Xanaroth schreef op woensdag 26 oktober 2022 @ 08:41:
Beelddenken an sich is aller eerst heel normaal voor de grote meerderheid van de mensen. Het is niet bijzonder of speciaal, het is de de-facto standaard. Meen dat maar pakweg 30-40% mensen NIET standaard in beeldvorming denkt (maar groot deel daarvan gebruikt beelddenken alsnog, gewoon niet als standaard manier van denken - een kleine minderheid doet echt geheel niet aan beelddenken).
Sterker nog: iedereen begint zijn of haar leven als beelddenker. Tekst is immers iets dat je pas veel later wordt aangeleerd, en waar we vele duizenden jaren zonder hebben gedaan.
Dit lijkt de basis van je argument te zijn, maar er is in mijn ogen veel mis met deze redenering. Het tegenovergestelde van visueel denken is niet geletterdheid, maar verbaliserend denken. Je hoeft daarvoor zeker niet te kunnen lezen of schrijven, en zelfs woordkennis is voor zover ik het begrijp geen vereiste.
Hele talen (denk aan egyptenaren) waren puur plaatjes en geen teksten. Denk ook aan de oeroude plaatjes in grotten; denken en communiceren in beeld, niet in tekst, is grof gezegd 'de normaal'. Maar een select groepje gaat echt 'uit' die oer beelddenker stand wanneer deze eenmaal hebben leren lezen&schrijven.
Even los van het feit dat dit voortvloeit uit het onjuiste idee dat geletterdheid noodzakelijk is voor verbaliserend denken, vind ik de implicatie dat er cognitief een wezenlijk verschil is tussen het lezen van hiërogliefen en het schrift zoals wij dat kennen vrij dubieus.
Casus: iedereen die ongeletterd is überhaupt altijd exclusief beelddenker, want ze kunnen niet lezen/schrijven dus ook niet in woorden denken. Wat ons terug brengt naar o.a. egyptenaren en grottekeningen, beelddenken is de default modus van de mens.
Om te onderstrepen waarom deze 'casus' niet klopt: Woorden ken je al ver voordat je leert lezen en schrijven. Waarom zou je een woord moeten kunnen opschrijven voordat je het gebruikt om na te denken?
Dit zie je gewoon dagelijks overal om je heen terug. Alles wordt gedaan met symbolen, plaatjes, figuren, etc. - Als ik zeg 'nike' denkt iedereen aan de veeg, want dat IS nike. Waarom associeren merken zich graag met een kleur en/of teken? Beelddenkers.
Dit vind ik echt een super dubieuze gevolgtrekking. Veel merken associëren zich ook met een bepaald melodietje in hun (radio)reclame's. Is dat dan ook bewijs dat iedereen 'geluiddenker' is? Wat je hier echt bewijst is dat ook voor marketing geldt dat het interessant is om in te spelen op meerdere zintuigen.
- Als IKEA je instructies stuurt, is dat veel plaatjes en weinig tot geen tekst. Waarom leggen ze het niet uit? Beelddenken is zoveel makkelijker voor veruit de meeste mensen.
Dat doen ze omdat ze beelden niet hoeven te vertalen en omdat mensen die niet kunnen lezen dan tóch hun meubel in elkaar kunnen zetten.
- Als je auto rijdt zie je borden met voornamelijk symbolen(=plaatjes), tekst alleen waar niet anders kan. Maar dan vaak alsnog ondersteund door plaatje, denk aan vliegtuig symbool om vliegveld aan te geven of het fabriek symbool om industrie gebied aan te wijzen. Waarom? Meerderheid is beelddenker, dus dat is het meest veilige om te doen.
Er zijn meerdere redenen waarom men dit doet, maar 'de meerderheid is beelddenker' hoort daar niet bij. Het gaat o.a. om het feit dat ongeletterden geïnformeerd moeten kunnen worden, dat er in zeer korte tijd relatief complexe (maar niet uitermate complexe) concepten moeten worden overgebracht en dat dit op een praktische en economisch vatbare manier moet gebeuren.
- Kinderen beginnen met plaatjes/figuren boeken, dan klein beetje tekst, dan stripboeken, en dan pas echt lezen. Evolutie vanuit pure beelddenker naar ook toepassen van tekst. Waarom niet anders? Omdat beelddenken de standaard is, het andere moet worden aangeleerd.
Ook weer een behoorlijke non sequitur die stamt vanuit de misvatting dat verbaliserend denken hetzelfde is als geletterdheid.
- Waarom is het spreekwoord 'een beeld zegt meer dan duizend woorden'? Beelddenkers begrijpen een figuur sneller en beter dan lappen tekst, en beelddenken is nou eenmaal de meestvoorkomende stijl in onze maatschappij.
Er is ook een wezenlijk verschil tussen het overbrengen van informatie (waarnemen) en het verwerken van informatie en complexe concepten om tot nieuwe ideeën te komen (denken). Ik denk dat je die niet zomaar door elkaar moet halen.
- Waarom is toilet een poppetje man/vrouw, en zelden tot nooit de tekst 'man' of 'vrouw'? Beelddenken is voor vrijwel iedereen direct duidelijk, tekst juist niet.
Er zit echt een enorm gat tussen "we gebruiken soms iconen" en "de meerderheid is een beelddenker".
Sluit allemaal vrijwel naadloos aan bij de eerdere statement en casus, dat beelddenken de normaal is want onze hele samenleving is vrijwel exclusief erop ingericht. Dat is ook weer te koppelen aan bijvoorbeeld ongeletterden. Waarom komen deze zo goed mee in de maatschappij en vallen vaak niet op in de dagelijkse gang van zaken? Omdat beelden/plaatjes de normaal is en alles hierop is ingesteld, want we gebruiken vrijwel overal plaatjes/symbolen/figuren voor en proberen tekst zoveel mogelijk te minimaliseren in het gebruik.
Hier draai je echt de zaken om. Het inrichten van de maatschappij op zo'n manier dat ongeletterden beter meekomen is een bewust proces. Het feit dat ongeletterden beter uit de voeten kunnen is echt geen bijkomstigheid van het feit dat iedereen het zo prettig vind om een plaatje te zien.