stian1 schreef op woensdag 10 februari 2021 @ 20:19:
Bedankt voor de uitgebreide reactie beide. Ik had verwacht/gehoopt er iets van de versnellingstechniek van de RAX80 ook gebruikt zou worden voor de wifi5 verbinding zodat de snelheid boven de standaard wifi5 IEEE 802.11 specs zou komen. Dit is wel wat de AC10000+ etc beloven. Het lijk alsof een prima wifi5 nu een betere oplossing is dan een top wifi6. Zoals jullie al begrepen ben ik een leek. Nogmaals bedankt.
Alle verbeteringen bovenop reguliere ac spec zijn zinloos want je clients gaan daar evenmin aan meedoen dan dat ze ac kunnen. Dat zie je ook bij ac terug met (met name) Broadcom chipsets die hogere snelheden adverteren dankzij non-standaard hogere modulaties. Leuk, maar geen client (zelfs niet die met Broadcom chips!) ondersteunen ze. Pure marketing dus.
Hoe WiFi snelheid werkt is juist vrij eenvoudig, maar in een race om met grootste getallen te komen wordt het door al die marketing overspoeld. Even een beperkt overzicht:
1) WiFi-standaard bepaald maximale modulatie, oftewel hoeveel bits je in je kanaalbreedte kunt stoppen. Belangrijk: nieuwe standaarden verhogen de maximale snelheid bij zeer goed signaal, maar vallen bij slechter signaal terug op lagere snelheden. Als je dekking beroerd is en/of je verzuipt in interferentie werk je sowieso op modulaties die je ook bij WiFi-n, g of zelfs b al had, en gaat een nieuwere standaard niets oplossen. Wat haalbaar is hangt dus af van signaalsterkte en ruis. Je prestatie met lage specs maar goede dekking zal beter zijn dan met een enkele monster die niet goed dekt op zolder...
2) MIMO, oftewel het aantal onafhankelijke radioketens die een apparaat heeft. ("aantal antennes" is een redelijke benadering). Per keten kan het een extra stroom aan data sturen. 2 stromen levert twee keer zoveel data op als een, drie drie keer etc.
3) Kanaalbreedte. In theorie levert een twee keer zo brede kanaal iets meer dan dubbele bandbreedte op (minder overhead), maar hier zit een addertje onder het gras: je zendvermogen moet je verdelen over twee keer de breedte, dus je halveert je signaalsterkte. Komt bij dat je twee keer zo gevoelig bent voor interferentie. In de interferentiegevoeleige 2.4GHz wil je daarom altijd 20MHz gebruiken, maar fabrikanten adverteren natuurlijk met de 40MHz performance (in het echt is 40MHz juist trager door minder signaalsterkte en meer interferentie). In de 5GHz speelt hetzelfde met 80MHz vs 160MHz. 160MHz geeft hogere getallen, maar in praktijk is 80MHz robuuster en sneller.
4) Overhead. Brutosnelheid bevat veel foutcontrole en protocolheaders. Bij benadering kun je stellen dat je 2/3 van je bruto link rate netto op een speedtest (of in een toepassing) kunt halen.
5) drukte. Wat je bij 4 overhoudt deel je met alle andere apparaten in hetzelfde kanaal (ongeacht of ze in jouw netwerk zitten of in een andere!) Nauwkeuriger: je deelt zendtijd. Dus bij n apparaten die data proberen te versturen heb je 1/n (min overheadfactor) deel van de bandbreedte van je eigen verbinding, ongeacht of die hoog of laag is, ongeacht hoe goed de verbinding van die anderen is.
Nu, communicatie is altijd tussen twee partijen, dus waar specs van de twee apparaten niet identiek zijn, moet je per schakel altijd de laagste van de twee nemen. Dat is een van de redenen dat het weinig zin heeft om grof geld in monster-routers te steken als je alleen simpele telefoons en laptops ermee laat praten.
Even praktijkvoorbeeld voor je Netgear RAX80 vs een standaard laptop met Intel WiFi-ac chipset (ac8265 ofzo):
1) Standaard. Ene doet WiFi-ac, andere WiFi-ax. Max communicatie met WiFi-ac dus in 5GHz en (omdat ac alleen in de 5GHz werkt) WiFi-n in de 2.4GHz.
