Toon posts:

Waar ligt nu de focus of het interessegebied van Tweakers?

Pagina: 1
Acties:

 • Silvos
 • Registratie: November 2005
 • Laatst online: 23:49
Sinds de hele Premium discussie en recent dit topic over het bestaansrecht van elektrische auto's in de newsfeed vroeg ik me af wat nu eigenlijk de focus of het interessegebied van Tweakers is (zowel de redactie als de bezoekers).

Het valt mij namelijk op dat Tweakers behoorlijk selectief is in welke nieuwsberichten wel en niet worden gepubliceerd. Op zich is daar niets mis mee - er is immers in onze steeds meer digitale samenleving zoveel technieuws dat het (bijna) onbegonnen werk is om dit allemaal te publiceren. Echter het valt op dat Tweakers op sommige gebieden inconsequent is.

Zo lees je bijvoorbeeld wel regelmatig nieuws over de Google Wallet, Apple Pay of Facebook's datahandel maar over allerlei fintechs zoals Openbank, bunq, Revolut of N26 of omstreden datahandel van instanties zoals Experian of Focum lees je nooit wat. Zelfde met elektrische auto's, regelmatig zie ik berichten voorbij komen over Tesla en Volkswagen en andere wagens in het luxesegment maar over bijvoorbeeld een startup als Twike hoor je nooit wat. Ook over wetgeving en achtergrond rondom elektrische steps hoor je nauwelijks wat en andere voertuigen zoals elektrische campers, elektrische fietsen of elektrische brommers blijven bijna volledig uit beeld in de newsfeed en in de achtergrond artikelen

Ook valt mij op dat allerlei techproducten zoals 3d printers, dashcams, tekentablets, powerbanks of (slimme) fitnessapparatuur slechts zelden in de newsfeed te vinden zijn om er maar een paar te noemen. En als het al wordt genoemd is het vaak een productaankondiging van een grote fabrikant. Terwijl al dit soort productartikelen toch wel horen onder de scope van Tweakers als techsite.

Daarbij snap ik nogmaals dat Tweakers hierin selecties moet maken, maar in het hierboven genoemde Topic zei iemand wat interessants; namelijk dat als veel Tweakers iets interessant vinden dat het dan logisch is dat het op de frontpage komt. Naar aanleiding daarvan was ik dus nieuwsgierig in hoeverre het nieuwsaanbod van Tweakers overeenkomt met de behoefte van lezers. Voor bestaand nieuws is wellicht het aantal pageviews of reacties een graadmeter, maar voor nieuws wat Tweakers momenteel niet schrijft is het moeilijker meetbaar of daar nu werkelijk geen interesse voor is of dat dat een keuze is van de Tweakers redactie.

Nu bestaat het nieuws veelal uit persberichten van multinationals, dat is deels natuurlijk logisch want hoge bomen vangen veel wind. Maar ik vraag mij af of er niet meer mensen zijn die wat meer diversiteit willen zien in plaats van het zoveelste bericht dat groot bedrijf X/Y/Z een kleine wijziging, label of extra functie hangt aan product X/YZ. Wellicht zou het interessant zijn als Tweakers een enquête zou afnemen onder bezoekers in welke genres ze nu eigenlijk geïnteresseerd zijn en wat ze dan verwachten (nieuws, previews, reviews, vergelijkingen, achtergrondartikelen). Dit lijkt me ook erg zinvol in het kader van welke strategie Tweakers wil kiezen in de toekomst en in Tweakers premium/plus

In het verlengde daarvan ben ik ook benieuwd hoe Tweakers tegen duurzaamheid aankijkt. Ik snap volledig dat dit een gevoelige balans omdat de Pricewatch en advertenties een groot deel van de inkomsten van Tweakers betekenen. Maar volgens mij heeft Tweakers er momenteel erg weinig aandacht voor. Ik meen me te herinneren dat ik .builds soms wel eens verwezen wordt naar onderdelen van bedenkelijke kwaliteit en ook in Tweakers reviews is bouwkwaliteit/duurzaamheid volgens mij een onderbelicht item wat niet of niet voldoende wordt meegenomen in het eindoordeel. Ook zou je je kunnen afvragen over deze koopgids na alle eerder koopgidsen van Kerst/Sinterklaas en Black Friday niet te veel van het goede is;
reviews: Treat Yourself Gift Guide 2020: van de community, voor de community

Hierbij kijk ik natuurlijk door mijn eigen bril, ik vind zelf duurzaamheid belangrijk en de genoemde categorieën die ik nu weinig terugzie in de newsfeed interessant om te lezen. Maar wellicht is mijn kijk hierop helemaal niet representatief ;). Ik ben in ieder geval benieuwd hoe de redactie en andere Tweakers hier tegenaan kijken.

