Even ter verduidelijking, het is puur informatie inwinnen nu. Kijken wat de mogelijkheden en consequenties zijn.
Het idee van 'passief' inkomen en daarnaast ook nog een
Real schreef op zaterdag 31 december 2022 @ 17:33:
[...]
Volgens mij moet je in dit topic zijn:
Vastgoed als investering
Hou er wel rekening mee dat verhuur van woonruimte niet noodzakelijk eenvoudig is en een fout daardoor snel is gemaakt. Dat kan hoge kosten tot gevolg hebben, mede afhankelijk van wat er eventueel anders loopt dan je had verwacht. Daarnaast verandert de huurwetgeving de komende jaren aanzienlijk en volgden die veranderingen elkaar recent in relatief hoog tempo op.
Om een voorbeeld te geven: de maximale huurprijsverhoging bij geliberaliseerde huurovereenkomsten voor woonruimte is pas enkele dagen geleden in het staatsblad gepubliceerd, maar die regeling gaat morgen al in.
Het is dus verstandig om goed advies in te winnen, voordat je onomkeerbare stappen zet.
toon volledige bericht
Ah, dat topic kwam bij mijn zoek opdrachten niet naar boven.
Ik zocht echt op hypotheek en tweede huis.
Dat van regelgeving is een goede tip en ben ik nog niet mee begonnen om me in te verdiepen.
We zitten nu echt in de oriënterende fase om te kijken wat de mogelijkheden kunnen zijn.
Als het op het gebied van finanncieren al spaak loopt, hoef ik in weg-/ regelgeving niet veel energie te gaan steken.
CodeCaster schreef op zaterdag 31 december 2022 @ 17:48:
Als 4 ton 80% is, is 5 ton 100% van wat jullie kunnen lenen.
Waar ga je de missende 60K vandaan halen?
Also, als 160K 45% resterend is, dan heb je 355K geleend? Hoe is dat te rijmen met de verwachte verkoopprijs van 300K? Heb je dit in 2008 gekocht ofzo?
Afgezien van dat je meer geld nodig lijkt te hebben dan dat je kunt lenen (400K + 160K > 500K), hoe zit het met je kosten koper, buffers, verbouwing, inrichting, onderhoud, enzovoorts? Je kúnt dit doen met genoeg spaargeld (als in: meer dan 100K), maar of het verstandig en wenselijk is: nah.
Correctie, ca. 55% staat nog hypotheek op. 45% afbetaald. De cijfers door elkaar gehaald.
230 gekocht, nu 300 waard. Verschil wat jij mist was eigen vermogen dat ingebracht is.
ITsEZ schreef op zondag 1 januari 2023 @ 12:47:
[...]
Verhuur hypotheken zijn niet gebaseerd op inkomen maar op basis van waarde in verhuurde staat en inkomsten uit verhuur. Als er al 55% is afbetaald zal het vast mogelijk zijn om de overige 45% te financieren met een verhuur hypotheek. Daarbij is de waarde in verhuurde staat altijd lager en moet daar uiteraard wel rekening mee gehouden worden.
Persoonlijk zou ik het inderdaad ook niet doen, gewoon lekker “cashen” en eventueel het geld in het nieuwe huis steken of als buffer houden. Scheelt een hoop gedoe en risico.
Dat van de verhuur hypotheek is ook wat ik gevonden en gehoord heb.. Echter schoot de hypotheek adviseur dit direct af, zonder enige kennis van onze financiële situatie.
Het cashen en gebruiken voor de nieuwe woning is inderdaad plan B. Om het te cashen en als buffer aan te houden is gezien de vermogensbelasting niet aantrekkelijk.
koentjuh schreef op zondag 1 januari 2023 @ 14:30:
Het is ook maar net hoe je naar risico kijkt. Vrienden van me hebben hun appartement in Amsterdam nog 2 jaar aangehouden en verhuurd. Naast de huurinkomsten (>financieringskosten en onderhoud) hebben ze in die 2 jaar ongeveer 150k “verdiend” in de stijgende markt…. Nu lijken de vooruitzichten voor de woningmarkt wat minder positief, dus als het voor de middellanger termijn is zou het te overwegen zijn, maar voor 2-3 jaar kan het zijn dat je directe rendement bij verkoop nu hoger is dan aanhouden voor de verhuur en over 2-3 jaar verkopen. Het is dus ook vooral een afweging van je investeringshorizon en je risico perspectief.
Het zou voor het lange termijn zijn. Als het even kan gaat het gewoon door naar de volgende generatie in de familie.
In het huidige verhuur klimaat is een huurtarief van 1400 p/m niet ongebruikelijk (wordt het huis van de buren ook voor verhuurd).
Wat zelf even een bierviltje calculatie is de verwachting de eerste 2 jaar alle omzet van de huur opzij te zetten voor een onderhoud buffer, en daarna wel maandelijks de vruchten te plukken.