2) MIMO. De RAX80 doet 4x4, maar de laptop slechts 2x2. Communicatie gaat met twee radio's dus.
3) Kanaalbreedte. De RAX80 ondersteunt 160MHz, de ac8265 80MHz (en al zou het 160MHz doen, je bent beter af met 80) in de 5GHz, en hoewel ze in de 2.4GHz beide 40MHz aankunnen, wil je echt maar 20MHz gebruiken.
Nu, op basis hiervan kunnen we de linkrates bepalen. Die kun je gewoon van Wikipedia halen.
Hier voor de 5GHz ac,
hier voor de 2.4GHz WiFi-n. Stel perfect signaal, dan kun je bij WiFi-ac 2x2 met 80MHz 866.7Mbps bruto halen. Bij WiFi-n 2x2 met 20MHz is dat 144.4Mbps. Dit haal je in dezelfde kamer als je AP (de router in dit geval). Een kamer verderop wordt het al snel een stuk lager, een verdieping verder mag je blij zijn als je een kwart van deze link rates haalt. Interferentie hangt helemaal van je omgeving af. In een Vinex geisoleerde betonbunker hoef je daar niet bang voor te zijn, in een vooroorlogs appartement in een hippe wijk in de binnenstad verdrink je erin. Maar goed, laten we even met de maximale waardes rekeken.
4) Overhead. 2/3 van 866Mbps = 577Mbps. 2/3 van 144Mbps is 95Mbps. Dat is maximale *ongedeelde* bandbreedte die je zou kunnen meten.
5) Drukte? Delen maar...
Enfin, die 577Mbps gedeeld met de rest van de buurt is dus een stuk lager dan de "6000Mbps" waarmee geadverteerd wordt
Dat geldt ook als je WiFi-ax clients introduceert. Stel je haalt die ac8265 uit je laptop en vervangt het door een AX200 (zoals ik recent gedaan heb

), dan kun je
hier de rates zien voor een enkele stream (dat moet je nog met je MIMO-getal vermenigvuldigen). Wat wordt het dan? Met 80MHz kanaalbreedte (zoals gezegd, 160MHz is meer marketing dan zinnig) wordt het 600Mbps per stream bruto, dus 1200Mbps totaal bruto. Daar 2/3 van is 800Mbps netto. Een mooie, bijna 40%, verbetering over WiFi-ac, maar nog steeds niet in de buurt van die "6000Mbps".
Daar komt gelijk ook m'n advies in dit soort situatie uit rollen: negeer die grote monsters. Voor het geld van zo'n ding (de RAX80 kost op moment van schrijven EUR 270) kun je letterlijk twee AP's met bescheidener specs (2x2 MIMO) kopen en alsnog wat overhouden. Kijk bijvoorbeeld naar de Netgear AX1800, Netgear WAX204 of Ubiquiti UniFi 6 Lite. Veel minder indrukwekkende cijfers, maar de berekening hierboven zal exact hetzelfde zijn, want de beperkende factor zit nog steeds aan kant van je client. Met twee van die dingen kun je veel betere dekking realiseren, waardoor je op veel meer plekken in huis dichter bij je theoretische max gaat komen: Komt bij: je verdeelt je apparaten over de beide AP's waardoor je de hoeveelheid zendtijd die je per AP moet delen met je eigen apparaten alvast halveert. Dat gaat veel sneller zijn dus dan een enkel apparaat op een plek.
Wat daar niet in zit is routerfunctie - maar die staat in beginsel los van WiFi, dus je kunt prima je huidige router blijven gebruiken met AP's. Dat is ook naar de toekomst handiger: je kunt ze los van elkaar upgraden; waar je met een router doorgaans 10 jaar vooruit kunt is WiFi na 5 jaar al hopeloos verouderd.
Kanttekening: die extra radio's bij een monster zijn niet helemaal werkloos - ze kunnen dmv 'antenna diversity' helpen de signalen van de client beter te ontvangen waardoor performance en dekking iets beter gaat zijn dan met een simpeler apparaat op dezelfde plek. Maar die boost komt niet in de buurt met het verschil wat je met twee losse AP's realiseert.