Laatste update 26 oktober 2021
Hoewel de principeverzoeken goedgekeurd lijken, hebben we besloten om te gaan verhuizen. Dit omdat kangoeroebewoning een eis is geworden, dat kan niet in het huidige huis zonder de voordeur te delen.
We hebben inmiddels een huis aangekocht in Den Helder.
16/6 Principeverzoek lijkt grotendeels goedgekeurd. Nog even het officiële bericht afwachten, maar we kunnen de volgende fase in! De hypotheek is geen issue, het uitzoeken van een aannemer is het volgende op de lijst; dan met hen tot een prijs komen, tekeningen en constructie laten uitwerken. Dan hebben we de prijzen en de tekeningen, kunnen we de omgevingsvergunningen aanvragen. Complicerende factor is een stichting die zich richt op het behoud van het beschermd dorpsgezicht, deze schijnt zowaar nog strenger te zijn dan het bouwberaad en de welstandscommissie van de gemeente. (En gaat mensen optrommelen om bezwaar in te dienen op de vergunningen als het ze niet zint..)
Het vergunningstraject gaat dan weer best lang duren: 8 weken sowieso, met eventueel uitloop van 6 weken. Dat gaat pas in als we de tekeningen en vergunningen hebben aangevraagd. De bouwvak start bij ons al over 5 weken, ik denk dat we dat niet halen, dus hoop begin september in te kunnen dienen. (11 weken vanaf nu) Dan 14 weken voor de vergunning, spreken we inmiddels tweede week december..
Eerdere updates:
Na een eerste principeverzoek (17/3) dat werd afgewezen, heb ik meermaals verzoek van de gemeente gehad om een nieuw principeverzoek in te dienen. In dit verzoek zou ik dan een heel korte omschrijving van het complete plan moeten neerzetten. De aanpassing zit in de dakkapel aan de achterzijde, daar wilden we aanvankelijk over de gehele lengte van het huis gaan, maar dat mag (dus) niet. In het nieuwe plan gaan we uit van een dakkapel over ±60% van het dak, waar 70% in principe nog toegestaan is.
Dan: leuk dat je komt kijken. In dit topic een beschrijving van wat we zouden moeten doen onze complete woning te renoveren. Dit had aanvankelijk als doel om te bepalen of het de investering waard is, zodat we een gedegen besluit kunnen nemen. Hoewel we absoluut nog om ons heen kijken, lijken woningen die aan onze wensen voldoen in de huidige markt voor dermate prijzen te gaan dat wij ons er zowel niet comfortabel bij voelen als het gewoonweg niet waard vinden.
Wat je zult vinden:
We wonen in een pittoresk dorpje in de kop van Noord-Holland, net minder dan 30 autominuten van Den Helder, midden tussen het IJsselmeer en de Noordzee. We zijn gevallen op het karakter, het mooie (deel van) het dorp en we wilden binnen 30 minuten van Den Helder wonen ivm familie. Tegelijkertijd goed bereisbaar naar Amsterdam in verband met werk.
Beschrijving van het huis en de garage/schuur
We hebben dijkwoning, een voormalig slagerswoning (destijds met winkel), met naastgelegen slachthuis (nu garage/schuur). De woning is grofweg 7 bij 11,4 meter aan de buitenzijde, effectief zo'n 6,6x11 aan de binnenzijde. De garage/schuur (12,5x5.3m binnenzijde) bestaat uit twee verdiepingen en is door middel van een houten brug verbonden aan de dijk; deze brug heeft een dek van ruim 3,5m breed bij zo'n 5.2m lang en is sterk genoeg om een paar ton te dragen.
Het huis ligt parallel aan de dijk, heeft een fijne indeling en flink groot, de plafonds op de BG zijn 2m60 hoog en op de verdieping is de woonkamer direct onder de kap gesitueerd waardoor de hoogte op de piek zo'n 4m40 is aan de binnenzijde. De spanten zijn zichtbaar, wat wij nogal een mooi effect vinden geven.
Met de woonkamer op de verdieping kunnen we bovendien over de dijk en het dorpje kijken, het huis ligt ruim een meter hoger dan het dorp, wat hierbij helpt.
Op de begane grond is een stuk aangebouwd aan de achterzijde, deze heeft een diepte van ±1m90 bij 8m30 breedte; deze aanbouw sluit het huis op de BG aan op de schuur, de extra ruimte is deels gebruikt om de badkamer uit te breiden en herbergt bovendien een kleine slaapkamer, in gebruik als inloopkast. De uitbouw heeft een plat dak en is voorzien van zogenaamd potdeksel betimmering, zoals je op hooibergen ziet. Er zitten twee ramen in die totaal niet lijken op de rest van het huis, die gaan we vervangen.
De garage/schuur (vanaf hier schuur) ligt dwars op de dijk en in een hoek van ±6º op het huis en meet twee verdiepingen. Is opgebouwd uit halfsteens muren, heeft een pannendak met een hoek van ongeveer 30 graden en zowel boven als beneden dubbele openslaande deuren. Aan de achterzijde, in de zijkant zit nog een dubbele openslaande deur.
Er is een verbinding tussen het huis en de schuur gemaakt die we de sluis noemen. Op de bovenverdieping is deze sluis eigenlijk niet meer dan een soort gang, op de benedenverdieping is deze deels in gebruik voor de badkamer zoals hierboven beschreven. Op de BG is de sluis in steen uitgevoerd, terwijl dit op de verdieping in hout is. Omdat de muren van de schuur lager zijn dan het huis, moet je vanaf de schuur een treetje op om in de sluis te komen, vanuit de sluis is het vervolgens een opstapje van ongeveer 10-12cm om het huis in te stappen.
Verbouwen of verhuizen
In de afgelopen 2,5 jaar hebben we nog geen ander huis weten te vinden waar we echt verliefd op zijn geworden. We zouden 10 maart gaan kijken bij een huis hier in de buurt, maar de verkoopmakelaar heeft ons eigenlijk doen besluiten de bezichtiging af te zeggen. We zijn in mei gaan kijken bij twee huizen, de eerste was prachtig, maar voelde erg krap aan, die hebben we laten gaan. De tweede was groot en had een fijne tuin, maar niet helemaal de locatie waar we echt voor wilden gaan, wel een serieus bod uitgebracht, maar we werden zwaar overboden (ruim 6% meer dan wij boden).
De andere optie is om het echt rigoureus aan te pakken en ons huidige huis compleet te strippen om opnieuw te beginnen. We hebben stevig onderhandeld bij aankoop, gewoon afgelost en in de afgelopen ±9 jaar zijn de huizenprijzen ook nog eens flink gestegen, haast absurde vormen begint het aan te nemen overigens. Destijds hebben we rond 300k betaald, het pand schijnt nu een marktwaarde van zo'n 535k te hebben.
Renovatie vraagt om een lange adem en diepe zakken, veel uitzoekwerk en nog meer rekenen. Laat ik puzzelen heel erg leuk vinden en als ik m'n doel heb gezet wijk ik niet af.. Dit is dus in principe wel een ding voor mij! (Totdat het begint dan, want ik kan maanden niet in m'n eigen woning wonen.)
Waarom renoveren?
Ons huis is omstreeks 1906 gebouwd, het woord 'isolatie' was toen blijkbaar nog niet bedacht.
Daar hebben we qua woongenot stevig last van. We stoken ons een ongeluk! De ouderdom, verbouwingen en vele kleine renovaties hebben bovendien wat karakter toegevoegd. Ter info: onze maandelijkse energierekening is €333 en we moesten afgelopen jaar nog eens ruim 900 bijbetalen over een periode van 9 maanden 
De verdiepingsvloer is niet tot nauwelijks geïsoleerd waardoor er erg veel contactgeluid door komt, de deklaag zou bovendien vervangen moeten worden. Daarvoor moet dan ook de keuken er uit, want de vloer daar is (ook) echt aan vervanging toe. De constructie lijkt echter nog goed
De vloer op BG is direct op zand gestort en niet geïsoleerd, in de gang liggen er tegels. (Temperatuur vloer op 9 maart, 16:00: 14º, 4/4 17:00 zelfs 13º!) De slaapkamers hebben een houten vloer, deze is ook aangebracht op het betoncement, de temperatuur is hoger (16.5º), maar het hout is niet echt goed gelegd (kieren) en begint vanwege slijtage flink sporen te laten zien. Update: grotendeels niet op zand zo lijkt de “stamptest” uit te wijzen.. dat zou isolatie vereenvoudigen, maar kan ook kosten met zich meebrengen.
De badkamer is flink gedateerd aan het raken (schatting is mid jaren 90), het bad is echt aan vervanging toe, de douche en vloer hebben we zo vaak geschrobd dat de voegen serieus beginnen af te nemen, de ventilatie is stuk en verwerkt boven het verlaagd plafond waardoor reparatie prijzig is, een groot deel van het plafond moet er uit om de reparatie uit te voeren. De wastafel loopt op z'n einde. Zo'n meter van de achtermuur staan twee stenen muurtjes met een boog erop die de achterzijde (douche en toilet) afschermen van de rest van de badkamer. Deze muurtjes zijn geen draagmuren, maar wel dik -18cm- en de boog past in het geheel niet bij onze smaak. Over smaak gesproken: de wandtegels, vloertegels, badmeubel, muurplinten (soort plint, maar dan als scheiding tussen het tegel- en stucwerk) en de gehele kleurstelling (beige-achtig/wit/blauw) is niet ons ding.
De badkamer zou aldus eigenlijk opnieuw gedaan moeten worden. Probleem hierbij is dat de retourleiding van de CV (géén LTV) onder de badkamervloer in een patroon is gelegd en voorzien is van extra pomp om zo 'vloerverwarming' te realiseren. Dat levert een heerlijk warme vloer (>35º) op en leuk extra werk op voor een loodgieter als je alleen de badkamer zou doen.
De wanden van de kamers op BG zijn deels uit steen en deels uit hout (met enig isolatie) opgetrokken, deels voorzien van lambrisering (plastic), deels van behang en deels van een soort spachtelputz. Omdat er soms met een gamma-pas is verbouwd, zijn sommige kamers voorzien van plafondplinten, wat niet echt netjes is gedaan helaas. In alle kamers, behalve de kleine slaapkamer is er om de radiatoren een ombouw geplaatst. Hoewel die best netjes is gedaan, maakt dat de kamers wel weer kleiner en het lijkt niet te helpen om de ruimten te verwarmen ook. CV leidingen zitten overal in zicht wat we een beetje jammer vinden, maar wel logisch natuurlijk.
De deuren van de kamers zijn (best mooie) houten paneeldeuren met glas aan de bovenzijde, helaas wel flinterdun en dus zowel voor geluidsisolatie als het vasthouden van warmte compleet onbruikbaar. Ze zijn naar schatting een jaar of 35 oud, wat je vooral merkt aan het beslag en waar de scharnieren zitten, in het bijzonder bij de deur van het toilet en de badkamer.
De achterdeur kent geen isolatie en heeft een MDF (of zachtboard ofzo) onderpaneel dat door vocht is aangetast, deze moet vervangen. Het kozijn is wat beschadigd bovendien, dus gelijk maar meenemen.
De voordeur is mooi, met panelen en contrasterende kleuren. Maar ze past niet goed in het kozijn waardoor we tot zo'n 11mm grote kieren hebben: het waait in huis.
Een cilinderslot kan er niet in omdat het beslag al te vaak is veranderd, een driepuntssluiting is ook onmogelijk helaas. Het kozijn en dan met name de drempel/keystone zijn aan vervanging toe.
De deuren in huiszijde voor de sluis willen we vervangen door geïsoleerde varianten. De huidige deur op de verdieping kan naar de schuurkant worden verplaatst, op BG moet er een deur worden bijgeplaatst.
We hebben op de verdieping een viertal kozijnen die op zich goed zijn, maar waarin geen dikker glas dan het huidige dubbelglas kan worden geplaatst. De kozijnen hebben een verticale roede en een bovenlicht dat open kan. Tegen de kozijnen is in de loop der jaren flink wat raambedekking geschroefd, er zitten meer gaten in dan ik wil tellen. De andere ramen op de verdieping worden allemaal vervangen en hebben aldus geen nadere omschrijving nodig.
We hebben op de BG een zestal ramen in dezelfde vorm, maar met (ook onderling) andere afmetingen. Hier minder last van schroefgaten in de kozijnen, maar hetzelfde probleem met de dikte van het glas.
Een aantal kozijnen heeft lekke ramen, we hebben er in de afgelopen jaren al een aantal vervangen, maar hebben inmiddels 7 lekke ramen.. (Er zitten drie ramen in elk kozijn)
Het betreft hardhouten kozijnen, isolatiewaarde nihil met dubbel (geen HR) glas. Deze willen we allen vervangen door nieuwe hardhouten kozijnen, waarin HR+++ glas wordt geplaatst. Deze zijn helaas niet goedkoop
Het glas wordt 6-18-4-18-6 en is dus 52mm 
De huidige keuken is op zich prima, zit er ±8 jaar in. Eén lade heeft wel wat last van delaminatie, maar dat frontje is voor relatief weinig te vervangen. Maar ze past na renovatie niet terug, dus we gaan het er uit halen en dan kijken of iemand interesse heeft denk ik.
Nadeel aan de huidige keuken is overigens wel dat er geen ruimte is voor een koelkast en een vriezer, die staan dan ook in de schuur. Dat is zowel voor heen en weer lopen niet ideaal als in de winter een crime: deze zijn niet gebouwd om te functioneren in een omgeving waar het vriest. (Onze vriezer had een binnentemperatuur van -32º en de koelkast was -8º toen het vroor!)
Op zich kan ik nog uitleggen dat de elektra niet is wat ik wil, maar ik denk dat dit wel genoeg is:
Meterkast met slechts 6 groepen met (smeltpatronen), losse kast voor krachtstroom, WCD's met en zonder randaarde, drie verschillende merken schakelmateriaal te vinden.. Tweede meterkast bestaande uit halyester kasten met zowel krachtstroom als enkelfase. Derde meterkast met een tweetal 16A groepen en een 400V groep.. Een grote bende als je het mij vraagt, het functioneert, maar moet echt aangepakt.
De CV ketel werkt nog prima, is begin maart 2021 nog van service voorzien zonder klachten. Wel oud, dateert uit ergens begin 2000.
Ik vind het wel mooi zo met de uitleg voor nu hoor
Renoveren dus?
Het lijkt er wel op, gaandeweg heb ik telkens meer van mijn ramingen weten te finaliseren door offertes.
Feedback is nog steeds welkom natuurlijk
En hoe gaat dat er dan uitzien?
Ik heb in floorplanner een indeling gemaakt. We zijn inmiddels toe aan V2.3
Klik voor fors groot
Bovenverdieping, nogmaals: we hebben de woonkamer boven
Begane grond:
Ik zie net dat ik in deze tekening de gang vanaf de voordeur naar het midden van het huis heb weggelaten. Dat is een idee waarmee ik speel, maar nog niet zeker over ben. De voordeur wordt niet gebruikt en zal niet met een brievenbus worden uitgevoerd.
Wat ga je dan allemaal doen?
@Tsurany vatte het goed samen: eigenlijk gaan we een nieuw huis bouwen in het jasje van het bestaande huis. Van het huidige huis blijven de muren staan en euhm dat was het
Het dak gaat van het huis en de uitbouw, alle kozijnen en deuren eruit, alle muren eruit, vloeren gestript, alle technische installaties eruit. En dan beginnen we opnieuw met opbouwen.
De schuur wordt ook opgeknapt: aan de voorzijde wordt een deur dichtgemetseld en een kozijn geplaatst, twee andere kozijnen worden vervangen. De elektrische installatie vervangen, groot deel van de water/afvoer ook, openslaande deuren vervangen zowel boven (voor, entree) als beneden (achter, naar de tuin).
De brug wordt aangepakt: een nieuw dek, nieuwe balustrade, nieuwe damwand, put plaatsen en opnieuw bestraten. Materiaal is prijzig geworden: hardhout is duur nu.
De big list
Omschrijving in bullets
