Aangezien je naar ik begrijp beroepsmatig te maken hebt met deze vraag, lijkt het mij vooral verstandig om dit te overleggen binnen de relevante afdelingen van je eigen organisatie, maar dat is een inschatting die je uiteraard vooral zelf moet maken. Het kan zijn dat er in onderstaande overzicht relevante aspecten missen of niet van toepassing zijn. Dat risico blijft uiteraard bij jou of je organisatie.
Volgens een oude
Circulaire BRP en briefadres (p. 2 onderaan) hoeft dat niet:
Als een persoon in aanmerking komt voor een briefadres, kan dit briefadres zich in een willekeurige gemeente bevinden. Dat is afhankelijk van de vestigingsplaats van de persoon of instelling die als briefadresgever fungeert. Het hoeft dus geen adres te zijn in de gemeente waar de betrokken persoon op een gegeven moment verblijft. Een briefadres kan alleen een adres in Nederland zijn. Een niet- ingezetene kan geen briefadres hebben in de BRP.
In
deze QenA staat echter een nuancering onder het onderdeel 'Doorverwijzen naar andere gemeenten':
Mogen gemeenten burgers voor een briefadres naar een andere gemeente verwijzen?
Het is hierbij van belang om onderscheid te maken tussen twee situaties: aangifte en ambtshalve.
Wanneer een burger zelf aangifte doet en een briefadres(gever) heeft, moet de gemeente waar dat briefadres zich bevindt voor de inschrijving zorgen. Zij kan dat niet weigeren onder verwijzing naar een centrumgemeente. Dit geldt nu al, door de wetswijziging verandert dat niet.
Wanneer een burger zelf geen briefadres(gever) heeft, moet de gemeente waar hij zich meldt voor het briefadres zorgen. Een gemeente mag niet naar een andere gemeente verwijzen. Wel is het mogelijk dat de gemeente zelf in samenspraak met een andere gemeente een briefadres in die andere gemeente voorstelt aan de aanvrager
en
Mogen gemeenten het adres van een samenwerkingsgemeente gebruiken als adres?
Hier is van belang dat een gemeente alleen een adres kan registreren dat in de eigen gemeente ligt.
Wat kan: gemeente A vraagt aan gemeente B (samenwerkingsgemeente) om persoon Y te registreren op adres X in gemeente B. Gemeente B is dan de gemeente van inschrijving. Aandachtspunt: burger mag niet van kastje naar muur gestuurd worden. Het doorverwijzen naar een andere gemeente kan wel, maar alleen in overleg met die gemeente en e.e.a mag er niet toe leiden dat burger überhaupt niet ingeschreven wordt.
Wat kan niet: gemeente A registreert voor persoon Y adres X dat in gemeente B (samenwerkingsgemeente) ligt.
Hier staat
art. 2.23 Wet basisregistratie personen waar het vermoedelijk vooral om draait:
1 Indien het woonadres ontbreekt dan wel artikel 2.40 of artikel 2.41 van toepassing is, wordt op aangifte een briefadres opgenomen.
2 Het college van burgemeester en wethouders neemt ambtshalve een briefadres op indien het woonadres ontbreekt en geen aangifte wordt gedaan van een briefadres.
3 Indien toepassing wordt gegeven aan het tweede lid, wordt als briefadres opgenomen met instemming van een briefadresgever als bedoeld in artikel 2.42 diens adres of, indien geen instemming van een briefadresgever wordt verkregen, een adres van de gemeente.
De Memorie van Toelichting bij de wetswijziging staat hier (zoek op briefadres):
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35648-3.html
Zie verder o.a. deze websites met nog (veel) meer informatie:
https://www.divosa.nl/han...voorkomen-van-dakloosheid
https://vng.nl/nieuws/wij...volgen-voor-briefadressen
https://www.nationaleombu...sregistratie-personen-brp
Let wel op dat er inderdaad gevolgen kunnen zijn verbonden aan een BRP registratie (op een bepaalde locatie) zoals hierboven al werd genoemd. Je kunt overwegen om eerst met het Juridisch Loket contact op te laten nemen om in te schatten of dat soort gevolgen kunnen optreden. Op een forum zoals dit is het uiteraard onmogelijk om alle relevante feiten en omstandigheden wat dat betreft te overzien.