Wij hebben sinds een maand of drie een (voor ons) nieuw huis en zijn aan het denken over zonnepanelen. Het probleem waar ik een beetje mee zit is dat er zoveel aanbieders en andere bronnen van informatie zijn (die elkaar soms deels tegenspreken) dat ik door de bomen het bos niet meer helemaal kan ontwaren.
Ter illustratie een paar foto's:
Google maps:
Foto vanuit de tuin:
We zitten momenteel met de volgende vragen: (Ik zoek niet per se hapklare antwoorden; als iemand me de goede kant op kan sturen om het zelf uit te zoeken zou ik daar ook al erg blij mee zijn)
Ter illustratie een paar foto's:
Google maps:
Foto vanuit de tuin:
We zitten momenteel met de volgende vragen: (Ik zoek niet per se hapklare antwoorden; als iemand me de goede kant op kan sturen om het zelf uit te zoeken zou ik daar ook al erg blij mee zijn)
- De paar aanbieders waar wij tot nu toe contact mee gehad hebben lijken allemaal aan te sturen op het aantal panelen beperken aan het eigen stroomverbruik. Ik ben zelf geneigd om zoveel mogelijk neer te leggen aan de kant die goed in de zon staat, omdat
- Ik het vanuit een idealistisch oogpunt een mooi idee vind om zoveel mogelijk op te wekken. Het hoeft niet per sé na 7 jaar terugverdiend te zijn. Als een deel van de installatie een terugverdientijd heeft van <= 15 jaar dan kan ik daar ook prima mee leven.
- Ik verwacht dat ons stroomverbruik in de toekomst (sterk) gaat stijgen (op de korte termijn van gas naar elektrisch koken; op de lange termijn willen we compleet van het gas af)
- De salderingsregeling in de toekomst waarschijnlijk versoberd gaat worden en het daarom dus logisch lijkt om nu te 'overdimensioneren' zodat we in de toekomst hopelijk alsnog quitte spelen.
- Ons huis heeft verschillende delen dak: twee puntdaken en een stuk plat dak op de uitbouw. De dakdelen waar we eventueel panelen willen leggen liggen allemaal op ZZW.
- Zoals eerder gezegd zou ik het liefst alles wat in de zon ligt vol leggen, maar ik weet bijvoorbeeld niet in hoeverre het hoge dak schaduw op de twee lagere daken werpt. Ik heb het de afgelopen dagen geprobeerd in de gaten te houden, maar op het moment dat de zon ver genoeg is gezakt om schaduw te kunnen werpen is de zon al zo goed als onder, dus het is erg moeilijk te zien nu. Ik heb alleen geen idee in hoeverre dat gaat veranderen in de zomer. Is er een manier waarop ik daar een zinnige inschatting van kan maken?
- Naar aanleiding van wat ik hier op tweaker gelezen heb, zou ik bij voorkeur voor een 'simpele' stringoplossing gaan. Ik lees alleen her en der (bijvoorbeeld op de site van Vattenfall) dat ze SolarEdge aanbevelen als je op verschillende dakvlakken zit. Betekent dat dat we, zelfs als we op het platte dak geen panelen leggen, toch aan optimizers of een paralelle opzet vast zitten?
- Voor het platte dak hebben we eigenlijk dezelfde vraag: wat zijn de consequenties als we dat ook mee zouden willen nemen. Als we het zouden doen, dan zouden we de panelen onder een kleine hoek laten leggen zodat ze niet boven de ramen uitkomen. Is dat überhaupt een goed idee, of kunnen we het beter bij enkel de schuine daken houden?
- De offertes die wij krijgen lijken erg inefficient met het dak om te gaan. Bijvoorbeeld dit legplan
Het lijkt alsof er met een beetje enthousiast plannen toch wel 8 panelen zouden moeten passen op het linkerdak en rechterdak lijken er toch nog wel minstens 2 bij te kunnen. Waarschijnlijk heeft dit te maken met dat ons huidige verbruik equivalent is aan 13 panelen, maar is het dan nog steeds niet logisch om 1 van de 2 daken zo vol mogelijk te leggen? Of is het nodig om een stuk marge t.o.v de dakrand te houden?