Soepstengel schreef op dinsdag 9 mei 2023 @ 09:17:
Ik denk dat er wel ergens een kern van waarheid in zit dat je iets van verwarming in een ruimte moet hebben en dat dit zeker wel gerelateerd is aan de waarde van je woning. Van wat ik kan vinden zijn er een aantal eisen aan een verblijfsruimte binnen het bouw besluit o.a. ook voor verwarming. De bron die ik hierbij kan vinden:
https://www.joostdevree.nl/shtmls/verblijfsruimte.shtml Ik kan helaas geen kaas maken van het bouwbesluit op de website van de overheid wat de regels nou daadwerkelijk zijn. Onze makelaar heeft bij ons vorige huis ook aangegeven dat een werkende kachel nodig is om een kamer als slaapkamer aan te merken, dat valt dan weer samen met bovenstaande.
Ik meende mij te herinneren dat het Bouwbesluit alleen zegt dat er een mogelijkheid moet zijn om een verwarmingstoestel te kunnen plaatsen in een ruimte dat dienst doet (of kan doen) als gebruiksruimte.
Praktisch gezien lijkt me dit logisch; er zijn er meer dan genoeg woningen in gebruik, te koop of onlangs nog verkocht waar de slaapkamer(s) geen verwarming hebben en waarbij de gecombineerde keuken en woonkamer is voorzien van een gaskachel/radiator met wellicht een kleine radiator in de gang en eentje in de douche.
Wel zijn er zeker regels omtrent verwarming in huurwoningen; een huurcomissie kan een verhuurder in gebreken stellen als de (aanwezige) verwarmingsinstallatie onvoldoende warmte afgeeft in één of meer gebruiksruimte(s) van de woonruimte. Maar zoals gezegd, dit is voor huurwoningen en niet voor koopwoningen. Voor de hedendaagse generatie koopwoningen zijn wel andere voorwaarden van toepassing.
Praktisch gezien gaat het niet alleen maar om de verwarmingsoplossing alleen. Als we het hebben over de (potentiele) waarde van een woning in verhouding van de soort verwarming, dan kan dat beide kanten op en is dit natuurlijk ook afhankelijk van veel andere zaken zoals energielabel, isolatie en andere (aanwezige) verduurzamingsverbeteringen.
Zo zal tegenwoordig een volledige gasloze tussenwoning uit eind jaren '80 - vanuit waarde aspect - met een airco in de woonkamer en slaapkamer, wpb, vloerisolatie, gevelisolatie, HR++ ramen, infraroodpanelen in de keuken, toilet en douche, zonnepanelen en een energielabel A+ hoogstwaarschijnlijk een hogere taxatiewaarde, marktwaarde en betere praktische verkoopmogelijkheden hebben dan de buurman die zijn hele woning verwarmt met een CV en in alle kamers een radiator heeft staan maar ook amper verbeteringen heeft aangebracht qua verduurzaamheid en daardoor een energielabel C heeft.
Daarentegen zal de buurman die een gasloze woning met een L/W warmtepomp configuratie heeft, hoogstwaarschijnlijk een hogere taxatiewaarde, maarktwaarde en praktisch betere verkoopmogelijkheden hebben dan die met de L/L warmtepomp oplossing

In de situatie dat je alleen met L/L verwarmt en die niet in alle verblijfsruimtes hebt hangen kan het dus zijn dat sommige kamers niet meer als slaapkamer benoemd mogen worden. Wanneer je dus je CV ketel en/of het gas de deur uit doet en je hebt niet in elke slaapkamer bijvoorbeeld een L/L warmtepomp hangen (of andere warmtebron) dan gaat het aantal slaapkamers naar beneden die je mag benoemen bij de verkoop van je woning ergo een mogelijke waarde vermindering van je woning. Dat gezegende te hebben denk ik dat je dit wel redelijk makkelijk kan oplossen met een vaste elektrische radiator in de betreffende slaapkamers. Daar zijn vast en zeker oplossingen voor.
Zoals aangegeven zijn er meer dan genoeg woningen die geen CV-verwarming hebben in de slaapkamer en ik kan ook nergens terugvinden dat verwarming in een slaapkamer verplicht is, behalve dan dat er een aansluitmogelijkheid moet zijn voor een verwarmingstoestel. Maar een verwarmingstoestel kan van alles zijn, dus ook elektrisch.
Wij hebben expliciet voor de L/L warmtepomp oplossing gekozen en alle radiatoren ook direct verwijderd.
Simpelweg omdat wij onze eind jaren '70 woning uiterlijk in 2023 gasloos wilde hebben en een L/W warmtepomp configuratie ons om en nabij de 45k zou gaan kosten door diverse aanvullende handelingen en aanvullende veranderingen die benodigd zouden zijn om hier optimaal gebruik van te kunnen maken (ik heb het niet alleen over isolatie, maar ook over materiaal en veranderingen voor de inzet van LTV) terwijl we voor de airco oplossing (incl. isolatie, installatie, 200L wpb en additionele verwarming) 13K in totaal kwijt waren.
De airco in de woonkamer kan probleemloos de woonkamer en eetkamer verwarmen (18 graden constant, soms even "bijstoken" naar 20 graden), de airco boven verwarmt de slaapkamer en overloop (gebruik is op 1 hand is te tellen). We hebben de keuken voorzien van infrarood vloerverwarming (900W) en een extra infraroodpaneel van 600W, het toilet is voorzien van een 300W paneel en onze douche, de gang, kantoor en walk-in closet voorzien van een 600W die zowel afzonderlijk als via de globale thermostaat kan worden ingesteld (standaard staat ie op 17 graden) resulterend in een woning met een zeer aangename warmtecomfort in het hele huis.
Het punt is denk ik meer dat je inderdaad wel rekening moet houden met wat je doet en waar je aan de slag gaat. Als je het aantal verblijfsruimtes wilt behouden voor verkoop later moeten die ruimtes voorzien zijn van iets van een verwarming.
Moeten.. nou ja moeten.
Het is ook afhankelijk van de koper, zijn intentie koper alsmede de ouderdom van de woning. Als je expliciet bent naar een woning met een energielabel C of B, maar je kunt relatief makkelijke handelingen doen om te verduurzamen, van het gas af te gaan en de woning naar label A te brengen; dan maakt het mij - als koper - niet uit dat er geen verwarming zit in bepaalde ruimtes of het soort verwarming.
Daarentegen als ik een Label A++ woning koop, dan heb ik wel andere verwachtingen en eisen als het gaat om verwarming in de verblijfsruimtes