Vraag


 • martijn1981
 • Registratie: Januari 2022
 • Nu online
Hoi,

Ook ik wil graag t.z.t. een warmtepomp gaan gebruiken voor het verwarmen van mijn huis. Hieronder wat gegevens.
Historisch gasverbruik
Okt. 2020 - Sep. 2021 -> 1714m3
Sep. 2021 - Sep. 2022 -> 1159m3
Sep. 2022 - Jan. 2023 -> 414m3
(18- -10)/(18 - -5.5) * 12 = 14.3 * 8 = 114 / 21 = 5.4 --> 14 December 2022
(18- -10)/(18 - -3.3) * 10.5 = 13.8 * 8 = 110 / 21 = 5.3 --> 18 December 2022
Als ik naar het gasverbruik kijk van twee koude dagen afgelopen jaar dan kom ik op zo'n 5.5 KW uit.
Als ik het gemiddelde neem van 2020/2021 en 2021/2022 en dan de koevlaas methode toepas dan kom ik (1450 * 8 / 1650) op 7KW uit.

Gasverbruik verminderd door natuurlijk de milde winters, lagere kamertemperatuur, CV ketel wat anders (zuiniger) ingesteld.

twee-onder-een-kapwoning 147m2, woning stamt uit 1969.
spouw laten isoleren, vloer geïsoleerd, zolder matig geïsoleerd (ga ik opnieuw doen vanwege verbouwing boven).
Afgiftesysteem
- ruim 70 m² vloerverwarming, slangen 15 cm HoH, 7 groepen, 7 daarvan staan altijd volledig open
- 2 radiatoren op bovenverdieping welke een beetje open staan, totale afgifte onbekend.

Thermostaat mengverdeler staat nu op 45 graden. Wat ik met mijn Flir One meet is dat er ongeveer 37 graden de vloer in gaat. De retour van de groepen varieert van zo'n 32 graden tot 22 graden (de meeste zo rond 27 graden). Hier valt dus nog wel wat te verbeteren (flow van sommige groepen beperken en wellicht pompsnelheid ophoog?).
Afgifte vloerverwarming volgens
https://www.albrand.nl/up...Warmteafgifte_16x2_LR.pdf dan zo'n 70 per m2, in totaal dus 4900 watt (vanwege 70m2).
SWW:
- plek voor boiler --> zolder
- X liter nodig --> niet bekend, 6 in totaal, 4 kinderen (douchen allemaal echter kort)
- DWTW aanwezig? Nee
Warmtepompvoorkeur:
L/W
Wie gaat het installeren?
Het liefst laat ik het uitbesteden door iemand voor wie dit zijn / haar expertise is. Scheelt mij ook weer tijd / kopzorgen.
Maar een mono-bloc (ik zie te denken aan Panasonic 1-fase 7 kW Mono-bloc) zou ik evt. nog wel zelf met mijn vader kunnen installeren.Vragen die ik heb.
1. Ik neig eerst naar alleen monobloc welke ik aan de voorkant van ons huis ( A ) op onze parkeerplaats (welke zeer groot is) kan zetten, de leidingen kunnen dan via de kruipruimte onder de aanbouw (onze keuken) naar de verdeler (welke ik moet vervangen op ombouwen http://www.top-flow.nl/).
Of evt. zou de warmtepomp op ons plat dak kunnen ( B ) en dan rechtstreeks naar de verdeler toe. Wat zou de voorkeur hebben?

Later zou ik evt. een warmtepompboiler kunnen toevoegen voor het SWW en deze op zolder kunnen zetten (waar onze ketel nu staat).

Voor de bovenverdieping / zolder evt. apart verwarmen met een airco welke ik dan nog zou moeten aanschaffen.
Op deze manier kan het in stappen en zit ik niet met de restrictie van de huidige 22mm CV leidingen welke van de ketel naar de verdeler gaan.

Wat vinden jullie van mijn denkwijze?
Of zou het beter zijn om iets te kiezen waarmee ik de bovenverdieping / zolder ook direct kan verwarmen (evt. door vervanging radiatoren)?

2. Zelf zit ik te denken aan een 7KW warmtepomp, bijv. de Panasonic 1-fase 7 kW.
Het lijkt er op dat we met 5 ook zouden uitkomen echter we stoken het nu niet heel erg warm. Dus vandaar mijn gedachte om een 7KW te kiezen.