Ik heb in de ramingen al goed rekening gehouden met onvoorzien. Waar ik een inschatting van '2 a 3 dagen' kreeg heb ik ingezet op 3 dagen; waar een inschatting '10 tot 12,5k' was, heb ik 12,5 aangehouden.. Je begrijpt al wel waar ik heen wil denk ik.
Bovendien houden we 7,5% aan van het projecttotaal (alleen de constructeur, bouwtekeningen, bouwbegeleiding, verzekering en subsidie vallen daarbuiten).
Bouwbegeleiding
Voor een project als dit, met een aanlooptijd van ongeveer een jaar, een doorlooptijd van ergens tussen 4 en 6 maanden en het budget dat we hebben gesteld is het gewoonweg verstandig om een partij in de arm te nemen die het geheel voor je gaat begeleiden. Mensen met verstand van zaken, die dergelijke projecten al vaker hebben gedaan, de de klappen van de zweep kennen als we kijken naar contracten, afspraken, bestek maken etc.
Als zo'n partij goed functioneert, kunnen ze de onvoorziene kosten sterk drukken en wellicht zelfs de doorlooptijd positief beïnvloeden.
Kan het niet goedkoper?
Oh absoluut!
De keuken, badkamer, materiaalkeuze, mate van afwerking en nog veel meer zaken kunnen aanzienlijk, zo niet veel goedkoper.
Ik ga eens een poging doen om wat toelichting te geven op het werk dat gedaan moet worden.
Bouwstroom en dixie
Je hebt water, stroom en een toilet nodig. Hier gaan we wel een klein beetje besparen door het toilet op de verdieping snel van een tijdelijke pot te laten voorzien. Een dixie kost ergens tussen 100 en 125 per week, een tijdelijke toiletpot heb je er binnen 3 weken uit.
Slopen
Strippen/slopen, zagen, lateien en constructiewerk. Alle kosten voor het terugbrengen naar de nieuwe beginfase, inclusief vullen van een aantal vrijgekomen gaten, het zagen van nieuwe kozijnen, wat constructiewerk en dergelijken.
Op zich helder denk ik, maar voor de duidelijkheid dan, het huis moet ontdaan worden van:
• Daken
• Kozijnen, ramen, deuren
• Verdieping: toilet, keuken, vloer, bekleding wanden (hout)
• BG: badkamer, wanden, (dek)vloer, ombouw van radiatoren, CV-kast
• Elektrische installatie: de meterkast wordt verplaatst naar de schuur
• Water/afvoer: de watermeter wordt verplaatst (van buiten naar de schuur)
• Gas: wordt compleet verwijderd
• Complete CV installatie: radiatoren, buizen, CV-ketel.
• Trap en balustrade
• Gehele verdiepingsvloer, tezamen met het plafond van BG, exclusief constructie (20x20cm hardhouten balken)
De kosten voor sloopwerkzaamheden vallen mee, zeker gezien de hoeveelheid werk.
Isolatiemaatregelen (zo'n beetje alles)
In het kort:
• Isoleren buitenmuur met voorzetwand (Rd boven 5)
• Isoleren vloer BG (±Rd4.5)
• Nieuw dak plaatsen, klapdak van Isover (Rc6 of 7 als meerkosten meevallen)
• Nieuwe buitendeuren en sluisdeuren (geïsoleerde deuren)
• Vervangen van alle kozijnen en glas, inclusief dakkapellen, dubbele naar binnen openslaande deuren in dakkapel achter et cetera
Dakkapellen + betimmeren
We halen twee dakkapellen van het huis en plaatsen er twee terug. Die aan de voorzijde krijgt nagenoeg een gelijk formaat en aanzicht. De achterzijde is nu ~4.5m en wordt 7 meter. Hierin meer ramen en een Frans balkon. Beiden moeten afgetimmerd worden natuurlijk.
Nieuw pannendak inclusief ombouw
Met een nieuw klapdak krijg je niet gelijk pannen erop, dus dat moet nog gedaan. Omdat het huidige dak een omtimmering heeft, moeten we die ook weer terugbrengen op het nieuwe dak. (Ik denk dat ze dat niet af-fabriek doen, vandaar los). Ook moet er werk aan de bestaande dakgoot worden gedaan, het hout is inmiddels ook >100 jaar oud en verdient wat liefde.
Plaatsen vloer op BG
De huidige vloer is een betonvloer, behalve boven de kelder (3.5*4.5m). De dekvloer gaat eraf, de boel wordt geïsoleerd, de aannemer komt hiervoor nog met een uitgewerkt plan.
Vloer verdieping plaatsen
• Hergebruik bestaande houten balken (een aantal vervangen ivm verplaatsen trap) en nieuw gat voor de trap maken
• Deklaag over balken, OSB of underlayment.
• Voordat het plafond van de BG erin gaat alle leidingwerk, WTW-buizen, water en afvoer voor keuken en toilet erin
• Vloerverwarming erop
• Het plafond voor BG aanbrengen, dat zit ook in deze post
Dekvloer
Op underlayment is het niet fijn wonen, dus er moet wat op
• Egaliseren vloeren
• Dekvloeren kopen (PVC)
• Gietvloer laten aanrukken
• Leggen van de vloer
• Plinten aanbrengen
Nieuwe trap
Er moet een nieuwe trap komen en vooral op een nieuwe plek. Het huidige trapgat is niet handig, kost te veel ruimte op zowel BG als de verdieping.
De nieuwe trap wordt een bovenkwart, linksom, van mahonie zoals het er naar uitziet. 1mx2m33
De nieuwe plek staat ingetekend hier boven ergens.
• Aanschaf trap
• Plaatsen trap
• Leuning plaatsen
• Balustrade plaatsen
• Afschilderen
• Elektrisch oog plaatsen zodat de (automatische) schuifdeur opengaat als je op de trap naar beneden loopt (of op een knop drukt cq de deur handmatig opent als je beneden bent)
Kamers maken op BG
Er zijn geen kamers, er is een soort grote open ruimte en dat is wat rot wonen, dus:
• Nieuwe wanden plaatsen, met hierin gelijk de kozijnen, leidingwerk voor de elektricien en water voor de badkamer.
• Nisjes in douchewand aanbrengen, zodat we niet van die lelijke mandjes nodig hebben
• Binnendeuren (incl toilet boven) met kozijnen, beslag, verborgen scharnieren, sluitwerk en de hele mikmak. 2m31 hoge deuren in deurposten van ~1m totaalbreedte
• Cassette schuifdeur (elektrisch bediend, zie trap) bij de trap beneden plaatsen.
Badkamer
De badkamer staat in de planning vol luxe: vrijstaand bad van Wiesbaden, kranen van hotbath, gietvloer, glazen wand bij de douche van vloer tot plafond, kekke kleurtjes, natuurlijke materialen, mooie tegels: the works
Toilet
Het toilet wordt uit de woonkamer gehaald en naar de sluis verplaatst. Het zit dan geheel toevallig ook logischer voor de afvoer en eenvoudiger voor het water. Maar vooral komt de trap waar het toilet nu zit, oh en er komt een klein fonteintje in. Die mist nu
Keuken
Ik kan echt helemaal los gaan op de keuken, hen die in het Het Grote Keuken topic: verkopers, kwaliteit, prijs - Deel 3 komen weten dat ik daar vrij actief ben. Ik zal m’n plan kort proberen toe te lichten:
• Kastenwand met 4 hoge kasten waarin: koelkast (1m78), vriezer (1m78), oven en vaatwasser en een kast voor opbergruimte. Kleur wordt nog over getwijfeld: olijf/mos/donker groen, donkerblauw wellicht.. We zijn er nog niet uit
• Eiland: 3m04 lang bij 1m20 breed, haaks op de kastenwand. Hierin een 55cm spoelbak, Quooker Flex in RVS en een inductieplaat met afzuiging erin verwerkt. Alleen maar lades, 4 stopcontacten (Bachman Pix, tenzij ik iets mooiers vindt)
• Blad: marmer-look, waarschijnlijk Dekton Opera.
• Apparatuur: overwegend NEFF, inductie waarschijnlijk Bora X Pure met zo’n plasmading omdat m’n vrouw dat wil
• Vloer: gietvloer ‘betongrijs’
Elektrische installatie
De meterkast wordt verplaatst van de voordeur naar de schuur, waar een nieuwe technische ruimte komt. Bergen groepen, krachtstroom, mooi schakelmateriaal.
Loodgieter
De loodgieter moet meer doen dan alleen werk voor de badkamer, keuken en het toilet. Daarvoor is deze post.
Balansventilatie, warmtepomp, vloerverwarming en zonnepanelen
Een nieuwbouwhuis (want dat is het eigenlijk) verdient balansventilatie en natuurlijk een warmtepomp. We willen overal in het huis vloerverwarming en om niet al te veel van die 3x25A aansluiting te vragen willen we een serieuze stapel zonnepanelen op de schuur plaatsen.
De buitenunit van de warmtepomp komt achter de schuur, in een geluidsreducerende ombouw.
Stucadoor, schilder
Na het maken van muren, het er op hijsen van het dak, het plaatsen van de nieuwe deuren, kozijnen en voorzetwanden.. Wil je de boel een beetje strak afgewerkt. En dat stucwerk mag daarna ook een mooi kleurtje krijgen.
Bovendien moet de boel buiten ook een mooie laklaag!
Sluisje, brug, schuur
De sluis wordt grotendeels afgebroken, daarna opnieuw opgebouwd, met nieuw dak. Dit omdat de doorloop op BG wordt verplaatst, de vloer op de verdieping omlaag moet en er een toilet wordt gerealiseerd. Gelijk maar een vers dakje erop
De brug heeft een nieuw dek nodig, bovendien willen we de balustrade terugbrengen naar hoe deze tot 1963 was. Aan de dijk-zijde van de brug is een damwand geplaatst, deze wordt vervangen, er wordt bovendien een put geplaatst over de gehele breedte. Het straatwerk opgehoogd en opnieuw gedaan.
De schuur moeten we vrij veel aan doen, meer dan ik nu zin heb om te omschrijven eigenlijk.
• Dichtmetselen deuren BG
• Plaatsen drie nieuwe kozijnen met raam BG
• Vervangen elektra
• Vervangen groot deel van loodgieterswerk
• Kleine reparaties aan muur/dak en nieuwe ventilatoren plaatsen
• Verplaatsen afwatering voorzijde
• Dubbele deur achterzijde vervangen
• Dubbele deur verdieping (voorzijde) vervangen
• Nieuwe technische ruimte realiseren (water, elektra, WTW, WP, bediening PV)
• Egaliseren en aanbrengen van nieuwe vloer in de bijkeuken
• Nieuw keukenblokje erin, waarin de wasmachine en droger op hoogte kunnen worden geplaatst. Tevens nieuwe spoelbak en kraan.
11/03
Heugdelijk nieuws zo op mijn verjaardag: met mijn vrouw heb ik het hele plan doorgenomen vanavond in een paar uur (
). Ze is nogal risico-mijdend en houd niet van verandering, maar dit plan vind ze daadwerkelijk een goed idee. Ze wil graag de vervolgstappen gaan zetten 
Nu dus een plan van aanpak maken voor de volgende fase. Bedenken wat ik eerst moet doen: tekeningen of de aannemer.
Ook niet onbelangrijk: we willen Q2 2022 starten.
13/03
Met m'n moeder aan de tekeningen gezeten, ze heeft >40 jaar in vastgoed(ontwikkeling). Ze heeft een paar kostbare voorstellen gedaan (gewoon nieuw dak erop), maar ook een paar hele fijne. Eén daarvan is de toevoeging van het balkon, de andere is over het toilet. En we hebben uitgebreid gesproken over de constructie en hoe we daar zo goed mogelijk gebruik van bestaande constructie kunnen maken.
Ik moet de kosten voor een dubbele openslaande deur nog verwerken. <- Inmiddels gedaan, het terras mag onder geen beding van de gemeente helaas.
20/3
Een aantal zaken:
• Met installateur gesproken, er komt een offerte aan
• Principeverzoek ingediend bij de gemeente voor de dakkapel
• Tot het inzicht gekomen dat bouwbegeleiding wel een goed idee is. Met een eerste partij contact opgenomen
• Offerte voor m'n zelf (her)ontworpen spoelbak bij een aantal partijen uitgezet, de prijzen vallen tegen. (Maar vallen binnen budget)
• Mijn vrouw wordt telkens enthousiaster, echt leuk dat ze al bezig is met hoe alles moet worden, indeling, meubels, kleurstellingen etc
• De voorbereidingen die ik kan doen beginnen een beetje op z'n end te lopen, hierdoor raakt voor mijn gevoel de snelheid eruit. Onderhandelen en uitzoeken van leveranciers kost doorlooptijd, het verkrijgen van offertes duurt dan nog weer langer en het uitzoekwerk dat ik nog heb.. Dat zijn zaken waar ik weinig kaas van heb gegeten (WTW, WP, Zonnepanelen)
4/4
• Met aannemers gesproken, komen ramingen aan
• Principeverzoek duurt naar verwachting nog twee weken (grrr)
• Eerste partij die benaderd was voor bouwbegeleiding kon direct de afspraken niet nakomen, dus die wordt het alvast niet. (Als je zegt dat je binnen een week reageert en het lukt je niet eens in twee weken, dan kies ik voor een ander; juist deze partij moet punctueel zijn immers!)
• Spoelbak in de keuken wordt hem waarschijnlijk niet. Men wil geen garantie geven ivm gebruik van de quooker en volgens de keukenpartijen die ik heb gesproken is de locatie (het verst van de koelkast) niet handig bovendien. Ah well you win some, you lose some
• Ben druk bezig geweest uit te zoeken wat WTW moet gaan kosten. Apparatuur, materiaal, installatie e.d. en dat zit goed in de buurt van mijn eerdere schatting
• Ben druk bezig geweest uit te zoeken wat de WP moet gaan kosten. (Apparatuur, boiler, materiaal, installatie e.d. en dat lijkt zelfs iets goedkoper te worden dan mijn eerdere inschatting, maar ik houd deze toch aan)
• Ben druk bezig geweest uit te zoeken wat een Isover klapdak met Rc6/7 moet kosten, die kosten had ik eerder geen rekening mee gehouden immers. Deze kosten vallen, zelfs met het verwijderen en opnieuw plaatsen van de dakkapel aan de voorzijde, flink mee. Ik had het althans flink prijziger ingeschat.
• Ben druk bezig geweest uit te zoeken hoe en wat rondom de zonnepanelen, daar ben ik denk ik wel uit inmiddels. Wordt een grotere en duurdere installatie dan aanvankelijk rekening mee gehouden, maar de opbrengst is er ook naar. (Rond 10.000kWh, dat is flink meer dan ons verwachtte verbruik)
• Heb de schuur opnieuw uitgetekend omdat hier een steunmuur zit waarvan ik niet wist dat het een steunmuur is
De bijkeuken wordt dan weliswaar iets kleiner, van een hoek gaat een halletje af en de technische ruimte wordt erin geplaatst, maar is met zo'n 17m2 nog steeds niet bepaald klein te noemen.
• Heb een berekening gemaakt voor het in z'n geheel bij het huis trekken van de schuur op BG. Dat is een hoop geld. (8 nieuwe kozijnen, extra wanden en binnendeuren, isoleren van de hele bende, elektra extra werk, water en afvoer verplaatsen, uitbreiden vloerverwarming, vloer egaliseren, PVC vloer leggen.. Gaan we niet doen, we hebben de ruimte eigenlijk niet nodig en hoewel de meerkosten zich terugverdienen brengt dat ons budget naar een niveau waar wij ons niet comfortabel bij voelen.
7/4
Principeverzoek afgewezen, op weinig constructieve wijze. Vervelend gevoel aan overgehouden.
Weken na 7/4
Aantal maal met de gemeente contact gehad, men wil graag een aangepast principeverzoek. Dit omdat men toch wel graag behoud wil zien van het beschermd dorpsgezicht.
16/5
Een paar woningen bezichtigd, bod uitgebracht, tot de ontdekking gekomen dat we de locatie van andere woningen eigenlijk altijd net niet top vinden. We hebben bovendien ondervonden dat als we onze wensen in een ander huis zoeken, we eigenlijk zo goed als altijd alsnog flink moeten verbouwen en dan flink onder budget pressure komen.
Overleg gehad met een aantal vertrouwelingen en vrienden: verkopen levert mooi overwaarde, maar iets terugkopen lijkt te moeilijk en we krijgen dan ook niet terug wat we eigenlijk willen. In de regio is (te) weinig aanbod van het formaat huis en de grootte van perceel die wij willen. Al helemaal binnen het budget dat wij hebben gesteld, wat overigens echt wel flink is! Trek dat verbouwingsplan uit de kast, schrijf een nieuw principeverzoek en doe een nieuwe poging.
Dat heb ik aldus gedaan, het principeverzoek is ingediend, hopelijk hebben we over twee weken uitslag.
Hoewel de principeverzoeken goedgekeurd lijken, hebben we besloten om te gaan verhuizen. Dit omdat kangoeroebewoning een eis is geworden, dat kan niet in het huidige huis zonder de voordeur te delen.
We hebben inmiddels een huis aangekocht in Den Helder.

