Real schreef op donderdag 14 april 2022 @ 21:19:
[...]
Ja/nee. Er zijn verordeningen die in de hele EU werking hebben zoals de AVG/GDPR.
Maar veel consumentenrecht volgt uit EU richtlijnen die geïmplementeerd moeten worden in de wetgeving van lidstaten, waarna ze op onderdelen kunnen verschillen tussen lidstaten. Wel stuurt de EU aan op maximum harmonisatie van richtlijnen, zodat de verschillen tussen lidstaten steeds kleiner worden. De reden is dat consumenten daardoor eerder genegen zijn om internationaal te kopen, wat de stabiliteit van de EU bevordert.
Zeker wat betreft (non-)conformiteit kunnen er verschillen zijn. In het bijzonder de termijn waarbinnen een consument een beroep kan doen op wat volgt uit de richtlijn. In Nederland (en volgens mij ook Finland) is die termijn niet vast, maar verbonden aan de zaak. Van een dure wasmachine mag je een langere foutloze werking verwachten dan een goedkope fruitpers bijvoorbeeld. Maar ook het bewijsvermoeden van conformiteit kan verschillen van lidstaat tot lidstaat.
[...]
Als België een gefixeerde termijn voor non-conformiteit hanteert, kan ik mij voorstellen dat de TS ook om die reden kiest voor een koop in Nederland onder Nederlands recht.
Ik ben het met je eens. Ter verduidelijking: de garantie waar ik het over heb, is de minimumgarantie die door de richtlijn gegeven wordt en dus door iedere lidstaat geïmplementeerd moet worden. Het kan dus zijn dat een lidstaat meer garantie biedt dan twee jaar, maar niet minder, zoals in de voorbeelden die je geeft.
Het lastige van grensoverschrijdende garantie zoals in de door TS gestelde vraag, is dat de richtlijn en de uitleg daarover geen duidelijk antwoord geven. Stel dat ik in Griekenland woon, daar een wasmachine koop bij een lokale elektronicawinkel, en dan met al mijn hebben en houden naar Ierland verhuis en de wasmachine stuk gaat, hoe ver moet die Griekse winkel dan gaan om de garantieverplichtingen na te komen? Ik denk niet dat het antwoord op deze vraag op dit moment helder is. Vandaar mijn suggestie om het bij het ECC na te vragen.
President schreef op vrijdag 15 april 2022 @ 06:29:
[...]
Alhoewel prima om die mogelijkheid uit te zoeken, moet TS dan wel bedenken dat er via zo'n route een hoop tijd verloren gaat en TS dan misschien weken of maanden zonder wasmachine zit... Waarbij Apple meteen ging repareren bij jou, is het de vraag of men ook voor een wasmachine gaat komen die ze zelf niet hebben/verkopen/hebben verkocht.
Ik ben het met je eens dat TS misschien beter een praktische oplossing kan kiezen omdat het niet altijd even gemakkelijk zal zijn om je recht te halen, zoals het door Coolblue weergegeven standpunt en wat Apple in mijn geval deed al laten zien.
Dat is dan de garantie bij het officiële merk natuurlijk, je kan ook op zoek gaan naar een algemeen reparatie bedrijf maar dat valt sowieso niet onder garantie.
Of de garantie bij het officiële merk zit, maakt niet uit. Het gaat om waar je het apparaat hebt gekocht. De verkopende partij moet aan de consumentengarantieverplichtingen voldoen. Er zijn natuurlijk fabrikanten en verkopers die een uitgebreide fabrieksgarantie verlenen die verder gaat dan waar ze wettelijk toe verplicht zijn. Misschien een uitkomst voor TS als hij in België een wasmachine kan kopen bij een winkel en/of fabrikant die meerdere jaren garantie in de hele EU geeft, of tenminste in België en Nederland.