 • Silvos
 • Registratie: November 2005
 • Laatst online: 23:49
Ik ben het niet gewend op Tweakers om mijn eigen topic een schopje te geven. Maar ik doe het bij deze toch omdat ik graag een reactie zie van de Tweakers redactie en ik die voor zover ik begrijp uit de GR FAQ ook behoor te krijgen.

 • franssie
 • Registratie: Februari 2000
 • Nu online

franssie

Save the albatross

Het wordt ondertussen "plus" genoemd
wat dat moge betekenen.

🎸 Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing | Een goed probleem komt nooit alleen | Gibson guitar Fender Guitar God Damn Guitar


 • Boeryepes
 • Registratie: Januari 2016
 • Niet online
Ik geef een duimpje omdat ik hier ook nieuwsgierig naar ben. Het samengaan met hw info leidt ook tot verwachtingen. Dito de invoering van premium artikelen tot zorgen.

En een mooi gebalanceerd betoog van @Silvos 👍

 • Warpozio
 • Registratie: April 2001
 • Laatst online: 09-12 10:39
Ik ben ook benieuwd of er response komt.

 • crisp
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 00:38

crisp

Devver

Pixelated

Ik denk dat @Olaf hier wel iets over kan zeggen :)

Intentionally left blank


 • Olaf
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 09-12 11:51
Wat nieuws betreft kan ik hier wel wat over zeggen. We hebben als nieuwsredactie regelmatig discussie over wat we wel of niet moeten brengen en waarom en zo ja in welke vorm. Omdat tech in steeds meer lagen van de maatschappij doordringt, wordt het steeds lastiger scheidslijnen aan te brengen. Dat speelde bijvoorbeeld bij Uber, is het een techbedrijf of een taxibedrijf? En dat speelt ook bij de fintechvoorbeelden die je aanhaalt, is bunq een bank of een techbedrijf? We kijken daarbij per nieuwsonderwerp naar de mate van tech die er is. Als het om bijvoorbeeld nieuwe functies voor de app gaat is die link er al gauw, maar bij veel onderwerpen is de vraag 'wat is er nu echt nieuw wat tech betreft' niet makkelijk te beantwoorden. Datzelfde geldt bij elektrische campers, fietsen, steps of brommers. Behalve het feit dat ze elektrisch zijn is er qua tech vaak weinig te melden. Bij elektrische auto's zoeken we daar wel vaak naar al lukt dat ook niet altijd. In ieder geval is daar duidelijk de trend waar te nemen dat elektrificatie gepaard gaat met meer tech-innovatie zoals bijvoorbeeld geavanceerde infotainmentsystemen.

Bij de andere voorbeelden die je noemt, zoals dashcams, tekentablets en powerbanks en fitnessapparatuur geldt dat er in verhouding simpelweg niet heel veel nieuws verschijnt. En als er dan wat te melden is, blijft het nogal eens onder de radar en bij niche-onderwerpen moet je redelijk in de materie zitten om de waarde van het nieuws te kunnen duiden, zoals ontwikkelingen bij printkoppen van 3d-printers.

Dit betekent niet dat we opkomende of niche-onderwerpen negeren of links laten liggen. Soms proberen we onderwerpen uit om te kijken hoe ze bevallen qua views en comments. En ook duurt het vaak even voordat een categorie volwassen genoeg lijkt te worden voor interessante ontwikkelingen. Vorig jaar hebben we zo een paar keer over e-bikes geschreven. Een elektrische fiets an sich is niet spannend, maar de boordcomputers en connectie met apps worden steeds geavanceerder.

Overigens was bij mijn laatste tellingen 20 tot 25 procent van de nieuwsberichten voorzien van een submitter. Via users komen we vaak op onderwerpen die we zelf niet altijd goed op de radar hebben. We hebben in de afgelopen jaren onderzoeken gedaan onder gebruikers over waar hun interesse naar uitgaat en die hebben we gebruikt bij het bepalen aan welke categorieën we meer of minder aandacht geven. We hebben wel bewust de keuze gemaakt dat we ons als redactie op tech richten. Onderwerpen die op het forum megapopulair zijn, hebben lang niet altijd een tech-angle. Wat duurzaamheid betreft: we zien dat dat wel echt een groeiend onderwerp is en daar kijken we ook wel actiever naar. Zie bijvoorbeeld de artikelen over windmolens op zee en elektrisch vliegen met waterstof.

