Ik heb half december zonnepanelen laten leggen, maar heb het idee dat er veel te weinig opbrengst is.
Bij mijn offerte heb ik een verdeling per maand gekregen, en ik loop nu zo'n beetje op 60% van de verwachte opbrengst.
Ik heb Solar Edge met 10 panelen op N-O en 8 panelen op Z-W.
7200 WP met een verwachte opbrengst van 5400 kWh.
4 van de panelen op Z-W hebben sowieso last van schaduw van een boom, maar daar was al rekening mee gehouden in de berekening.
Ik zie dat de panelen op N-O hun verwachte waarde halen of misschien zelfs overtreffen. Echter de panelen op Z-W lopen dus heel ver achter en halen nog niet eens 50% van wat verwacht was.
Zou hier een verklaring voor kunnen zijn?
Opbrengst sinds 1 januari is 109 kWh.
Panelen N-O ieder 5,3 kWh.
Panelen Z-W op bovenste dak ieder 7,5 kWh.
Panelen Z-W op onderste dak ieder 6,5 kWh.
[Voor 20% gewijzigd door Michiel1978 op 09-02-2023 17:09]
Beste antwoord (via Michiel1978 op 17-02-2023 12:14)
8+10 met de bomen er voor geeft me niet minder dan 8.46% verlies factor - Schandalig en daarmee zal je zeker een serieus punt kunnen maken naar de installateur.
Dit is serieus niet te missen in in de installateur view van Designer...
SE5K-RWB met s440 is een acceptabele oplossing. Beter dan SE5K met s500b waarmee je 1% verlies houdt.
De volgende punten kun je gebruiken naar de installateur
Het systeem is niet conform offerte geplaatst.
Installateur kan geacht worden toegang te hebben tot SE Designer en kan geacht worden training te hebben vanuit SE met betrekking tot gebruik; Hij had dus redelijkerwijs op de hoogte moeten zijn van de zeer hoge verliespost.
Jij realiseert je dat vervangen met s500b veel werk is voor de installateur.
Vervangen van de omvormer is weinig werk.
SE5K-RWB in combinatie met de geplaatste s440 optimizers is een zeer acceptabele oplossing.
SE7K en SE5K-RWB zitten binnen een paar tientjes van elkaar: https://www.winkelman-zon...laredge/solaredge-3-fase/
(die 7 tientjes moet je niet moeilijk over doen, al zou het netjes zijn dat de installateur er niet over zeurt)
Dan het systeem opnieuw simuleren in SolarEdge designer en een geschikte 1 fase omvormer installeren. Eventueel andere optimizers als dat uit de simulatie komt.
Uiteraard, er is een opbrengst per maand doorgegeven door de leverancier waar ik mee vergelijk. Daar is in de zomer uiteraard per maand een hogere opbrengst.
Dan het systeem opnieuw simuleren in SolarEdge designer en een geschikte 1 fase omvormer installeren. Eventueel andere optimizers als dat uit de simulatie komt.
Dit is een diep fout ontwerp waarbij de opbrengst van de zuid liggende panelen beperkt wordt door de noord panelen omdat er per dak vlak te weinig en verkeerde optimizers gebruikt zijn.
Lees case study tuinhuisje in start solaredge topic door.
Ik kan tot na het weekend niets in designer doen, maar ik ben benieuwd of de 6K wel nodig is. Simpelste oplossing in vermoedelijk een SE5K-RWB voor korte strings
Ja, dat zijn dus te weinig optimizers per kant voor een 3fasen solaredge. Dit gaat nooit goed werken.
Leesvoer: Het grote SolarEdge topic
Oplossingen:
3 fasen short string omvormer,
1 fase omvormer ophangen (5kw)
Meer panelen leggen + S500b optimizers gebruiken.
Ik zou aansturen op oplossing 1; een short string.
Als je contact opneemt met de installateur; laat je niets aanpraten, vraag hem on een designer simulatie met verliesdiagram. (En designer onderschat sws het verlies van optimizer blocking).
[Voor 21% gewijzigd door teacher op 09-02-2023 17:55]
Even een puntje van orde.
Je hebt hier: Zonnepanelen en hier: Offerte zonnepanelen, is deze goed? twee keer advies gehad over zonnepanelen, waarbij specifiek de juiste oplossingen voor jouw situatie is besproken; micro omvormers, eenfase solaredge of 3fasen short string solaredge, met 80v optimizers.
