Icephase schreef op vrijdag 26 maart 2021 @ 12:53:
Een werkgever heeft ook niets te maken met wat een werknemer in zijn vrije tijd doet. Als jij ieder weekend wil gaan freefighten met een stel Russen van 2 meter in het vierkant, moet je dat zelf weten. Dat het dan voor kan komen dat je op maandag in de kreukels ligt en niet kunt werken, tja dat is dan pech voor de werkgever. Pas als de werknemer dit (aantoonbaar!) bewust doet om onder het werk uit te komen, heb je als werkgever een poot om op te staan.
Het enige asociale aan dit soort acties is dat je je werkgever en collega's ernstig benadeeld. Want als jij weer eens niet kan komen werken mogen de collega's het extra werk opvangen. Je werkgever heeft een probleem, maar wat kan het jou verrekken? Is toch gewoon de wet? Ik vind dat het in NL volledig is doorgeslagen wat de verantwoordelijkheid van de werkgever is. Ik besef mij terdege dat het er voor gezorgd heeft dat arbeidsomstandigheden en ziekteverzuim heeft verminderd, maar de keerzijde is dat een vast contract voor veel mensen verder weg is dan ooit. Veel werkgevers durven het risico niet meer aan om twee jaar op te draaien, omdat iemand in zijn vrije tijd -en soms eigen domme schuld- arbeidsongeschikt raakt. Het is niet voor niets dat veel bedrijven eigen personeel de laan uitsturen en ze liever inhuurt als ZZP-er. Daar schreeuwen een aantal partijen moord en brand om, maar ze sluiten hun ogen waarom dit gebeurd.
Natuurlijk is het niet altijd zo zwart/wit en is het vaak ook onmogelijk om aan te tonen wat de oorzaak is van een blessure. Maar het gaat vooral om de excessen. Ik zou als werkgever altijd de social media controlen bij een sollicatatie. Als ik zie dat iemand wekelijks cage-fights doet, dan zou ik je op voorhand al afwijzen. Zou er een leuk smoesje bij verzinnen, maar no-way dat ik dat risico zou willen lopen.
Alle dingen die erbij worden gehaald over dat het logisch is dat werkgevers er iets van vinden en het niet opnemen van vrije dagen maar wel laten uitbetalen doen er niet toe. Vergeet ook niet dat werkgever zijn gecompenseerd door de overheid voor loondoorbetaling!
Had jij niet in je regel staan dat alle generalisaties fout zijn? Om dan zo hard te stellen dat werkgevers niet moeten klagen, omdat ze gecompenseerd worden is nogal kort door de bocht.
Over het algemeen zijn dat leningen die op den duur terugbetaald moeten worden en het geldt alleen voor bedrijven die heel hard geraakt worden door deze crisis. Waarom moet de werkgever wel alle pijn hebben, maar kunnen werknemers gewoon -tegen alle adviezen in- lekker op vakantie gaan en vervolgens de werkgever er mee laten zitten?
De regelgeving is helemaal niet op deze pandemie ingesteld. Maar ik zou zeggen, speel het heel hard richting de HR afdeling, maar wees niet verbaasd dat je bij de eerste reorganisatie eruit gewipt wordt.
Gewoon uitbetalen die vakantiedagen aan het eind van het jaar!
Tuurlijk, het hele jaar amper omzet gedraaid hebben, je personeel heeft een half jaar "vakantie" gehad, maar nog wel even je werkgever een poot uitdraaien. Ik vind het bijzonder dat veel socialisten er zo'n asociale houding op na houden. Veel horeca-eigenaren hebben ziel en zaligheid en hun hele leven alles in zo'n zaak gestopt. Dat staat nu op omvallen en dan zijn het je eigen werknemers die je nog even natrappen.
Maar het was diezelfde horeca die vorig jaar aan het eind van de zomer riep dat de schade van de lockdown zo goed als ingelopen was na de goede zomer. Waarom zijn er toen geen buffers opgebouwd? Of hebben ze allemaal de compensaties netjes terugbetaald? Nou ja, enfin, da's misschien een beetje offtopic.
Jij weet echt niet waar je over praat. Vorig jaar was de horeca een paar maanden dicht en dat was al zwaar. Denk je nu werkelijk dat ze dat allemaal helemaal hebben ingelopen in de zomer? Dit jaar is het nog veel erger en is het al zeker dat de sluiting sowieso een half jaar gaat duren. En dan praat jij over buffers opbouwen? Waarom verwacht je niet hetzelfde van de werknemers?
Dit topic ontspoort inderdaad flink (was te verwachten

). Zal er verder ook niet meer op in gaan. Denk niet dat wij het eens gaan worden.
The miracle isn't that I finished. The miracle is that I had the courage to start.