Okey voor diegene die dit topic nog volgen (hoop ik):
Ik heb nog nooit een Youtube video gemaakt, maar ik ga er eentje proberen te maken in het Engels, omdat ik denk dat ik weet waarom sommige gebruikers veel last ervaren en omdat hierover niets van te vinden is online.
Dan heb ik het specifiek een aantal doelgroepen die ooglast en oogpijn ervaren bij het gebruiken van de volgende producten:
Miniled schermen (Macbook M2-M3 Pro bijvoorbeeld, Miniled monitors)
OLED monitors en TVs (Geldt voor beide W-OLED en QD-OLED, maar ook voor OLED laptops)
Mijn theorie is heel simpel gezegd als volgt en dan sluit ik heel even PWM gevoelige gebruikers uit, dat is weer een ander onderwerp/probleem:
Het probleem is niet PWM. Als je niet PWM gevoelig bent, dan werkt PWM mogelijk juist oogrustgevend. Dit ga ik zometeen uitleggen.
OLED en Mini-LED gebruiken een type paneelverlichting die sommige gebruikers als veel intensiever ervaren, doordat er op veel meer zones tegelijk licht gevormd wordt waarbij de ogen meer moeite hebben om er naar te kijken. Ondanks dat het beeld misschien maar 100 of 120 nits is etc.
Ik heb hier weleens een goede voorbeeld van gehoord waarbij een gebruiker vertelt dat het kijken naar een Edge-Lit LCD ervaren als het kijken naar een verlicht object, neem als voorbeeld dat je een zaklamp in het donker op een object laat schijnen en er naar kijkt. De gebruiker vertelt dat het kijken naar een OLED scherm wordt ervaren alsof jij direct naar het zaklamp zit te kijken.
Dus dat is een intensieve type verlichting die constant aan staat, dus de ervaring is alsof je naar een zaklamp zit te staren bij het gebruiken van een OLED monitor of TV.
Waarom zou PWM dan van oogrustende invloed kunnen zijn, terwijl het meestal als de moos doener wordt gezien? Nou, ik heb met anekdotes gelezen dat veel gebruikers aangeven dat hun smartphone met een OLED scherm geen oog last geeft, ook niet bij intensieve gebruik. Het gebruiken van een QD-OLED monitor of laptop met een Miniled scherm geeft dat wel. Ik behoor tot deze groep trouwens en ik ervaar precies dat.
Het verschil is dat W/QD-OLED schermen geen PWM hebben. Dus het type intensieve licht staat ''altijd aan''. Miniled schermen hebben technisch gezien wel PWM, maar op hele snelle waardes. Het beeld van dat type staat dus ook voor de grootste gedeelte ''altijd aan''.
OLED schermen op telefoons hebben over het algemeen een constante ''Volledig uit, aan, volledig uit, aan'' patroon. Dus het intensieve type verlichting is in dit geval niet meer altijd aan. Het gaat steeds uit. Ik denk dat dit een positieve invloed heeft, ookal is het niet eens daarvoor ontworpen. Het is zonder intentie mogelijk een voordeel voor deze gebruikers.
Die ''uit'' patronen werken in mijn theorie juist oogrustgevend voor het type doelgroep waarbij oog last wordt veroorzaakt bij OLED/Miniled monitoren en TVs. Zodra de uit patroon er niet meer is, is het type verlichting ''altijd aan'' te intensief als je er naar blijft kijken.
Dus, als jouw OLED monitor of TV 240Hz PWM zou hebben gehad, dan had je mogelijk geen last meer ervaren. Tenzij je PWM gevoelig bent, maar als je jouw iPhone of Samsung zonder enige klachten gebruikt, dan ben je dat dus niet en had het op je monitor of TV juist ook geholpen!
Dus voor gebruikers die tegen PWM zijn, moeten we mogelijk inzien dat PWM een belangrijke rol speelt voor het bruikbaar maken van deze type schermen voor een bepaalde doelgroep.
Als nieuwe OLED schermen op telefoons ook zometeen op ''revolutionaire'' wijze geen PWM meer nodig hebben, dan liggend aan de verhouding tussen PWM gevoelige en licht gevoelige gebruikers, wordt het probleem juist erger gemaakt in plaats van opgelost.
[
Voor 8% gewijzigd door
RCFProd op 04-09-2024 01:42
]