Ik ben zelf een aantal jaren geleden, iets van vijf ofzo, ook begonnen met wielrennen.
Ik ben het wel eens met de meeste opmerkingen hierboven. Ik had ook wel kennissen die fietsen, maar ik heb in de loop der jaren geleerd dat als je iets zelf wil, je het ook zelf moet doen en je niet afhankelijk van anderen moet opstellen.
Huren/ lenen, ben ik zelf niet zo’n fan van. Je bent dan toch weer afhankelijk van een ander of van een locatie en het leuke van fietsen is dat je makkelijk vanuit huis een stukje kan gaan fietsen. Voor het MTBen heb ik dan wel weer veel gehuurd, omdat ik daarvoor toch naar een andere locatie moest. Het huren gaf mij daar wel veel inzicht in het verschil in materiaal.
Ik heb vooral in het begin alleen gefietst. Net zoals jij zei, muziek aan en gaan! Maar ik kwam er al snel achter dat wielrennen met muziek niet echt veilig is. Je hoort het andere verkeer slechter en ik schrok mijzelf helemaal gaar als er een auto of andere wielrenners passeerde.
Ik ken je financiële positie niet en ik begrijp je angst voor krakerige oud materieel. Ik heb daarom toen besloten om een nieuwe fiets en geen tweedehands fiets aan te schaffen, maar ik had daar ook de financiële middelen voor. Voor 1200 euro heb je gewoon een goede wielrenfiets voor een starter en iets meer. 105 is prima voor een starter, Ultegra heb je echt als starter niet nodig(maar zit het op een tweedehands fiets, prima natuurlijk. Ik ken mensen van Tiagra en ook die klagen niet.
Ga je goedkoper, kijk dan goed of er geen exotische onderdelen zijn gebruikt. Je wil immers de fiets ook kunnen repareren, als er iets mee gebeurt. De keus voor een tweedehands kan ik ook wel begrijpen, maar zorg dan goed dat je of zelf de kennis van materieel hebt of dat je iemand meeneemt die dat heeft. Goed kijken: is de fiets goed onderhouden? Vragen stellen over het onderhoud. Heb je beide niet, dan misschien bij een speciaalzaak een tweedehandsfiets kopen. Je betaald meer, maar zeer waarschijnlijk heb je ook meer zekerheid.
Ook eens met de opmerkingen over het investeren in een goede wielrenbroek, maar ook dat is niet goedkoop. Ik heb in het begin gefietst met een broek van de decathon (niet de goedkoopste variant ), dat ging in het begin prima. Maar als je langere tochten gaat maken, wordt het heeeel snel heeeel vervelend. Maar goed ook daar de keus, kies ik voor goedkoper en schrijf ik het kort af, of kies ik voor duurder en schrijf ik het over een langere periode af. Als je net begint, is er mogelijk iets voor te zeggen om dan maar goedkoper te kiezen en in een kortere periode af te schrijven. Je tweede broek kan dan, als je het nog wielrennen nog steeds leuk vindt, een duurdere zijn. Een hobby kost nu eenmaal geld. Wielrennen is gewoon duurder dan hardlopen of zwemmen.
Mijn ervaring met helmen, schoenen en kleding is dat erg persoonlijk is. Helmen moeten gewoon goed zitten en goed beschermen. En het ene schoenmerk zit bij jou beter dan bij een ander. Dus, passen, passen, passen.
Ik zelf ben voor de aankoop van mijn spullen gewoon een paar keer bij verschillende winkels langsgegaan zowel bij de grote, mantel, 12gobiking, maar ook bij kleinere plaatselijke. Ik ben zelfs bij een paar dozen schuivers langsgegaan. Als je door de weeks in de ochtend/begin van middag gaat is het erg rustig en willen de meeste je netjes helpen(behalve de dozenschuivers). Iedereen verteld wel net iets anders, maar op een gegeven moment merk je wel een lijn. Gewoon alles vragen en aangeven dat je serieus wil beginnen. Ik heb daarna de alles ook nog een keertje nagelezen op internet.
Verder is het misschien goed om te weten dat je fiets op allerlei manieren te tweaken is. De beste afstelling is per persoon en per fietsstijl verschillend. Ik heb na twee jaar een volledige bikefit laten doen, dat was zeker niet goedkoop, maar het heeft mij echt heel veel geholpen. Pijntjes zoals pijnlijke knieën, tintelende vingers, stijve schouders en zadelplijn zijn allemaal te verhelpen met en goede afstelling van je fiets. Daarbij kwam ook dat ik een stuk efficiënter ben gaan fietsen. Ik had dat veel eerder moeten doen, maar ja, dat is achteraf.
Oja, ik heb zelf ook veel lol aan mijn fietscomputer met gps gehad. Ik heb zelf een tweedehands wahoo bolt en samen met de app komoot heb ik veel lol aan het plannen van routes gehad. Nu gebruik ik de wahoo veel meer voor trainingen.
[
Voor 3% gewijzigd door
Chedara op 24-08-2022 12:35
]