Toon posts:

Help: studieschuld: verzwijgen, deels of volledig aflossen

Pagina: 1 2 Laatste
Acties:

Onderwerpen


 • joke_name
 • Registratie: December 2003
 • Laatst online: 17:33
Verzwijgen niet doen.

Als je een hypotheekadviseur zoekt moet je er eentje hebben die in elk geval geen Ockta gebruikt:
https://ockto.eu/hypothek...https%3A%2F%2Fockto.eu%2F

Tijdens het aanvraag proces kom je namelijk automatisch langs DUO.

 • Hahn
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 20-03 21:00
Caddy schreef op donderdag 29 december 2022 @ 20:47:
[...]

Ik praat niks goed, ik vind de vergelijking alleen krom tussen een bank overvallen en je studieschuld verzwijgen. Als inderdaad het verzwijgen van je studieschuld op dit moment grote risico's met zich meebrengt en je bent in staat je studieschuld af te lossen zal ik dat ook zeker doen.
Mijn vergelijking met een bankoverval was gekscherend, om het punt kracht bij te zetten dat als je ermee wegkomt vrijwel elke overtreding van de wet bestempeld kan worden als 'een goede beslissing' voor de dader.

Uiteraard zeg ik niet dat de fraude die jij hebt gepleegd daadwerkelijk even erg is als een bank overvallen ;)

[Voor 8% gewijzigd door Hahn op 29-12-2022 23:31]

The devil is in the details.


 • Eagle Creek
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 12-03 14:21

Eagle Creek

Breathing security

Caddy schreef op donderdag 29 december 2022 @ 20:07:
[...]


Uiteindelijk loop ik het risico, en ik steel toch niks? Ik betaal juist rente.
Beetje zwart wit denken dit, en enorm gekke vergelijking in mijn opzicht.
Daar maak je echt een kapitale denkfout. De bank geeft een lening uit op basis van een risicoprofiel. Dat is opgebouwd uit informatie over je schulden en hoeveel je kunt missen. Door een studieschuld achter te houden, ben je niet eerlijk naar je bank, schendt je moedwillig je hypotheekvoorwaarden en verstrekt de bank jou mogelijk een lening waarvan is bepaald dat dit een te hoog risico met zich meebrengt. De kans is daarmee groter dat jij je hypotheek niet kunt betalen en de bank z'n lening niet terugziet.

Maw: jij loopt niet hier het primaire risico maar de bank.

~ Information security professional & enthousiast ~ EC Twitter ~


 • NielsFL
 • Registratie: Februari 2020
 • Niet online
Wanneer verzwijging wordt ontdekt kun je je NHG verliezen, kan de bank je volledige hypotheek (lees: je woning) opeisen, je in het frauderegister zetten (lees: nooit meer een hypotheek of lening) en ben je ook nog eens strafbaar.

Ik vind dat nogal wat voor een klein beetje financieel voordeel. Dat anderen er mee zijn weggekomen biedt geen enkele garantie. Wat mij betreft een no-go dus.

Zelf zou ik de beslissing om wel of niet af te lossen pas nemen als de hypotheekadviseur dat nodig acht om de door jou gekozen woning te kunnen financieren.

 • True
 • Registratie: April 2011
 • Niet online

True

Dislecticus

NielsFL schreef op vrijdag 30 december 2022 @ 07:14:
Wanneer verzwijging wordt ontdekt kun je je NHG verliezen, kan de bank je volledige hypotheek (lees: je woning) opeisen, je in het frauderegister zetten (lees: nooit meer een hypotheek of lening) en ben je ook nog eens strafbaar.

Ik vind dat nogal wat voor een klein beetje financieel voordeel. Dat anderen er mee zijn weggekomen biedt geen enkele garantie. Wat mij betreft een no-go dus.

Zelf zou ik de beslissing om wel of niet af te lossen pas nemen als de hypotheekadviseur dat nodig acht om de door jou gekozen woning te kunnen financieren.
Volgens mij mag een hypotheekadviseur je dat niet eens adviseren. Wellicht dat sommigen heel tactisch jou (de koper) de mogelijkheid ruimschoots geven om niet te reageren op de vraag of je nog andere schulden hebt die niet in het BKR-register voorkomen, maar ethisch is het niet.