Wat 'inconsequent' betreft denk ik dat iedere lezer dit vanuit zijn eigen interessegebieden wel kan vinden. We krijgen regelmatig verwijten dat we wel aandacht geven aan X en niet aan Y en als we over zowel X en Y schrijven is er wel iemand die vindt dat we Z negeren. We willen zoveel mogelijk lezers bedienen maar de tijd en capaciteit is beperkt.

Als je suggesties hebt voor actuele onderwerpen die in jouw ogen aandacht verdienen met nieuws kun je altijd submitten of een DM sturen. De redactie bekijkt alle submits en ook als we onderwerpen niet direct oppikken is het een graadmeter voor wat leeft, in aanvulling op wat we in de comments zien, wat er op het forum verschijnt en wat we weten van onderzoeken.

 • MKWS
 • Registratie: Augustus 2016
 • Laatst online: 08-12 17:47
Vooropgesteld: ik snap heel goed dat niet alles op de voorpagina kan en dat de keuze moeilijk te maken is en dat de selectie criteria verschuiven.

Dat gezegd hebbende vind ik het zelf altijd interessant om (nieuws)artikelen te lezen over onderwerpen die ik nog niet (goed) ken. Puur nieuwsgierigheid. Aankondigingen dat er van fabrikant x een nieuwe monitor y uitkomt is eigenlijk voor mij (maar misschien wel voor anderen) niet zo interessant. De techniek erachter wel maar dat zal dan wel in de plus artikelen staan, of ik kan zelf op onderzoek (omdat ik van t bestaan weet). Niches zijn daarom juist wel interessant omdat dat de horizon verbreedt. Niches die ik niet ken kan ik mijzelf ook niet van nieuwsfeiten verwittigen (of de redactie)en als ze niet aangedragen worden want te niche dan leer ik ze ook niet kennen. Ook vind ik het interessant om te weten wat de culturele of psychologische impact van techniek is, maar daar kan ik alleen in staan natuurlijk).

 • Silvos
 • Registratie: November 2005
 • Laatst online: 23:49
Olaf schreef op donderdag 25 februari 2021 @ 17:45:
Wat nieuws betreft kan ik hier wel wat over zeggen. We hebben als nieuwsredactie regelmatig discussie over wat we wel of niet moeten brengen en waarom en zo ja in welke vorm. Omdat tech in steeds meer lagen van de maatschappij doordringt, wordt het steeds lastiger scheidslijnen aan te brengen. Dat speelde bijvoorbeeld bij Uber, is het een techbedrijf of een taxibedrijf? En dat speelt ook bij de fintechvoorbeelden die je aanhaalt, is bunq een bank of een techbedrijf? We kijken daarbij per nieuwsonderwerp naar de mate van tech die er is. Als het om bijvoorbeeld nieuwe functies voor de app gaat is die link er al gauw, maar bij veel onderwerpen is de vraag 'wat is er nu echt nieuw wat tech betreft' niet makkelijk te beantwoorden. Datzelfde geldt bij elektrische campers, fietsen, steps of brommers. Behalve het feit dat ze elektrisch zijn is er qua tech vaak weinig te melden. Bij elektrische auto's zoeken we daar wel vaak naar al lukt dat ook niet altijd. In ieder geval is daar duidelijk de trend waar te nemen dat elektrificatie gepaard gaat met meer tech-innovatie zoals bijvoorbeeld geavanceerde infotainmentsystemen.
Ik begrijp wat je bedoelt maar toch heb ik het idee dat Tweakers hierin niet consequent is. Een voorbeeld is bijvoorbeeld vandaag het nieuwsbericht over de klanten van T-mobile, nieuws: Aantal mobiele T-Mobile-klanten neemt toe tot 6,8 miljoen. Wat heeft dat met tech vandoen? Puur dat het een telecomprovider is? Verder hoort dit soort nieuws eerder thuis op Business insider bij wijze van spreken.

Of dit artikel bijvoorbeeld; nieuws: Nvidia: voorlopig zijn er geen grote hoeveelheden RTX30-kaarten besch... Dat heeft niets met tech te maken maar is puur marktnieuws. Net zoals de eerder genoemde berichten over aankondigingen van elektrische auto's. Het gaat puur om een prijs + specificaties, enige diepgang is er verder niet.

Daarbij snap ik wel de relevantie voor Tweakers hoor, maar ik mis dus andere onderwerpen zoals fintechs. Wat is nu wezenlijk het verschil tussen Google gaat reclame tonen in de app of N26 gaat reclame /aanbiedingen tonen in de app? Over Google schrijven jullie het wel over N26 niet, om zomaar een voorbeeld te noemen. Of het verschil tussen Mercedes die aankondigt co2 neutraal te gaan nieuws: Mercedes zegt vanaf 2039 alleen nog CO₂-neutrale auto's te produceren of een bunq die een co2 neutraal bankabonnement aankondigt?