Hoe kan het dan dat alsnog deze inferieure (gewone 3fasen solaredge, 60v optimizers) installatie je dak opgegaan is?
Ik heb een eerste offerte op deze website neergezet, en die was inderdaad door de Tweaker experts goedgekeurd, waarbij ik niet weet waarom het goed is, immers ik ben geen expert.
Ik heb toen gevraagd voor 2 extra zonnepanelen, en daarbij is de 4k short string omvormer vervangen door een 6k 3 fase.
Ik heb daar zelf niet goed op gelet, maar had eigenlijk ook het idee dat omdat de 1e offerte goedgekeurd was hier op de site, dat het een installateur met verstand van zaken was. Ik heb niet eens overwogen om die 2e offerte hier ook te plaatsen, achteraf natuurlijk een domme keuze.
De zwaarste korte string 3 fase omvormer is de SE5K-RWN. Ik vermoed dat die echt wel zwaar genoeg is. Ik heb er 7kWp aan hangen waarbij ik verwacht dat mijn systeem hoger piekt.
"Ik heb hier Solar Edge voor gesproken en de vraag bij hen gesteld. Zij geven aan dat de installatie in de wintertijd sowieso een stuk minder opbrengt. En dat we hier even moeten wachten tot aan het voorjaar voor we kunnen zien of er echt wat mis is met de installatie.
Mocht het aanhouden, dan gaan wij kijken of we een short-string gaan installeren en of dit helpt.
De meeste installaties die ook een minder gunstige ligging hebben, hebben momenteel hetzelfde rendement."
ik ga hier niet mee akkoord, wat mij betreft is het probleem al geconstateerd en moeten we al denken richting een oplossing, niet richting uitstel.
"De meeste installaties die ook een minder gunstige ligging hebben, hebben momenteel hetzelfde rendement."
Met deze opmerking ben ik het ook niet eens. In mijn offerte heb ik een verdeling per maand ontvangen.
Januari zou bij mij 119 kWh opleveren, dat is 2,18% van de jaaropbrengst. Deze waarde is al omlaag bijgesteld vanwege mijn ongunstige ligging met panelen in het noord-oosten.
Immers de normale verdeling is dat januari 3% van de jaaropbrengst geeft, en aangezien ik meerdere bekenden jou als installateur heb aanbevolen, heb ik ook hun offertes ingezien en hebben zij dan ook die 3% in januari in hun offerte staan.
Ofwel, de ligging is al verwerkt in de waardes en kun je niet nogmaals aanhalen voor de lagere productie.
Normaal: 3% (163 kWh)
Offerte: 2,18% (119 kWh)
Werkelijk: 71 kWh
Ditzelfde kan ik ook voor februari doen.
Normaal: 4,6% (254 kWh)
Offerte: 3,6% (199 kWh)
Werkelijk: 60 kWh (halverwege de maand)
De panelen liggen er inmiddels 2 maanden, en de opbrengst is gewoon slechts 60% van wat er verwacht wordt. Waarbij er al rekening gehouden is met een lagere opbrengst door slechte ligging van mijn zonnepanelen.
Ik kan via pvoutput.org allerhande outputs bekijken, en zie dat de afgelopen maanden niet uitzonderlijk zijn geweest en ook niet voor panelen die op noord-oost liggen.
Sterker nog, ik kan in mySolarEdge zien wat de opbrengst per paneel is, en de panelen op Noord-Oost zijn niet eens het probleem, die brengen op wat ze op horen te brengen. Het zijn juist de panelen op het zuiden die het probleem zijn.
*bla bla documentatie SolarEdge*
*bla bla shortstring*
*bla bla herhaling niet akkoord, panelen liggen er twee maanden, probleem is evident, nu een oplossing*
Ik ben een reactie terug aan het schrijven, tot zover.
Ik vraag me af of mijn laatste alinea een correcte opmerking is, als ik naar de opbrengst van de panelen noord-oost kijk en die vergelijk met de waardes van die op zuid-west, dan zouden vooral die van zuid-west veel te laag zijn (rekening houdend met de wintermaanden waarop noord-oost nog extra ongunstig is). Klopt dat? Wat zou een normale opbrengst voor een 400WP paneel op het zuidwesten zijn tot nu toe in 2023? Waarbij ik me realiseer dat ik schaduw heb, maar de boom is nu kaal en de hoogste panelen zullen grotendeels geen schaduw hebben.
Daarnaast vroeg ik me af of ik nog kan verwijzen naar documentatie van SolarEdge die aangeeft dat een short-string nodig is, in plaats van dat dit moet blijken uit een SolarEdge-design-calculator die ik hem niet zomaar even kan voorleggen.
Ik weet ook niet zo goed hoe ik moet reageren op zijn SolarEdge opmerking, ik wil daar niet te fel op zijn, maar lijkt me dat dat uit zijn duim gezogen is?
Mogelijk wil ik nog een vraag stellen of hij niet zelf met een SolarEdge-designer werkt, waarin je kan zien dat de opstelling niet correct is.
Ik wil daarnaast nog gaan aankaarten wat zijn reden is geweest om van een shortstring in de 1e offerte over te stappen naar een zonder in de 2e offerte.
Mocht hij nog steeds niet meteen tot actie willen overgaan, wat zou mijn volgende stap zijn? Hem in gebreke stellen?
[Voor 10% gewijzigd door Michiel1978 op 15-02-2023 10:57]
Wat een onzin reactie. Ik betwijfel ook of hij SolarEdge heeft gesproken. Want juist voor dit soort vraagstukken is er de designer. En vragen of het een slecht ontworpen systeem is, is vragen naar de bekende weg.
Wanneer je dit simuleert in SolarEdge Designer verschijnt direct een grote waarschuwing bovenin het scherm.
Vraag hem maar naar het desginer rapport. Grote kans dat het er niet is.
Terug naar de Short string uit offerte 1 is inderdaad de juiste weg.
Hier zie je dat 14 het minimaal aantal panelen is, echter heb ik er 18.
Het gaat er natuurlijk wel om dat dit per dakvlak geldt, en ik er dus maar 8 op zuid-west heb, en 10 op noord-oost. Dit staat niet specifiek in dit document benoemd (of heb ik er over heen gelezen?).
Bij de documentatie van de P-optimizers staat in dat schema ook nog het minimaal aantal bij shortstring omvormers, helaas staat die er hier in het schema niet in. Hier wordt dus gesuggereerd dat de 1-fase de oplossing is, waarom staat de shortstring er niet bij?
Zou ik deze informatie aan hem kunnen voorleggen om aan te geven dat de opstelling incorrect is?
Het probleem is dat ik niet echt een SolarEdge-design naar hem kan sturen van mijn opstelling met een foutmelding om hem duidelijk te maken dat de opstelling incorrect is.
[Voor 4% gewijzigd door Michiel1978 op 15-02-2023 12:15]
vraag het rapport op uit de designer zoals @schumacher aangeeft. En je kunt uiteindelijk een installateur zeker in gebreke stellen voor dit soort domheid, maar ik zou nog even afwachten daarmee.
Hier zie je dat 14 het minimaal aantal panelen is, echter heb ik er 18.
Het gaat er natuurlijk wel om dat dit per dakvlak geldt, en ik er dus maar 8 op zuid-west heb, en 10 op noord-oost. Dit staat niet specifiek in dit document benoemd (of heb ik er over heen gelezen?).
Bij de documentatie van de P-optimizers staat in dat schema ook nog het minimaal aantal bij shortstring omvormers, helaas staat die er hier in het schema niet in. Hier wordt dus gesuggereerd dat de 1-fase de oplossing is, waarom staat de shortstring er niet bij?
Zou ik deze informatie aan hem kunnen voorleggen om aan te geven dat de opstelling incorrect is?
Het probleem is dat ik niet echt een SolarEdge-design naar hem kan sturen van mijn opstelling met een foutmelding om hem duidelijk te maken dat de opstelling incorrect is.
er is een minimum en ja voor een gedeelte is dat minimum per kant.
(nu neemt solaredge wel heel veel marge in zijn datasheets, dus werkelijke minimum is vaak iets lager.)
dit komt doordat panelen eerst stroom moeten leveren en dan pas start de optimizer op.
en je hebt een minimum aantal optimizers nodig om de V die de omvormer nodig heeft te laten werken.
(met 1 fase is dit rond de 350V en 3 fase 720V, met nog wat marges + en - dit is grofweg.)
optimizers kunnen maar beperkt de V reguleren(verhogen), dus heel veilig is het minimaal 14 per kant in jouw geval.
(praktijk is wel iets anders, rond de +/-12 per kant haal je vaak al wel genoeg.)
maar dit is niet je enige probleem ben ik bang.
de verdeling per maand is een gevaarlijke.
zien mijn opbrengsten per maand.
(oost-west zo als jij ook hebt, doet het slechter in de winter als een zuid set, helaas.)
december en januari, dat zijn echt de slechte maanden.
als je daar veel van verliest, dan heb je nog steeds niks verloren.
als de zon straks wat hoger komt dan zul je zien dat er toch sneller meerdere optimizers zullen werken en alles toch beter oplevert.
(maar dit neemt niet weg dat dit gewoon weg niet de beste set is, en zeker naar gekeken moet worden .)
solaredge het word soms opgehemeld en als fantastisch gezien.
genoeg gezien hoe het verkocht word.
de praktijk is het een simpel en gewoon redelijk systeem, maar niks speciaals.
en toepassen, ja zo flexibel is het helaas niet als vele mensen zonder kennis er van denken.
je moet heel goed de handleiding lezen en vele zaken begrijpen, en daar schort het vaak aan bij installateurs helaas.
edit:
als ik een set zoals op jouw dak zou aanleggen, dan zou ik een gewone string omvormer gebruiken en geen solaredge.
ook zou ik een 4000VA omvormer op 1fase op een 16A groep hangen.
7200Wp is geen enkel probleem om zo op een systeem te hangen, en is vele malen goedkoper in materiaal kosten als wat je nu hebt.
maar dit is ervaring van vele jaren, en nagemeten met verschillende systemen.
ook de "te veel" Wp is echt geen enkel probleem.
zie mijn 6440Wp op een mooie dag:
oost-west heeft gewoon op andere momenten hun top.
de schaduw die boeit niet versus de extra prijs van solaredge.
kennis die je niet vind bij installateurs, die verkopen liever als iets goeds en kosten effectiefs aan te leggen.
centen zijn binnen en nu snel weg, meer doen ze niet.
[Voor 16% gewijzigd door migjes op 15-02-2023 13:39]
7x245Wp(15 graden) + 7x245Wp(45 graden) op oost en 10x300Wp(45 graden) op west. (4kW omvormer)
Ik zie nu overigens dat in de offerte S500B optimizers gebruikt zijn, en op de offerte (en dus in werkelijkheid denk ik) s440 optimizers. Is daar ook nog een probleem??
Het versterkt het probleem wel lijkt me, als ik naar de datasheet kijk.
[Voor 17% gewijzigd door Michiel1978 op 15-02-2023 16:23]
ik ga hier niet mee akkoord, wat mij betreft is het probleem al geconstateerd en moeten we al denken richting een oplossing, niet afwachten of het probleem voort blijft duren.
"De meeste installaties die ook een minder gunstige ligging hebben, hebben momenteel hetzelfde rendement."
Met deze opmerking ben ik het ook niet eens. Mijn 7200Wp zouden al slechts 5439kWh opbrengen vanwege mijn slechte ligging. Daarnaast is de verwachting van januari in mijn opstelling slechts 2,18% van de jaaropbrengst, t.o.v. normaliter 3% in januari. Dat ik dus minder opbrengst in januari heb is een feit, dat ontken ik niet, echter de maandelijkse verwachting is daar al op berekend door een lagere kWh en een lager maandpercentage, maar vervolgens zit ik nog eens op 60% van die toch al lage verwachting. Dat is een significant verschil wat nu dus al 2 maanden consequent aanhoudt.
Op pvoutput.org kun je vele opstellingen vinden en hun opbrengsten, waarbij er helemaal geen indicatie is dat er "momenteel" een lagere opbrengst is, ook bij ongunstige oriëntaties.
60% van wat je mag verwachten over 2 volle maanden is een aanzienlijk verschil, waarbij wat mij betreft dus geconstateerd is dat er wel een probleem is.
Dit wordt versterkt door een aantal andere zaken:
- In mijn eigen onderzoek komt naar voren dat (zie bijgevoegd plaatje) de huidige 3 fase omvormer minimaal 16 panelen nodig heeft. Ik heb er weliswaar 18, maar als de zon op het zuiden staat, kun je de panelen op het noorden niet meetellen. Dit aantal is per dakvlak/oriëntatie.
Door dit onderzoek kwam ik overigens (omdat de optimizers apart benoemd staan in de tabel) ook nog op een ander punt. Ik wist namelijk dat ik S500B-optimizers had die in beide offertes stonden, maar in de factuur staat dat de (oudere) S440-optimizers gebruikt zijn. Niet dat de S500B-optimizers nou de oplossing zouden zijn van het probleem, maar het helpt ook niet. Ik vermoed overigens (na advies) dat bij een short-string omvormer de S440-optimizers ook gewoon zouden voldoen.
- Waarom is er in de 1e offerte wel gekozen voor een short-string en in de 2e offerte niet, de situatie was niet dusdanig veranderd dat daar een andere keuze in gemaakt had hoeven worden zou je denken.
Dat ik via een specialistisch forum steeds hetzelfde advies krijg ("de omvormer is verkeerd, had een short string moeten zijn"), waarbij er niemand was die het oneens was met deze stelling, maar ze allemaal unaniem tot diezelfde conclusie komen, dan heb ik het gevoel dat het probleem en ook de oplossing al gevonden is.
Ik zou dan ook graag jouw rapport uit de SolarEdge-designer willen inzien. Er wordt gesuggereerd dat bij het invoeren van mijn huidige opstelling een grote waarschuwing bovenin het scherm te zien zou zijn.
Uitstellen van de oplossing door het voorjaar af te wachten kost mij steeds meer opbrengst bovenop het beperkte verlies wat er in de winter was. Ik ga dan ook niet akkoord met verdere uitstel, en hoop dat via het rapport van jouw SolarEdge-designer duidelijk wordt waarom deze een ander resultaat geeft dan wat ik te horen krijg.
met vriendelijke groet,
Michiel
Staan in bovenstaande dingen die fout, incompleet, onverstandig of beledigend zijn?
[Voor 17% gewijzigd door Michiel1978 op 16-02-2023 14:50]
Je moet er in de communicatie vanuit gaan dat er een designer-rapport is. Het is toch een installateur die zichzelf serieus neemt?
In je communicatie dat dus ook niet in twijfel trekken, maar gewoon aangeven dat het designer rapport zonder twijfel zal uitwijzen wat de juiste samenstelling van componenten is, en dat je dat rapport dus graag inziet. Je geeft nu een kans dat dat ontkend gaat worden.
In je communicatie dat dus ook niet in twijfel trekken, maar gewoon aangeven dat het designer rapport zonder twijfel zal uitwijzen wat de juiste samenstelling van componenten is, en dat je dat rapport dus graag inziet. Je geeft nu een kans dat dat ontkend gaat worden.
Ik had die conclusie getrokken gezien zijn antwoord:
"Ik heb hier Solar Edge voor gesproken en de vraag bij hen gesteld. Zij geven aan dat de installatie in de wintertijd sowieso een stuk minder opbrengt. En dat we hier even moeten wachten tot aan het voorjaar voor we kunnen zien of er echt wat mis is met de installatie."
Ik zou namelijk als installateur dan eerder verwijzen naar een SolarEdge-design die geen problemen aangeeft.
Maar naar aanleiding van je opmerking zou ik het volgende kunnen aanpassen:
"Deze mensen werken overigens met de SolarEdge-designer, dat programma geeft dan ook meteen een grote waarschuwing bovenin het scherm bij het invoeren van de huidige opstelling. Ik snap dan eerlijk gezegd ook niet waarom SolarEdge zelf daar anders over zou denken. Mocht de communicatie met SolarEdge die je benoemt een SolarEdge-design bevatten, dan zou ik die graag inzien."
"Ik zou dan ook graag jouw rapport uit de SolarEdge-designer willen inzien, omdat er gesuggereerd wordt dat bij het invoeren van mijn opstelling een grote waarschuwing bovenin het scherm te zien is".
[Voor 25% gewijzigd door Michiel1978 op 16-02-2023 10:54]
Lijkt me een goede wijziging. Je wil gewoon nu al kunnen checken wat de Designer uitwijst aan componenten. Dat is de basis. Als die volgens het rapport is opgeleverd, dan pas kun je verwijzen naar "laten we even wachten hoe het zich ontwikkelt".
Heb je toegang tot de geavanceerde voltage graphs van je solaredge installatie? Daarmee kan je volgens mij de discussie snel beeindigen. Clipping en en andere niet normale outputs van de optimizers zijn daar direct zichtbaar. (Denk ik, mijn installateur heeft me die toegang nooit gegeven. Wat ik wel kan is de spanningen van de individuele optimizers nakijken, op die manier weet ik dat ik geen clipping problemen heb.)
Je moet zo concreet mogelijk zijn in de mail, iets als: 'deze maand had ik minder opbrengst dan verwacht' kan hij zo afwimpelen. Elke installatie heeft wel eens een slechte maand omdat het lokaal slecht weer was bvb.
Probeer ook eerder te spreken over kennissen met verstand van zaken ipv 'het internet zegt'.
Bob schreef op donderdag 16 februari 2023 @ 11:03:
Heb je toegang tot de geavanceerde graphs van je solaredge installatie? Daarmee kan je volgens mij de discussie snel beeindigen. Clipping en en andere niet normale outputs zijn daar direct zichtbaar. (Denk ik, mijn installateur heeft me die toegang nooit gegeven. Wat ik wel kan is de spanningen van de individuele optimizers nakijken, op die manier weet ik dat ik geen clipping problemen heb.)
Ik verwacht dat ik beperkte toegang heb. Ik heb al eens eerder alle knopjes uitgeprobeerd en er is niet bijster veel informatie. Zegt dit iets?
De som van de panelen is overigens 162 kWh, het groene veld is 142 kWh, zegt dat iets?
[Voor 4% gewijzigd door Michiel1978 op 16-02-2023 11:09]
Je kunt er een paar kanten mee op. Ik heb zelf ook gedonder gehad met een installateur die wat anders had geleverd dan op de offerte stond. Wat op de offerte stond was de juiste configuratie, maar de installateur gaf niet thuis. Ik heb zelf ook direct contact gezocht met SE, die gaven me gelijk. Er was zelfs rechtsbijstand voor nodig...
Dus: wat zegt het designer rapport? Wat is er geoffreerd? En wat ligt er op het dak?
Stom gedoe.
@Michiel1978 jij hebt dezelfde toegang als ik, zie ik. Kun je inderdaad niks mee. Je installateur zou je meer rechten kunnen geven maar dat zal-ie wel niet willen.
Dit vind ik een interessante opmerking voor als ook de volgende reactie niet positief is, hoe zou dat in zijn werk gaan? Mag ook in PB of als het een heel verhaal is mag het ook pas later als het nodig blijkt.
Nou ja, je kunt zelf een casus aanmaken op basis van je site-ID en je verhaal uitleggen. Kans bestaat dat je gewoon een eerlijk antwoord ziet en volgens mij kunnen zij gewoon van afstand zien wat er op je dak ligt. Kans bestaat ook dat ze zeggen dat je geen installateursaccount hebt en ze je alsnog naar je installateur verwijzen. Wel aangeven dat je eigenaar van de installatie bent, dat helpt.
Bij mij is het allemaal een gepasseerd station nu. Het had te maken met het feit dat er bij mij een bepaald type optimizer was geleverd dat te weinig V kon genereren. 60, in plaats van de benodigde 85 voor mijn set-up met 8 panelen. Ik heb dat toen geverifieerd bij hen, en had expliciet gevraagd of dit een nadelig effect had op mijn opwek. En dat was zo.
[Voor 4% gewijzigd door Gramser op 16-02-2023 11:22]
Als s500b op de offerte stond een geleverd is met s440 dan is het systeem gewoon niet geplaatst volgens afspraak.
Dat is dus gewoon een kritieke afwijking.
Op de short-string is denk ik de s500b niet cruciaal. Dus ik zou denken dat omvormer vervangen de voorkeur oplossing is vanuit installateur… dat is een half uurtje werk. De daken op om optimizers te vervangen gaat hij niet redden in die tijd… bij lange na niet.
Kosten short string zijn hoger dan de SE7K… dus ook voor jouw een redelijke optie.
Se5k short string krijgt misschien accu ondersteuning… maar dat is bonus.
Ik zou dit nog wel even door designer willen halen… ik zit nu meer op gevoel
De som van de panelen is overigens 162 kWh, het groene veld is 142 kWh, zegt dat iets?