16/6 Principeverzoek lijkt grotendeels goedgekeurd. Nog even het officiële bericht afwachten, maar we kunnen de volgende fase in! De hypotheek is geen issue, het uitzoeken van een aannemer is het volgende op de lijst; dan met hen tot een prijs komen, tekeningen en constructie laten uitwerken. Dan hebben we de prijzen en de tekeningen, kunnen we de omgevingsvergunningen aanvragen. Complicerende factor is een stichting die zich richt op het behoud van het beschermd dorpsgezicht, deze schijnt zowaar nog strenger te zijn dan het bouwberaad en de welstandscommissie van de gemeente. (En gaat mensen optrommelen om bezwaar in te dienen op de vergunningen als het ze niet zint..)
Het vergunningstraject gaat dan weer best lang duren: 8 weken sowieso, met eventueel uitloop van 6 weken. Dat gaat pas in als we de tekeningen en vergunningen hebben aangevraagd. De bouwvak start bij ons al over 5 weken, ik denk dat we dat niet halen, dus hoop begin september in te kunnen dienen. (11 weken vanaf nu) Dan 14 weken voor de vergunning, spreken we inmiddels tweede week december..
Eerdere updates:
Na een eerste principeverzoek (17/3) dat werd afgewezen, heb ik meermaals verzoek van de gemeente gehad om een nieuw principeverzoek in te dienen. In dit verzoek zou ik dan een heel korte omschrijving van het complete plan moeten neerzetten. De aanpassing zit in de dakkapel aan de achterzijde, daar wilden we aanvankelijk over de gehele lengte van het huis gaan, maar dat mag (dus) niet. In het nieuwe plan gaan we uit van een dakkapel over ±60% van het dak, waar 70% in principe nog toegestaan is.
Dan: leuk dat je komt kijken. In dit topic een beschrijving van wat we zouden moeten doen onze complete woning te renoveren. Dit had aanvankelijk als doel om te bepalen of het de investering waard is, zodat we een gedegen besluit kunnen nemen. Hoewel we absoluut nog om ons heen kijken, lijken woningen die aan onze wensen voldoen in de huidige markt voor dermate prijzen te gaan dat wij ons er zowel niet comfortabel bij voelen als het gewoonweg niet waard vinden.
Wat je zult vinden:
- Stukje toelichting van het hoe en waarom
- Oude grove bouwtekeningen van de bestaande situatie
- Tekeningen van de nieuwe situatie (inmiddels zijn we bij V2.3 meen ik
)
- Bulleted list van de werkzaamheden
- Beschrijving van werkzaamheden, per onderdeel
- Veel updates aan de startpost
We wonen in een pittoresk dorpje in de kop van Noord-Holland, net minder dan 30 autominuten van Den Helder, midden tussen het IJsselmeer en de Noordzee. We zijn gevallen op het karakter, het mooie (deel van) het dorp en we wilden binnen 30 minuten van Den Helder wonen ivm familie. Tegelijkertijd goed bereisbaar naar Amsterdam in verband met werk.
Beschrijving van het huis en de garage/schuur
We hebben dijkwoning, een voormalig slagerswoning (destijds met winkel), met naastgelegen slachthuis (nu garage/schuur). De woning is grofweg 7 bij 11,4 meter aan de buitenzijde, effectief zo'n 6,6x11 aan de binnenzijde. De garage/schuur (12,5x5.3m binnenzijde) bestaat uit twee verdiepingen en is door middel van een houten brug verbonden aan de dijk; deze brug heeft een dek van ruim 3,5m breed bij zo'n 5.2m lang en is sterk genoeg om een paar ton te dragen.
Het huis ligt parallel aan de dijk, heeft een fijne indeling en flink groot, de plafonds op de BG zijn 2m60 hoog en op de verdieping is de woonkamer direct onder de kap gesitueerd waardoor de hoogte op de piek zo'n 4m40 is aan de binnenzijde. De spanten zijn zichtbaar, wat wij nogal een mooi effect vinden geven.
Met de woonkamer op de verdieping kunnen we bovendien over de dijk en het dorpje kijken, het huis ligt ruim een meter hoger dan het dorp, wat hierbij helpt.
Op de begane grond is een stuk aangebouwd aan de achterzijde, deze heeft een diepte van ±1m90 bij 8m30 breedte; deze aanbouw sluit het huis op de BG aan op de schuur, de extra ruimte is deels gebruikt om de badkamer uit te breiden en herbergt bovendien een kleine slaapkamer, in gebruik als inloopkast. De uitbouw heeft een plat dak en is voorzien van zogenaamd potdeksel betimmering, zoals je op hooibergen ziet. Er zitten twee ramen in die totaal niet lijken op de rest van het huis, die gaan we vervangen.
De garage/schuur (vanaf hier schuur) ligt dwars op de dijk en in een hoek van ±6º op het huis en meet twee verdiepingen. Is opgebouwd uit halfsteens muren, heeft een pannendak met een hoek van ongeveer 30 graden en zowel boven als beneden dubbele openslaande deuren. Aan de achterzijde, in de zijkant zit nog een dubbele openslaande deur.
Er is een verbinding tussen het huis en de schuur gemaakt die we de sluis noemen. Op de bovenverdieping is deze sluis eigenlijk niet meer dan een soort gang, op de benedenverdieping is deze deels in gebruik voor de badkamer zoals hierboven beschreven. Op de BG is de sluis in steen uitgevoerd, terwijl dit op de verdieping in hout is. Omdat de muren van de schuur lager zijn dan het huis, moet je vanaf de schuur een treetje op om in de sluis te komen, vanuit de sluis is het vervolgens een opstapje van ongeveer 10-12cm om het huis in te stappen.
Verbouwen of verhuizen
In de afgelopen 2,5 jaar hebben we nog geen ander huis weten te vinden waar we echt verliefd op zijn geworden. We zouden 10 maart gaan kijken bij een huis hier in de buurt, maar de verkoopmakelaar heeft ons eigenlijk doen besluiten de bezichtiging af te zeggen. We zijn in mei gaan kijken bij twee huizen, de eerste was prachtig, maar voelde erg krap aan, die hebben we laten gaan. De tweede was groot en had een fijne tuin, maar niet helemaal de locatie waar we echt voor wilden gaan, wel een serieus bod uitgebracht, maar we werden zwaar overboden (ruim 6% meer dan wij boden).
De andere optie is om het echt rigoureus aan te pakken en ons huidige huis compleet te strippen om opnieuw te beginnen. We hebben stevig onderhandeld bij aankoop, gewoon afgelost en in de afgelopen ±9 jaar zijn de huizenprijzen ook nog eens flink gestegen, haast absurde vormen begint het aan te nemen overigens. Destijds hebben we rond 300k betaald, het pand schijnt nu een marktwaarde van zo'n 535k te hebben.
Renovatie vraagt om een lange adem en diepe zakken, veel uitzoekwerk en nog meer rekenen. Laat ik puzzelen heel erg leuk vinden en als ik m'n doel heb gezet wijk ik niet af.. Dit is dus in principe wel een ding voor mij! (Totdat het begint dan, want ik kan maanden niet in m'n eigen woning wonen.)
Waarom renoveren?
Ons huis is omstreeks 1906 gebouwd, het woord 'isolatie' was toen blijkbaar nog niet bedacht.


De verdiepingsvloer is niet tot nauwelijks geïsoleerd waardoor er erg veel contactgeluid door komt, de deklaag zou bovendien vervangen moeten worden. Daarvoor moet dan ook de keuken er uit, want de vloer daar is (ook) echt aan vervanging toe. De constructie lijkt echter nog goed

De vloer op BG is direct op zand gestort en niet geïsoleerd, in de gang liggen er tegels. (Temperatuur vloer op 9 maart, 16:00: 14º, 4/4 17:00 zelfs 13º!) De slaapkamers hebben een houten vloer, deze is ook aangebracht op het betoncement, de temperatuur is hoger (16.5º), maar het hout is niet echt goed gelegd (kieren) en begint vanwege slijtage flink sporen te laten zien. Update: grotendeels niet op zand zo lijkt de “stamptest” uit te wijzen.. dat zou isolatie vereenvoudigen, maar kan ook kosten met zich meebrengen.
De badkamer is flink gedateerd aan het raken (schatting is mid jaren 90), het bad is echt aan vervanging toe, de douche en vloer hebben we zo vaak geschrobd dat de voegen serieus beginnen af te nemen, de ventilatie is stuk en verwerkt boven het verlaagd plafond waardoor reparatie prijzig is, een groot deel van het plafond moet er uit om de reparatie uit te voeren. De wastafel loopt op z'n einde. Zo'n meter van de achtermuur staan twee stenen muurtjes met een boog erop die de achterzijde (douche en toilet) afschermen van de rest van de badkamer. Deze muurtjes zijn geen draagmuren, maar wel dik -18cm- en de boog past in het geheel niet bij onze smaak. Over smaak gesproken: de wandtegels, vloertegels, badmeubel, muurplinten (soort plint, maar dan als scheiding tussen het tegel- en stucwerk) en de gehele kleurstelling (beige-achtig/wit/blauw) is niet ons ding.
De badkamer zou aldus eigenlijk opnieuw gedaan moeten worden. Probleem hierbij is dat de retourleiding van de CV (géén LTV) onder de badkamervloer in een patroon is gelegd en voorzien is van extra pomp om zo 'vloerverwarming' te realiseren. Dat levert een heerlijk warme vloer (>35º) op en leuk extra werk op voor een loodgieter als je alleen de badkamer zou doen.
De wanden van de kamers op BG zijn deels uit steen en deels uit hout (met enig isolatie) opgetrokken, deels voorzien van lambrisering (plastic), deels van behang en deels van een soort spachtelputz. Omdat er soms met een gamma-pas is verbouwd, zijn sommige kamers voorzien van plafondplinten, wat niet echt netjes is gedaan helaas. In alle kamers, behalve de kleine slaapkamer is er om de radiatoren een ombouw geplaatst. Hoewel die best netjes is gedaan, maakt dat de kamers wel weer kleiner en het lijkt niet te helpen om de ruimten te verwarmen ook. CV leidingen zitten overal in zicht wat we een beetje jammer vinden, maar wel logisch natuurlijk.
De deuren van de kamers zijn (best mooie) houten paneeldeuren met glas aan de bovenzijde, helaas wel flinterdun en dus zowel voor geluidsisolatie als het vasthouden van warmte compleet onbruikbaar. Ze zijn naar schatting een jaar of 35 oud, wat je vooral merkt aan het beslag en waar de scharnieren zitten, in het bijzonder bij de deur van het toilet en de badkamer.
De achterdeur kent geen isolatie en heeft een MDF (of zachtboard ofzo) onderpaneel dat door vocht is aangetast, deze moet vervangen. Het kozijn is wat beschadigd bovendien, dus gelijk maar meenemen.
De voordeur is mooi, met panelen en contrasterende kleuren. Maar ze past niet goed in het kozijn waardoor we tot zo'n 11mm grote kieren hebben: het waait in huis.

