@
Sven15_ In Nederland moet je in principe voor elke euro die je ontvangt belasting afdragen, echter snappen ze bij de belastingdienst ook wel dat iemand die wat geld voor zijn verjaardag krijgt dat niet meldt en zijn er wat drempels bedacht voor bijvoorbeeld giften van vrienden en familie. Uit mijn hoofd iets van 6000.- per jaar voor (groot)ouders naar (klein)kinderen. Krijg je van oma een hagelnieuwe Ferrari dan wil de belastingdienst dat wel graag weten.
In jouw geval gaat het niet om giften maar geld in ruil voor arbeid. Ook daar is een drempel voor, echter is die niet specifiek benoemt. Je hebt dus geen exact bedrag waar je onder/boven zit voor het betalen van inkomstenbelasting op arbeid. Wat de belastingdienst zegt, zeker in het geval van een 15 jarige, is dat je moet kijken naar hoe het geld verdiend wordt.
Simpel gezegd: een 15 jarige die elke zaterdag bij wat buren het gras maait voor een paar euro mag het geld lekker in zijn zak steken. Gaat die 15 jarige investeren in maairobots welke 7 dagen per week door het hele dorp ingezet worden dan gaat het sterk lijken op een bedrijfje en mag je de inkomsten wel aanmelden.
Probleem voor jou, als 15 jarige die het gras maait, is dat je gras aan het maaien bent bij een bedrijf(fiverr) en dat bedrijf kan niet zomaar geld aan jou geven. Zij moeten namelijk wel voor elke euro die er in/uit gaat een administratie bij houden. Verdien jij straks 40.000 per jaar met die video's van je dan gaat fiverr van je eisen dat deze uitbetaling in geld belastingtechnisch klopt. Je kan dan in dienst gaan bij fiverr waardoor je hen verantwoordelijk maakt voor alle afdracht van belastingen, of je begint zelf een bedrijfje en stuurt een factuur naar fiverr voor het geleverde werk. Maar dan moet je wel zelf er voor zorgen dat je van het bedrag dat je ontvangt delen naar de belastingdienst overmaakt nadat je de aangifte formulieren hebt ingevuld.
Als bedrijfje heb je te maken met drie soorten belasting die aan jouw productprijs zijn verbonden. BTW, inkomstenbelasting en bijdrage zorgverzekeringswet.
BTW is een toevoeging bovenop jouw prijs die je wilt ontvangen en is voor de meeste diensten of producten die verkocht worden 21% Dat wil zeggen dat jij 100.- voor een video wilt ontvangen, maar 121.- door fiverr(of iemand anders) laat betalen. Die 21 euro van die video komt dan op jouw rekening terecht, maar is van de belastingdienst en ben je dus direct weer kwijt. Jij bent een soort doorgeefluik geworden.
Inkomstenbelasting betaal je over die 100.- die er over is gebleven. Mocht je nog kosten hebben voor jouw bedrijf dan kan je die er eerst nog van die 100.- af halen. Stel dat je 11.- aan stroom hebt verbruikt (ik verzin even iets) dan houdt je nog 89.- over wat jouw inkomen is. Over dat inkomen moet je dan inkomstenbelasting betalen. Hoe veel dat is hangt van zoveel factoren af dat er geen eenduidig antwoord is, dat weet je pas nadat je het hele belastingformulier hebt ingevuld.
Zelfde geldt voor bijdrage zorgverzekeringswet. In Nederland is iedereen verplicht om een zorgverzekering te hebben. Jij bent 15 en valt dan nog onder de verzekering van een ouder, maar zodra je 18 wordt moet je zelf die zorgverzekering afsluiten. Dat is ongeveer 100.- per maand. Echter is die 100.- per maand lang niet genoeg om alle ziekenhuizen van te betalen dus mag iedereen die werkt nog via het inkomen extra betalen. Hoe veel dit is hangt van je inkomen, ongeveer 6.5% over de eerste 65.000 die je verdient. Daar boven stopt de bijdrage voor de zorgverzekering.
Wanneer je bij een bedrijf in dienst bent hoef je dit zelf niet uit te zoeken, dat wordt voor je gedaan en het geld dat je elke maand op de rekening krijgt is ook wat je ongeveer uit kunt geven.
Wanneer je echter zelf het bedrijf bent dan zal je ook zelf die belasting af moeten dragen.
TLDR: je bent 15 en verdient een paar tientje per week, maak je niet zo druk. Maar als je het interessant vindt; lees je dan in voor het geval je over twee jaar wat gegroeid bent en opeens een paar honderd of een paar duizend per week bij verdiend met je hobby.