Je kan in de dagelijkse view (mssn ook in de andere) elk paneel apart aanklikken, dan verschijnt er een 'i' knop bovenaan, als je daar op klikt krijg je de huidige spanning van het paneel en de output spanning van de optimizer te zien. Minder handig dan grafieken, maar wel nog steeds nuttig. Om genoeg info te hebben ga je dan verschillende keren per dag de spanningen van alle optimizers moeten nakijken ...
Je kan in de dagelijkse view (mssn ook in de andere) elk paneel apart aanklikken, dan verschijnt er een 'i' knop bovenaan, als je daar op klikt krijg je de huidige spanning van het paneel en de output spanning van de optimizer te zien. Minder handig dan grafieken, maar wel nog steeds nuttig. Om genoeg info te hebben ga je dan verschillende keren per dag de spanningen van alle optimizers moeten nakijken ...
Ik snap niet goed wanneer het goed of fout is, maar bij een groot aantal panelen heb ik een optimizer spanning van 45 en een spanning van 30. Er is 1 paneel met een optimizer spanning van 30 en een spanning van 30. En de rest zit tussen die 30 en 45 bij de optimizer spanning, spanning altijd 30.
Op de short-string is denk ik de s500b niet cruciaal. Dus ik zou denken dat omvormer vervangen de voorkeur oplossing is vanuit installateur… dat is een half uurtje werk. De daken op om optimizers te vervangen gaat hij niet redden in die tijd… bij lange na niet.
Kosten short string zijn hoger dan de SE7K… dus ook voor jouw een redelijke optie.
Se5k short string krijgt misschien accu ondersteuning… maar dat is bonus.
Ik zou dit nog wel even door designer willen halen… ik zit nu meer op gevoel
De S440 lijkt ook nog significant goedkoper (x18), waarbij de kosten van een short string 5k t.o.v. mijn huidige omvormer volgens mij ruimschoots gedekt is.
Belangrijkste is een goed werkend systeem en niet de laatste €100. Maak gebruik van de fout van de installateur om je eigen fout - de incorrecte omvormer in de offerte heb je zelf geaccepteerd- op te lossen zonder dat het veel kost.
Maar ik kan vanavond pas de simulatie doen.
[Voor 19% gewijzigd door Ronald op 16-02-2023 13:21]
Belangrijkste is een goed werkend systeem en niet de laatste €100. Maak gebruik van de fout van de installateur om je eigen fout - de incorrecte omvormer in de offerte heb je zelf geaccepteerd- op te lossen zonder dat het veel kost.
Maar ik kan vanavond pas de simulatie doen.
Oh, inderdaad, ik had gisteren €75 in mijn hoofd voor de S500B, maar zal de getallen in mijn hoofd ook omgedraaid hebben. Doel was ook sowieso niet om daar winst te behalen, maar als extra motivatie niet verkeerd.
Mocht je een simulatie kunnen doen wordt dat enorm gewaardeerd.
"de incorrecte omvormer in de offerte heb je zelf geaccepteerd"
Is dit hoe het werkt? ik heb er geen ervaring mee, maar ga er wel vanuit dat het aan de installateur is om een goede installatie aan te bieden, niet aan mij als leek om dat te controleren.
Maar kan me ook voorstellen dat je het meer bedoeld dat de "optimizers" een makkelijker punt is om aan te halen omdat die zwart op wit staat.
[Voor 31% gewijzigd door Michiel1978 op 16-02-2023 14:16]
8+10 met de bomen er voor geeft me niet minder dan 8.46% verlies factor - Schandalig en daarmee zal je zeker een serieus punt kunnen maken naar de installateur.
Dit is serieus niet te missen in in de installateur view van Designer...
SE5K-RWB met s440 is een acceptabele oplossing. Beter dan SE5K met s500b waarmee je 1% verlies houdt.
De volgende punten kun je gebruiken naar de installateur
Het systeem is niet conform offerte geplaatst.
Installateur kan geacht worden toegang te hebben tot SE Designer en kan geacht worden training te hebben vanuit SE met betrekking tot gebruik; Hij had dus redelijkerwijs op de hoogte moeten zijn van de zeer hoge verliespost.
Jij realiseert je dat vervangen met s500b veel werk is voor de installateur.
Vervangen van de omvormer is weinig werk.
SE5K-RWB in combinatie met de geplaatste s440 optimizers is een zeer acceptabele oplossing.