 • rickskeg99
 • Registratie: Februari 2014
 • Laatst online: 24-03 14:00
mwa schreef op woensdag 28 december 2022 @ 17:23:
Wat betreft verzwijgen: daar kreeg ik problemen mee bij de ABN. Bij de oorspronkelijke hypotheek aanvraag had ik deze verzwegen (met medeweten van onze adviseur). Bij de aanvraag voor een 2de hypotheek ivm bouwdepot, stond mijn DUO schuld vermeld op de jaarcijfers van mijn vrouw. Kwam er een belletje vanuit ABN hoe dat nou zat. Ik mocht vervolgens in 1 keer die schuld aftikken en was het daarmee afgedaan. Het geld hadden we gewoon achter de hand, maar toch..
Bij ons had de adviseur het niet doorgegeven(zonder dat we het wisten btw), maar bij het aanvragen van een bouwdepot via een andere adviseur alsnog opgegeven. Maar geen problemen van gekregen. Misschien dat het verschilt per hypotheekverstrekker.

 • 964C2
 • Registratie: Juli 2020
 • Laatst online: 14:05

964C2

" Wer bremst, hat Angst "

Sorry verkeerde topic

Twente : Kantoor: 14250 W. met Solax 15KW op 10° ZZW. Huis: 9450W (16x315 O+14x315 op ZZO) met GW10KN-DT LG65E9


 • Fiets123
 • Registratie: Maart 2020
 • Laatst online: 23-03 21:32
Iedereen bedankt voor het reageren! Ik kan helaas niet op iedereen reageren maar alle input is gelezen en wordt gewaardeerd! Of ik er uit ben weet ik nog niet maar de opties zijn wel een stuk duidelijker en er zitten zeker goede tips bij!

Persoonlijk wil ik @Inviscid nog even bedanken voor zijn duidelijk uiteenzetting. :)

Hier onder nog wat extra info
True schreef op donderdag 29 december 2022 @ 15:03:

Mijn advies:
Ga een eerste (gratis) adviesgesprek aan bij ikbenfrits.nl dan krijg je nadertijd een best duidelijke berekening/calculator voor verschillende scenarios. Je kunt hier lekker zelf in los gaan met de huidige rentes, banken én wel of geen studieschuld. Dan krijg je een beetje beeld wat zoiets voor jou specifiek gaat doen.
Dit klinkt goed en ga ik zeker doen! Ik hoop dat ze jouw aanvullingen voor de NHG nog weten :)
ZXRY schreef op donderdag 29 december 2022 @ 15:20:
[...]


Hoeveel huizen staan er in de Randstad (waar de meeste werkgelegenheid zit) te koop voor <200k? Zover ik even snel kan zien, als voorbeeld de regio Rotterdam (straal 30km) geen één woonhuis. Alleen wat appartementen welke vaak kleine hokken zijn en/of ontzettend veel aan gedaan moet worden en dus de facto nog steeds duurder dan 200k zijn.
Ik heb niet de illusie dat ik een woonhuis kan kopen. Maar een appartement wat in tegenstelling tot mijn huidige gedeelde woning wel (hobby matig) naar eigen hand zou al heel fijn zijn.
30
AndosH schreef op donderdag 29 december 2022 @ 16:39:
[...]

Elke geldverstrekker die de regels van NHG volgt:

"Indien uit correspondentie van DUO blijkt dat sprake is van een extra aflossing op het leningbedrag en op basis daarvan een nieuwe maandannuïteit is overeengekomen, mag worden uitgegaan van de oorspronkelijke hoofdsom minus de extra aflossing " in de huidige regels, https://www.nhg.nl/media/...ibud-def-vn-2022-01-2.pdf en in die van 2023: https://www.nhg.nl/media/...ichting-vn-2023-1-def.pdf
Bedankt! prettig om te weten dat het dus niet voor niets was ;)
Ionicawa schreef op donderdag 29 december 2022 @ 08:47:

Dus de vraag is: Hoeveel meer kost de studieschuld als je niet aflost en het door laat lopen, wat is het effect hiervan op de hypotheek die je kan krijgen en wat betekent dit voor de woonlasten die je gaat hebben na het kopen van een huis? En hoe weegt dit op tegen jouw huidige woonlasten als je de studieschuld wel aflost en de tijd neemt om het spaargeld weer op te bouwen naar het huidige niveau? En wat is het jou waard om eerder een huis te kunnen kopen?

Dat laatste is natuurlijk een beetje hypothetisch, want het blijft een gekke markt en er moet natuurlijk ook maar net wat op de markt zijn wat jou aanspreekt en binnen jouw budget valt. Dus dat zou zomaar nog een tijdje kunnen duren, waarin je ondertussen alsnog alles wat je vanaf nu spaart kan steken in het aflossen van de studieschuld.
Helder vragen die ik op een rij ga zetten voor mijzelf. Op je laatste hypothetische vraag: het is mij wel wat waard. Op dit moment deel ik een woning (sanitair) en heb ik een eigen verdieping voor mij zelf. De locatie en prijs zijn gunstig en kan goed over weg met mijn andere huisgenoten maar ben nu 30, vind klussen leuk en ontspannend. Bonus is dat ik er zelf ook wat aan heb. Dus niet alleen vrienden met een hypotheek extra woningwaarde geven O-) (al doe ik het graag en gun ik het ze net zo veel;) )
BvZwolle schreef op donderdag 29 december 2022 @ 09:05:
@Fiets123

Daarbij zou ik overigens even zoeken maar een spaarrekening met meer dan 0.17% want die zijn er genoeg.
Wat wel interessant is om ook te vermelden in je TS is hoeveel je nu per maand spaart. Want misschien heb je binnen een jaartje wel je buffer al flink gespekt...
Ik ga nu zeker zoeken naar hogere rente! Sparen kan ik goed als ik mij er toe zet. zelf heb ik een onder grens van €1000 p.m. en poog uit te komen op €1500 en alles meer is mooi meegenomen. Mijn vaste lasten (huur incl, transport, verzekeringen, abbo's etc.) zijn <€1000 en netto komt er iets meer als €3000 bij.

Nogmaals bedankt iedereen! _/-\o_

 • Ilmar
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 17:13
Eagle Creek schreef op vrijdag 30 december 2022 @ 06:42:
De kans is daarmee groter dat jij je hypotheek niet kunt betalen en de bank z'n lening niet terugziet.

Maw: jij loopt niet hier het primaire risico maar de bank.
Is wel een beetje geforceerd... zodra de studielening afgelost is, is diezelfde bank ineens bereid om een hoger bedrag via de hypotheek uit te lenen tegen een hogere rente met minder flexibele voorwaarden. Ik ben geen hypothecair specialist, maar zou toch inschatten dat de kans dat je in betalingsproblemen komt door die hogere hypotheek groter is dan dat je in de problemen komt door de studieschuld. Het grootste probleem voor de bank is dat die totaal geen zicht heeft op die studieschuld (is daar een achterstand? betalingspauze? verlaging van maandbedrag door gedaald inkomen? - allemaal indicatoren voor de bank om zich zorgen te gaan maken).

 • retoohs
 • Registratie: April 2019
 • Laatst online: 14:47
Veel mensen kopen een huis en de volgende stap is dan gezinsuitbreiding. Voor je het weet heb je opeens €1000 of zelfs €1500 of meer aan maandelijkse netto lasten voor kinderopvang, los van andere kosten die er nog bij komen kijken. Vaak ook een dalend inkomen door minder werken. Veel gezinnen betalen meer aan kinderopvang dan aan hypotheek.
Vanuit dat oogpunt is een aflossing van €150 p/m peanuts natuurlijk.
Waarschijnlijk mogen banken er niks mee maar als ze zouden weten dat je verwacht kinderen te krijgen dan zou je helemaal niks mogen lenen.

 • Eagle Creek
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 12-03 14:21

Eagle Creek

Breathing security

Ilmar schreef op vrijdag 30 december 2022 @ 23:53:
[...]


Is wel een beetje geforceerd... zodra de studielening afgelost is, is diezelfde bank ineens bereid om een hoger bedrag via de hypotheek uit te lenen tegen een hogere rente met minder flexibele voorwaarden. Ik ben geen hypothecair specialist, maar zou toch inschatten dat de kans dat je in betalingsproblemen komt door die hogere hypotheek groter is dan dat je in de problemen komt door de studieschuld. Het grootste probleem voor de bank is dat die totaal geen zicht heeft op die studieschuld (is daar een achterstand? betalingspauze? verlaging van maandbedrag door gedaald inkomen? - allemaal indicatoren voor de bank om zich zorgen te gaan maken).
Ik snap wel wat je zegt, maar je hebt rechtvaardig en rechtspraak. Ben het helemaal met je eens dat sommige zaken zo recht zijn als een hoepel.

Feit is en blijft dat jij als persoon / individu niet kunt stellen dat je als enige het risico neemt. Daar heeft de bank z'n rechtgeldige modellen voor en die schaadt je doelbewust.

~ Information security professional & enthousiast ~ EC Twitter ~


 • Galinsky
 • Registratie: Oktober 2013
 • Laatst online: 16:09

Galinsky

--------->

-Niet verzwijgen.

-Deels aflossen helpt want het verlaagd het maandbedrag wat je moet betalen.

Veel mensen geven aan dat extra aflossen niet werkt want het originele maandbedrag wordt gehanteerd. Dit klopt alleen als je maandelijks het afgesproken bedrag aflost als je extra aflost op je lening wordt je maandbedrag lager. Dit is wat uitmaakt voor de bank.

-Zoek eerst een leuk huis op waarvan je weet dat je het kan betalen als je je volledige studieschuld aflost.

Koop het huis en los precies af van je studieschuld wat nodig is voor de bank (elke euro die je EXTRA aflost van je studieschuld mag je namelijk dubbel lenen bij de bank). Zo los je dus minimaal af van je studieschuld die een goed rentepercentage heeft maar waarbij je toch de meeste keuze vrijheid hebt om een huis te kopen zonder fraude te plegen.

Beter advies kan niemand je geven :-)


(EDIT: elke euro die je aflost en dus dubbel mag lenen bij de bank geld alleen voor studieschulden van de regeling van voor 2018 wat inhoud dat je voor 2015 bent begonnen met studeren. Als je in de regeling van 2018 valt dus in 2015 bent begonnen met studeren is het vrijwel euro voor euro. dus 1 euro EXTRA aflossen op je studieschuld mag je ongeveer 1 euro extra lenen bij de bank)

[Voor 18% gewijzigd door Galinsky op 31-12-2022 12:05]


 • dieselb0y
 • Registratie: Februari 2008
 • Laatst online: 12:12
Galinsky schreef op zaterdag 31 december 2022 @ 12:01:

(EDIT: elke euro die je aflost en dus dubbel mag lenen bij de bank geld alleen voor studieschulden van de regeling van voor 2018 wat inhoud dat je voor 2015 bent begonnen met studeren. Als je in de regeling van 2018 valt dus in 2015 bent begonnen met studeren is het vrijwel euro voor euro. dus 1 euro EXTRA aflossen op je studieschuld mag je ongeveer 1 euro extra lenen bij de bank)
Wat betreft het oude stelsel, dit gaat niet meer op nu de rente voor hypotheekleningen aan het stijgen is. Als die rente doorstijgt zou je zomaar over iedere euro die je aflost maar (bijvoorbeeld) 70 of 80 cent terug kunnen lenen bij 'n bank vanwege de hogere rente.

 • Purzelbaum
 • Registratie: Oktober 2018
 • Laatst online: 12:34
Advies wat wij kregen was niet extra aflossen, maar extra sparen. Extra aflossen moet gedocumenteerd en aangetoond worden om mee te tellen bij hypotheek aanvraag. Een grote aflossing is makkelijker dan 10 kleine. Daarnaast kan je met een adviseur aan de knoppen draaien, meer lenen door aflossen of minder schuld door eigen vermogen.

 • razbunare
 • Registratie: April 2022
 • Laatst online: 13:12
Je kan het in theorie ook verzwijgen, hypotheek fixen en erna aflossen. Dan heb je het huis iig en als je ooit later in de problemen komt heb je geen duo schuld meer waar ze je op kunnen pakken.

Als je een schuld hebt van bv 10-15k maar nu perse wil/moet kopen kan je best dat risico nemen.
Pagina: 1 2 Laatste


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee