Ja, dat is echt waar.
Om een huis goed te kunnen verwarmen is er een balans nodig tussen 3 aspecten.
Aan de ene kant heb je het warmteverlies. Dat bepaalt hoeveel thermische energie er nodig is om het huis te verwarmen.
Aan de andere kant heb je je warmtebron en je afgiftesysteem.
Je warmtebron moet uiteraard een (iets) groter thermisch vermogen kunnen leveren dan het totale warmteverlies van de woning. Dat realiseren is technisch geen enkel probleem. Heb je 50kW aan vermogen nodig voor een kasteel met energielabel G? Zet je toch gewoon 3x18kW warmtepompen in cascade opstelling. Dan heb je nog steeds een voor mij onbetaalbare energierekening, maar absoluut voldoende thermisch vermogen om het kasteel warm te houden.
Het knelpunt zit hem meestal in het afgiftesysteem indien er geen vloerverwarming aanwezig is.
Die 50kW voor het kasteel met energielabel G moet je wel transporteren van de warmtebron naar de ruimtes die verwarmd moeten worden. En in die ruimtes moet de warmte dan afgegeven worden aan de lucht, zodat deze opwarmt. Het transport van de warmte gebeurt door het warme cv-water rond te pompen en de afgifte via radiatoren en/of vloerverwarming.
De uitdaging ontstaat door de temperatuur van het cv-water die bereikt kan worden met het verwarmingssysteem. Bij een cv-ketel, kan indien nodig het cv-water moeiteloos tot 70-80 graden verwarmd worden. Een warmtepomp haalt maximaal zo'n 50 graden, maar vanwege de efficiëntie wil je dat onder de 40 graden houden. Om dezelfde hoeveelheid warmte te transporteren heb je dus soms dikkere leidingen nodig. Maar belangrijker nog: een radiator die met cv-water van 70 graden 3kW warmte aan de kamer kan afgeven, geeft bij cv-water van 40 graden nog maar zo'n 1kW aan warmte. Indien de bestaande radiatoren dus niet enorm overbemeten, ga je dus tekort schieten in het afgifte vermogen als je geen aanpassingen doet.
Met vloerverwarming zijn er geen problemen voor het afgiftesysteem. Het water in een vloerverwarming is nooit warmer dan 40 graden. Dus ook een warmtepomp van voldoende capaciteit is dan geen probleem, want die kan prima dat water van 40 graden produceren.
Met een goede warmteverliesberekening kun je bepalen hoeveel warmteverlies jouw woning heeft en hoe sterk je warmtepomp dus moet zijn. Ik verwacht dat jouw woning ergens tussen 6 en 10 kW nodig zal hebben.
Die 8,5 meter gevel is echt geen probleem. Onze zijgevel is 12 meter lang (gemiddeld ruim 6m hoog). Voor en achtergevel zijn beide 6,5 meter breed en 6m hoog. Wij hebben nu nog grotendeels de originele ramen uit 1979 en daarmee komen wij voor hele koude dagen net iets tekort met onze 8kW warmtepomp. Dat zal opgelost zijn als we onze nieuwe kozijnen + glas hebben.
Als het warmteverlies is berekend, ga je kijken naar het afgiftesysteem. Kun je met bestaande radiatoren op 40 graden wel of niet het huis warm houden? Zo nee? Kun je vloerverwarming aanleggen, waar nodig LTV radiatoren of grotere radiatoren plaatsen? Of extra radiatoren?
Of misschien toch iets extra isoleren?
Vorige woning sinds 2017 gasvrij zonder rekening van Liander. 2022 Doen we het kunstje opnieuw bij Enexis.