3. Waar kun je momenteel het beste een warmtepomp bestellen indien je deze zelf zou willen installeren?

Alle reacties


 • Proton_
 • Registratie: November 2011
 • Laatst online: 22:33

Proton_

Moderator Wonen & Mobiliteit 

Team Welles

Plaatsing op een plat dak zou ik alleen doen als het beton is, hout is erg onzeker met betrekking op resonanties/klankkast.
Plek A is dus, zeker voor DHZ, aan te raden.

'19 Hyundai Kona EV, douchen met wtw en Auer Edel Eau, verwarming met Vaillant R290 monoblock


 • CJG
 • Registratie: Februari 2018
 • Laatst online: 20:32
Bij welke CV water temperatuur is die 37* die de vloer in gaat?
Hoe oud is de vloerverwarming? Zwarte slangen?
Welke diameter heeft de leiding naar de vvw verder?
Je schrijft mengverdeler, dat zal veranderd moeten worden naar een gesloten verdeler. En de thermostaat knop verwijderen.

[Voor 46% gewijzigd door CJG op 16-01-2023 10:03]


 • martijn1981
 • Registratie: Januari 2022
 • Nu online
CJG schreef op maandag 16 januari 2023 @ 09:50:
Bij welke CV water temperatuur is die 37* die de vloer in gaat?
Hoe oud is de vloerverwarming? Zwarte slangen?
Welke diameter heeft de leiding naar de vvw verder?
Je schrijft mengverdeler, dat zal veranderd moeten worden naar een gesloten verdeler. En de thermostaat knop verwijderen.
48 graden.

Vloerverwarming is redelijk nieuw (3 jaar oud), geen zwarte slangen. Diameter is 22mm (laatste stukje bij de verdeler heeft weer een kleinere diameter, wat ook aangepast moet worden). Deze leiding loopt dus van zolder richting kruipruimte en gaat dan naar de verdeler en (was ik vergeten te melden) ook richting nog een radiator welke in onze bijkeuken staat (ook maar een klein beetje open).

Is dit aanpassen naar een gesloten verdeler makkelijk te doen of is het wellicht beter een nieuwe gesloten verdeler te kopen?

Qua grootte: zou een 7KW voor puur de benedenverdieping goed gaan werken?

 • CJG
 • Registratie: Februari 2018
 • Laatst online: 20:32
Hoe je een verdeler kunt ombouwen weet ik niet, ik heb een nieuwe laten plaatsen. Met een Ta van 30 gaat er dan ook 30* de vloer in.
Je lijkt het vermogen aardig goed berekend te hebben, er zijn experts op het Lucht /Water topic die hier meer verstand van hebben, maar wat ik altijd lees dat je er vooral op moet letten dat de WP ook bij -10 dit vermogen kan leveren.
Panasonic en Mitsubishi kunnen dit.
En de berekening ( bv Koevlaas formule) is voor je hele huis, niet alleen voor de vloerverwarming.
Het grootste probleem momenteel schijnt te zijn om een WP te kunnen kopen.

 • martijn1981
 • Registratie: Januari 2022
 • Nu online
Lijkt mij ook handiger om een nieuwe te laten plaatsen ipv zo'n verdeler om te bouwen.

We verwarmen nu dus ook een klein beetje de bovenverdieping mee maar dat stelt niet heel erg veel voor.
Een 5KW lijkt mij eigenlijk net iets te klein (gezien het feit dat het we nu gewoon niet super warm stoken) dus dan liever een maatje groter (en dan het liefste een variant die ook goed terug kan moduleren).

 • freakyt
 • Registratie: November 2009
 • Laatst online: 01-02 20:31
Hallo Allemaal,

Wij kochten een woning uit 1976 vrijstaand (waar we nog niet wonen) en hebben als ambitie gasloos te gaan. En toen begon voor ons het gedoe. De woning werd vermeld met spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie en veelal dubbel glas. Klinkt prima allemaal maar is dat wel zo?

Na allemaal fora gelezen te hebben, kenners gesproken te hebben, zelfbenoemde specialisten gesproken te hebben heb ik besloten het zo feitelijk en technisch aan te vliegen als nu mogelijk is en daar ben ik echt heel erg blij mee.

Wij hebben een professionele energieverliesberekening laten maken. Fantastisch! Kost wat moeite maar dan heb je de best mogelijke benadering van de waarheid. Dak openen, muur openen, kruipruimte in, glas en kozijnen beoordelen en de bouwtekening.

