De aannemer heeft ook gelijk; de waardes zijn prima conform bouwbesluit. Deze schrijft voor wat de minimale debieten moeten zijn voor afzuiging, en daar voldoe je dus aan. Ze schrijven ook voor hoeveel het debiet per ruimte moet zijn, en ook daar voldoe je aan. Dus van een technisch punt voldoet de installatie.
Maar qua comfort zal het ruk zijn; de ingeblazen lucht zal niet echt warm zijn en je hebt een grote onderdruk in huis. Als de inblazende lucht koud is (momenteel minder dan 16C als je woning minimaal 18C is) dan heb je idd een grote onbalans. Vergelijk het met een auto; ook als de motor hapert, een raar geluid maakt, amper wil startten en de auto meer deuken heeft dan een golfbal voldoet hij nog steeds aan de eisen van de APK.
Maar je systeem wil je echt wel in balans krijgen. Je inblaaswaardes en debiet lijken goed te zijn. Hier hoef je dus niks aan te doen. Wat je moet doen is eerst je wtw in balans krijgen. Daarna kun je met de ventielen gaan spelen om het debiet te verdelen. Het makkelijkst is om bij je WTW de twee buizen die van en naar buiten gaan los te koppelen (als dat niet makkelijk gaat dan de twee buizen die van en naar de woning gaan) en dan met een anemometer de inblaas en afvoer per stand (stand 1, 2 en 3) met elkaar in balans te brengen. Door de flow op de wtw te meten heb je een meest betrouwbare meting, en door aan de openingen te meten van/naar buiten gebruik je ook de luchtweerstand die het buiswerk in je woning heeft in je afregeling.
Hierna kun je de ventielen eventueel afstellen. De waardes voor de badkamer en toilet zijn een goed minimum (meer mag, minder niet) wanneer het systeem op z'n default stand staat. Ook lijken de inblaasverhoudingen goed te staan. Het is per woning verschillend, maar probeer zelf een goede luchtstroom te bepalen. Wil je bijvoorbeeld dat een boven en benedenverdieping gescheiden zijn van elkaar? Dus dat de lucht die de slaapkamers ingaat ook boven wordt afgezogen? (handig wanneer je een deur tussen boven en beneden hebt en de lucht dus niet altijd vrij kan stromen) Het is qua luchtkwaliteit (en stroomverbruik) beter als de lucht zo ver mogelijk door je woning moet gaan. Hierdoor kan namelijk de snelheid van de WTW omlaag. Als voorbeeld; stel je blaast in in de slaapkamer en zuigt af in de huiskamer dan heb je in beide ruimtes een goede lucht. Blaas je in op de gang en zuig je af in zowel slaapkamer als huiskamer dan heb je een tweemaal zo groter debiet nodig, wat weer ten koste gaat van stroomverbruik.
Afhankelijk van hoe je plattegrond is en hoe de verbinding tussen boven en beneden is kun je de afzuigende ventielen dus ook opnieuw afregelen om het afzuigende debiet te verdelen.
Maar voor het inregelen heb je echt een anemometer nodig. Deze kosten in China nog geen twee tientjes. In het topic dat @
ThinkPad aanhaalt staat één specifieke meter die erg aan te raden valt; de HoldPeak HP-866B. Die ga je echt heel erg hard nodig hebben.