Klopt, maar laten we wel zijn. Het komt anno 2021 vrijwel niet meer voor dat de WOZ hoger is dan de verkoopprijs. Zoals ik hierboven al aangaf; als dat wel zo is dan is bezwaar maken natuurlijk terecht. Daarom is het ook mogelijk.
Mijn post draait vooral om de mensen die met de bedrijfjes in zee gaan die voor hun een lagere OZB proberen aan te vechten door de WOZ omlaag te lullen, om daarmee enkele tientjes belasting te ontduiken. Bezwaar maken an sich is natuurlijk prima, als het daadwerkelijk onterecht is.
De gemeente moet allereerst eens transparant maken hoe ze aan een woz-waarde komen. Dat de buren met een identiek huis een compleet andere woz-waarde hebben, is simpelweg niet uit te leggen. Daarnaast kloppen veel gegevens niet (zoals de oppervlakte), waardoor er nog meer verschillen optreden.
Helemaal mee eens.
Daarbij is het niet vanzelfsprekend dat de gemeente de ozb gebruikt als sluitpost. Erger nog, bij de invoering hiervan is benoemd dat de ozb geen sluitpost mag zijn.
Klopt, en het is ook raar. Eigenlijk is het raar dat zoveel zorgtaken op het bordje van de gemeente komen, omdat deze kosten lastig planbaar zijn.
Buiten parkeerkosten en toeristenbelasting blijf je enkel de OZB en afvalstoffenheffing overhouden om de boel sluitend te maken. Ik ben het met je eens dat het niet klopt, maar de gemeente kan er ook weinig aan doen.
Tenslotte, ik vind niet dat gemeentebelastingen gekoppeld moeten worden aan de woz-waarde. De eigenaar van een goed onderhouden huis maakt niet meer gebruik van gemeentefaciliteiten dan de eigenaar van een identiek huis in slechtere staat. En bezit van een groot huis hoeft niet te betekenen dat de eigenaar vermogend is.
Tja, als je een hoger inkomen hebt betaal je ook meer loonbelasting, wat gaat naar bijvoorbeeld de zorg en de AOW. Terwijl diegene daar wellicht wel helemaal geen aanspraak op gaat maken. We hebben een solidair belastingsstelsel opgezet en daar hoort nou eenmaal bij dat je soms betaalt voor dingen die je niet gebruikt.
Zo vind ik het weer gek dat huizenbezitters hypotheekrenteaftrek krijgen. De totale korting die verleend wordt is lager dan de verhuurdersheffing, die (indirect) door huurders betaald wordt. Huurders, met meestal een stuk lager inkomen, die veelal maar wat graag naar een koophuis zouden vertrekken, maar dit niet kunnen door de hoge huizenprijzen. Feitelijk betalen degenen die graag een koopwoning willen, extra belasting om die koopwoning nog onbetaalbaarder te maken. Door een koophuis een fiscale hemel te maken en huren (voornamelijk vrije sector) ontzettend duur te maken, bouw je een tweedeling tussen 'haves' en 'have nots'.
Het is niet gek dat je die tweedeling tegen gaat door enigszins progressief belasting te hebben. Het is ook niet gek dat je op bezit dat tienduizenden euro's per jaar in waarde stijgt, enkele tientjes belasting heft.
In de praktijk zal degene met een koophuis van een half miljoen echt wel wat beter die 5 euro per maand OZB kunnen betalen, dan degene met een koophuis van twee ton. En dan zal ik de huurders, die met meestal een stuk lager inkomen en hogere woonlasten veelal op >20 euro per maand aan stijging kunnen rekenen en daar helemaal niks aan kunnen doen, nog buiten beschouwing laten.
Maak dan liever gebruik van een objectief cijfer zoals het inkomen.
Onze belasting op inkomen is al erg hoog. Ik zou die graag lager zien, en de belasting op bezit verhogen (welke juist zeer laag is hier). Juist als liberaal die staat voor gelijke kansen lijkt me dat geen gek streven.
Kern van het probleem is imho echter dat de gemeenten teveel uitgaven hebben tov inkomstenposten.
[Voor 3% gewijzigd door Richh op 02-03-2021 10:59]