De deuren in huiszijde voor de sluis willen we vervangen door geïsoleerde varianten. De huidige deur op de verdieping kan naar de schuurkant worden verplaatst, op BG moet er een deur worden bijgeplaatst.
We hebben op de verdieping een viertal kozijnen die op zich goed zijn, maar waarin geen dikker glas dan het huidige dubbelglas kan worden geplaatst. De kozijnen hebben een verticale roede en een bovenlicht dat open kan. Tegen de kozijnen is in de loop der jaren flink wat raambedekking geschroefd, er zitten meer gaten in dan ik wil tellen. De andere ramen op de verdieping worden allemaal vervangen en hebben aldus geen nadere omschrijving nodig.
We hebben op de BG een zestal ramen in dezelfde vorm, maar met (ook onderling) andere afmetingen. Hier minder last van schroefgaten in de kozijnen, maar hetzelfde probleem met de dikte van het glas.
Een aantal kozijnen heeft lekke ramen, we hebben er in de afgelopen jaren al een aantal vervangen, maar hebben inmiddels 7 lekke ramen.. (Er zitten drie ramen in elk kozijn)
Het betreft hardhouten kozijnen, isolatiewaarde nihil met dubbel (geen HR) glas. Deze willen we allen vervangen door nieuwe hardhouten kozijnen, waarin HR+++ glas wordt geplaatst. Deze zijn helaas niet goedkoop


De huidige keuken is op zich prima, zit er ±8 jaar in. Eén lade heeft wel wat last van delaminatie, maar dat frontje is voor relatief weinig te vervangen. Maar ze past na renovatie niet terug, dus we gaan het er uit halen en dan kijken of iemand interesse heeft denk ik.

Nadeel aan de huidige keuken is overigens wel dat er geen ruimte is voor een koelkast en een vriezer, die staan dan ook in de schuur. Dat is zowel voor heen en weer lopen niet ideaal als in de winter een crime: deze zijn niet gebouwd om te functioneren in een omgeving waar het vriest. (Onze vriezer had een binnentemperatuur van -32º en de koelkast was -8º toen het vroor!)
Op zich kan ik nog uitleggen dat de elektra niet is wat ik wil, maar ik denk dat dit wel genoeg is:
Meterkast met slechts 6 groepen met (smeltpatronen), losse kast voor krachtstroom, WCD's met en zonder randaarde, drie verschillende merken schakelmateriaal te vinden.. Tweede meterkast bestaande uit halyester kasten met zowel krachtstroom als enkelfase. Derde meterkast met een tweetal 16A groepen en een 400V groep.. Een grote bende als je het mij vraagt, het functioneert, maar moet echt aangepakt.
De CV ketel werkt nog prima, is begin maart 2021 nog van service voorzien zonder klachten. Wel oud, dateert uit ergens begin 2000.
Ik vind het wel mooi zo met de uitleg voor nu hoor

Renoveren dus?
Het lijkt er wel op, gaandeweg heb ik telkens meer van mijn ramingen weten te finaliseren door offertes.
Feedback is nog steeds welkom natuurlijk

En hoe gaat dat er dan uitzien?
Ik heb in floorplanner een indeling gemaakt. We zijn inmiddels toe aan V2.3

Klik voor fors groot

Bovenverdieping, nogmaals: we hebben de woonkamer boven

Begane grond:
Ik zie net dat ik in deze tekening de gang vanaf de voordeur naar het midden van het huis heb weggelaten. Dat is een idee waarmee ik speel, maar nog niet zeker over ben. De voordeur wordt niet gebruikt en zal niet met een brievenbus worden uitgevoerd.
Wat ga je dan allemaal doen?
@Tsurany vatte het goed samen: eigenlijk gaan we een nieuw huis bouwen in het jasje van het bestaande huis. Van het huidige huis blijven de muren staan en euhm dat was het

Het dak gaat van het huis en de uitbouw, alle kozijnen en deuren eruit, alle muren eruit, vloeren gestript, alle technische installaties eruit. En dan beginnen we opnieuw met opbouwen.
De schuur wordt ook opgeknapt: aan de voorzijde wordt een deur dichtgemetseld en een kozijn geplaatst, twee andere kozijnen worden vervangen. De elektrische installatie vervangen, groot deel van de water/afvoer ook, openslaande deuren vervangen zowel boven (voor, entree) als beneden (achter, naar de tuin).
De brug wordt aangepakt: een nieuw dek, nieuwe balustrade, nieuwe damwand, put plaatsen en opnieuw bestraten. Materiaal is prijzig geworden: hardhout is duur nu.
De big list
Omschrijving in bullets
- Bouwstroom, dixi, water en dergelijke
- Slopen, zagen, lateien, constructie
- Isolatiemaatregelen: voorzetwanden, vloer BG, klapdak, deuren, kozijnen en ramen
- Dakkapel voor, dakkapel achter, betimmeren uitbouw
- Nieuw pannendak, ombouw dak, opknappen/deels vervangen van de dakgoot
- Opbouw vloeren (tbv vloerverwarming), plafond BG, verplaatsen trapgat
- Dekvloer (PVC, gietvloer keuken en badkamer, egaliseren, plinten)
- Nieuwe trap, inclusief balustrade, leuning en schilderen van de trap
- Wanden BG (kamers maken), inclusief kozijnen, binnendeuren, ruimte tbv elektrische installatie et cetera
- Badkamer (nieuwe plaats)
- Toilet (nieuwe plaats)
- Keuken (grofweg zelfde plaats, andere indeling)
- Nieuwe elektrische installatie
- Loodgieterswerk anders dan voor badkamer/toilet/keuken
- Balansventilatie, warmtepomp, vloerverwarming, zonnepanelen
- Stucadoor, schilder
- Werk aan de sluis
- Werk aan de brug
- Werk aan de schuur
- Leges
- Constructeur, bouwtekeningen, bouwbegeleiding en verzekering
- subsidie, want het is al duur zat
- Onvoorzien is gesteld op 7,5%
Ik heb in de ramingen al goed rekening gehouden met onvoorzien. Waar ik een inschatting van '2 a 3 dagen' kreeg heb ik ingezet op 3 dagen; waar een inschatting '10 tot 12,5k' was, heb ik 12,5 aangehouden.. Je begrijpt al wel waar ik heen wil denk ik.

Bovendien houden we 7,5% aan van het projecttotaal (alleen de constructeur, bouwtekeningen, bouwbegeleiding, verzekering en subsidie vallen daarbuiten).
Bouwbegeleiding
Voor een project als dit, met een aanlooptijd van ongeveer een jaar, een doorlooptijd van ergens tussen 4 en 6 maanden en het budget dat we hebben gesteld is het gewoonweg verstandig om een partij in de arm te nemen die het geheel voor je gaat begeleiden. Mensen met verstand van zaken, die dergelijke projecten al vaker hebben gedaan, de de klappen van de zweep kennen als we kijken naar contracten, afspraken, bestek maken etc.
Als zo'n partij goed functioneert, kunnen ze de onvoorziene kosten sterk drukken en wellicht zelfs de doorlooptijd positief beïnvloeden.
Kan het niet goedkoper?
Oh absoluut!

De keuken, badkamer, materiaalkeuze, mate van afwerking en nog veel meer zaken kunnen aanzienlijk, zo niet veel goedkoper.
Ik ga eens een poging doen om wat toelichting te geven op het werk dat gedaan moet worden.
Bouwstroom en dixie
Je hebt water, stroom en een toilet nodig. Hier gaan we wel een klein beetje besparen door het toilet op de verdieping snel van een tijdelijke pot te laten voorzien. Een dixie kost ergens tussen 100 en 125 per week, een tijdelijke toiletpot heb je er binnen 3 weken uit.
Slopen
Strippen/slopen, zagen, lateien en constructiewerk. Alle kosten voor het terugbrengen naar de nieuwe beginfase, inclusief vullen van een aantal vrijgekomen gaten, het zagen van nieuwe kozijnen, wat constructiewerk en dergelijken.
Op zich helder denk ik, maar voor de duidelijkheid dan, het huis moet ontdaan worden van:
• Daken
• Kozijnen, ramen, deuren
• Verdieping: toilet, keuken, vloer, bekleding wanden (hout)
• BG: badkamer, wanden, (dek)vloer, ombouw van radiatoren, CV-kast
• Elektrische installatie: de meterkast wordt verplaatst naar de schuur
• Water/afvoer: de watermeter wordt verplaatst (van buiten naar de schuur)
• Gas: wordt compleet verwijderd
• Complete CV installatie: radiatoren, buizen, CV-ketel.
• Trap en balustrade
• Gehele verdiepingsvloer, tezamen met het plafond van BG, exclusief constructie (20x20cm hardhouten balken)
De kosten voor sloopwerkzaamheden vallen mee, zeker gezien de hoeveelheid werk.
Isolatiemaatregelen (zo'n beetje alles)
In het kort:
• Isoleren buitenmuur met voorzetwand (Rd boven 5)
• Isoleren vloer BG (±Rd4.5)
• Nieuw dak plaatsen, klapdak van Isover (Rc6 of 7 als meerkosten meevallen)
• Nieuwe buitendeuren en sluisdeuren (geïsoleerde deuren)
• Vervangen van alle kozijnen en glas, inclusief dakkapellen, dubbele naar binnen openslaande deuren in dakkapel achter et cetera
Dakkapellen + betimmeren
We halen twee dakkapellen van het huis en plaatsen er twee terug. Die aan de voorzijde krijgt nagenoeg een gelijk formaat en aanzicht. De achterzijde is nu ~4.5m en wordt 7 meter. Hierin meer ramen en een Frans balkon. Beiden moeten afgetimmerd worden natuurlijk.
Nieuw pannendak inclusief ombouw
Met een nieuw klapdak krijg je niet gelijk pannen erop, dus dat moet nog gedaan. Omdat het huidige dak een omtimmering heeft, moeten we die ook weer terugbrengen op het nieuwe dak. (Ik denk dat ze dat niet af-fabriek doen, vandaar los). Ook moet er werk aan de bestaande dakgoot worden gedaan, het hout is inmiddels ook >100 jaar oud en verdient wat liefde.
Plaatsen vloer op BG
De huidige vloer is een betonvloer, behalve boven de kelder (3.5*4.5m). De dekvloer gaat eraf, de boel wordt geïsoleerd, de aannemer komt hiervoor nog met een uitgewerkt plan.
Vloer verdieping plaatsen
• Hergebruik bestaande houten balken (een aantal vervangen ivm verplaatsen trap) en nieuw gat voor de trap maken
• Deklaag over balken, OSB of underlayment.
• Voordat het plafond van de BG erin gaat alle leidingwerk, WTW-buizen, water en afvoer voor keuken en toilet erin
• Vloerverwarming erop
• Het plafond voor BG aanbrengen, dat zit ook in deze post
Dekvloer
Op underlayment is het niet fijn wonen, dus er moet wat op

• Egaliseren vloeren
• Dekvloeren kopen (PVC)
• Gietvloer laten aanrukken
• Leggen van de vloer
• Plinten aanbrengen
Nieuwe trap
Er moet een nieuwe trap komen en vooral op een nieuwe plek. Het huidige trapgat is niet handig, kost te veel ruimte op zowel BG als de verdieping.
De nieuwe trap wordt een bovenkwart, linksom, van mahonie zoals het er naar uitziet. 1mx2m33
De nieuwe plek staat ingetekend hier boven ergens.

• Aanschaf trap
• Plaatsen trap
• Leuning plaatsen
• Balustrade plaatsen
• Afschilderen
• Elektrisch oog plaatsen zodat de (automatische) schuifdeur opengaat als je op de trap naar beneden loopt (of op een knop drukt cq de deur handmatig opent als je beneden bent)
Kamers maken op BG
Er zijn geen kamers, er is een soort grote open ruimte en dat is wat rot wonen, dus:
• Nieuwe wanden plaatsen, met hierin gelijk de kozijnen, leidingwerk voor de elektricien en water voor de badkamer.
• Nisjes in douchewand aanbrengen, zodat we niet van die lelijke mandjes nodig hebben
• Binnendeuren (incl toilet boven) met kozijnen, beslag, verborgen scharnieren, sluitwerk en de hele mikmak. 2m31 hoge deuren in deurposten van ~1m totaalbreedte
• Cassette schuifdeur (elektrisch bediend, zie trap) bij de trap beneden plaatsen.
Badkamer
De badkamer staat in de planning vol luxe: vrijstaand bad van Wiesbaden, kranen van hotbath, gietvloer, glazen wand bij de douche van vloer tot plafond, kekke kleurtjes, natuurlijke materialen, mooie tegels: the works

Toilet
Het toilet wordt uit de woonkamer gehaald en naar de sluis verplaatst. Het zit dan geheel toevallig ook logischer voor de afvoer en eenvoudiger voor het water. Maar vooral komt de trap waar het toilet nu zit, oh en er komt een klein fonteintje in. Die mist nu

Keuken
Ik kan echt helemaal los gaan op de keuken, hen die in het Het Grote Keuken topic: verkopers, kwaliteit, prijs - Deel 3 komen weten dat ik daar vrij actief ben. Ik zal m’n plan kort proberen toe te lichten:
• Kastenwand met 4 hoge kasten waarin: koelkast (1m78), vriezer (1m78), oven en vaatwasser en een kast voor opbergruimte. Kleur wordt nog over getwijfeld: olijf/mos/donker groen, donkerblauw wellicht.. We zijn er nog niet uit

• Eiland: 3m04 lang bij 1m20 breed, haaks op de kastenwand. Hierin een 55cm spoelbak, Quooker Flex in RVS en een inductieplaat met afzuiging erin verwerkt. Alleen maar lades, 4 stopcontacten (Bachman Pix, tenzij ik iets mooiers vindt)
• Blad: marmer-look, waarschijnlijk Dekton Opera.
• Apparatuur: overwegend NEFF, inductie waarschijnlijk Bora X Pure met zo’n plasmading omdat m’n vrouw dat wil

• Vloer: gietvloer ‘betongrijs’
Elektrische installatie
De meterkast wordt verplaatst van de voordeur naar de schuur, waar een nieuwe technische ruimte komt. Bergen groepen, krachtstroom, mooi schakelmateriaal.
Loodgieter
De loodgieter moet meer doen dan alleen werk voor de badkamer, keuken en het toilet. Daarvoor is deze post.
Balansventilatie, warmtepomp, vloerverwarming en zonnepanelen
Een nieuwbouwhuis (want dat is het eigenlijk) verdient balansventilatie en natuurlijk een warmtepomp. We willen overal in het huis vloerverwarming en om niet al te veel van die 3x25A aansluiting te vragen willen we een serieuze stapel zonnepanelen op de schuur plaatsen.
De buitenunit van de warmtepomp komt achter de schuur, in een geluidsreducerende ombouw.
Stucadoor, schilder
Na het maken van muren, het er op hijsen van het dak, het plaatsen van de nieuwe deuren, kozijnen en voorzetwanden.. Wil je de boel een beetje strak afgewerkt. En dat stucwerk mag daarna ook een mooi kleurtje krijgen.

Bovendien moet de boel buiten ook een mooie laklaag!
Sluisje, brug, schuur
De sluis wordt grotendeels afgebroken, daarna opnieuw opgebouwd, met nieuw dak. Dit omdat de doorloop op BG wordt verplaatst, de vloer op de verdieping omlaag moet en er een toilet wordt gerealiseerd. Gelijk maar een vers dakje erop

De brug heeft een nieuw dek nodig, bovendien willen we de balustrade terugbrengen naar hoe deze tot 1963 was. Aan de dijk-zijde van de brug is een damwand geplaatst, deze wordt vervangen, er wordt bovendien een put geplaatst over de gehele breedte. Het straatwerk opgehoogd en opnieuw gedaan.
De schuur moeten we vrij veel aan doen, meer dan ik nu zin heb om te omschrijven eigenlijk.
• Dichtmetselen deuren BG
• Plaatsen drie nieuwe kozijnen met raam BG
• Vervangen elektra
• Vervangen groot deel van loodgieterswerk
• Kleine reparaties aan muur/dak en nieuwe ventilatoren plaatsen
• Verplaatsen afwatering voorzijde
• Dubbele deur achterzijde vervangen
• Dubbele deur verdieping (voorzijde) vervangen
• Nieuwe technische ruimte realiseren (water, elektra, WTW, WP, bediening PV)
• Egaliseren en aanbrengen van nieuwe vloer in de bijkeuken
• Nieuw keukenblokje erin, waarin de wasmachine en droger op hoogte kunnen worden geplaatst. Tevens nieuwe spoelbak en kraan.
11/03
Heugdelijk nieuws zo op mijn verjaardag: met mijn vrouw heb ik het hele plan doorgenomen vanavond in een paar uur (


Nu dus een plan van aanpak maken voor de volgende fase. Bedenken wat ik eerst moet doen: tekeningen of de aannemer.

Ook niet onbelangrijk: we willen Q2 2022 starten.
13/03
Met m'n moeder aan de tekeningen gezeten, ze heeft >40 jaar in vastgoed(ontwikkeling). Ze heeft een paar kostbare voorstellen gedaan (gewoon nieuw dak erop), maar ook een paar hele fijne. Eén daarvan is de toevoeging van het balkon, de andere is over het toilet. En we hebben uitgebreid gesproken over de constructie en hoe we daar zo goed mogelijk gebruik van bestaande constructie kunnen maken.

Ik moet de kosten voor een dubbele openslaande deur nog verwerken. <- Inmiddels gedaan, het terras mag onder geen beding van de gemeente helaas.
20/3
Een aantal zaken:
• Met installateur gesproken, er komt een offerte aan
• Principeverzoek ingediend bij de gemeente voor de dakkapel
• Tot het inzicht gekomen dat bouwbegeleiding wel een goed idee is. Met een eerste partij contact opgenomen
• Offerte voor m'n zelf (her)ontworpen spoelbak bij een aantal partijen uitgezet, de prijzen vallen tegen. (Maar vallen binnen budget)
• Mijn vrouw wordt telkens enthousiaster, echt leuk dat ze al bezig is met hoe alles moet worden, indeling, meubels, kleurstellingen etc
• De voorbereidingen die ik kan doen beginnen een beetje op z'n end te lopen, hierdoor raakt voor mijn gevoel de snelheid eruit. Onderhandelen en uitzoeken van leveranciers kost doorlooptijd, het verkrijgen van offertes duurt dan nog weer langer en het uitzoekwerk dat ik nog heb.. Dat zijn zaken waar ik weinig kaas van heb gegeten (WTW, WP, Zonnepanelen)
4/4
• Met aannemers gesproken, komen ramingen aan
• Principeverzoek duurt naar verwachting nog twee weken (grrr)
• Eerste partij die benaderd was voor bouwbegeleiding kon direct de afspraken niet nakomen, dus die wordt het alvast niet. (Als je zegt dat je binnen een week reageert en het lukt je niet eens in twee weken, dan kies ik voor een ander; juist deze partij moet punctueel zijn immers!)
• Spoelbak in de keuken wordt hem waarschijnlijk niet. Men wil geen garantie geven ivm gebruik van de quooker en volgens de keukenpartijen die ik heb gesproken is de locatie (het verst van de koelkast) niet handig bovendien. Ah well you win some, you lose some

• Ben druk bezig geweest uit te zoeken wat WTW moet gaan kosten. Apparatuur, materiaal, installatie e.d. en dat zit goed in de buurt van mijn eerdere schatting
• Ben druk bezig geweest uit te zoeken wat de WP moet gaan kosten. (Apparatuur, boiler, materiaal, installatie e.d. en dat lijkt zelfs iets goedkoper te worden dan mijn eerdere inschatting, maar ik houd deze toch aan)
• Ben druk bezig geweest uit te zoeken wat een Isover klapdak met Rc6/7 moet kosten, die kosten had ik eerder geen rekening mee gehouden immers. Deze kosten vallen, zelfs met het verwijderen en opnieuw plaatsen van de dakkapel aan de voorzijde, flink mee. Ik had het althans flink prijziger ingeschat.
• Ben druk bezig geweest uit te zoeken hoe en wat rondom de zonnepanelen, daar ben ik denk ik wel uit inmiddels. Wordt een grotere en duurdere installatie dan aanvankelijk rekening mee gehouden, maar de opbrengst is er ook naar. (Rond 10.000kWh, dat is flink meer dan ons verwachtte verbruik)
• Heb de schuur opnieuw uitgetekend omdat hier een steunmuur zit waarvan ik niet wist dat het een steunmuur is

• Heb een berekening gemaakt voor het in z'n geheel bij het huis trekken van de schuur op BG. Dat is een hoop geld. (8 nieuwe kozijnen, extra wanden en binnendeuren, isoleren van de hele bende, elektra extra werk, water en afvoer verplaatsen, uitbreiden vloerverwarming, vloer egaliseren, PVC vloer leggen.. Gaan we niet doen, we hebben de ruimte eigenlijk niet nodig en hoewel de meerkosten zich terugverdienen brengt dat ons budget naar een niveau waar wij ons niet comfortabel bij voelen.
7/4
Principeverzoek afgewezen, op weinig constructieve wijze. Vervelend gevoel aan overgehouden.
Weken na 7/4
Aantal maal met de gemeente contact gehad, men wil graag een aangepast principeverzoek. Dit omdat men toch wel graag behoud wil zien van het beschermd dorpsgezicht.
16/5
Een paar woningen bezichtigd, bod uitgebracht, tot de ontdekking gekomen dat we de locatie van andere woningen eigenlijk altijd net niet top vinden. We hebben bovendien ondervonden dat als we onze wensen in een ander huis zoeken, we eigenlijk zo goed als altijd alsnog flink moeten verbouwen en dan flink onder budget pressure komen.
Overleg gehad met een aantal vertrouwelingen en vrienden: verkopen levert mooi overwaarde, maar iets terugkopen lijkt te moeilijk en we krijgen dan ook niet terug wat we eigenlijk willen. In de regio is (te) weinig aanbod van het formaat huis en de grootte van perceel die wij willen. Al helemaal binnen het budget dat wij hebben gesteld, wat overigens echt wel flink is! Trek dat verbouwingsplan uit de kast, schrijf een nieuw principeverzoek en doe een nieuwe poging.
Dat heb ik aldus gedaan, het principeverzoek is ingediend, hopelijk hebben we over twee weken uitslag.

[Voor 255% gewijzigd door Floor-is op 26-10-2021 12:59. Reden: bijwerken]
Bericht hierboven