Vraag


 • Eledhrim
 • Registratie: augustus 2021
 • Laatst online: 11-09 22:21

Hulpvraag

Ik ben op een kruispunt aangeland in mijn loopbaan waar ik een beslissing moet nemen welke kant ik op wil. Dit onderwerp kan ik thuis met niemand bespreken. Carrière advies wil ik zeker niet aan mijn collega's vragen. Ik wil op Tweakers vragen of jullie met mij mee willen denken.

Wie ben ik

• Opleiding: WO Computer Science
• Werkervaring: 6 jaar
• (Woon) Locatie: Oost-Nederland (Overijssel)
• Functie: Java Developer

Huidige rol

De afgelopen 6 jaar heb ik kunnen doorstromen van junior Java developer tot medior / software-lead in een scrum team met 5 andere ontwikkelaars.
Hier heb ik mijn salaris gepost: Eledhrim in "Wat verdient de ICT'er / GoT'er? (deel 14)"
Ik zit nu tegen een plafond aan in deze rol bij deze werkgever. Daarom wil ik een nieuw POP (persoonlijk ontwikkel plan) maken om stappen te maken.

Overwegingen

Positieverbetering
Het toekomstperspectief met mijn huidige salaris is niet goed. Ik moet mijn inkomen verbeteren voor mijn gezin. Werkplezier is ook van belang. Positieverbetering betekend voor mij behalve een hoger salaris ook mijzelf kunnen blijven uitdagen.

Groeien in huidige rol
Ik kan blijven doen wat ik doe en meer ervaring opdoen. Er zijn bedrijven die experts waarderen en beter betalen. Doorgroeien naar een senior developer rol zal niet veel gaan opleveren bij mijn huidige werkgever. Solliciteren is dan onvermijdelijk.

Nieuwe rol
Een andere weg is om architect te worden. Het past goed bij mijn opleiding. Meer verantwoordelijkheid gaat gepaard met betere compensatie. Het lijkt een logische vervolgstap voor een medior / senior developer.

Management
Een management rol is een totaal andere richting. Management is heel breed maar ik heb de indruk dat in Nederlandse bedrijven management rollen vaak beter beloond worden dan developers.
Ik heb geen ervaring maar ben niet bang voor een uitdaging. Het sluit niet echt aan bij mijn technische opleiding. Bij deze keuze neem ik meer afstand van de techniek.
Het staat of valt bij de functieomschrijving. Moeilijk doen over urenbriefjes van inhuur is niet mijn ding. Collega's motiveren en vertrouwen geven om het beste uit hen zelf te halen vind ik wel leuk.

Vragen

 1. Wat is volgens jullie voor een developer de logische voortzetting van zijn carrière?
 2. Welk van deze richtingen geeft het meeste perspectief?
 3. Zijn er andere opties die ik zou kunnen overwegen?

Alle reacties


 • thlst
 • Registratie: januari 2016
 • Niet online
Wat houdt je tegen om te gaan solliciteren?

 • Hydra
 • Registratie: september 2000
 • Laatst online: 16-09 20:08
Java developer hier, ongeveer 20 jaar ervaring. Eerste 10 jaar bij een technologie club zowel C# als Java gedaan. Na wat omzwervingen bij een kleine gespecialiseerde detacheerder terecht gekomen om me meer in Java te specialiseren. Na 5 jaar als ZZPer verder gegaan.

Veruit de makkelijkste manier om flink in inkomen vooruit te gaan is te gaan ZZPen. En iedere ZZPer zal je vertellen dat het fantastisch is. En bijna iedere niet ZZPer zal je vertellen dat 't een slecht idee is ;) Je gaf niet aan of dit iets is wat je wil, maar ik dacht ik meld het even.

De andere keuzes zijn denk ik toch lastiger. Je hebt toch wel een beetje een issue met locatie; er is gewoon in het Oosten minder werk dan het westen. Hoofdkantoren zitten toch over het algemeen in de randstad. Ik ga er even vanuit dat verhuizen geen optie is?

Dus dan is vooral de vraag; wat is er mogelijk binnen het bedrijf en bij bedrijven in de buurt. En daarnaast; wat wil je zelf? Je noemt management maar ik denk dat je onderschat hoe anders dit is. Ik heb het geprobeerd en ben tot de conclusie gekomen dat het niks voor mij is; ik sta liever met m'n voeten in de klei als lead dev / software architect. Daarnaast valt het nogal mee hoeveel beter een manager verdient dan een developer. Developers zijn alleen maar schaarser geworden. Goeie Java devs zijn bijna niet te vinden.

Architect is een rol die directer aansluit. Zelf zie ik alleen veel bedrijven die het als functietitel zien, en dan krijg je als je niet uitkijkt een rol waarin je vooral powerpoints maakt. Ook daar weet ik niet wat in je huidige bedrijf mogelijk is, en wat er in jouw regio beschikbaar is.

Hoe dan ook; flink omhoog gaan in salaris is gewoon veel makkelijker als je een overstap maakt naar een ander bedrijf. Als je verder vragen hebt; shoot :)

https://niels.nu


 • Vipeax
 • Registratie: september 2007
 • Laatst online: 02:13
Hydra schreef op maandag 23 augustus 2021 @ 17:59:
Developers zijn alleen maar schaarser geworden. Goeie Java devs zijn bijna niet te vinden.
Vooral dat ene woordje is wel belangrijk. Meer verdienen dan 4000 euro in de maand bruto zou geen probleem mogen zijn, maar een WO opleiding hebben afgerond is binnen het bedrijfsleven vooral bewijslast voor de verwachtingen in denkwijze, maar er zijn tig andere eigenschappen die veel belangrijker zijn om te bepalen of iemand een goede developer is of zal worden.

Wat ik vooral mis in je post is een antwoord op de vraag: waar wordt je nou echt blij van? Veelal worden mensen al snel beter in hun werk als ze het leuk vinden en ze vinden het eveneens vaak leuk als ze er goed in zijn. Gezien je leeftijd wordt het wel tijd om dat mee te nemen in je keuze, want voor salarisgroei is continue iets anders doen niet per definitie het meest optimale pad om te bewandelen.
Ik moet mijn inkomen verbeteren voor mijn gezin.
Dit is een mooi streven, maar meer verdienen terwijl je op een plek zit waarbij je met tegenzin aan werk denkt, gaat zeker geen lange termijn oplossing geven.

Heel rationeel beantwoord:
 1. Wat is volgens jullie voor een developer de logische voortzetting van zijn carrière?
 2. Als je een erg goede ontwikkelaar bent (veelal weet je dat zelf wel als je aan realistische zelfreflectie doet): blijf ontwikkelen. Als je vooral blij wordt van nadenken over integraties en hoe complexe systemen samen horen te komen: wordt architect. Als je allebei niet leuk vindt, maar wel binnen IT wilt blijven: management kan een optie zijn.
 3. Welk van deze richtingen geeft het meeste perspectief?
 4. Degene waar jij plezier uit kunt halen.
 5. Zijn er andere opties die ik zou kunnen overwegen?
 6. Iedere andere sector waarbij je geen specifiek papiertje nodig hebt (of je moet weer willen gaan studeren) en waar je meer plezier uit zou halen dan developer zijn.

[Voor 33% gewijzigd door Vipeax op 23-08-2021 18:52]


 • Bl4ckviper
 • Registratie: mei 2002
 • Laatst online: 19:12

Bl4ckviper

BlaBlaBla

Hier Java dev 15 jaar ervaring.
Blijven plakken na mijn afstuderen bij grote detachering toko. Na 3,5 jaar overgestapt naar klein bedrijf, kwam er achter dat ik al mijn opdrachten toch al zelf regelde overal dus 3,5 jaar later ZZP geworden.

Mijn advies ga zzp-en! Wordt dat niets vind je zo weer een baan.

Be fast .... Be furious....


 • Hydra
 • Registratie: september 2000
 • Laatst online: 16-09 20:08
Bl4ckviper schreef op maandag 23 augustus 2021 @ 21:39:
Hier Java dev 15 jaar ervaring.
Blijven plakken na mijn afstuderen bij grote detachering toko. Na 3,5 jaar overgestapt naar klein bedrijf, kwam er achter dat ik al mijn opdrachten toch al zelf regelde overal dus 3,5 jaar later ZZP geworden.
Mooi he!

"Ja we vinden het fijn dat onze developers ondernemend zijn en zelf werk binnen halen!"
"Nee wacht, niet ZO ondernemend!"

:D

https://niels.nu


 • Furion2000
 • Registratie: september 2017
 • Laatst online: 17-09 19:39
Stap 1: ga solliciteren en bepaal je waarde.
Zoals @Vipeax al aangeeft, je kunt de beste zijn bij je huidige bedrijf maar dat zegt vaak niet zo veel. Ook is een lead developer zonder budgettaire/HR verantwoordelijkheid voor veel een medior/senior met kartrekker eigenschappen volgens mij.

Stap 2: ga bij jezelf te raden waar je dus blij van word, de rijkdom komt vanzelf
Je moet helemaal niks (moet meer verdienen?) en ik denk dat als jij huppelend naar het werk gaat en je houdt een oogje in het zeil dat je genoeg salaris ontvangt, dat je het 'meest rijk' bent. Je gezin zal daar het meest aan hebben en ook je werk zal het meeste kwaliteit opbrengen en normaliter dan ook weer kansen om door te groeien.

Word je blij van een stukje techniek? Word je blij van wat het stukje techniek uiteindelijk doet? Kleine verschillen die je wel op het juiste spoor kunnen brengen.

Als ik het zo lees ben je vooral toe aan een nieuwe uitdaging en wat meer salaris. Misschien kun je dat bij een detacheerder proberen zodat je wat dichter in de buurt komt van de ZZP feeling? Misschien kun je dat proberen bij een groter bedrijf met veel doorgroeimogelijkheden zodat je daar kan doorgroeien naar functies die je wil proberen?

Oh management is zeker ook uurtjes verantwoorden, misschien zijn die zaken zelfs je belangrijkste taak om het management boven je tevreden te houden en dus je eigen beoordeling. Goede managers weten dat te doen, maar ook de mensen die ze aansturen tevreden te houden met taken zoals ze het gevoel geven dat ze iets waardevols doen. Echte techneuten zullen dit niet snel leuk vinden, maar er zijn er ook genoeg die er wel genoegdoening uit halen. Ik vergelijk het een beetje met een voetbalcoach omdat de resultaten waarmee je het bestuur blij maakt uiteindelijk komt van de inzet van de spelers.

 • Hydra
 • Registratie: september 2000
 • Laatst online: 16-09 20:08
Furion2000 schreef op dinsdag 24 augustus 2021 @ 08:49:
Stap 2: ga bij jezelf te raden waar je dus blij van word, de rijkdom komt vanzelf
Kanttekening: mits je actie onderneemt. Gaan wachten op geld is de beste manier om je hele leven zwaar onderbetaald te zijn. Bedrijven geven je nooit meer dan het minimum waarvan ze denken dat ze je daar mee aan gaan houden.

https://niels.nu


 • Furion2000
 • Registratie: september 2017
 • Laatst online: 17-09 19:39
Hydra schreef op dinsdag 24 augustus 2021 @ 08:53:
[...]


Kanttekening: mits je actie onderneemt. Gaan wachten op geld is de beste manier om je hele leven zwaar onderbetaald te zijn. Bedrijven geven je nooit meer dan het minimum waarvan ze denken dat ze je daar mee aan gaan houden.
Vandaar ook een 'oogje in het zeil', misschien iets te subtiel omschreven. Maar ja dat klopt, actie zal er moeten komen in de gevallen dat je ontevreden bent. Tevreden overigens ook als je ambities hebt.

De mate van actie ligt puur aan de persoon merk ik de laatste tijd. Voor de een is het gevoelsmatig al 100% als men puur naar de baas toe stapt voor meer salaris, voor de ander is dat beginnen als ZZPer. De argumenten om iemand enthousiast te maken zullen dus ook pas effect hebben als je weet hoe deze persoon gevoelsmatig met deze dingen om kan gaan.

[Voor 4% gewijzigd door Furion2000 op 24-08-2021 09:15]


 • Janoz
 • Registratie: oktober 2000
 • Laatst online: 15:13

Janoz

Moderator Devschuur®

!litemod

Hydra schreef op maandag 23 augustus 2021 @ 17:59:
De andere keuzes zijn denk ik toch lastiger. Je hebt toch wel een beetje een issue met locatie; er is gewoon in het Oosten minder werk dan het westen. Hoofdkantoren zitten toch over het algemeen in de randstad. Ik ga er even vanuit dat verhuizen geen optie is?
Ik denk dat dat nog best meevalt. Vanuit de randstad lijkt dat misschien zo, maar ook in de 'uithoeken' van Nederland is genoeg te vinden. Ik woon helemaal in Groningen, en heb nooit meer dan 2 weken zonder klus gezeten. Dat is ook wat ik van mijn conculega's hoor. Bedenk ook dat ik, in dezelfde reistijd, een veel groter gebied kan bestrijken.

Goed, het uurtarief ligt hier soms nog wel een tientje lager, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door bijvoorbeeld de veel lagere woonlasten.

Tot slot hebben we Corona, waardoor veel werkgevers worden gedwongen om thuiswerken veel meer te faciliteren. Ikzelf zou het helemaal niet vreemd vinden wanner een volgende klus bijvoorbeeld in Utrecht is en ik 1x in de week met de trein die kant op ga. Ik kan dan zelfs al in de trein beginnen te werken.


Kortom, laat je door de locatie niet tegen houden. Hoeveelheid beschikbaar werk kun je het beste zelf bepalen door in je lokale netwerk rond te vragen. Die kennen de markt het beste.
Vipeax schreef op maandag 23 augustus 2021 @ 18:46:
[...]

Vooral dat ene woordje is wel belangrijk. Meer verdienen dan 4000 euro in de maand bruto zou geen probleem mogen zijn, maar een WO opleiding hebben afgerond is binnen het bedrijfsleven vooral bewijslast voor de verwachtingen in denkwijze, maar er zijn tig andere eigenschappen die veel belangrijker zijn om te bepalen of iemand een goede developer is of zal worden.
Probleem wat je vaak nog in NL ziet is dat vanuit HR perspectief een developer een developer is. Die staat hiërarchisch onder de project verantwoordelijke welke weer onder de IT/afdeling/blaat manager valt. Al die rollen hebben een salaris plafond waarvoor makkelijk iemand te vinden is, behalve bij het plafond van de developer. Dat plafond moet natuurlijk ruim onder de management-rollen liggen want verantwoordelijkheden en zo. En plots zijn er geen developers te vinden *surprised pikachu*.

Ken Thompson's famous line from V6 UNIX is equaly applicable to this post:
'You are not expected to understand this'


 • EMP
 • Registratie: november 2000
 • Laatst online: 17-09 16:50

EMP

Krulloos!

Eledhrim schreef op maandag 23 augustus 2021 @ 17:50:
Ik moet mijn inkomen verbeteren voor mijn gezin.
Werkt je partner ook of ben je éénverdiener?

Als je éénverdiener bent is verreweg de allermakkelijkste manier om je partner te laten werken!

En nee, ik bedoel ik natuurlijk niet dat je dan lekker lui kan gaan zitten wachten terwijl je partner het geld binnen laat stromen, éénverdieners worden belastingtechnisch enorm benadeeld ten opzichte van tweeverdieners, lees dit topic als je wilt weten hoeveel.

Als je de taken thuis anders verdeelt, en je 3 of 4 dagen gaan werken kan je tijd creeren waaron je partner ook een paar dagen kan werken. Qua inkomen is dit één van de aller slimste dingen om te doen, zelfs als je partner veel minder verdient dan jij.

Dit is niet direct een antwoord op je vraag, maar ik wilde het idee toch even delen, wellicht helpt het jullie met minder moeite meer financiële ruimte te creëren, en als bonus dan krijg jij ook wat meer van het gezinsleven mee O+

So RAMdisk is *NOT* an installation procedure?


 • Hydra
 • Registratie: september 2000
 • Laatst online: 16-09 20:08
EMP schreef op dinsdag 24 augustus 2021 @ 09:48:
Als je éénverdiener bent is verreweg de allermakkelijkste manier om je partner te laten werken!
Ook daar is eerst solliciteren belangrijk voor je onderhandelingspositie. Je staat een stuk sterker als je een overstap kunt maken. "Ja ik heb als alternatief deze leuke chick/dude, 10 jaar jonger, met een management positie" maakt het toch een stuk aannemelijker dat je partner water bij de wijn doet!

https://niels.nu


 • Eledhrim
 • Registratie: augustus 2021
 • Laatst online: 11-09 22:21
thlst schreef op maandag 23 augustus 2021 @ 17:58:
Wat houdt je tegen om te gaan solliciteren?
Ik wil graag zeggend dat niets mij tegenhoud maar dat is niet waar. Ik ben dit jaar vader geworden en mijn vrouw ist weer gaan werken. Een nieuwe baan moet goed zijn voor mijn gezin. Ik kan geen tussenjaar veroorloven.

 • Eledhrim
 • Registratie: augustus 2021
 • Laatst online: 11-09 22:21
Hydra schreef op maandag 23 augustus 2021 @ 17:59:
Veruit de makkelijkste manier om flink in inkomen vooruit te gaan is te gaan ZZPen. En iedere ZZPer zal je vertellen dat het fantastisch is. En bijna iedere niet ZZPer zal je vertellen dat 't een slecht idee is ;) Je gaf niet aan of dit iets is wat je wil, maar ik dacht ik meld het even.
Ik weet er nog te weinig van af maar zal ZZPen zeker overwegen.
De andere keuzes zijn denk ik toch lastiger. Je hebt toch wel een beetje een issue met locatie; er is gewoon in het Oosten minder werk dan het westen. Hoofdkantoren zitten toch over het algemeen in de randstad. Ik ga er even vanuit dat verhuizen geen optie is?
Verhuizen is wel een optie. Mijn vrouw wil niet in de randstad of regio Eindhoven wonen. Onze huidige vrije sector woning is al te duur geworden voor wat ik nu verdien.
Dus dan is vooral de vraag; wat is er mogelijk binnen het bedrijf en bij bedrijven in de buurt. En daarnaast; wat wil je zelf?
In mijn laatste gesprek is gezegd dat mijn inzet wordt gewaardeerd maar dat ik in het salaris systeem er vanaf nu alleen een periodiek bij kan krijgen. Alleen in een nieuwe functie architect of management maak ik een sprong.
De architect functie ligt in het verlengde van mijn huidige werk. Het lijkt een logisch vervolg. Ik zie mijzelf niet tot mijn pensioen software architect zijn. Misschien vind ik het wel leuk en blijf ik het doen maar misschien heb ik er na een jaar al genoeg van. Wat komt er na een software architect rol? Is dan management de volgende stap? Het moeilijke is dat ik gewoon niet weet of ik gelukkig ga worden in deze functies omdat ik het nog nooit heb gedaan. Wat jij zegt over onderschatten van management zou zo maar kunnen. Toch denk ik dat ik het wel moet kunnen.
Daarnaast valt het nogal mee hoeveel beter een manager verdient dan een developer. Developers zijn alleen maar schaarser geworden. Goeie Java devs zijn bijna niet te vinden.
Goede developers zijn schaars. Toch lijken werkgevers niet te willen betalen voor goeie developers. Je hebt hier zelf een leuke discussie gestart op het forum: Salarisplafond Software Engineers in Nederland

Mijn huidige werkgever heeft functie schalen. Managers worden in hogere functieschalen gezet dan de technische handjes die het werk moeten doen.
Managers lijken op veel plaatsen hoger gewaardeerd te worden. Het is moeilijk om werkgevers te vinden in mijn regio die developers ook hoog waarderen.
Architect is een rol die directer aansluit. Zelf zie ik alleen veel bedrijven die het als functietitel zien, en dan krijg je als je niet uitkijkt een rol waarin je vooral powerpoints maakt.
Als dat een functie-eis is dan wil ik geen architect zijn. Ik besef terdege dat managers ook veel powerpoint doen.
Hoe dan ook; flink omhoog gaan in salaris is gewoon veel makkelijker als je een overstap maakt naar een ander bedrijf. Als je verder vragen hebt; shoot :)
Je kunt binnenkort enkele vragen verwachten!

 • Eledhrim
 • Registratie: augustus 2021
 • Laatst online: 11-09 22:21
Vipeax schreef op maandag 23 augustus 2021 @ 18:46:
[...]
Wat ik vooral mis in je post is een antwoord op de vraag: waar wordt je nou echt blij van? Veelal worden mensen al snel beter in hun werk als ze het leuk vinden en ze vinden het eveneens vaak leuk als ze er goed in zijn. Gezien je leeftijd wordt het wel tijd om dat mee te nemen in je keuze, want voor salarisgroei is continue iets anders doen niet per definitie het meest optimale pad om te bewandelen.
Terechte opmerking. Ik moet je een antwoord schuldig blijven en zal er over nadenken. Niet alleen de leeftijd heb ik tegen ook het gezin brengt beperkingen mee in de keuzes die ik kan maken.
Dit is een mooi streven, maar meer verdienen terwijl je op een plek zit waarbij je met tegenzin aan werk denkt, gaat zeker geen lange termijn oplossing geven.
Dat ben ik mit jou eens. Werkplezier is van belang. Persoonlijke uitdaging is belangrijk. Ik moet zeggen dat waardering ook belangrijk is. Niet dat ik complimentjes wil voor het werk maar salaris is ook een vorm van waardering.

 • Verder
 • Registratie: maart 2012
 • Niet online
Ik zie dat je vooral mogelijke functies (architect, manager) benoemd, maar je laat maar weinig los over wat je motiveert om dagelijks naar je werk te gaan. Wat vind je leuk? Wat spreekt je absoluut niet aan?

Waar je nog naar zou kunnen kijken:
- Baan in de Randstand. Werkgevers in Amsterdam betalen over het algemeen wat beter dan werkgevers in "de rest van Nederland". Thuiswerken is ook steeds minder een probleem. Moet je echter wel willen icm kleine kinderen (thuis)
- Je ziet jezelf als software ontwikkelaar. Mijn ervaring is dat toegevoegde waarde voor een bedrijf maar beperkt zit in de vakkundige vaardigheden en meer in de domeinkennis. Daar ontstaat het verschil tussen het hebben van een vak (software ontwikkelen) of het zijn van een adviseur / specialist. De waardering van het laatste verschilt heel erg per branche of organisatie. Specialiseren kan lonen, maar kan een onrustig gevoel opleveren omdat je in gedachte minder flexibel wordt. Denk bijvoorbeeld aan een ontwikkelaar die gespecialiseerd is in het maken van medische toepassingen.
- Je zou niet de eerste zijn wanneer je een overstap maakt van ontwikkelaar naar analist. Bij mijn werkgever worden informatieanalisten meer gewaardeerd (in €) dan ontwikkelaars (hoewel mij niet duidelijk is waarom dat zo is)
- Cloud engineering is booming. Met infrastructure as code is dat nagenoeg hetzelfde als softwareontwikkeling (Niet dat ik daar verstand van heb, maar van een afstandje lijkt dat wel zo, dus zal het wel zo zijn).

 • Eledhrim
 • Registratie: augustus 2021
 • Laatst online: 11-09 22:21
Furion2000 schreef op dinsdag 24 augustus 2021 @ 08:49:
Je moet helemaal niks (moet meer verdienen?) en ik denk dat als jij huppelend naar het werk gaat en je houdt een oogje in het zeil dat je genoeg salaris ontvangt, dat je het 'meest rijk' bent. Je gezin zal daar het meest aan hebben en ook je werk zal het meeste kwaliteit opbrengen en normaliter dan ook weer kansen om door te groeien.
Ik gun iedereen om huppelend naar het werk te gaan! Mijn knie laat dat helaas niet toe. :+

Ik zal toelichten waarom ik meer moet verdienen.
Twee jaar terug zijn mijn vrouw en ik in een vrije sector woning gaan wonen. Mijn vrouw heeft een forse studieschuld en kan geen hypotheek krijgen. Op mijn salaris konden we toen net geen 2 ton lenen. Dit jaar ben ik vader van een tochter geworden.
Ik wil mijn dochter een goede jeugd en toekomst bieden. Door vaste lasten lukt het gewoon niet om te sparen. Op jaarbasis zijn de inkomsten en uitgaven in balans. We staan financieel stil en dat is achteruitgang. Ik maak mij grote zorgen over huurstijging die sneller lijken te gaan dan de inflatiecorrectie en dat ik niet kan sparen voor de toekomst van ons gezin.

De druk die op mijn schouders rust geeft een stress waarbij werkplezier even ondergeschikt lijkt.
Word je blij van een stukje techniek? Word je blij van wat het stukje techniek uiteindelijk doet? Kleine verschillen die je wel op het juiste spoor kunnen brengen.
Moeilijke vragen stellen jullie zeg! Ik ga hier ook over nadenken.
Ik vergelijk het een beetje met een voetbalcoach omdat de resultaten waarmee je het bestuur blij maakt uiteindelijk komt van de inzet van de spelers.
Goede vergelijking die te denken geeft. Mijn voetbalcarrière was op jonge leeftijd voorbij. Ik heb toen nooit overwogen om te gaan coachen of als scheidsrechter op een veld rond te hobbelen.

 • Eledhrim
 • Registratie: augustus 2021
 • Laatst online: 11-09 22:21
Janoz schreef op dinsdag 24 augustus 2021 @ 09:32:
[...]
Ik denk dat dat nog best meevalt. Vanuit de randstad lijkt dat misschien zo, maar ook in de 'uithoeken' van Nederland is genoeg te vinden. Ik woon helemaal in Groningen, en heb nooit meer dan 2 weken zonder klus gezeten. Dat is ook wat ik van mijn conculega's hoor.
In Groningen en Zwolle zitten misschien wel meer grote IT-bedrijven dan in oost-Overijssel.
Goed, het uurtarief ligt hier soms nog wel een tientje lager, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door bijvoorbeeld de veel lagere woonlasten.
Een uurtarief dat een tientje lager ligt is al 50% van mijn uurloon. :P
Tot slot hebben we Corona, waardoor veel werkgevers worden gedwongen om thuiswerken veel meer te faciliteren. Ikzelf zou het helemaal niet vreemd vinden wanner een volgende klus bijvoorbeeld in Utrecht is en ik 1x in de week met de trein die kant op ga. Ik kan dan zelfs al in de trein beginnen te werken.
Een combinatie thuiswerken en 1x of 2x per week een grotere afstand afleggen is een goed idee dat perspectief biedt.

 • Eledhrim
 • Registratie: augustus 2021
 • Laatst online: 11-09 22:21
EMP schreef op dinsdag 24 augustus 2021 @ 09:48:
[...]
Werkt je partner ook of ben je éénverdiener?
Mijn vrouw werkt maar kan door een aandoening niet meer het werk doen waar ze voor heeft gestudeerd.
Als je de taken thuis anders verdeelt, en je 3 of 4 dagen gaan werken kan je tijd creeren waaron je partner ook een paar dagen kan werken. Qua inkomen is dit één van de aller slimste dingen om te doen, zelfs als je partner veel minder verdient dan jij.

Dit is niet direct een antwoord op je vraag, maar ik wilde het idee toch even delen, wellicht helpt het jullie met minder moeite meer financiële ruimte te creëren, en als bonus dan krijg jij ook wat meer van het gezinsleven mee O+
Ik zal je link gaan lezen. Het is goed advies. Ik heb gebruik gemaakt van de aanvullende ouderschapsverlof regeling. In onze situatie levert het helaas te weinig op. Op de dagen dat mijn vrouw werkt gaat onze dochter nu naar de kinderopvang. De kinderopvang is duur. Onze andere vaste lasten zijn zo hoog dat er niets overblijft.
Mijn vrouw en ik werken allebei hard zonder omdat het noodzaak is. De werk / privé balans is eerder slechter geworden sinds zij weer is gaan werken.

 • thlst
 • Registratie: januari 2016
 • Niet online
Eledhrim schreef op dinsdag 24 augustus 2021 @ 22:40:
[...]

Ik wil graag zeggend dat niets mij tegenhoud maar dat is niet waar. Ik ben dit jaar vader geworden en mijn vrouw ist weer gaan werken. Een nieuwe baan moet goed zijn voor mijn gezin. Ik kan geen tussenjaar veroorloven.
De snelste manier om je inkomen te verhogen is waarschijnlijk solliciteren. Zie bijv Salarisgroei van de ICT'er / GoT'er?

Solliciteren is vrijblijvend: je kan je op elk moment terug trekken. De kans dat je een jaar zonder werk zit lijkt me heel erg klein.

 • Ontwikkelaar
 • Registratie: juni 2021
 • Laatst online: 14-09 22:03
Eledhrim schreef op dinsdag 24 augustus 2021 @ 23:24:
[...]

Ik gun iedereen om huppelend naar het werk te gaan! Mijn knie laat dat helaas niet toe. :+

Ik zal toelichten waarom ik meer moet verdienen.
Twee jaar terug zijn mijn vrouw en ik in een vrije sector woning gaan wonen. Mijn vrouw heeft een forse studieschuld en kan geen hypotheek krijgen. Op mijn salaris konden we toen net geen 2 ton lenen. Dit jaar ben ik vader van een tochter geworden.
Ik wil mijn dochter een goede jeugd en toekomst bieden. Door vaste lasten lukt het gewoon niet om te sparen. Op jaarbasis zijn de inkomsten en uitgaven in balans. We staan financieel stil en dat is achteruitgang. Ik maak mij grote zorgen over huurstijging die sneller lijken te gaan dan de inflatiecorrectie en dat ik niet kan sparen voor de toekomst van ons gezin.

De druk die op mijn schouders rust geeft een stress waarbij werkplezier even ondergeschikt lijkt.
Naast dat je meer zou kunnen verdienen zou je ook kunnen kijken hoe je minder kan uitgeven. Zo spaar je nog sneller wat je later weer voor je dochter kan gebruiken.

Ons het lukt het om op starters salarissen (2050 - 2200 & 2600 - 2700 bruto) meer dan 2000 euro per maand te sparen. (Maar wij hebben dan ook geen kind.) Voor elke 2000 die je gebruikt om je studielening af te lossen kan je 4000 meer hypotheek krijgen.

Om een goed overzicht te krijgen kan je je uitgaven bijhouden in een Excel en/of de grip app downloaden.

Nibub heeft er richtlijnen voor:

https://www.nibud.nl/cons.../huishoudelijke-uitgaven/

https://www.nibud.nl/consumenten/themas/sparen-themas/

Succes iig, en hopelijk vind je snel wat nieuws :)

 • Furion2000
 • Registratie: september 2017
 • Laatst online: 17-09 19:39
Eledhrim schreef op dinsdag 24 augustus 2021 @ 23:24:
[...]

Ik gun iedereen om huppelend naar het werk te gaan! Mijn knie laat dat helaas niet toe. :+

Ik zal toelichten waarom ik meer moet verdienen.
Twee jaar terug zijn mijn vrouw en ik in een vrije sector woning gaan wonen. Mijn vrouw heeft een forse studieschuld en kan geen hypotheek krijgen. Op mijn salaris konden we toen net geen 2 ton lenen. Dit jaar ben ik vader van een tochter geworden.
Ik wil mijn dochter een goede jeugd en toekomst bieden. Door vaste lasten lukt het gewoon niet om te sparen. Op jaarbasis zijn de inkomsten en uitgaven in balans. We staan financieel stil en dat is achteruitgang. Ik maak mij grote zorgen over huurstijging die sneller lijken te gaan dan de inflatiecorrectie en dat ik niet kan sparen voor de toekomst van ons gezin.

De druk die op mijn schouders rust geeft een stress waarbij werkplezier even ondergeschikt lijkt.


[...]

Moeilijke vragen stellen jullie zeg! Ik ga hier ook over nadenken.


[...]

Goede vergelijking die te denken geeft. Mijn voetbalcarrière was op jonge leeftijd voorbij. Ik heb toen nooit overwogen om te gaan coachen of als scheidsrechter op een veld rond te hobbelen.
Ik wil wel stellen dat werkplezier uiterst belangrijk blijft als er privé druk op staat. Met een burnout (9/10x prive EN werk druk) ben je nog verder van huis. Niet dat zo bij jou hoeft te zijn, maar wel een bekend probleem.

De situatie is zoals hij is en bijna elke actie is potentiële winst vanaf nu. Elke fout is eigenlijk een leuk leermoment, zoals misschien de keuze om de vrije sector in te gaan of dat jaar dat je een architecten rol uit probeerde. Beetje wat meer stoïcijns zijn kan helpen. Er zo tegenaan kijken kan erg druk verlagend werken.

Negatief denkbeeld werkt ook negatief op het zien van kansen, ook deels de schuld van de media en de mensen om je heen, ook die het dichtste bij je >:) .

- Huizenschaarste is een feit. Wie zegt dat dat voor jou zo is in jouw regio met jouw inkomsten en jouw situatie? Houd dat denkbeeld je tegen om te kijken naar kansen die beter zijn dan een vrije sector woning? Overigens geen directe vraag voor jou, maar meer in het algemeen.

Zo kun je het voor elk onderwerp zelf ondervinden zoals met het afwezig zijn van goede kansen in een 'rustige regio', management wat 'gesandwicht' worden is, dit abonnement is noodzakelijk, beperkingen wat je weerhoudt van iets. Afijn, proberen (==actie) is kunnen oordelen en leren.

Zo ging ik 30 jaar voor geen goud in zo'n strak pakkie op een fiets zitten, maar door het te proberen uit noodzaak (ook blessures) vind ik nu dat ik het 10 jaar eerder had moeten doen. Negatief denkbeeld wat mij 10 kilo heeft gekost :+

Ik denk dat je slim genoeg bent om al de oplossingen en kansen zelf te bedenken, een positievere mindset en iemand die je aanmoedigt is denk ik in jou geval de oplossing om het te 'utiliseren'. Elk idee heeft risico's die wij en al je naasten maar al te graag voor je opsommen, maar je moet (eigen)wijs genoeg zijn om jezelf hier niet door te laten demotiveren. Succes!

 • Hydra
 • Registratie: september 2000
 • Laatst online: 16-09 20:08
Eledhrim schreef op dinsdag 24 augustus 2021 @ 22:41:
Verhuizen is wel een optie. Mijn vrouw wil niet in de randstad of regio Eindhoven wonen. Onze huidige vrije sector woning is al te duur geworden voor wat ik nu verdien.
Verhuizing is sowieso op dit moment natuurlijk een enorme uitdaging. Huizen zijn schaars.
In mijn laatste gesprek is gezegd dat mijn inzet wordt gewaardeerd maar dat ik in het salaris systeem er vanaf nu alleen een periodiek bij kan krijgen. Alleen in een nieuwe functie architect of management maak ik een sprong.
De architect functie ligt in het verlengde van mijn huidige werk. Het lijkt een logisch vervolg. Ik zie mijzelf niet tot mijn pensioen software architect zijn. Misschien vind ik het wel leuk en blijf ik het doen maar misschien heb ik er na een jaar al genoeg van. Wat komt er na een software architect rol? Is dan management de volgende stap? Het moeilijke is dat ik gewoon niet weet of ik gelukkig ga worden in deze functies omdat ik het nog nooit heb gedaan. Wat jij zegt over onderschatten van management zou zo maar kunnen. Toch denk ik dat ik het wel moet kunnen.
Kwa management heb ik het niet over kunnen, maar over willen. Management klinkt vaak erg sexy totdat je het doet en ziet dat je weinig meer doet dan meetings hebben en excel sheetjes bij houden (bij wijze van). Als je development leuk vindt, kan het zomaar dat je het echt iets 'maken' gaat missen.

Niks mis met gewoon proberen natuurlijk! Daar leer je ook van. Ik heb een blauwe maandag sales gedaan en heb ook wat projectmanagement gedaan. Vooral van beiden geleerd dat 't mijn ding niet is.

Ik denk dat het belangrijk is om te gaan inventariseren welke stappen er mogelijk zijn, binnen en buiten je bedrijf. Als je binnen een bedrijf alleen verder kan groeien als architect; waarom zou je daar niet voor gaan? Als je toch later het niks vindt kan je echt wel terug.

Daarnaast wordt je door je huidige bedrijf nogal makkelijk met een kluitje in 't riet gestuurd. Ik weet vrij zeker dat als je opzegt opeens vanalles mogelijk is kwa loon. Zo gaat het eigenlijk altijd.
Goede developers zijn schaars. Toch lijken werkgevers niet te willen betalen voor goeie developers.
Dat is nogal een ongenuanceerde uitleg van die blog post :) Je wordt als developer in Nederland relatief (als in; wat je krijgt voor 4 jaar HBO) goed betaald t.o.v. andere functies. Dat plafond ligt rond de 100k per jaar, jij zit op de helft. Dus ook binnen NL en zonder te gaan ZZPen is er groeiruimte.
Mijn huidige werkgever heeft functie schalen. Managers worden in hogere functieschalen gezet dan de technische handjes die het werk moeten doen.
Managers lijken op veel plaatsen hoger gewaardeerd te worden. Het is moeilijk om werkgevers te vinden in mijn regio die developers ook hoog waarderen.
Hoeveel sollicitaties heb je al gehad? Want ik krijg wel het idee dat je nogal veel aannames doet. Dit soort dingen komt je niet aanwaaien;je moet echt 'in charge' raken van je eigen carriere. Geen enkel bedrijf geeft je zomaar veel meer geld.

Daarbij; er is een flinke shift naar thuiswerken gaande en 1 keer per week op kantoor in Amsterdam is vanuit het Oosten ook wel te behappen natuurlijk. Je kunt prima op zoek gaan naar bedrijven in het 'westen' die dat aanbieden.

Sowieso ben ik zelf erg 'anti' bedrijven met 'functieschalen'. Het komt er meestal op neer dat je evenveel krijgt als de ongemotiveerde lamlul naast je die toevallig 3 jaar langer bij het bedrijf werkt. Of nouja, ik ben tegenwoordig sowieso 'anti' werknemerschap maar daar heb je weinig aan natuurlijk.
Als dat een functie-eis is dan wil ik geen architect zijn. Ik besef terdege dat managers ook veel powerpoint doen.
Het is wel compleet afhankelijk van het bedrijf he. En er is meer dan alleen maar 'architect' en 'manager', je kunt ook als developer meer een lead rol krijgen en toch blijven developen. Da's wat ik doe; een mix van lead, software architect en development. En da's voor mij een fijne combi.
Je kunt binnenkort enkele vragen verwachten!
En ik beantwoord ze met alle plezier :)

https://niels.nu


 • Trapezoid
 • Registratie: augustus 2016
 • Laatst online: 13:39
Eledhrim schreef op dinsdag 24 augustus 2021 @ 22:40:
[...]

Ik wil graag zeggend dat niets mij tegenhoud maar dat is niet waar. Ik ben dit jaar vader geworden en mijn vrouw ist weer gaan werken. Een nieuwe baan moet goed zijn voor mijn gezin. Ik kan geen tussenjaar veroorloven.
Members only:
Alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers. Inloggen

 • Scr33x0r
 • Registratie: september 2004
 • Laatst online: 17-09 17:09
Ben zelf altijd webdeveloper geweest (PHP/JS), net als een aantal hier ben ik 2 jaar geleden gaan ZZP'en en dat is de beste keuze van mijn leven geweest. Maar, ik heb heel "makkelijk" die keuze kunnen maken omdat ik een gegarandeerde opdracht had liggen. Ik had, met zoontje, hypotheek etc ook niet echt de wil om veel risico te lopen.

Dat je nu slecht kan sparen snap ik volledig. Toen wij ons zoontje kregen en van 5 naar 4 dagen ging en mijn vrouw van 5 naar 3,5 dagen ging kostte ons dit een goede 1100€ per maand netto aan vast inkomen/lasten. (550€ aan opvang, 550€ aan salaris ingeleverd).


Welke kant je op kunt gaan ligt uiteindelijk bij jezelf en waar je het meeste plezier uithaalt. Ik snap dat die drang naar meer salaris nu meer weegt dan hoe leuk je het werk vindt, maar bedenk ook, als jij je werk leuk vindt, dan ben je daar vaak ook beter in, je haalt er meer energie uit, je krijgt beter dingen gedaan etc etc. Dus kies echt iets dat je leuk vindt!

Ik heb bewust de keuze gemaakt om wat meer management in te gaan, maar ook dat ligt maar net aan hoe die dingen in een bedrijf geregeld zijn en hoe veel invloed je zelf hebt. Ik blijf bijvoorbeeld af en toe pullrequests beoordelen, ik blijf bezig met architectmeetings. Hetgeen waar ik gelukkig van werd is het gevoel te hebben dat ik invloed had. Niet perse met code schrijven, maar met alles eromheen ook. Ik was vaak diegene die met procesverbeteringen kwam, nieuwe werkwijzes, tools etc. Maar ik ben ook iemand, die als ik geremd wordt, nogal tegendraads kan zijn en heel snel eieren voor mijn geld kies, want meestal komt dan uit dat ik toch gelijk had. En als dat een paar keer gebeurde was ik gewoon weg en ging ik verder met mijn volgende baan.

Members only:
Alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers. Inloggen


Inmiddels ben ik als ZZP'er ingehuurd als CTO en heb ik een aandeel gekregen in een bedrijf dat ik heb mede opgericht en is ontstaan vanuit de nevenactiviteiten van mijn huidige lange-termijn opdracht.

Je moet wat geluk hebben, maar geluk dwing je ook af. Succes in ieder geval en probeer ook juist te genieten van de jeugd van je dochter.

 • Eledhrim
 • Registratie: augustus 2021
 • Laatst online: 11-09 22:21
Verder schreef op dinsdag 24 augustus 2021 @ 23:11:
Ik zie dat je vooral mogelijke functies (architect, manager) benoemd, maar je laat maar weinig los over wat je motiveert om dagelijks naar je werk te gaan. Wat vind je leuk? Wat spreekt je absoluut niet aan?
Wederom een moeilijke vraag. Een man weet niet was hij mist totdat het er niet meer is. Ik sta hier nooit bij stil en toch is het erg belangrijk om te weten.

Wat ik nu leuk aan mijn werk vind:
 • Verantwoordelijkheid / eigen inbreng
 • Afwisseling / uitdaging in het werk
 • Sfeer op de werkvloer
 • Software ontwikkel proces
 • Samenwerken met een vaste kern collega's maar ook veel contact met andere collega's
 • Vaste medewerkers kunnen trainingen volgen mits toepasbaar in mijn werk
 • Werkgever is erg flexibel met thuiswerken
Wat ik nu mis in mijn werk:
 • Waardering
 • Technologie blijft achter t.o.v. markt ontwikkeling
Wat ik niet wil:
 • Uitsluitend code kloppen
 • Slechte relatie met collegas
 • Dochter niet zien opgroeien
 • Over 10 jaar nog steeds hetzelfde doen
Waar je nog naar zou kunnen kijken:
- Baan in de Randstand. Werkgevers in Amsterdam betalen over het algemeen wat beter dan werkgevers in "de rest van Nederland". Thuiswerken is ook steeds minder een probleem. Moet je echter wel willen icm kleine kinderen (thuis)
Wonen in de randstad zie ik niet gebeuren. Thuiswerken en 1x per week naar kantoor (of op een andere locatie werken) sta ik wel voor open.
- Je ziet jezelf als software ontwikkelaar. Mijn ervaring is dat toegevoegde waarde voor een bedrijf maar beperkt zit in de vakkundige vaardigheden en meer in de domeinkennis. Daar ontstaat het verschil tussen het hebben van een vak (software ontwikkelen) of het zijn van een adviseur / specialist. De waardering van het laatste verschilt heel erg per branche of organisatie. Specialiseren kan lonen, maar kan een onrustig gevoel opleveren omdat je in gedachte minder flexibel wordt. Denk bijvoorbeeld aan een ontwikkelaar die gespecialiseerd is in het maken van medische toepassingen.
Mijn huidige rol is Java developer. Mijn studie stond in het teken van software ontwikkeling. Dat betekend niet dat ik mij daar toe moet beperken.
Ik weet veel over ons product en onze klanten maar zie mijzelf niet als een specialist. Toch voel ik wel enige druk omdat ik de markt in een andere richting zie bewegen. Ik wil niet een dinosaurus zijn die straks niet meer kan meekomen omdat de rest van de wereld andere dingen is gaan doen. Nieuwe technologie introduceren bij de huidige werkgever is lastig omdat de Architecten risicomijdend zijn.
- Cloud engineering is booming. Met infrastructure as code is dat nagenoeg hetzelfde als softwareontwikkeling (Niet dat ik daar verstand van heb, maar van een afstandje lijkt dat wel zo, dus zal het wel zo zijn).
Cloud is een voorbeeld waar ik geen kaas heb gegeten. Ik wil graag relevant blijven en een goede developer investeert in zichzelf. Helaas kan ik het niet toepassen in mijn huidige werk dus wordt je er nooit goed in. Het is ook moeilijk om buiten werkuren nog iets gedaan te krijgen met een kleine thuis. :+

 • Eledhrim
 • Registratie: augustus 2021
 • Laatst online: 11-09 22:21
Furion2000 schreef op dinsdag 24 augustus 2021 @ 08:49:
Word je blij van een stukje techniek? Word je blij van wat het stukje techniek uiteindelijk doet? Kleine verschillen die je wel op het juiste spoor kunnen brengen.
Ik heb hier over nagedacht en het blijft een moeilijke vraag. Ik wordt blij van techniek. Iets maken met technische uitdagingen waar je mooie oplossingen voor hebt bedacht haal ik voldoening uit. Werken aan een product met maatschappelijke relevantie kan ik ook veel voldoening uit halen.

 • Eledhrim
 • Registratie: augustus 2021
 • Laatst online: 11-09 22:21
thlst schreef op woensdag 25 augustus 2021 @ 06:35:
Solliciteren is vrijblijvend: je kan je op elk moment terug trekken. De kans dat je een jaar zonder werk zit lijkt me heel erg klein.
Ik heb geen angst om zonder werk te geraken. Is het niet raar om te solliciteren zonder intentie om daadwerkelijk bij die partij te gaan werken?
Ik vind het ook ongemakkelijk om referenties op te geven. Dan moet ik mijn collega's vertellen dat aan het solliciteren ben.

 • Eledhrim
 • Registratie: augustus 2021
 • Laatst online: 11-09 22:21
Ontwikkelaar schreef op woensdag 25 augustus 2021 @ 07:26:
Naast dat je meer zou kunnen verdienen zou je ook kunnen kijken hoe je minder kan uitgeven. Zo spaar je nog sneller wat je later weer voor je dochter kan gebruiken.
Uitgaven minimaliseren is altijd een goed idee. Ik moet vooral mijn vrouw van de noodzaak overtuigen. Daarom overweeg ik om iemand in te schakelen voor hulp.
Ons het lukt het om op starters salarissen (2050 - 2200 & 2600 - 2700 bruto) meer dan 2000 euro per maand te sparen. (Maar wij hebben dan ook geen kind.) Voor elke 2000 die je gebruikt om je studielening af te lossen kan je 4000 meer hypotheek krijgen.
Dat vind ik een hele knappe prestatie! Mijn vrouw valt onder het oude studielening stelsel. Het lukt niet eens om het termijnbedrag te betalen op basis van de wettelijke draagkracht. Extra aflossen lijkt momentele een utopie.

 • Eledhrim
 • Registratie: augustus 2021
 • Laatst online: 11-09 22:21
Furion2000 schreef op woensdag 25 augustus 2021 @ 08:48:
Ik wil wel stellen dat werkplezier uiterst belangrijk blijft als er privé druk op staat. Met een burnout (9/10x prive EN werk druk) ben je nog verder van huis. Niet dat zo bij jou hoeft te zijn, maar wel een bekend probleem.
Ik heb werkdruk nooit als een probleem ervaren. Toch moet ik toegeven dat ik dit jaar totaal onverwacht er dicht tegenaan heb gezeten.
De combinatie van vader worden, financiële zorgen en een zieke vrouw met als klap op de vuurpijl een tegenvallende salarisronde.
Elke fout is eigenlijk een leuk leermoment, zoals misschien de keuze om de vrije sector in te gaan of dat jaar dat je een architecten rol uit probeerde. Beetje wat meer stoïcijns zijn kan helpen. Er zo tegenaan kijken kan erg druk verlagend werken.
Het is belangrijk om te leren van 'fouten'. Soms heb je ook geen keus en neem je tegen beter weten in genoegen met iets wat je niet wilt. In de vrije sector huren was niet echt een keuze, maar noodzaak. Ik heb een jaar in het buitenland gewerkt en bij terugkomst in Nederland konden we niets kopen. Een keuze die ~35% van het besteedbaar inkomen opslokt.
Ik denk dat je slim genoeg bent om al de oplossingen en kansen zelf te bedenken, een positievere mindset en iemand die je aanmoedigt is denk ik in jou geval de oplossing om het te 'utiliseren'. Elk idee heeft risico's die wij en al je naasten maar al te graag voor je opsommen, maar je moet (eigen)wijs genoeg zijn om jezelf hier niet door te laten demotiveren. Succes!
Daar leg je de vinger wel op een zere plek. Ik sta er vaak alleen voor. Al jullie reacties en adviezen stel ik daarom enorm op prijs!

 • DeveloperNL
 • Registratie: augustus 2014
 • Laatst online: 13:44
Als je ZZP te onzeker vind kun je ook gaan midlancen, je zit dan als Javaan aan 100k bruto per jaar. Ik ben zelf ook midlancer geweest en vind ZZP een stuk leuker (en verdien nog een stuk meer), maar kan een tussenstapje voor je zijn, om uit te proberen of detachering iets voor je is. 4k als senior javaan met WO diploma zonder secundaire arbeidsvoorwaarden is onderbetaald.

 • NaN
 • Registratie: oktober 2004
 • Niet online

NaN

SjoebieDoowah.

@Eledhrim Tja, ik vind je salaris ook belachelijk laag, is werken bij de overheid niet iets voor je? Of werk je daar al (je hebt het over schalen, namelijk). Ik keek even bij de Belastingdienst (Apeldoorn), daar kom je toch wel een stuk hoger dan wat je nu verdient krijgt.

 • Furion2000
 • Registratie: september 2017
 • Laatst online: 17-09 19:39
Eledhrim schreef op zaterdag 28 augustus 2021 @ 12:43:
[...]

Ik heb hier over nagedacht en het blijft een moeilijke vraag. Ik wordt blij van techniek. Iets maken met technische uitdagingen waar je mooie oplossingen voor hebt bedacht haal ik voldoening uit. Werken aan een product met maatschappelijke relevantie kan ik ook veel voldoening uit halen.
Oke en denk je dat te kunnen doen op verschillende niveau's? Op micro niveau (ontwikkelaar) op meso niveau (architect) of macro niveau (manager)? Ik heb het ook nooit ervaren, maar ik hoor analisten, testers, managers ook trots praten over wat ze gebouwd hebben terwijl ze 0 code geklopt hebben. Als het antwoord op elk niveau ja is kun je jezelf nog moeilijkere vragen gaan stellen met onderwerpen zoals wat je vind van 'compromis sluiten', 'de beste deal', 'een poc doen', 'code kloppen'.

En ach vaak heb je maar 1 iemand nodig om je dat laatste zetje te geven en dan nog doe je het grotendeels zelf idem met die waardering. Vaak begint het ook met eerste zelf met complimenten strooien en jezelf een compliment durven geven. En binnenshuis kun je alleen maar zelf het goede voorbeeld geven en daar heel trots over praten, dan heel soms heb je geluk en veranderen de mensen om je heen ook daardoor. Andersom, mensen proberen te veranderen werkt 0 van de x keer :+ Allemaal heel cliché klinkende zaken voor veel, net zoals dat je alleen voor anderen kunt zorgen als je goed voor jezelf zorgt, die vaak toch gewoon waar zijn, je moet ze alleen zelf invullen. Als je niks met wijsheden doet dan beginnen ze steeds stommer te klinken haha.

Ik las ook dat je je geen zorgen maakt en dingen in principe aandurft? Weeg dan af hoeveel risico ZZP voor je is, wat het opbrengt en wat het kost. Kost het echt zoveel dochter tijd als je 32/36/40 uur gaat zzp'en en een paar uurtje per maand randzaken moet regelen? We overdrijven vaak de kosten, om onszelf 'veilig' te houden. Hoe ga ik mijzelf voelen als het mij lukt om dit te doen (king of the world??)? Hoeveel sneller kan ik dan een huis kopen?

Daartegenover staat dat je al best wat op je bordje hebt en je evengoed een werkgever met goede voorwaarden kunt overwegen a la (semi)-overheid waar je minder commerciële druk voelt. Hier ga je ook gewoon marktcomform kunnen verdienen in loondienst en dus qua stress niveau en salaris verbeteren.

 • Frame164
 • Registratie: mei 2021
 • Laatst online: 17-09 15:23
Furion2000 schreef op maandag 30 augustus 2021 @ 07:38:
[...]


Oke en denk je dat te kunnen doen op verschillende niveau's? Op micro niveau (ontwikkelaar) op meso niveau (architect) of macro niveau (manager)? Ik heb het ook nooit ervaren, maar ik hoor analisten, testers, managers ook trots praten over wat ze gebouwd hebben terwijl ze 0 code geklopt hebben.
Code is dan ook maar een heel klein deel van het geheel dat nodig is om iets naar de markt te brengen. Idee, marktonderzoek, business case ontwikkelen, requirements opstellen, ontwerp maken, coderen, prijsmodellen ontwikkelen, testen, nog eens testen, troubleshooren, integreren, eventueel graphisch design, packaging, marketing, distributie, deployment, etc.

 • thlst
 • Registratie: januari 2016
 • Niet online
Eledhrim schreef op zaterdag 28 augustus 2021 @ 12:46:
[...]

Ik heb geen angst om zonder werk te geraken. Is het niet raar om te solliciteren zonder intentie om daadwerkelijk bij die partij te gaan werken?
Solliciteren is wederzijds kennismaken. Je komt meer te weten over de organisatie, rol en arbeidsvoorwaarden en bepaalt dan of je door wil.
Ik vind het ook ongemakkelijk om referenties op te geven. Dan moet ik mijn collega's vertellen dat aan het solliciteren ben.
Dan geef je geen referenties op met dit als reden

 • Eledhrim
 • Registratie: augustus 2021
 • Laatst online: 11-09 22:21
Hydra schreef op woensdag 25 augustus 2021 @ 10:29:
Verhuizing is sowieso op dit moment natuurlijk een enorme uitdaging. Huizen zijn schaars.
Zeker als je bedenkt dat ik met een bovenmodal salaris net iets meer dan 2K aan hypotheek kan lenen. Dan blijft er weinig over.
Ik denk dat het belangrijk is om te gaan inventariseren welke stappen er mogelijk zijn, binnen en buiten je bedrijf. Als je binnen een bedrijf alleen verder kan groeien als architect; waarom zou je daar niet voor gaan? Als je toch later het niks vindt kan je echt wel terug.
Deze opmerking is ook de meest voor de hand liggende weg. Nee heb je en ja kunt ge krijgen nietwaar.
Daarnaast wordt je door je huidige bedrijf nogal makkelijk met een kluitje in 't riet gestuurd. Ik weet vrij zeker dat als je opzegt opeens vanalles mogelijk is kwa loon. Zo gaat het eigenlijk altijd.
Op de bonnefooi opzeggen of pas wanneer ik de manager met een concrete 'functie elders' om de oren kan slaan?
Ik weet dat je gelijk hebt en toch voelt het gek. Alsof je met andere vrouwen gaat afspreken om je relatie te redden.
Dat is nogal een ongenuanceerde uitleg van die blog post :) Je wordt als developer in Nederland relatief (als in; wat je krijgt voor 4 jaar HBO) goed betaald t.o.v. andere functies. Dat plafond ligt rond de 100k per jaar, jij zit op de helft. Dus ook binnen NL en zonder te gaan ZZPen is er groeiruimte.
Fair enough. Ik ging te kort door de bocht. :+
Dit soort dingen komt je niet aanwaaien;je moet echt 'in charge' raken van je eigen carriere.
Master of your own destiny. Ik weet dat je ook hier gelijk hebt. Je krijgt het niet cadeau. Dat moet je soms horen uit de mond van iemand anders.
Daarbij; er is een flinke shift naar thuiswerken gaande en 1 keer per week op kantoor in Amsterdam is vanuit het Oosten ook wel te behappen natuurlijk. Je kunt prima op zoek gaan naar bedrijven in het 'westen' die dat aanbieden.
Deze mogelijkheid vind ik erg interessant. Dit geeft beter perspectief op leuk en goed betaald werk zonder het opgroeien van mijn dochter te moeten missen.

 • Eledhrim
 • Registratie: augustus 2021
 • Laatst online: 11-09 22:21
Trapezoid schreef op woensdag 25 augustus 2021 @ 12:16:
Deze snap ik niet. Waarom zou solliciteren leiden tot een tussenjaar?
Ik snap wel dat je het nu druk hebt en wellicht niet zon zin hebt om te gaan solliciteren, dat levert vaak toch nog wel wat extra stress op.
Met tussenjaar bedoel ik dat een volgende werkgever kan zeggen dat ik een periode minder verdien onder het mom van inwerkfase of proeftijd e.d.

Mijn profiel zal niet helemaal aansluit op functie eisen die in de meeste vacarute zijn opgenomen. Er zal dus altijd een investering bij komen kijken om iets (framework X, library Y, platform Z, etc.) bij te leren. Dat is normaal.

 • Eledhrim
 • Registratie: augustus 2021
 • Laatst online: 11-09 22:21
Scr33x0r schreef op woensdag 25 augustus 2021 @ 13:01:
Ik heb bewust de keuze gemaakt om wat meer management in te gaan, maar ook dat ligt maar net aan hoe die dingen in een bedrijf geregeld zijn en hoe veel invloed je zelf hebt.
[...]
Je moet wat geluk hebben, maar geluk dwing je ook af. Succes in ieder geval en probeer ook juist te genieten van de jeugd van je dochter.
Dank je voor je reactie. Ik neem je verhaal mee in mijn beslissing.

 • Eledhrim
 • Registratie: augustus 2021
 • Laatst online: 11-09 22:21
DeveloperNL schreef op zaterdag 28 augustus 2021 @ 18:51:
Als je ZZP te onzeker vind kun je ook gaan midlancen, je zit dan als Javaan aan 100k bruto per jaar. Ik ben zelf ook midlancer geweest en vind ZZP een stuk leuker (en verdien nog een stuk meer), maar kan een tussenstapje voor je zijn, om uit te proberen of detachering iets voor je is.
De midlance constructie kende ik nog niet. Ik lees nu topics op het forum om meer over midlancen te weten te komen. Het klinkt als een veelbelovende tussenvorm. Er zitten vast ook enkele addertjes onder het gras verscholen.

 • Eledhrim
 • Registratie: augustus 2021
 • Laatst online: 11-09 22:21
NaN schreef op zaterdag 28 augustus 2021 @ 19:11:
@Eledhrim Tja, ik vind je salaris ook belachelijk laag, is werken bij de overheid niet iets voor je? Of werk je daar al (je hebt het over schalen, namelijk). Ik keek even bij de Belastingdienst (Apeldoorn), daar kom je toch wel een stuk hoger dan wat je nu verdient krijgt.
Ik heb geen ervaring met werken voor de overheid. De vacatures die ik heb gezien hadden betere secundaire arbeidsvoorwaarden maar het basissalaris is niet hoger dan wat ik nu verdien.
Heb je een voorbeeld waar ik kan zien dat ik bij de belastingdienst in Apeldoorn hoger uit zou komen?

 • Eledhrim
 • Registratie: augustus 2021
 • Laatst online: 11-09 22:21
Furion2000 schreef op maandag 30 augustus 2021 @ 07:38:
Ik las ook dat je je geen zorgen maakt en dingen in principe aandurft? Weeg dan af hoeveel risico ZZP voor je is, wat het opbrengt en wat het kost. Kost het echt zoveel dochter tijd als je 32/36/40 uur gaat zzp'en en een paar uurtje per maand randzaken moet regelen? We overdrijven vaak de kosten, om onszelf 'veilig' te houden.
Ik maak mij geen zorgen over het vinden van werk. Mijn zorg is hoofdzakelijk van een financiële aard. Ik moet verschillende scenarios gaan doorrekenen. Een risco / baten analyse voor mijn situatie.
Daartegenover staat dat je al best wat op je bordje hebt en je evengoed een werkgever met goede voorwaarden kunt overwegen a la (semi)-overheid waar je minder commerciële druk voelt. Hier ga je ook gewoon marktcomform kunnen verdienen in loondienst en dus qua stress niveau en salaris verbeteren.
Druk ervaar ik thuis en juist niet in mijn werk. Natuurlijk is er werkdruk maar dat vind ik normaal. Dealen met de thuissituatie levert mij stress op.

 • Trapezoid
 • Registratie: augustus 2016
 • Laatst online: 13:39
Eledhrim schreef op zaterdag 4 september 2021 @ 11:49:
[...]

Met tussenjaar bedoel ik dat een volgende werkgever kan zeggen dat ik een periode minder verdien onder het mom van inwerkfase of proeftijd e.d.

Mijn profiel zal niet helemaal aansluit op functie eisen die in de meeste vacarute zijn opgenomen. Er zal dus altijd een investering bij komen kijken om iets (framework X, library Y, platform Z, etc.) bij te leren. Dat is normaal.
Euhm nee volgens mij is dat niet helemaal normaal. Het is vrij normaal dat je nooit helemaal aansluit op de vacature. Het is standaard dat je een aantal frameworks nog niet niet kent, die leer je er dan al werkende gewoon bij. Desnoods doe je eenklein beetje thuis. Daar hoor je echt niet minder voor betaald te krijgen.

 • NaN
 • Registratie: oktober 2004
 • Niet online

NaN

SjoebieDoowah.

Eledhrim schreef op zaterdag 4 september 2021 @ 12:07:
[...]

Ik heb geen ervaring met werken voor de overheid. De vacatures die ik heb gezien hadden betere secundaire arbeidsvoorwaarden maar het basissalaris is niet hoger dan wat ik nu verdien.
Heb je een voorbeeld waar ik kan zien dat ik bij de belastingdienst in Apeldoorn hoger uit zou komen?
Kijk hier maar eens: https://werken.belastingdienst.nl/vacatures?q=Java

Er staan erbij die tot boven de 5000 bruto komen.

 • Hydra
 • Registratie: september 2000
 • Laatst online: 16-09 20:08
NaN schreef op zaterdag 28 augustus 2021 @ 19:11:
@Eledhrim Tja, ik vind je salaris ook belachelijk laag, is werken bij de overheid niet iets voor je? Of werk je daar al (je hebt het over schalen, namelijk). Ik keek even bij de Belastingdienst (Apeldoorn), daar kom je toch wel een stuk hoger dan wat je nu verdient krijgt.
Waarom zou je als Java developer in hemelsnaam bij de overheid gaan werken als je exact hetzelfde werk, bij dezelfde overheid, kan doen voor meer geld en minder politiek geneuzel?

https://niels.nu


 • NaN
 • Registratie: oktober 2004
 • Niet online

NaN

SjoebieDoowah.

Hydra schreef op zondag 5 september 2021 @ 09:57:
[...]


Waarom zou je als Java developer in hemelsnaam bij de overheid gaan werken als je exact hetzelfde werk, bij dezelfde overheid, kan doen voor meer geld en minder politiek geneuzel?
Eh? :?

 • Lethalis
 • Registratie: april 2002
 • Niet online
Eledhrim schreef op zaterdag 4 september 2021 @ 12:20:
[...]
Mijn zorg is hoofdzakelijk van een financiële aard. Ik moet verschillende scenarios gaan doorrekenen. Een risco / baten analyse voor mijn situatie.

[...]

Druk ervaar ik thuis en juist niet in mijn werk. Natuurlijk is er werkdruk maar dat vind ik normaal. Dealen met de thuissituatie levert mij stress op.


Leuk he, papa zijn :+ Op een gegeven moment wen je eraan dat al het geld opgaat aan andere dingen in plaats van aan jou.

Het wordt ook weer beter hoor. Ik ben vanzelf weer meer geld over gaan houden. Die eerste jaren zijn gewoon pittig, zeker als je graag alles "nieuw" wil hebben en nooit iets tweedehands aanschaft voor het kind.

En dat doe je zelf... en je vrouw natuurlijk :P

Eye opener voor mij was wel toen mijn vrouw oude merkkleding van onze dochter op Marktplaats aan had geboden, en er een vrouw ze helemaal blij kwam ophalen in haar dikke Volvo.

Sindsdien doneer ik die shit nog liever. It hurts _O-

PS
Mijn salaris als .NET developer is vergelijkbaar met dat van jou. Ik werk wat minder uren (36 uur), maar heb wel een dertiende maand. Als mijn vrouw zou stoppen met werken schiet ik wel in de stress, maar zolang zij parttime werkt (momenteel 24 uur per week) komen we prima rond.

Ik voel dan ook niet een enorme noodzaak om op korte termijn mijn situatie te veranderen. Meer verdienen is altijd leuk, maar ik heb een vrij relaxte baan momenteel met veel vrijheid.

Daarnaast hou ik echt van programmeren en is management helemaal niks voor mij. So there's that.

PPS
Je betaalt je nu waarschijnlijk ook blauw aan het kinderdagverblijf. Zodra je kind naar school gaat heb je alleen nog een beetje buitenschoolse opvang. Scheelde bij ons bijna 300 euro netto per maand. Om maar een voorbeeld te geven.

[Voor 27% gewijzigd door Lethalis op 05-09-2021 10:55]

Even a broken clock is right twice a day.


 • Furion2000
 • Registratie: september 2017
 • Laatst online: 17-09 19:39
Eledhrim schreef op zaterdag 4 september 2021 @ 12:20:
[...]

Ik maak mij geen zorgen over het vinden van werk. Mijn zorg is hoofdzakelijk van een financiële aard. Ik moet verschillende scenarios gaan doorrekenen. Een risco / baten analyse voor mijn situatie.


[...]

Druk ervaar ik thuis en juist niet in mijn werk. Natuurlijk is er werkdruk maar dat vind ik normaal. Dealen met de thuissituatie levert mij stress op.
Dus samen met je eerdere post dat 'je er vaak alleen voor staat', kun je dan zeggen dat je loopbaan eigenlijk al grotendeels snor zit qua hoe je erover denkt, maar je eigenlijk wil focussen op thuis? Daar is volgens mij de echte winst te behalen haha.

Je weet de verbeteringen die je wil of kunt doorvoeren in je werk, ze zijn niet gek (geen carriere switch oid), dus goed uit te voeren. Daar kan dan volgens mij al gewoon een vinkje bij. Wel vind ik dat je er van uit mag gaan dat een 'inwerkperiode' iets is waar de baas standaard rekening mee houdt, maar jij niet in een salarisonderhandeling. Als je 80% van de vacature kunt vullen ben je al een erg goede kandidaat. Als ze dan beginnen over een inwerkperiode en minder verdienen (nog nooit van gehoord) dan is dat een non-argument en bijna een dealbreaker, want het toont geen vertrouwen.

@Lethalis Doneren? Dus je snijd in je eigen portemonnee om je een beter gevoel te geven? :9

Als iemand ergens voor betaald zal het ook eerder beter terecht komen hoor ik ook vaak zeggen. Laatst nog een fiets verkocht aan laten we zeggen een 'volvo rijder' en ik vroeg wat hij er mee ging doen. Deze gaat in een container naar Gambia zei hij toen. Daarna kort lullig gevoeld, maar dat al snel weg gerelativeerd :+

 • Lethalis
 • Registratie: april 2002
 • Niet online
Furion2000 schreef op maandag 6 september 2021 @ 08:56:
[...]
@Lethalis Doneren? Dus je snijd in je eigen portemonnee om je een beter gevoel te geven? :9
Ik geef het liever aan mensen die het nodig hebben :P

Deze mevrouw kocht de kleertjes voor haar dochter.

Maar goed, als ik het verhaal van TS zo lees dan denk ik dus ook dat de meeste winst thuis te behalen valt. De beweegredenen kunnen maar beter zo zuiver mogelijk zijn. Van baan veranderen omdat je jezelf verder wilt ontwikkelen, uitdaging mist in de huidige baan, enzovoorts zijn allemaal prima natuurlijk.

Bij TS lijkt het er echter op dat de motivatie eigenlijk vanuit zijn thuissituatie komt...
Eledhrim schreef op dinsdag 24 augustus 2021 @ 23:24:
[...]
Ik zal toelichten waarom ik meer moet verdienen.
Twee jaar terug zijn mijn vrouw en ik in een vrije sector woning gaan wonen. Mijn vrouw heeft een forse studieschuld en kan geen hypotheek krijgen. Op mijn salaris konden we toen net geen 2 ton lenen. Dit jaar ben ik vader van een dochter geworden.
Ik wil mijn dochter een goede jeugd en toekomst bieden. Door vaste lasten lukt het gewoon niet om te sparen. Op jaarbasis zijn de inkomsten en uitgaven in balans. We staan financieel stil en dat is achteruitgang. Ik maak mij grote zorgen over huurstijging die sneller lijken te gaan dan de inflatiecorrectie en dat ik niet kan sparen voor de toekomst van ons gezin.
Dit is een lastige situatie waarin je bijna geen andere keuze hebt dan "de tering naar de nering zetten".

Is het echt niet mogelijk om goedkoper te gaan wonen? Desnoods door een appartement te kopen? Leuk is anders, maar als je dan maandelijks geld kunt sparen voor een betere toekomst (een andere koopwoning, schulden aflossen van de vrouw) dan is dat het misschien waard.

Als je eenmaal schulden hebt, is het lastig om daar uit te komen. Doet ze wel haar best om die schuld af te lossen? Ik weet heel eerlijk niet of ik aan een kind met mijn vrouw was begonnen als ze forse schulden zou hebben gehad :X Of ermee zou trouwen en daarmee mijn eigen financiële strop zou tekenen.

Snap best dat het in de praktijk niet zo werkt en gevoelens rare dingen met je doen, maar het is dan achteraf wel op de blaren zitten.

Disclaimer: ik ben altijd erg gesteld op mijn financiële zelfredzaamheid geweest, omdat ik geen vangnet heb qua familie etc. Als ik mijn shit niet kan betalen, wordt het slapen onder een brug.

Even a broken clock is right twice a day.


 • Eledhrim
 • Registratie: augustus 2021
 • Laatst online: 11-09 22:21
NaN schreef op zondag 5 september 2021 @ 09:56:
Kijk hier maar eens: https://werken.belastingdienst.nl/vacatures?q=Java

Er staan erbij die tot boven de 5000 bruto komen.
Bedankt voor de tip. Er staan nogal wat vacatures open voor Apeldoorn. Ik had geen idee dat ze daar zoveel deden.

Als ik de disclaimer lees dan moet er flink worden onderhandeld om het geadverteerde salaris ook te kunnen krijgen:
In beginsel vindt inschaling in de naast lagere salarisschaal plaats. Bij aanwezigheid van relevante kennis, ervaring of om arbeidsmarktoverwegingen kan inschaling op een hogere positie in de desbetreffende salarisschaal plaatsvinden. Ook bestaat de mogelijkheid om in bijzondere gevallen waarin de aanwezige kennis en/of ervaring dit rechtvaardigt, direct in de bij de functie behorende salarisschaal in te schalen.
Klinkt als een hoop mitsen en maren.

 • Eledhrim
 • Registratie: augustus 2021
 • Laatst online: 11-09 22:21
Hydra schreef op zondag 5 september 2021 @ 09:57:
Waarom zou je als Java developer in hemelsnaam bij de overheid gaan werken als je exact hetzelfde werk, bij dezelfde overheid, kan doen voor meer geld en minder politiek geneuzel?
Je bedoelt als freelancer daar werken neem ik aan?

 • Eledhrim
 • Registratie: augustus 2021
 • Laatst online: 11-09 22:21
Furion2000 schreef op maandag 6 september 2021 @ 08:56:
Dus samen met je eerdere post dat 'je er vaak alleen voor staat', kun je dan zeggen dat je loopbaan eigenlijk al grotendeels snor zit qua hoe je erover denkt, maar je eigenlijk wil focussen op thuis? Daar is volgens mij de echte winst te behalen haha.
Of de loopbaan wel snor zit moet nog blijken. Vorige week heb ik met mijn manager gesproken. Hij komt er nog op terug. Ik heb alvast mijn C.V. opgepoetst want later dit jaar ga ik zeker ook eens buiten de deur solliciteren.

Je hebt helemaal gelijk dat thuis veel winst te behalen valt.

 • Eledhrim
 • Registratie: augustus 2021
 • Laatst online: 11-09 22:21
Lethalis schreef op maandag 6 september 2021 @ 16:29:
Dit is een lastige situatie waarin je bijna geen andere keuze hebt dan "de tering naar de nering zetten".

Is het echt niet mogelijk om goedkoper te gaan wonen? Desnoods door een appartement te kopen? Leuk is anders, maar als je dan maandelijks geld kunt sparen voor een betere toekomst (een andere koopwoning, schulden aflossen van de vrouw) dan is dat het misschien waard.
Tering naar de nering zetten doe ik al. Ook voor ik mijn vrouw leerde kennen overigens. We zijn al goedkoper gaan wonen. Op basis van mijn inkomen kunnen we alleen in de vrije sector terecht. Kopen is in de huidige markt helemaal een uitdaging met mijn inkomen.
Als je eenmaal schulden hebt, is het lastig om daar uit te komen. Doet ze wel haar best om die schuld af te lossen?
Erg stom dat voor van alles (sociale huur, toeslagen, heffingen) naar het inkomen wordt gekeken maar niet naar de draagkracht. Met een bovenmodaal inkomen, hoge studieschuld, vrije sector huur en medische kosten kan het zo maar zijn dat je eigenlijk niets over hebt aan het einde van de maand. Dat zie je in de gangbare statistieken niet terug.
We doen ons best om maximaal af te lossen maar het door DUO berekende maandbedrag is hoger dan we nu per maand kunnen aflossen. In het huidige tempo is ze er pas rond haar 58ste pas van af.
Dat kan natuurlijk niet daarom zoek ik naar oplossingen om het minstens 2x zo snel te laten gaan.
Ik weet heel eerlijk niet of ik aan een kind met mijn vrouw was begonnen als ze forse schulden zou hebben gehad :X Of ermee zou trouwen en daarmee mijn eigen financiële strop zou tekenen.
We zijn bewust onder huwelijkse voorwaarden getrouwd. Ik vraag me af of de jongere generaties de luxe hebben om zonder schulden te starten. Het leenstelsel zorgt voor een valse start voor velen. De regels van het nieuwe stelsel zijn overigens wel soepeler dan het oude stelsel.

Members only:
Alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers. Inloggen
Snap best dat het in de praktijk niet zo werkt en gevoelens rare dingen met je doen, maar het is dan achteraf wel op de blaren zitten.

Disclaimer: ik ben altijd erg gesteld op mijn financiële zelfredzaamheid geweest, omdat ik geen vangnet heb qua familie etc. Als ik mijn shit niet kan betalen, wordt het slapen onder een brug.
Ik heb bewust een sprong in het diepe gemaakt omdat ik van haar hield. Haar studieschuld dacht ik in 10 jaar vlot te kunnen trekken. Dat was een inschattingsfout van mij. Mijn salaris is minder hard gestegen dan onze uitgaven. Dan komt er plots ook nog een onbekend bedrag bovenop waar je geen enkele redelijke regeling voor kunt afspreken.
Ondanks de liefde lever dat nu soms ook frustratie op. Die negatieve spanning die daarbij komt kijken wil ik doorbreken. Onze dochter mag er niet onder lijden. Leven met schulden is een hel en gun je niemand.

Niet getreurd. Ik zal de tering naar de nering zetten. Het is tijd om drastisch in te grijpen.

[Voor 3% gewijzigd door Eledhrim op 08-09-2021 22:08]


 • Lethalis
 • Registratie: april 2002
 • Niet online
Eledhrim schreef op woensdag 8 september 2021 @ 21:57:
[...]
Ik heb bewust een sprong in het diepe gemaakt omdat ik van haar hield. Haar studieschuld dacht ik in 10 jaar vlot te kunnen trekken. Dat was een inschattingsfout van mij. Mijn salaris is minder hard gestegen dan onze uitgaven. Dan komt er plots ook nog een onbekend bedrag bovenop waar je geen enkele redelijke regeling voor kunt afspreken.
Ondanks de liefde lever dat nu soms ook frustratie op. Die negatieve spanning die daarbij komt kijken wil ik doorbreken. Onze dochter mag er niet onder lijden. Leven met schulden is een hel en gun je niemand.
Ik heb alles al een beetje gezegd, maar ik vind het simpelweg niet realistisch dat jij dan maar ergens geld vandaan moet toveren. Kijk ook uit dat je dat niet teveel van jezelf gaat verwachten (recept voor burnout, been there, done that).

Members only:
Alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers. Inloggen

Even a broken clock is right twice a day.


 • Hydra
 • Registratie: september 2000
 • Laatst online: 16-09 20:08
Eledhrim schreef op woensdag 8 september 2021 @ 20:36:
Je bedoelt als freelancer daar werken neem ik aan?
Niet perse. Als je via een consultancy bij de overheid zit, verdien je ook meer als dev.

https://niels.nu


 • Furion2000
 • Registratie: september 2017
 • Laatst online: 17-09 19:39
Op zoek naar de gesprekken waardoor je de waardering en respect gaat krijgen voor je harde werken, want dat lijkt te missen. Je doet en denkt al veel aan anderen, maar als je nooit iets terugkrijgt dan kom je in die negatieve sferen. Dus op gegeven moment moet je dit gaat krijgen of gaan halen.

Halen als in 'ik heb lekker gekookt als zeg ik het zelf' , 'wat vond je van dit'? Complimenten halen werkt vaak effectief op mensen die dit niet gewend zijn om te geven, net zoals dat vaak diegene die te weinig waardering krijgt zelf ook niet goed is in waardering geven.

 • NaN
 • Registratie: oktober 2004
 • Niet online

NaN

SjoebieDoowah.

Eledhrim schreef op woensdag 8 september 2021 @ 20:35:
[...]

Bedankt voor de tip. Er staan nogal wat vacatures open voor Apeldoorn. Ik had geen idee dat ze daar zoveel deden.

Als ik de disclaimer lees dan moet er flink worden onderhandeld om het geadverteerde salaris ook te kunnen krijgen:

[...]
Het
Klinkt als een hoop mitsen en maren.
Ik denk, gezien jouw topicstart, dat best wel mee zal vallen. Gewoon een goed, eerlijk, verhaal vertellen en kijken waar je op uitkomt. Bevalt de uitkomst je niet, dan ligt de beslissing nog altijd bij jou.
Pagina: 1


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

  Cookies van derden

  Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

  janee