Hey! Dit is exact wat wij hebben bij
https://bonaroo.nl/
Het eerste wat je moet doen is afspraken onderling maken - wat doe je als een klant te weinig/niet wil betalen? Wat doe je met fixed-fee projecten? Wat doe je als iemand 40 uur werkt en de ander 24? Wat doe je als iemand een auto lease neemt of koopt? Hoe verreken je non-billable uren? Hoe hou je uren bij? Hoe ga je om met aanschaf hardware (laptops enzo) -wat als 1 iemand een 10K Mac Pro wil halen en de ander tevreden is met een 500 euro laptop uit 2014? Wanneer ga je dividend uitkeren? Hoe ga je om met ziekte en verlof? Wat doe je met de eventuele winst of verlies die je krijgt wanneer je een freelancer inhuurt om iets uit te besteden wanneer je het zelf te druk hebt? (als je het niet te druk hebt, doe je iets fout)
Wat wij gedaan hebben is als volgt:
- We hebben een holding structuur waarbij er 1 BV is voor het bedrijf, en 1 holding BV per persoon. Iedere holding heeft exact evenveel aandelen, al heeft de initiele oprichter 1 extra aandeel als tie-breaker bij stemmen (al hebben we het nooit nodig gehad)
- We hebben een intern uurtarief afgesproken. Dit uurtarief betalen we onszelf uit obv gewerkte uren, ongeacht hoeveel de klant betaalt per uur, ook voor non-billable uren (klantenwerving e.d.). Ziekte en verlof is onbetaald. Je kan jezelf verzekeren tegen ziekte als je dat wil, via je holding BV. Dit uurtarief is lager dan wat je als freelancer zou krijgen overigens.
- Het verschil tussen wat klanten betalen en ons intern uurtarief dekt de kosten van het bedrijf, zoals administratiekosten, kantoorkosten (we huren een kantoor), en onbetaalde uren of klanten die niet betalen. Tevens functioneert het als een buffer.
- Schrijf je afspraken op. Hoeft geen professioneel contract te zijn, maar type het tenminste even uit en laat iemand met "Akkoord" reageren. Dit geldt voor afspraken intern, je freelancers die je zelf inhuurt, en met klanten.
- Laptops en andere hardware die je
nodig hebt is voor iedereen ongeveer gelijk en eigendom van de BV. In ons geval is dat ruwweg maximaal een 4 jaar oude 15/16" macbook pro. Als je iets bijzonders wil voor de fun, koop je dat vanuit je eigen holding of prive.
- Autos koop/lease je vanuit je holding of prive.
- Communicatie met klanten altijd met minimaal 4 ogen of oren. Bij voorkeur over de mail met intern e-mail adres in de (B)CC. Maak nooit afspraken met een klant in je 1tje.
- Contracten contracten contracten. Contracten, contracten contracten, contracten contracten! contracten contracten? Contracten. Of via de mail, maar leg je afspraken vast.
- Begin niet aan fixed fee, tenzij vooraf het design helemaal af is, alle functionaliteit is uitgeschreven, en is uitgeschreven wat er niet het project zit. Tijdens de ontwikkeling van je fixed-fee project geen nieuwe functionaliteit en geen wijzigingen accepteren, dit doe je pas na aflevering en betaling. Spreek altijd deadlines af voor aflevering en betaling, en zorg ervoor dat jouw deadlines altijd ruimte hebben voor onvoorziene zaken (duurt iets 4 weken? dan is de aflevering na 8 weken)
In praktijk hou ik er niet per se meer aan over dan wat ik zou verdienen als freelancer. Niet alleen ivm de belasting"voordelen", maar vooral omdat een hoop geld in de BV blijft hangen. Daartegen is het wel veel aangenamer werken - je kan makkelijker iets delegeren naar je collega's, en samen sta je gewoon sterker. Ook kom je serieuzer met team ipv alleenstaande freelancer.
Kortom, gewoon doen, maar
verwacht niet dat je er rijker van wordt. Als je gewoon maximaal euros wilt, blijf freelancer. Als je plezier wilt hebben en op langer termijn een bedrijf wil opbouwen en misschien zelfs personeel wilt in de toekomst, dan zeker doen.
En tot slot: Exit strategy. Zorg ervoor dat duidelijk is wat er gebeurt als iemand eruit wil. Evalueer dat, en alle andere afspraken ieder jaar.
Ohja, nog vergeten te melden:
SCHRIJF JE AFSPRAKEN OP PAPIER OF IN EEN MAIL
[
Voor 16% gewijzigd door
Gamebuster op 17-06-2021 11:51
]