SE7K en SE5K-RWB zitten binnen een paar tientjes van elkaar: https://www.winkelman-zon...laredge/solaredge-3-fase/
(die 7 tientjes moet je niet moeilijk over doen, al zou het netjes zijn dat de installateur er niet over zeurt)
Super bedankt. Op mijn telefoon nu wat lastig om heel goed te bekijken, dus moet dat morgen op de pc nog doen.
Wat me wel opvalt is dat het verschil nog mee valt, omdat ik nu op 60% van de verwachte opbrengst (119kWh voor januari in offerte). En dat het verschil tussen de short-string en s500b als oplossing ook nog betrekkelijk dicht bij elkaar ligt. Ik had een groter verschil in jaaropbrengst verwacht, maar in de zomermaanden zal het effect ook minder zijn omdat de zon langer op alle panelen tegelijk schijnt door een hogere stand?
Hoe dan ook, wederom heel erg bedankt voor de moeite die je erin hebt gestopt en je adviezen.
Overigens heb ik momenteel de 6k omvormer, niet een 7k.
[Voor 3% gewijzigd door Michiel1978 op 16-02-2023 22:33]
Na een (half) nachtje erover geslapen te hebben... en ik herhaal nu grotendeels wat jij al aangeeft, wil ik het volgende gaan melden aan de installateur.
Uit een rapport uit de solaredge designer die iemand voor mij gemaakt heeft, blijkt de geoffreerde opstelling nog niet zo verkeerd te zijn, maar het probleem ontstaat vooral doordat er bij oplevering een andere optimizer is gebruikt. Nu is het mogelijk om deze optimizers te vervangen door degene die geoffreerd is. Echter blijkt uit het rapport ook dat het vervangen van de omvormer door een SE5K-RWB een net wat beter resultaat zou opleveren, voor nagenoeg hetzelfde verschil in kosten en minder werk voor jou. Misschien zou jij in jouw design kunnen nagaan of dit daar ook geld. Mijn voorkeur zou in dat geval dan ook uit gaan naar het vervangen van de omvormer, maar ook het vervangen van de optimizers om tot de opstelling te komen zoals geoffreerd zou een acceptabele oplossing zijn.
[Voor 4% gewijzigd door Michiel1978 op 17-02-2023 07:14]
Daar heb je helemaal gelijk in, maar in principe brengen de maanden januari en februari ~8% van het totaal op (dat zal per installatie verschillen natuurlijk). Met gemiddeld iets van 6.5kwh per paneel komt dat niet eens in de buurt.
Ter vergelijking: mijn panelen heb ik nu exact een week. Er zijn wat mooie dagen geweest, maar ook dagen met veel schaduw. Per paneel is de opbrengst ~3.25kwh. Dat is de helft van TS, maar wel in 1 week in plaats van 7. Mijn panelen leveren maximaal 5wp meer op, dus dat is verder vergelijkbaar.
Dat TS denkt dat de panelen 60% achterblijven vind ik geen gekke gedachte. Het lijkt erop dat die optimizers weinig effect hebben.
[Voor 4% gewijzigd door Zenomyscus op 17-02-2023 07:19]
@Michiel1978 ik zou in eerste instantie alleen op de omvormer inzetten. Betere oplossing, zelfs voor de 70 euro meer. Bijkomend : als het goed is krijgt de rwb accu ondersteuning zonder storedge... Afwachting firmware
@Zenomyscus het is niet dat de optimizers niets doen. Ze lopen tegen grenzen aan door het incorrecte ontwerp. Lees de topic start van het SolarEdge topic door voor de details
Ik heb me veel meer druk gemaakt dan nodig. Na een tweede mail werd zonder discussie al meteen de 5k short string besteld, hij verwachtte deze zelfs al volgende week. Mocht dat nog een week later worden is dat nog steeds veel sneller dan verwacht.
Een verklaring waarom er S440 optimizers op zitten ipv S500B optimizers gaf hij niet, heb wel aangekaart dat het zo was, maar we stapten meteen door naar de oplossing en dat is ook veel belangrijker.
Bedankt voor alle adviezen.
[Voor 26% gewijzigd door Michiel1978 op 17-02-2023 12:22]
Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.
Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.
Functioneel en analytisch
Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie.
Meer details
janee
Relevantere advertenties
Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht.
Meer details
Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.
Ingesloten content van derden
Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden.
Meer details