Stemhulpen en stemadvies
Doel topic
In dit topic kun je terecht om deze stemhulpen te bespreken, je uitslag te delen en/of om hulp te vragen aan je medetweakers om je keuze te maken.Inleiding
Het maken van je keuze bij de verkiezingen is soms niet makkelijk. Gelukkig zijn er een aantal sites die je proberen daarbij te helpen. De meeste leggen je een aantal stellingen voor waar je je oordeel over moet geven, waarna wordt getoond welke partij het beste of juist het slechtste bij je past. De meeste van deze stemhulpen zijn gebaseerd op de partijprogramma's en/of de reacties die de partijen zelf op de stellingen hebben gegeven. Er zijn echter ook stemhulpen die bijvoorbeeld kijken naar het stemgedrag van de partijen de afgelopen tijd in de Tweede Kamer.Stemhulpen op basis van verkiezingsprogramma:Stemhulpen op basis van stemgedrag van partijen in de Tweede Kamer:
- Stemchecker
- Partijgedrag klik op de kieswijzer (geen directe link mogelijk)
- NRC: Dit staat in de verkiezingsprogramma’s 2023 (paywall/voor abonnees)
Wees kritisch op stemwijzers
Met het versnipperde politieke landschap is de populariteit van stemwijzers door de decennia heen ook toegenomen. Het is goed om te beseffen dat het maar een beperkt hulpmiddel is en voor een goede eigen onderbouwde keuze het nuttig is om kritisch te zijn om teleurstelling achteraf te voorkomen.De kwaliteit, selectie en vraagstelling in stemwijzers
Als het gaat om stemwijzers probeert men zo onafhankelijk mogelijk te zijn, maar er zal altijd een bias in zitten. Het is goed om daar alert op te zijn.- Selectie van vragen: stemwijzers maken een selectie van vragen, welke vragen geselecteerd worden impliceert een keus/bias.
- Vraagstelling: De manier van vraagstellen de op welke manier keuzes voorgelegd worden kunnen de antwoorden beinvloeden.
- De kwaliteit: een stemwijzer maken is mensenwerk, het is altijd goed om in het algemeen kritisch te zijn over.
Voor iedereen die nog een stemhulp gaat gebruiken, lees dit even
Eigenlijk moeten alle stemhulpen, net als medicijnen van de apotheek, een flinke bijsluiter hebbenTegenstrijdig genoeg zijn mensen het vaker oneens als een stelling gaat over iets verbieden dan dat ze het eens zijn met iets toestaan." Volgens Van de Pol is dat een automatisch, psychologisch mechanisme.
"Het is een voorbeeld van hoe stemhulpadvies vertekend kan worden door een besluit van de bouwer." Dat begint volgens de politiek communicatiewetenschapper al bij de selectie van onderwerpen voor de stellingen.
De woordkeuze van de stellingen is niet altijd even helder en soms ronduit sturend. Bij de partijenwijzer mag je rond immigratie kiezen uit ‘asielzoekers goed opvangen’ en ‘realistisch zijn en immigratie beperken’. Een ruimhartig asielbeleid wegzetten als onrealistisch is een politieke uitspraak – juist niet de taak van een neutrale stemhulp.
Een aantal stemhulpen baseert het advies op daadwerkelijk stemgedrag in plaats van partijprogramma’s. Klinkt nuttig: geen woorden, maar daden. Maar er zit een adder onder het gras. D66 en CU hebben onder Rutte-III een flinke ruk naar rechts gemaakt tot ongenoegen van de linksere kiezer. Helemaal vrijwillig was dit echter niet: als geen enkele partij bereid is te bewegen voor een coalitie wordt het land onbestuurbaar. Verantwoordelijkheid nemen, normaal gesproken een pluspunt, wordt door deze stemhulpen als een minpunt geframed.
Eigenlijk zouden al deze stemhulpen, net als medicijnen van de apotheek, een flinke bijsluiter moeten hebben. Ze kunnen de zwevende kiezer inderdaad helpen, maar je moet je bewust zijn van de mogelijke bijwerkingen.
Partij ideologie
Elke partij heeft een achterliggende partij ideologie die bepaald hoe een partij denkt over de inrichting van de samenleving. Een kabinet kan in een situatie (corona crisis, oorlog, etc) komen waarin het verkiezingsprogramma, en daarmee de items die terugkwamen het verkiezingsprogramma en dus stemwijzers niet meer van toepassing zijn.Op zulke momenten worden er wel grote keuzes gemaakt. Je wilt als kiezer wel dat die keuzes aansluiten bij de eigen ideologie als kiezer.
Want partijen maken die keuzes meestal aan de hand van de achterliggende partij ideologie, waarbij het goed is om op te letten dat de partij ideologie die gecommuniceerd wordt vaak niet de daadwerkelijke ideologie is die partijen aanhangen.
Zie voor uitleg en discussie dit topic: Politieke ideologie in NL: definitie, problemen en discussie
Partij gedrag
Gerelateerd aan partij gedrag, een politieke partij bestaat uit mensen en al het gedrag wat je kiezer terugvind de eigen wereld op werk, verenigingen, sport, etc zie je terug in de politiek. Het is dus altijd goed om op te letten op het gedrag van politieke partijen.Hieronder een aantal aanwijzingen voor een betere kritische keuze.
Kijk naar het verleden
Een goed middel om zowel partijgedrag en ideologie te bepalen en zeker te zijn van je stem is te kijken naar hoe een partij zich heeft gedragen in het verleden. Dit kan zowel door te kijken naar het het stemgedrag in de Tweede Kamer alsmede door mee te nemen hoe politieke partij zich afgelopen jaren hebben gedragen.Je kan het stemgedrag terugvinden in diverse tools die een keuze maken op basis van stemgedrag in de Tweede kamer:
- Stemchecker
- partijgedrag klik op de kieswijzer (geen directe link mogelijk)
[ Voor 73% gewijzigd door defiant op 13-11-2023 21:14 ]