Daarbij schrijf je bij auto's bijvoorbeeld dat de focus ook ligt op geavanceerde info-tainment systemen maar dat zie ik niet terug in recente berichten zoals deze nieuws: Peugeot toont elektrische mpv e-Rifter met actieradius van 280 kilometer en deze nieuws: Elektrische Audi e-tron GT-sedan gaat bijna 105.000 euro kosten. Tegelijk ontbreekt bijvoorbeeld een bericht over deze elektrische quad https://www.qoodernederland.nl/modellen/eqooder/ die beschikt over een geavanceerd elektronisch balanceersysteem. Of wat dacht je van een elektrische fiets van 50 kg die 80 km/uur kan. https://stealthelectricbikes.com/stealth-b-52/. Dat lijkt me nou vernieuwende tech ten opzichte van het zoveelste infotainment system.

Daarbij snap ik nogmaals dat jullie keuzes moeten maken en dat is niet erg. Maar mijn punt was dat de keuzes inconsequent zijn en je geeft alleen aan dat het een lastig vraagstuk is maar niet wat Tweakers visie hierin is.
Overigens was bij mijn laatste tellingen 20 tot 25 procent van de nieuwsberichten voorzien van een submitter. Via users komen we vaak op onderwerpen die we zelf niet altijd goed op de radar hebben. We hebben in de afgelopen jaren onderzoeken gedaan onder gebruikers over waar hun interesse naar uitgaat en die hebben we gebruikt bij het bepalen aan welke categorieën we meer of minder aandacht geven. We hebben wel bewust de keuze gemaakt dat we ons als redactie op tech richten. Onderwerpen die op het forum megapopulair zijn, hebben lang niet altijd een tech-angle. Wat duurzaamheid betreft: we zien dat dat wel echt een groeiend onderwerp is en daar kijken we ook wel actiever naar. Zie bijvoorbeeld de artikelen over windmolens op zee en elektrisch vliegen met waterstof.
Ik denk wel dat nieuwssubmits op gespannen voet staan met het plusmodel. Aan een gratis website waar ik mij dagelijks mee vermaak draag ik graag bij door een nieuwssubmit te doen. Maar op het moment dat ik moet betalen voor een site en dan ook nog zelf tijd moet steken in het vinden van nieuws voor die site gaat er iets mis in mijn beleving. Dan verwacht ik gewoon dat de redactie die ik daarvoor betaal dat werk doet. Ik ga ook niet het werk doen van de NRC redactie als ik voor mijn krantenabonnement betaal.

Betreffende duurzaamheid is het inderdaad leuk om te zien dat Tweakers meer achtergrondartikelen heeft over duurzaamheid. Echter wat ik bedoelde is in hoeverre Tweakers dit ook doortrekt in hun eigen businessmodel (dus adverteren en reviews met name) en wellicht in mindere mate organisatorisch (kantoor, energieverbruik, etc).
Wat 'inconsequent' betreft denk ik dat iedere lezer dit vanuit zijn eigen interessegebieden wel kan vinden. We krijgen regelmatig verwijten dat we wel aandacht geven aan X en niet aan Y en als we over zowel X en Y schrijven is er wel iemand die vindt dat we Z negeren. We willen zoveel mogelijk lezers bedienen maar de tijd en capaciteit is beperkt.

Als je suggesties hebt voor actuele onderwerpen die in jouw ogen aandacht verdienen met nieuws kun je altijd submitten of een DM sturen. De redactie bekijkt alle submits en ook als we onderwerpen niet direct oppikken is het een graadmeter voor wat leeft, in aanvulling op wat we in de comments zien, wat er op het forum verschijnt en wat we weten van onderzoeken.
Natuurlijk begrijp ik dat er zoveel techonderwerpen zijn en zoveel lezers op Tweakers dat je niet iedereen tevreden kan houden. En als blijkt uit jullie onderzoeken of ervaringen dat het nieuws representatief is voor de doelgroep dan heb ik daar natuurlijk weinig tegenin te brengen.

Een voorbeeld daarvan is inderdaad een niche product als tekentablets. Ik vind dat interessant maar ik kan me voorstellen dat dit op Tweakers een kleine doelgroep is. Echter ik zie bepaalde grotere trends zoals e-mobiliteit (wat zich lang niet alleen beperkt tot auto's, dat is juist de kracht ervan) en fintechs grotendeels om er maar twee te noemen ontbreken en volgens mij is dat wel een gemis wat breder is dan iemands persoonlijke voorkeuren.
Pagina: 1


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee