guido66 schreef op woensdag 5 oktober 2022 @ 15:54:
In zo’n geval zou ik er zowel onder als boven de radiator monteren, want je kunt veel minder ventilatoren plaatsen dan op een horizontaal model.
Of je er veel gas mee gaat besparen weet ik niet, het gaat uiteindelijk toch om de hoeveelheid warmte die vanuit je ketel via het cv-water aan je woning wordt overgedragen.
Ik heb ook ventilatoren, maar puur om te kijken of ik met een lage keteltemperatuur toe kan, zodat ik zonder verdere verbouwing naar een L/W of W/W warmtepomp over kan.
Ik heb ook m'n reservaties... al is het dubbel: heb m'n bedenkingen over een aantal claims die de verkopers van die ventilatoren maken.
Tegelijk is het logisch dat het mechanisch aanblazen van lucht (en dus al convectie forceren op lagere bedrijfstemperatuur van radiatoren) automatisch zorgt voor snellere verwarming van de ruimte en dat je daardoor je aanvoertemperatuur kan laten zakken -eventueel i.c.m. je gewenste temperatuur op je thermostaat- en dat dat op zich uiteraard bijdraagt aan een vermindering van je gasverbruik.
Vooral de percentages die ze hanteren om deze dingen aan te prijzen voelen me ietwat "optimistisch".
De verkopers van die ventilatoren beseffen natuurlijk ook dat hun percentages ontzettend subjectief zijn (aan ruimte, plaatsing en aard van radiator, ventilatie en circulatie in ruimte, afstelling van CV, etc.) en dus eigenlijk zo goed als niet te bevestigen/tegen te spreken zijn door het gros van de klanten die het niet zien zitten hier echt werk van te maken en meerdere testopstellingen te creëren om hierdoor tot gemiddelde percentages te komen.
...en zoals met alles: betere cijfers verkopen beter.
Ook de claim dat ik op een bepaalde website las (van de bekendste verkoper van deze ventilatoren) dat het op standby niks verbruikt kan haast niet kloppen... het kan kloppen dat het verwaarloosbaar is maar niks is niks en dat kan gewoon niet wanneer het toestel in een actief stopcontact zit en er dus -zelfs bij inactiviteit- wisselstroom naar gelijkstroom wordt omgezet en er -altijd- een energieverlies is (warmte)
Bovendien hangt er een thermostaatje aan dat moet weten wanneer die het systeem inschakelt en dus ook aangestuurd moet worden tijdens inactiviteit.
Kan natuurlijk zijn dat ze een bimetalen thermostaatje gebruiken i.c.m. een interne schakeling die het cirquit onderbreekt na het stopcontact maar zelfs dan zal de AC adapter in het stopcontact "iets" verbruiken.
Al geloof ik wel dat het dus echt verwaarloosbaar is op jaarbasis, maar ze beweren "niets" en dat klopt niet.
Die van mij worden morgen of overmorgen geleverd: ik meet m'n energieverbruik op de voet, gasverbruik wordt elk kwartier bijgehouden in app + historiek.
Men claimt tot 22% besparing op gasgebruik... ik zal het testen.