik dat niet een punt in je voordeel.
Als je er gezegd wordt dat je geen baan kon vinden omdat niemand tegenwoordig meer mensen aanneemt en dat het waardeloos is om te moeten solliciteren in deze tijd, wordt het probleem weer bij andere mensen neer gelegd en spreekt dat niet in iemands voordeel.
Samenvattend, zo veel van hetgeen wat in dit topic besproken wordt is ontzettend makkelijk om verkeerd op te vatten. Het is makkelijk om slechte intenties aan te nemen. En als dat de toon is die door een persoon (aan welke kant van de tafel dan ook) wordt ingezet, is het heel lastig een positieve draai te geven aan de sollicitatie.