Andyk125 schreef op dinsdag 26 april 2022 @ 19:16:
[...]
Uiteindelijk is het onontkoombaar om bepaalde zaken te definiƫren, wat betekend dat er altijd wel hokjes aanwezig zullen zijn. Anders zou het betekenen dat er nooit onderscheid gemaakt kan worden. Dit is ook een manier van sorteren, iets wat het menselijke brein altijd doet en wat uiteindelijk rust in de chaos kan creƫren. Maar wat bij deze kwestie belangrijk is, is dat men snapt wat het verschil tussen geslacht/sekse en gender is.
Dat is helemaal niet zo belangrijk. We hebben het in het verleden belangrijk _gemaakt_ en daardoor heeft onze taal nu niet echt een antwoord op de situatie die ontstaan is. Natuurlijk moeten er wel hokjes worden gemaakt in bepaalde situaties. Zoals je zelf al aangeeft, een ziekenhuis zal voor bepaalde behandelingen inderdaad moeten weten wat iemands biologische geslacht is. Dus daar is het relevant en dan mag er prima om worden gevraagd.
Maar wat we nu doen is te pas en te onpas naar iemands geslacht vragen, of het nu relevant is of niet. Dat is helemaal nergens voor nodig. Maar dan moet onze taal wel worden aangepast. Naast 'mijnheer' en 'mevrouw' moet er nog een neutrale aanspreekvorm bij komen.
Uiteindelijk kun je je afvragen hoe ver je hierin moet gaan, het geslacht is iets biologisch en daar kun je prima onderscheidt in maken. Er zijn natuurlijk ook daar uitzonderingen die je onder neutraal of overige kunt plaatsen, maar uiteindelijk blijft er altijd onderscheidt nodig om vele verschillende redenen.
Je wilt het niet horen, maar het onderscheid tussen man en vrouw of anders, is in de meeste situaties gewoon niet nodig en niet relevant. Dus daar _hoef_ je helemaal geen onderscheid te maken. In het dagelijks leven (in het openbaar, aan balies, in winkels, bij werksituaties etc) maken we geen enkel onderscheid in hoe we iemand behandelen. Het kan werkelijk niemand iets schelen of degene die de bus bestuurt, een man, vrouw of iets anders is. Als diegene maar veilig rijdt.
Wat jij hier aan het doen bent, is een kunstmatig en onnodig onderscheid in stand houden. En daarvoor gebruik je argumenten uit hele andere, ongerelateerde situaties, zoals medisch en sport.
Als die mensen om aandacht vragen voor verandering, dan willen ze nog steeds gehoord worden, dus daar spreek jij jezelf tegen. Daarbij is het ook prima om dingen aan te passen of te veranderen waar nodig. TS had ook helemaal gelijkt dat er best een overige bij had kunnen staan bij geslacht.
Die mensen willen geen verandering vanwege de verandering. Die mensen willen graag dat de maatschappij zondanig wordt aangepast dat er ook met hen rekening wordt gehouden. Dat zijn een paar eenvoudige aanpassingen waar verder niemand last van heeft. Iemands gender hoeft niet op het id-bewijs, want niet relevant. We hoeven mensen niet verplicht met mijnheer of mevrouw aan te spreken, want (meestal) niet relevant, dus moeten we een ander woord verzinnen.
Dit is alleen wel wat anders dan dat iedereen zelf moet kunnen beslissen waar ze mee aangesproken willen worden. Het is tegenwoordig zo gek dat het bijna een kunst is geworden om iets geks te verzinnen. En dit is nu exact wat ik bedoel met waar houdt het uiteindelijk op?
Het is toch juist fijn als mensen zelf kunnen beslissen hoe ze worden aangesproken? Wie ben jij om dat voor ze te bepalen? Het houdt op als we, als maatschappij, stoppen met onnodig onderscheid maken en mensen in hokjes indelen die ze niet zelf hebben bedacht, bijvoorbeeld geslacht. Inderdaad, na het geslacht vinden we vast wel weer een nieuw hokje waarin we onvrijwillig worden ingedeeld waardoor mensen worden uitgesloten. En daar doen we dan ook weer wat aan. Dat houdt nooit op, en dat is maar goed ook.