Jammer dat zulke units niet als warmtepompboiler kunnen fungeren, dan kon je met de gedumpte warmte douchen. Echter heb je dan hogere temperatuur nodig en daar gaan ze niet voor, want dat is minder efficiënt.
Het stroomverbruik zal trouwens +/- vergelijkbaar zijn met gewoon L/L, dus het waterverbruik komt daar bovenop.
Om er voor TS wat harde cijfers aan te koppelen in plaats van alleen een mening heb ik er eens wat aan gerekend.
Voor een idee van schaal, onze airco (3,5 kW) gebruikt slechts 100 kWh per zomerseizoen (de afgelopen twee; sporadisch gebruik want niet erg warm), maar ruim 1000 kWh in de winter met verwarmen.
Dus ik was even benieuwd, hoeveel water je nodig zou hebben om een vergelijkbare hoeveelheid warmte in te dumpen of uit te onttrekken.
100 kWh aan stroom verplaatst bij COP=4 dus 400 kWh aan warmte naar buiten. Dat is 1,44 GJ (400x1000x3600).
Uitgaand van water 10 graden in en 35 uit (dat is efficiënt), dump je dus 25 graden bij een soortelijke warmte van 4,18, dat komt afgerond uit op 14 m3 leidingwater (1,44 GJ/25/4,18/1 miljoen - van ml naar m3)
De kosten daarvan zijn momenteel in dezelfde orde als het stroomverbruik (100 kWh stroom ~ €30, 14 m3 water a ~€2 ook zoiets). Dan is het toch al dubbel zo duur dus, en het blijft IMO wel erg jammer om dat met kraanwater te doen. De kans dat dit zo goedkoop gaat blijven als momenteel kun je over speculeren, maar even googlen over de verwachte problemen in deze hoek, en ik zou er zelf niet te hoog op inzetten. Let wel, dit was bij sporadisch gebruik, als je die units uit TS alle 3 regelmatig aanzet dan blijft het niet bij 100 kWh/seizoen.
Voor verwarmen dan, moet je dit overduidelijk niet willen. Je kunt misschien 7 graden onttrekken (je wilt niet dat het water bevriest, enige marge nodig, en in de winter is het kraanwater al echt koud), dus die 1000 kWh van mij zou dan over de 500 m3 waterverbruik heen gaan. Dat je dat niet moet willen lijkt me ook financieel wel duidelijk.