Ik verbaas me hier ook behoorlijk over om eerlijk te zijn. Nu ben ik van nature behoorlijk zwart-wit, maar dit gaat niet meer over het schrijven met een vork. Waarbij dit voor de meeste mensen gaat over het declareren van niet declarabele uren totdat hun urenstaat per week vol is.
- Offreren op basis van declarabele uren betreft een inspanningsverplichting voor de direct aan dit project gewerkte uren en geen resultaatsverplichting.
- Formeel horen indirecte uren, trainingen, teamoverleggen, vakantie, feestdagen etc, al buiten dit proces en horen als opslag verwerkt te zitten in het uurtarief. Dit betreft vaak een conservatieve inschatting van indirecte uren, niet-declarabele uren.
- Bij onderaannemers is managementuren, klanturen van directie gewoon declarabel, bij detachering is dit vaak verwerkt in het uurtarief.
Winst maken op bovenstaande (uren fabriek):
- Is er sprake van een resultaatsverplichting, dan hoef je helemaal geen urenstaten in te dienen bij de factuur, hooguit bewijs van het bereiken van bepaalde targets.
- Operationele winst, betreft meer declarabele uren dan verwacht, wat legitiem is en het doel van veel uren fabrieken want dit werkt al 2x. Je hebt minder niet-declarabele uren (besparing), meer declarabele uren, dus extra dekking voor niet-declarabele uren. Stel: Verwacht 1500 declarabele uren per jaar en 580 niet declarabele uren. Goed jaar: 1920 declarabele uren en dus een dekking van 853 niet-declarabele uren, waarbij er maar 160 uren niet-declarabel waren. Operationele winst is dan 33%. Dit is ook waaorm het declareren van niet-declarabele uren zo rendabel is en waarom detachering voor bedrijven al snel de voorkeur heeft om de fraudegevoeligheid te voorkomen.
- Indirecte uren/opslag. Vgl. beschrijving van TS, management uren zitten in uurtarief, stel hiervoor was 20% begroot en in de praktijk is maar 5% nodig bijvoorbeeld. Ook hier zit winst.
Nu het voorbeeld van de TS:
- Uren management zit in uurtarief
- 2/3e van de gedeclareerde uren zijn niet gemaakt
- Waarschijnlijk rekent hij een hoger uurtarief voor zichzelf dan voor zijn medewerkers
- Interne (niet-declarabele uren) worden doorberekend
Getallenvoorbeeld:
- Stel TS wordt in rekening gebracht voor 100 euro/uur en werkt 1 dag/week aan dit project
- In zijn uurtarief zit een opslag voor niet-declarabele uren van 20% niet declarabel, dus interne tarief is in feite 80 euro/uur, maar er treden maar 10% niet-declarabele uren op
- Er zit een management opslag van 15% in het uurloon, maar is niet nodig, kosten werknemer 80*85% = 68/uur
- Niet declarabele uren van medewerker worden alsnog geboekt
- Er wordt door de eigenaar 2 dagen/week op dit project geboekt voor 150 euro/uur
- Het project duurt 50 weken
Factuur:
- 50*1.2*8*100 + 50*8*2*150 = 168.000 euro
- Kosten: 50*8*68*1.1 = 29.920 euro
- Operationele winst = 50*8*100-29.920 = 10.080 euro
- Fraude winst = 168.000-29.920-10.080 = 128.000 euro
In dit getallen voorbeeld dat gebaseerd is op de input van TS, is de factuur dus voor 76% bullshit/fraude. Dat gaat allang niet meer over het schrijven met een vork, nu weet ik niet exact hoe de getallen zijn, maar hier wordt de klant gewoon keihard opgelicht.
Persoonlijk zou ik hier heel snel klaar mee zijn. Hierbij zou ik de volgende overwegingen:
- Ik zou persoonlijk de eigenaar confronteren op basis van feedback klant. Joh, kloppen die uren op de factuur wel -> zelf een check uitvoeren (heb je al gedaan) -> resultaat check delen met eigenaar en vragen om opheldering
- Komt er geen bevredigende opheldering / toezegging hiermee te stoppen
- Afvragen of je hier wilt blijven werken ja/nee (If you lie down with dogs you will get up with fleas)
Make it fool proof and someone will make a better fool.