Wij kwamen erachter dat al die isolatie van toen waardeloos is vergeleken met die van nu. De woning verbruikt nu 22kW volgens de berekening en dan weet je vrij snel hoe comfortabel dat nog kan worden met een lage temperatuur vloerverwarming. Deze 22kW zijn peanuts voor een gasgestookte ketel maar nogal een heel ding voor een warmtepomp.

Alle adviezen, tips en meningen van iedereen samen hebben nooit die 22kW aangetoond en nu weet ik wat ik moet gaan doen.

Nieuw dak (20cm extra isolatie van buitenaf), nieuwe buitenisolatie (ook zo'n 20cm) om de hele woning heen, overal nieuwe kozijnen met triple glas en de kruipruimte aan de onderzijde laten isoleren (zo'n 15cm) met een spuitschuim en een WTW. Bijzonder ingrijpend en kostbaar maar de energiebehoefte daalt dan naar zo'n 8kW. En die gaat prima op LT vloerverwarming. Paar zonnepanel erbij en we hebben een BuCa.

Los van welke maatregelen iemand treft geeft de energieverliesberekening een enorm goed model om verschillende maatregelen door te rekenen, want als de woning in de software is gezet is het bijzonder eenvoudig om verschillende diktes, materialen en manieren van isoleren door te rekenen. Per kamer krijg je de energiebehoefte, ideaal om een plan te maken.

Je zult er maar achter komen na isoleren en installeren van een warmtepomp dat het niet toereikend is en je met extra verwarming aan de slag moet. Kan prima zijn maar dat zal ik van tevoren willen weten.

Just my two cents. Succes

 • Proton_
 • Registratie: November 2011
 • Laatst online: 22:33

Proton_

Moderator Wonen & Mobiliteit 

Team Welles

@freakyt Klopt deze theoretische benadering met de praktijk, dwz een gasverbruik van meer dan 20 m³ per dag bij milde vorst en een jaarverbruik van circa 4000 m³? (bij een nieuw huis: vraag niet om de energiekosten maar om de meterstanden).

Alle aannames van een warmteverliesberekening zijn er op gericht om je niet in de kou te laten zitten en dus krijg je doorgaans een overschatting. Met meer aannames (=oude bouwmaterialen zonder specificaties) wordt dat een grotere overschatting.

'19 Hyundai Kona EV, douchen met wtw en Auer Edel Eau, verwarming met Vaillant R290 monoblock


 • freakyt
 • Registratie: November 2009
 • Laatst online: 01-02 20:31
Hi.

Wat ik begrijp is dat juist bouwkundig onderzoek is gedaan en de exacte materialen zijn ingevoerd. Het verbruik van 22kW ligt op de piek bij -7 of -10. Dan wordt het met een pomp niet meer warm. Met de exact ingevoerde maatregelen wordt die piek 8kW dus kan ik (vrijwel) zeker van zijn dat het met een pomp prima lukt.
Ik begrijp het niet zo goed als mensen een gemiddelde nemen in gebruik zonder te weten wat de piekbehoefte gaat zijn en hoe het dan allemaal gaat passen. Want even de thermostaat omhoog want het is wat kouder gaat ‘m niet worden met een warmtepomp.
Maar ieder z’n ding natuurlijk. Thnx

 • Ronald
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 22:07
In formele verlies berekeningen die eerder over het forum gegaan zijn zat een enorme post voor opwarmen. Dat doe je met een WP niet. Het is gericht op altijd warm houden.

Ook lijkt er enorm veel aan ventilatie toegewezen te worden. Iets wat ik in mijn niet erg tocht dichte woning ook niet herken…

PV Output - Obdam; SolarEdge SE5K 'Voor korte strings'; 12x350Wp Oost-West 13°; 8x350Wp Zuid 10°; Totaal 7000Wp.


 • olafmol
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 21:32
freakyt schreef op dinsdag 31 januari 2023 @ 21:32:
Hi.

Wat ik begrijp is dat juist bouwkundig onderzoek is gedaan en de exacte materialen zijn ingevoerd. Het verbruik van 22kW ligt op de piek bij -7 of -10. Dan wordt het met een pomp niet meer warm. Met de exact ingevoerde maatregelen wordt die piek 8kW dus kan ik (vrijwel) zeker van zijn dat het met een pomp prima lukt.
Ik begrijp het niet zo goed als mensen een gemiddelde nemen in gebruik zonder te weten wat de piekbehoefte gaat zijn en hoe het dan allemaal gaat passen. Want even de thermostaat omhoog want het is wat kouder gaat ‘m niet worden met een warmtepomp.
Maar ieder z’n ding natuurlijk. Thnx
Tja, dat kan. Maar hoeveel dagen is het in NL nu -10 graden? Je kunt op die momenten ook bijverwarmen met een (electrisch) kacheltje oid (jaja, COP, i know). Of een extra dikke trui aandoen. Ik zou zelf eerder op de gemiddelden insteken dan op de uitschieters. Maar het is idd helemaal persoonlijk.

Maarre, 22kW, dat staat ongeveer gelijk aan 4500 m3 gasverbruik. Is dat echt wat je de afgelopen jaren hebt verstookt om je huis op temperatuur te houden???

[Voor 7% gewijzigd door olafmol op 31-01-2023 21:44]


 • freakyt
 • Registratie: November 2009
 • Laatst online: 01-02 20:31
Hi,

Ik weet niet hoeveel er verbruikt is. Wij kochten het, gingen er niet wonen, hebben een architect aan het werk gezet en rolde de technische kant in. En toen begon het gedoe met aannames, gemiddelden, meningen, ervaringen en ideeen die me allemaal te vrijblijvend als in “geen garanties” waren. De warmteverliesberekening heeft meer vragen uiteindelijk beantwoord dan waar ik het voor liet maken en voor mij is het een enorme meerwaarde vergeleken met de onduidelijkheden die er waren.

Het was indirect ook een mooie meetlat voor het hele slangenverhaal voor vloerverwarming. De technische vereisten voor LT vloerverwarming zijn zoveel anders dan bij HT dat ik ook de bestaande vloerverwarming eruit heb getrokken ipv liet meenemen in het nieuwe ontwerp, de tegelvloer ging er toch uit dan meteen maar alles want om de 20cm een slang kan erg tegenvallen als er om de 10cm wordt “voorgeschreven”. Capaciteit buffervat is ook leuk en ook nogal invloedrijk.
Maar ik draaf nu door.

Mijn plan is om op de max van die 8kW een degelijk systeem te hebben dat optimaal kan werken zodat de pomp amper aan en afschakelt want dat is “de” slijtagefactor begrijp ik en een machine na 5 jaar afschrijven omdat er teveel en te vaak geschakeld moest worden is einde van de positieve buca. Lekker overdimensioneren zoals bij gas gebruikelijk is loont bij een warmtepomp niet blijkt steeds meer.

Het energieverbruik zal wel boven de 3000m3 hebben gelegen, ik ken teveel mensen die dat nu er doorheen draaien met een tussenwoning, sowieso erg veel wat mij betreft maar het is wat het is.

Succes

 • D-dark
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 19:54
freakyt schreef op dinsdag 31 januari 2023 @ 21:32:
Hi.

Wat ik begrijp is dat juist bouwkundig onderzoek is gedaan en de exacte materialen zijn ingevoerd. Het verbruik van 22kW ligt op de piek bij -7 of -10. Dan wordt het met een pomp niet meer warm. Met de exact ingevoerde maatregelen wordt die piek 8kW dus kan ik (vrijwel) zeker van zijn dat het met een pomp prima lukt.
Ik begrijp het niet zo goed als mensen een gemiddelde nemen in gebruik zonder te weten wat de piekbehoefte gaat zijn en hoe het dan allemaal gaat passen. Want even de thermostaat omhoog want het is wat kouder gaat ‘m niet worden met een warmtepomp.
Maar ieder z’n ding natuurlijk. Thnx
Het gemiddelde is een goede indicatie die in de praktijk via de koevlaas methode vaak overeenkomt (Graaddagenmethode).
De andere methode die vooral met een P1 meter goed werkt is per dag bekijken wat het verbruik is.
Trek daar je warm water vanaf (zie verbruik zomermaand) en adhv de gemiddelde dagtemperatuur kan je wel een mooie lijn trekken. Extrapoleer naar - 20 en je weet wat je nodig hebt. Enige correctiefactor waar je rekening mee moet houden is dat je pas vanaf een graad of 0 naar een 24 uurs regime gaat. Tot die tijd kan je nog wel enige rust met niet draaien inbouwen.

De manier die jij toepast met volledige berekening werkt in de praktijk goed voor nieuwbouw maar bij bijstaande huizen scheelt het vaak minimaal een factor 2 qua berekend benodigd vermogen.
Pagina: 1


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee