bernard038 schreef op zondag 11 juli 2021 @ 10:28:
[...]
"Ja ik!", zei de overijverige Bernard038, terwijl zijn vinger de lucht in priemde. De rest van de studenten smeten hun tas weer op tafel en zegen terug in hun banken. @
Anoniem: 39993 mompelde tegen zijn buurman; "daar gaan we weer, eindeloos gezever over irrelevante details over hoe een doodsimpele vraag te interpreteren, pffffff..... "
"Maar meneer," vervolgde de fanatieke student met zijn irritante piepstemmetje, "maar wat is de volgorde van stappen die zo'n gemeente neemt? Eerst een voorkeursrecht vestigen en dan het bestemmingsplan aanpassen? En moet de gemeente dat het vestigen van een voorkeursrecht publiek maken? Want dan weet het nietsvermoedende dorpje uit uw college dat er iets goed mis is met het veldje even buiten het dorp. Enneh.... wie bepaalt de prijs van de grond? De gemeente wil natuurlijk de grond voor een appel en een ei hebben en aangezien zij de enig mogelijke koper zijn, kunnen zij de prijs bepalen, als ze maar voldoende geduld hebben. Dat is toch niet eerlijk?"
Bernard038 zweeg, met rode koontjes keek hij @
Mach aan, "net een kleuter die naar Sinterklaas luistert", dacht de docent terwijl hij zijn keel schraapte...
Duurde even, maar de keel is geschraapt
"maar wat is de volgorde van stappen die zo'n gemeente neemt? Eerst een voorkeursrecht vestigen en dan het bestemmingsplan aanpassen?
Zoals @
Ankona al aangaf, wordt een voorkeursrecht bij voorkeur gevestigd voordat een bestemmingsplan is gemaakt. Immers, met het vestigen van een voorkeursrecht geeft de gemeente aan dat de gemeente op die gronden iets wil ontwikkelen (vaak een woonwijk). Als de gemeente dan eerst in alle openbaarheid het bestemmingsplan voor die gronden gaat maken, dan bestaat er inderdaad een kans dat speculanten de gemeente voor zijn met een hoger bod.
En moet de gemeente dat het vestigen van een voorkeursrecht publiek maken? Want dan weet het nietsvermoedende dorpje uit uw college dat er iets goed mis is met het veldje even buiten het dorp.
Jazeker, sterker nog, de gemeente is op basis van de Wvg verplicht om de voorlopige aanwijzing openbaar te maken. Tegen deze voorlopige aanwijzing staan de nodige rechtsmiddelen open.
Maar, zal @
bernard038 dan denken, voorlopig betekent nog niet definitief, dus dan kunnen speculanten er alsnog met deze potentieel kostbare gronden vandoor gaan.
Nope, een voorlopige aanwijzing leidt er al toe dat de eigenaar deze gronden al niet meer aan een derde mag verkopen, maar deze eerst aan de gemeente te koop dient aan te bieden. Vanwege de rechtszekerheid moet de gemeente dan wel op korte termijn, de voorlopige aanwijzing definitief maken. Ik dacht binnen 3 maanden of zo. Staat mij niet helemaal scherp bij.
Enneh.... wie bepaalt de prijs van de grond? De gemeente wil natuurlijk de grond voor een appel en een ei hebben en aangezien zij de enig mogelijke koper zijn, kunnen zij de prijs bepalen, als ze maar voldoende geduld hebben. Dat is toch niet eerlijk?"
Volgens de rechtspraak dient, als de eigenaar wil verkopen, de marktwaarde te worden betaald, inclusief soms bijkomende kosten, zoals notariële kosten, verhuiskosten etc. etc.
Wat marktwaarde is, wordt bepaald door een taxatie van een deskundige. De gemeente zal, op basis van haar eigen taxaties eerst een bod doen. De eigenaar zal dit bod (door een deskundige) laten beoordelen. Komen partijen er niet uit qua prijs, dan staat de gang naar de rechter open en dan zal de rechtbank vaak weer een eigen deskundige benoemen.
Ankona schreef op zondag 11 juli 2021 @ 11:32:
[...]
Als wijsneus die begint te praten voor de meester de kans krijgt adem te halen.... Hier in het dorp is het dus in het geheim en met spoed gedaan om zoals ze zelf zeggen speculanten voor te zijn. De stukken hadden een vertrouwelijke status tot het besluit openbaar gepubliceerd was.
Klopt, en dat is dus ook vrij logisch anders wordt de toekomstige prijs zodanig door speculanten opgedreven (en trust me, daar zitten cowboys bij) dat dit uiteindelijk weer ten laste komt van de gemeentelijke kas en dus jullie lokale belastingen.
Als de gemeente het goed doet, is in ieder geval de voorlopige aanwijzing voor iedereen een verrassing.
Vorkie schreef op zondag 11 juli 2021 @ 11:35:
[...]
Nou hop, gelijk naar een advocaat met zijn allen , span kort geding aan en schrijf ook gelijk de ombudsman aan, maar dat zou de advocaat ook wel aanraden ga ik vanuit.
Als je dit allemaal op papier hebt is het zo klaar als een klontje.
Meester @
Mach denkt dat student @
Vorkie het college niet helemaal goed heeft begrepen.
Wat zou in dit geval voor TS een advocaat kunnen betekenen ?
En een kort geding (voorlopige voorziening in het bestuursrecht) tegen welk besluit ?
Ik klink misschien wat streng en het is niet persoonlijk bedoeld, maar dit soort onderbuik uitspraken raken in de regel kant noch wal